ΣΥΡΙΑ : ONE DAY BEFORE …

Βρυξέλλες, Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά

Ακόμα δεν ξημέρωσε η παραμονή του πολέμου που προανήγγειλαν τα διεθνή ΜΜΕ και πρώτα τα mainstream ειδησεογραφικά, όπως το New York Times γεύθηκαν μια από τις εκπλήξεις που υποσχέθηκε με νόημα ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας στην συνέντευξη τύπου της Τρίτης. Σε άρθρο της η ίδια η πληγείσα εφημερίδα ενημερώνει τους αναγνώστες για το περιστατικό. O κ. Marc Frons, (chief operation officer of the New York Times Company), έκανε δήλωση ότι το website « δέχθηκε κακοήθη επίθεση και παρουσίασε δυσλειτουργίες λόγω παρεμβολής της ομάδας « Syrian Electronic Army ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ίδιας της εφημερίδας το σύστημα έμεινε εκτός λειτουργίας από τις 03 :00 μμ μέχρι 06 :00μμ. Ο Συριακός Στρατός μέσω του ηλεκτρονικού του σκέλους κατέγραψε την ήδη την πρώτη του νίκη μετά τις δυτικές υπερατλαντικές απειλές.

 

 

« Aν οι χώρες που θα εκδράμουν εναντίον της Συρίας πιστεύουν ότι κατ’αυτόν τον τρόπο θα επηρρεάσουν τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις στη Γκούτα κάνουν μεγάλο λάθος. » (Walid Moallem, 27/08/13,Yπoυργός Εξωτερικών Συρίας) .Το The Τimes of Israel μεταφέρει την αυστηρή προειδοποίηση της συριακής ηγεσίας : « Διαθέτουμε στρατηγικά πλεονεκτήματα και όπλα και είμαστε ικανοί ν’απαντήσουμε. Αυτά τα όπλα προορίζονται για το Ισραήλ.Αν κάνουν το λάθος οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ να χρησιμοποιήσουν το ζήτημα των χημικών ως άλλοθι η περιοχή θ’ αναφλεγεί. » Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Κhalaf Muftah είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι αν δεχθεί επίθεση από τους δυτικούς η Δαμασκός θα θεωρήσει ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από αυτήν κι αυτό θα χτυπήσει. Άλλωστε όπως τονίζει και το Al Manar « ο Yπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Laurent Fabius έσπευσε στο φίλο του Σιμόν Περές διαπιστωμένο χρήστη χημικών εναντίον των Παλαιστινίων για να δηλώσει συντετριμμένος » και να εξαγγείλει από ισραηλινού εδάφους τη συμμετοχή του στην εκστρατεία. Tην ίδια ώρα, ο συνάδερφός του στο Υπουργείο Άμυνας, Jean Yves Le Drian βρισκόταν στο Κατάρ και θα πήγαινε και στα Εμιράτα για να συνενοηθεί μαζί τους, ενώ ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, στρατηγός Υaakov Amidror γινόταν δεκτός στον Λευκό Οίκο (Tunisie secrets).

H επίθεση στη Συρία εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το Ισραήλ. Το Ιράν που συγκαταλέγεται στις δέκα μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις παγκοσμίως, έχει διαμηνύσει δια του αντιπροέδρου Massoud Jazayeri ότι ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία αποτελεί για τη χώρα του « κόκκινη γραμμή ». Γνωστές επίσης είναι οι θέσεις της λιβανέζικης Χεζμπολά και των παλαιστινίων FPLP, ενώ σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές πιθανό είναι ένα κύμα εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο και κυρίως στη Σαουδική Αραβία. Η στοχοποίηση του Ισραήλ έχει ήδη πάρει διαστάσεις και στον αραβικό τύπο. Τα Sham Times και Alhadath news (27/08/13) αναφέρουν ότι η φυσική αντίδραση της Δαμασκού σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης θα είναι η εκτόξευση πυραύλων εναντίον ισραηλινών στόχων.Δημοσιεύει πέντε βασικούς στρατηγικούς στόχους που θα πληγούν όπως έχουν διαρρεύσει από τη γενική διεύθυνση του Συμβουλίου Στρατηγικών Μελετών. Συγκεκριμένα δημοσιεύονται 5 από τους 80 επικείμενους στόχους:

1ος Το πυρηνικό κέντρο της Dimona (12,5km από την ομόνυμη πόλη στην έρημο Νeguev)

 

 

2ος Η Στρατιωτική βάση Zalim στα νότια της λωρίδας της Γάζας.

