Delhaize: Ρημάζουν τον Έλληνα εργαζόμενο, πανηγυρίζουν για τα (πολυεθνικά) κέρδη τους!

AB PARONΑποκάλυψη βόμβα από την εφημερίδα ΠΑΡΟΝ σχετικά με τις μεθόδους της ΑΒ Βασιλόπουλος, θυγατρικής της delhaize κερδηπολυεθνικής Delhaize, όσον αφορά τους εργαζομένους στα καταστήματα της.
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η αλυσίδα «πληρώνει» τους εργαζομένους της στα υποκαταστήματα στην επαρχία ένα ποσό απο την μισθοδοσία τους (150 – 200 Ευρώ) με …κουπόνια! Εξαναγκάζοντας τους έτσι να εξαργυρώσουν το αντίστοιχο ποσό με αγορές από τα καταστήματα της πολυεθνικής!
Έτσι η πολυεθνική κερδίζει σε κέρδος και ρευστότητα, ενώ οι υπάλληλοι υπόκεινται σε έναν ιδιότυπο εκβιασμό που… ανέχονται υπό τον φόβο της ανεργίας.
Οι αρχές όμως πως γίνεται να σιωπούν σε μία τέτοια αποικιοικρατική πρακτική; Μήπως γίναμε δουλοπάροικοι και με την βούλα; Ως πότε θα ανεχόμαστε τους παγκόσμιους κερδοσκόπους να εξαθλιώνουν τους ιθαγενείς χωρίς το κράτος να κάνει το αυτονόητο για την προστασία μας;
Την ίδια στιγμή, μόνο οργή προκαλούν τα περίλαμπρα δημοσιεύματα στις φυλλάδες της διαπλοκής, που πλέκουν διθύραμβους στην εν λόγω πολυεθνική η οποία αυξάνει τα κέρδη της και κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην Ελληνική αγορά.
Δείγμα του ότι και εμείς έχουμε ευθύνη για την κατάντια μας…

30 σκέψεις σχετικά με το “Delhaize: Ρημάζουν τον Έλληνα εργαζόμενο, πανηγυρίζουν για τα (πολυεθνικά) κέρδη τους!

  1. Το θέμα δεν εστιάζεται σ΄αυτό.
   Μία μεγάλη αλυσίδα λιανικού εμπορίου πέρασε στα χέρια ξένων. Η Α.Β Βασιλόπουλος από ελληνική μετετράπη σε ξένων συμφερόντων. Πρωταγωνιστής στον αφελληνισμό της επιχειρήσεως ο Ραφαήλ Μωυσής, ο Εβραίος της νέας δημοκρατίας, που έπεισε τον μακαρίτη Γεράσιμο Βασιλόπουλο να πωλήσει το εμπορικό δίκτυο του στους Εβραίους ιδιοκτήτες της πρώην βελγικής Delhaize.

   Μου αρέσει!

 1. Ο κύριος λόγος που το κάνει είναι ότι υπάρχει σημαντικό φορολογικό όφελος και μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Κι αυτό διότι ο ισχύων σήμερα φορολογικός νόμος ( Ν. 2238/94, άρθρο 45) προβλέπει ότι εξαιρούνται και δε θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες οι διατακτικές τροφής που χορηγούνται στους εργαζόμενους και για ποσό μέχρι έξι (6) ευρώ η κάθε μία διατακτική. (6 ευρώ Χ 25 ημέρες = 150).

  Με βάση αυτή τη διάταξη, ορισμένες επιχειρήσεις ξεκίνησαν να χορηγούν στο προσωπικό
  διατακτικές (ιδίως διατακτικές που εκδίδουν μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ ή ειδικής
  μορφής επιχειρήσεις της μορφής «ticket restaurants»). Η τάση αυτή δημιουργήθηκε
  κυρίως από το έτος 2011 και μετά – ίσως επειδή οι επιχειρήσεις, λόγω της οικονομικής
  κρίσης, ήταν φειδωλές στις αυξήσεις μισθών αλλά ταυτόχρονα επιζητούσαν εναλλακτικούς
  τρόπους παροχής κινήτρων στο προσωπικό χωρίς αύξηση του εργοδοτικού κόστους.

  Μου αρέσει!

 2. Με τίτλο «Η Ασιατική κρίση εναντίον της κρίσης του Ευρώ», ο Κρούγκμαν αναφέρεται στην οικονομική κρίση της Ινδονησίας και συγκρίνει την κατάσταση στην ασιατική χώρα το 1997 με την αντίστοιχη στην Ελλάδα του 2007 πριν την άφιξη της Τρόικας.