 

3ος Οι Αντιαεροπορικοί σταθμοί στα νότια του Τελ Αβίβ

 

4ος Η Στρατιωτική βάση Τzrifin στα νότια του Τελ Αβίβ κυρίως λογισμικής υποστήριξης μονάδες καθώς και μονάδες εκπαίδευσης

5ος Η Αεροπορική βάση Palmahim στη Μεσόγειο, 8,5 km από το Τελ Αβίβ

 

Μετά την είδηση επικείμενου πολέμου και δήλωσης του υπ.Άμυνας των ΗΠΑ ότι ναυτική στρατιωτική δύναμη είναι σε ετοιμότητα αναμένοντας εντολή από πρόεδρο Ομπάμα, 13 πληρώματα μαχητικών αεροσκαφών της συριακής Πολεμικής αεροπορίας ζήτησαν τον σχηματισμό πτέρυγας μάχης υπό την ονομασία « Μοίρα Αετών Μαρτυρίου».Σε επιστολή τους προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού, την ηγεσία της πολεμικής αεροπορίας και την πολιτική ηγεσία αναφέρουν :

« Eίμαστε στρατιώτες αυτής της χώρας , θα δώσουμε τη ψυχή μας και το αίμα μας και θα θυσιαστούμε με υπερηφάνια για την αξιοπρέπεια του έθνους μας. Αιτούμεθα όπως δώσετε εντολή για σχηματισμό σμήνους Αετών Μαρτυρίου ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πιθανή επίθεση κατά της Συρίας, από πολεμικά αεροσκάφη και αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ. Είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε εναέριο μαρτύριο αυτοκτονίας εναντίον των εχθρικών δυνάμεων, στη ξηρά, στον αέρα, στη θάλασσα.Με το αίμα μας θα ακυρώσουμε την επίτευξη των στόχων του εχθρού. Αιτούμεθα όπως επεξεργαστείτε το υποβληθέν σχέδιο των Αετών αυτοκτονίας και όπως το εγκρίνετε. »

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι δεν ξέρει ποιά είναι η απάντηση της συριακής ηγεσίας όμως τονίζει ότι οι εχθροί της Συρίας πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να διαπράξουν αυτήν την « τρέλλα » πολλοί « αετοί » και χιλιάδες « άξιοι γιοι της χώρας » θα τους μάθουν τη διαφορά μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.Τα πληρώματα περιμένουν από τον αρχηγό των συριακών στρατευμάτων Μπασάρ αλ Άσσαντ την απάντηση προς εφαρμογή. (ShamTimes,27/08/13)

Εν τω μεταξύ , Dampress και Αlkhabarpress δημοσιοποιούν τη δήλωση στρατιωτικής πηγής ότι τις τελευταίες 48 ώρες οι Ένοπλες Δυνάμεις της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας δέχθηκαν 4.000.000 αιτήσεις εθελοντών για να υπερασπισθούν την άμυνα της χώρας. Τα αιτήματα προέρχονται από ενώσεις νέων της Συρίας αλλά και αράβων κυρίως από Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία, Ιορδανία και Ιράκ.

20 σκέψεις σχετικά με το “ΣΥΡΙΑ : ONE DAY BEFORE …

 1. Ακούσαμε τα ίδια περίπου από τον Μιλοσεβιτς , από τον Σαντάμ και από τον Καντάφι.
  Και οι τρεις αυτές χώρες είχαν υψηλής ποιότητος στρατιωτικό προσωπικο και υλικό…
  Το μόνο που δεν είχαν σε σχέση με την Συρία ήταν ένα Ισραήλ διπλα τους, ωστε να μπορεσουν να το πλήξουν σε αντίποινα …
  Ουτε παραδιπλα Κατάρ και Σαουδαραβία και Τουρκία …
  Αυτή είναι η παράμετρος που διαφοροποιεί την Συρία σε σχέση με τις προαναφερθείσες χώρες όπου εισεβαλαν οι γιανκηδες….
  Ενας δημοσιογραφος απο την περιοχή είπε πως αν το Ισραήλ είχε δεχθεί τέτοιας μαζικότητας και έντασης εισβολή , όπως αυτη που υφισταται η Συρία, θα ειχε διαλυθει..

  Μου αρέσει!

  1. Στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου,δηλαδή κατά την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» το 1991 οι ιρακινοί έπληξαν και το Ισραήλ με πυραύλους «Σκάντ»,αλλά όχι πολλές φορές όμως !!!

   Μου αρέσει!

 2. Αυτες τις παπαροαπειλες τις ακουγαμε και απο τον σανταμ για την μητερα των μαχων και διαφορες αλλες μαλακιες.Γαμωο τα πετραιλεα,οπου φτωχος κι μοιρα του.