  Από την σύγκριση των στοιχείων, αποδεικνύεται ότι αν και η οικονομική κατάσταση στην Ινδονησία ήταν πολύ χειρότερη από την αντίστοιχη στην Ελλάδα σε επίπεδα ΑΕΠ όταν άρχισε η κρίση σε κάθε μία από τις χώρες, το ελληνικό χρέος «εκτοξεύθηκε» μετά την επέμβαση της Τρόικας και του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

  Γιατί όμως η Ινδονησία επανέκαμψε και η Ελλάδα δεν μπορεί;» αναρωτιέται ο Κρούγκμαν.

  Την απάντηση την δίνει μόνος του ο γνωστός οικονομολόγος, αναφέροντας ότι στηρίζεται σε δύο βασικούς λόγους:

  Α. Ο πρώτος λόγος, είναι ότι η Ινδονησία έχει ένα νόμισμα που μπορούσε να υποτιμηθεί και το έκανε σε μεγάλο βαθμό. Αυτό μπορεί να δημιούργησε μακροπρόθεσμη οικονομική πίεση, αλλά εν τέλει άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη κυρίως μέσω εξαγωγών.

  Β. Το ΔΝΤ ενώ στην αρχή θέλησε να επιβάλλει πολιτικές λιτότητας στην Ασία, στη συνέχεια εμφανίστηκε πιο διαλλακτική και συνεργάσιμη. Στην Ελλάδα όμως η Τρόικα είναι αμείλικτη χωρίς να έχει μάθει τίποτα από την εμπειρία»… επισημαίνει ο Κρούγκμαν.

  h@@p://nonews-news.blogspot.gr/2013/08/blog-post_1812.html

  Μου αρέσει!

  1. Η πολύπαθη από ΔΝΤ, δικτατορίες, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις Ινδονησία είδε το δημόσιο χρέος της από 82% του ΑΕΠ το 2002 σήμερα να έχει πέσει στο 24% και το δημόσιο έλλειμμα να έχει μειωθεί κάτω από 2%.

   Μήπως, επομένως, οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να αρχίσουν να ζηλεύουν το λαό της Ινδονησίας για την «πρόοδό του» και για το «θαύμα» που συντελέστηκε στη χώρα του;

   Ινδονησία

   1) Ο μισθός των εργαζομένων κινείται στα 100 ευρώ το μήνα και το 1/3 του πληθυσμού των 250 χιλιαδων κατοίκων λιμοκτονεί.

   Αλλά άμα το είπε ο Κρούγκμαν.!!!!!!

   Μου αρέσει!

  2. @Thallassa

   Η Ειρωνεία μου για τον Κρούγκμαν δεν είχε στόχο σένα, αλλά στο ίδιο αυτό το ερπετό.
   Απλά καλό είναι να φιλτράρουμε λίγο ότι διαβάζουμε επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι.
   Άργησα να εξηγηθώ απεναντί σου γιατί έκανα καινούργιες φιλίες με την ZardoZ

   Μου αρέσει!

 3. Ρε ολύμπια τι κόλλημα τραβάς με τον ΑΒ;
  Το αγγούρι που πήρατε για τον πισινό σας, δεν ήταν δροσερό;
  Ούτε να τα έπαιρνες….

  Μου αρέσει!

   1. Στην προκειμένη περίπτωση καλά λέει, αυτά υποστηρίζουν εδώ. Τους πειράζει που το κάνουν οι πολυεθνικές, ενώ αν το κάνουν οι τριτοκοσμικοί της Β. Κορέας και Αργεντινής είναι πρότυπο και όλα μέλι γάλα.

    Μου αρέσει!

  1. Αυτό που λέει για τα ticket restaurant κουπόνια είναι θεσμός σε πάααρα πολλές επιχειρήσεις. Και είναι σαν λεφτά, ψωνίζεις ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ.
   Επομένως το δημοσίευμα είναι λίγο ύποπτο, γιατί μονο π.χ. για την ΑΒ γράφει το site αλλά δε μιλά πχ για Σκλαβενίτη που δεν έχει ούτε site.

   Μου αρέσει!