  Μου αρέσει!

 3. Ναι όμως η Συρία έχει πολύ άσχημες εμπειρίες στο παρελθόν από το Ισραήλ,βλέπετε συντριβή της στον πόλεμο των έξι ημερών το 1967 και νέα ήττα στον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ το 1973,ασχέτως αν από τον δεύτερο πόλεμο[του γιόμ κιπούρ] στο τέλος βρέθηκε ευνοημένη η Αίγυπτος,επανακτώντας το Σινά!!

  Μου αρέσει!

 4. ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ!!!!!!!!!!!!!!!
  ΗΜΙΕΠΙΣΗΜΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΛΕΕΙ:

  Ο ΠΟΥΤΙΝ ΔΙΕΤΑΞΕ ΜΑΖΙΚΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΑΝ Η ΔΥΣΗ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ!!!!!!!!!!!!!

  h@@p://english.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13920606001493

  Μου αρέσει!

   1. Φιλε οι ρωσοι θα την πεσουν στους Σαουντ κατα το «Φαρς»και δεν ξερω αν θα μπορουσε να υπαρχει μια τετοια δηλωση απο τον Πουτιν!!!!δεν ξερω αλλα αν αληθευει ειναι ισως οτι πιο σοβαρο εχει ακουστει,η Ρωσικη και η Κινεζικη αποστολη στον ΟΗΕ δε,πριν λιγο αποχωρησαν απο την συζητηση για την Συρια που ειχε φερει η Βρετανια.

    Μου αρέσει!

   2. Μισα,σε χασαμε,τελος παντων,σ’ οτι αγαπας,ψαξε το θεμα που ανεφερε ο ομοιδεατης Πανος 135,δεν ειναι ασημαντο,ισχυουσης αυτης της απειλης,βουλωνουν τα στοματα των πολεμιων του Πουτιν.

    Μου αρέσει!

  1. Κοιτα φιλε Πανο,μαζεψε και αλλα στοιχεια,σε παρακαλω,για να εχουμε περισσοτερη πληροφορηση γυρω απο το ζητημα,σε χαιρετω με εκτιμηση.

   Μου αρέσει!

  2. Την Κύπρο όμως στην πρόσφατη περιπέτειά της με τις τράπεζες,δεν κατάφερε να την βοηθήσει αποτελεσματικά!!Λογικό να έχουμε επιφυλάξεις!!

   Μου αρέσει!

   1. Δεν αμφιβαλλω αδερφε,ισα-ισα,οι πρωτοι που θα στηλιτευσουμε τον Πουτιν,θα ειμαστε στο ενδεχομενο να κρατησει παθητικη σταση η Ρωσσια.

    Μου αρέσει!

  3. Μιχαλη δεν μπορω να βρω κατι αλλο περαν των Ιρανικων ΜΜΕ και αυτο που με προβληματιζει ειναι πως το συγκεκριμενο ειδησιογραφικο πρακτορειο ειναι σοβαροτατο,διαφορετικα θα επερνα την ειδηση για πλακα.Τινα πω,αν ειναι αληθεια ειναι πολυ σοβαρο,αν ειναι ψεμα εντάσσεται στην λογικη,»σε εναν πολεμο το πρωτο θυμα ειναι η αληθεια»…

   Fars News Agency
   h@@p://en.wikipedia.org/wiki/Fars_News_Agency

   Μου αρέσει!

   1. Ευχαριστω αδερφε μου,οχι τιποτε αλλο,μα για να χαρουμε λιγακι υστερα απο τα συνεχομενα μαυροζουμια που πινουμε τις τελευταιες δυο μερες.Για εξηγησε αυτο που λες»ειναι πολυ σοβαρο»,τι εννοεις δηλαδη.

    Μου αρέσει!

    1. δεν ειναι blog η συνομοσιολογικο site αλλα κατι σαν το Ελληνικο ΑΠΕ-ΜΠΕ(αθηναικο πρακτορειο ειδησεων),εγκυρο ας πουμε,οσο γινεται.Δες το λινκ που ειναι απο την wikipedia και περιγραφει εκει το FNA το οποιο και φερεται να ειναι η βασικη «πηγη»της ειδησης/αρθρου.

     Μου αρέσει!

 5. Στη Μέση Ανατολή, δεν μπορείς να κάνεις πόλεμο χωρίς την Αίγυπτο και δεν μπορείς να κάνεις ειρήνη χωρίς τη Συρία.
  Χένρυ Κίσσιγκερ, 1923-, Αμερικανός πολιτικός

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.