 4. O νόμος 2238/94, λοιπόν, είναι αυτός που θεσμοθέτησε
  α) έμμεση μείωση μισθών
  β) μειωμένες εισφορές στα Ταμεία και
  γ) μειωμένη φορολογία
  για τις επιχειρήσεις τροφίμων κλπ.

  Οι «αρχιτέκτονες» του νόμου αυτού είναι αυτοί που ευθύνονται και που πρέπει να λογοδοτήσουν γιατί και με ποιό δικαίωμα νομιμοποίησαν κρυφή μείωση μισθών-εισφοροδιαφυγή-φοροαπαλλαγή.

  Αν ψάξουν οι νομικοί μας – όσοι απ΄αυτούς δεν ασχολούνται με τους …καημένους τους «μετανάστες» ή με την απαλλαγή βιαστών ή με την προώθηση διατάξεων και νόμων μέσω του Κ(υ)νοβουλίου ή με …αντιφασιστικά νομοσχέδια ή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα – όσοι λειτουργοί της Νομικής Επιστήμης παρέμειναν αλώβητοι από τη …δημοκρατικιά φανατίλα θα βρουν εκατοντάδες νομοθετήματα που είναι «θεματοφύλακες» του σημερινού αλλαλούμ, που εξασφαλίζουν μ΄άλλα λόγια την ασυδοσία που ζούμε, τη λαμογιά, την κατρακύλα των ηθών , την επικράτηση των αγράμματων-ανήθικων- εγκληματικών μέχρι παιδεραστίας στοιχείων, που μας έχουν καθίσει στον σβέρκο.

  Οσο για τα διάφορα σουπερμάρκετ, βρήκαν και τα κάνουν.
  Να μη χτυπάμε το σαμάρι αντί για…κλπ.

  Μου αρέσει!

 5. » ….Οι αρχές όμως πως γίνεται να σιωπούν ….»

  Μπάάάάάάά ? Υπάρχουν (γιά Σάς) καί ….Αρχές ??

  ΔΕΝ τίς έχουν υποκαταστήσει, αποτελεσματικώτατα, όλες τίς Αρχές,
  οι διάφορες παλουκοφόρες – γιαταγανοφόρες Θείτσες πού συχνάζουν εδώ μέσα ??

  Όποτε μάς τσούζει ο κ@λαράκος μας, ανακαλύπτουμε τίς ….Αρχές ??

  ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΧΕΣ, ρέέέέέέέέέέ΄.
  Νά στείλετε τίς …..ηρωϊκές Θείτσες (έχετε πεντ-έξι εδώ, διαθέσιμες),
  νά πάνε νά καθαρίσουν μέ τίς ηρωϊκές μαγκούρες τους………

  Μου αρέσει!

  1. χωρις να θελω να σε πληγωσω,
   θεωρω αδυνατον καποια κυρια εδω μεσα,να εχει οποιοδηποτε βαθμο συγγενειας με εσενα…

   Μου αρέσει!

 6. Τα food&rent coupons είναι προσφιλή στις ΗΠΑ και έτσι ζει πολύς κόσμος, βρίσκουν δουλειά άτομα που θα κάθονταν και ο κύριος στόχος είναι να μην ξοδεύονται χρήματα σε άλλες αλυσίδες (που ούτως ή άλλος θα ξοδευτούν). Σίγουρα δεν είμαι υπέρ του τρόπου αυτού πληρωμής γιατί στην ουσία σε καθιστά αναγκαστικά μέτοχο της εταιρίας, αλλά το Σλαβολυμπία καλά θα κάνει να μην κριτικάρει αυτές τις πρακτικές μιας και θέλει να γίνουμε Αργεντινή, το πρόβλημα σας είναι αν μας τα δίνει μια πολυεθνική την ίδια στιγμή που η νταβατζόγρια της Αργεντινής πληρώνει τον κοσμάκη σε κουπόνια και μετέτρεψε τους εργάτες σε φτωχούς μετόχους βιοτεχνιών που δουλεύουν τζάμπα μιας και περιμένει την επένδυση από έξω που θα δεχτεί να πάρει τα προϊόντα των ΦΤΩΧΩΝ μετόχων (επιεικείς όρος του σε έχω και δουλεύεις με κουπόνι χωρίς λεφτά) για να μπορέσει να κάνει εισαγωγές. Παράδειγμα θέλει η Suzuki να εισάγει αμάξια στην Αργεντινή, λαμβάνει την δέσμευση να εξάγει από την Αργεντινή ανάλογα ποσά σε ρύζι κρέας κτλ, αγαπητή μου τρολυμπία αυτά υποστηρίζεις μην κρίνεις εξ ιδίων, αυτοί είστε οι κομουνιστές.

  Μου αρέσει!

  1. Κατά Μπάμπη είμαστε μέτοχοι στις Τράπεζες.

   Κατά ZardoZ οι υπάλληλοι του ΑΒ είναι αναγκαστικά μέτοχοι του ΑΒ

   Οι διακρατικές συμφωνίες π.χ. αυτοκίνητα αντί ρυζιού το μόνο που αποδεικνύει
   είναι ότι δεν έχουμε ανάγκη συναλλαγών με χρήματα.
   Τα προϊόντα που παράγονται πρέπει να έχουν όντως κάποια αξία (αξιόγραφο δηλαδή) αλλά επειδή αυτή τη στιγμή το χρήμα (χρεόγραφο) που κυκλοφορεί είναι φούσκα, ξαν΄ αποδεικνύεται ότι δεν χρειαζόμαστε το χρήμα, χάρτινο, μεταλλικό, πλαστικό.

   Μπορείς να φτιάξεις άϋλο χρήμα συναλλαγών, όπως και ακριβώς συμβαίνει στις
   αγορές, αφού όλοι ξέρουμε ότι όλα είναι λογιστικές εγγραφές, αλλά έτσι δεν θα κέρδιζαν οι Ροκφέλερς και οι Ροθτσιλντ και οι ΓΑΠ.

   Μία συμβουλή ZardoZ. Σταμάτα να πίνεις

   Μου αρέσει!

   1. Τόσο φούσκα ανιστόρητε που κοτζάμ ΕΣΣΔ έκλεινε συμφωνίες με την De Beers, όταν βρέθηκαν διαμάντια στα ορυχεία της Σιβηρίας, για να εισρέει ξένο συνάλλαγμα και ανέβασε τις τιμές πουλώντας στην ελεύθερη αγορά διαμάντια πάνω από τα συμφωνηθέντα από μόνη της αρχές 80ς όταν η εσωτερική οικονομία κατέρρεε. Μάθε ιστορία, ξανά στην ίδια τάξη.

    Μου αρέσει!

   2. 60 τρις το πακγόσμιο ΑΕΠ

    600 τρις οι συναλλαγές στα φράγκα. Όχι δεν είναι φούσκα.
    Ο Βλαδίμηρος όμως το παίζει καλύτερα. φτιάχνει και συνομοσπονδία.

    Είμαι εμπαθής και γελοίος. Ευτυχώς που δεν είμαι κομμουνιστής

    Μου αρέσει!

 7. Το θέμα δεν είναι ότι τους πληρώνει με κουπόνια, αλλά ότι τους αναγκάζει να ψωνίζουν από εκεί.
  Δεν υπάρχει οικογένεια, με εργαζόμενους, που να ξοδεύει λιγότερο από 150 ευρώ για είδη τέτοιων καταστημάτων.
  Το ότι τους στερεί την επιλογή να αγοράσουν από κάπου αλλού φθηνότερα είναι το ζήτημα.

  Μου αρέσει!

 8. Σε πολύ λίγο χρόνο, το ίδιο θα γίνεται και με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο (γιά ξεκίνημα και μετά και αλλού)….Ίσως να μην το γνωρίζετε οι νεώτεροι, αλλά το 1942 – 1944, επί πρώτης Γερμανο-Ιταλο – Βουλγαρικής κατοχής (τώρα περάσαμε στην δεύτερη!!!), οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονταν με κούτες τσιγάρων (στο Βόλο της εταιρείας ΜΑΤΣΑΓΓΟΣ συγκεκριμένα γιά τους φίλους Βολιώτες) και με αλάτι (από τις Ελληνικές αλυκές), που αντάλλασαν στη συνέχεια στην αγορά με τρόφιμα και άλλα προϊόντα.

  Μου αρέσει!

  1. Και το 1973 οι δημόσιοι και ημι-δημόσιοι υπάλληλοι πληρώθηκαν για κάνα εξάμηνο με ομόλογα 10 ετίας (που δεν εξαργυρώνονταν) με τόκο 6% και με πληθωρισμό 16% έγιναν ΑΕΡΑΣ. (τουλάχιστον ήταν χάρτινα και είχαν χρήση κωλόχαρτου).
   Σκηνές από το (προσεχές?) μέλλον…

   Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.