Τι γίνεται με την αναθεώρηση του Συντάγματος;


΄Αρθρο του Δημήτρη Α. Γαρούφα*

Τον Μάϊο του 2013 συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από την ολοκλήρωση της προηγούμενης Συνταγματικής αναθεώρησης και θα μπορούσε ήδη να έχει ξεκινήσει η διαδικασία νέας Συνταγματικής αναθεώρησης. Τα τελευταία χρόνια το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου επεσήμανε την αναγκαιότητα νέας, τολμηρής
Συνταγματικής αναθεώρησης που θα καθιέρωνε την πλήρη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, πλήρη διάκριση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, θα καθιέρωνε ασυμβίβαστο της θέσης υπουργού και Βουλευτού, έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων, κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας στη δημόσια ζωή ,κατάργηση της ατιμωρησίας των πολιτικών μέσω της σύντομης παραγραφής, δυνατότητα διενέργειας δημοψηφισμάτων αν το ζητά συγκεκριμένος αριθμός πολιτών κλπ.
Κι΄ ενώ όλα τα πολιτικά κόμματα μιλούσαν για την αναγκαιότητα τολμηρής συνταγματικής αναθεώρησης που θα δημιουργούσε και συνθήκες ανανέωσης και αναβάθμισης της πολιτικής μας ζωής τώρα φαίνεται σαν να έχει ξεχαστεί το θέμα ακόμα κι΄ από την κυβέρνηση που με αυτό το θέμα μπορούσε να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και το γενικότερο κλίμα επ΄ ωφελεία της αν μάλιστα λάβουμε υπ ΄όψιν ότι ο πρωθυπουργός κ.Σαμαράς στο παρελθόν είχε παρουσιάσει κάποιες ρηξικέλευθες προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Για την ιστορία υπενθυμίζω ότι τον Ιανουάριο του 2006,εν όψει ολοκλήρωσης της τότε συνταγματικής αναθεώρησης, έγραφα στον «Αγγελιοφόρο», ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τότε, επί λέξει: «Υπάρχει αναγκαιότητα αναθεώρησης των διατάξεων του Συντάγματος και αν θέλουμε αυτή η αναθεώρηση να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την εξύψωση του ήθους και κύρους της πολιτικής μας ζωής πρέπει να είναι τολμηρή και ρηξικέλευθη.
Πρέπει π.χ για να αποκτήσει-κατά το δυνατόν-το πολίτευμά μας χροιά άμεσης δημοκρατίας, να αναθεωρηθούν οι διατάξεις του Συντάγματος που αναφέρονται στις προϋποθέσεις διεξαγωγής δημοψηφισμάτων ώστε αν σημαντικός αριθμός Βουλευτών και πολιτών ζητήσουν διενέργεια δημοψηφίσματος για ένα θέμα ,να διενεργείται υποχρεωτικά. .Πρέπει να εξετασθεί η περίπτωση καθιέρωσης ασυμβιβάστου μεταξύ θέσης υπουργού και Βουλευτού για να αναβαθμιστεί το κοινοβούλιο, να ρυθμιστεί το θέμα της Βουλευτικής ασυλίας, να καθιερωθεί η έρευνα για τα οικονομικά των κομμάτων… και κυρίως πρέπει να αλλάξει το σύστημα επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης για να τονιστεί προς τα έξω η ανεξαρτησία της .Πρέπει η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων να εκλέγεται από ειδικό εκλεκτορικό σώμα στο οποίο θα συμμετέχουν η ολομέλεια του οικείου δικαστηρίου ,εκπρόσωποι δικηγορικών συλλόγων και νομικών σχολών .Με αυτό τον τρόπο θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας αλλά δεν θα ενυπάρχει και ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε κράτος δικαστών γιατί ο λεγόμενος κοινωνικός έλεγχος θα εξασφαλίζεται με την αναβάθμιση των δικηγορικών συλλόγων που πρέπει επίσης να συμμετέχουν με δικαίωμα γνώμης στα ανώτατα δικαστικά συμβούλια όπως γίνεται σε αρκετές χώρες(Ιταλία ,Σουηδία ,Γαλλία κλπ.)
Πολλά πρέπει να αλλάξουν αλλά το ερώτημα είναι αν ο πολιτικός κόσμος θα έχει την τόλμη να προχωρήσει στις επιβαλλόμενες αλλαγές».
Δυστυχώς τότε ο πολιτικός κόσμος δεν είχε το θάρρος να προχωρήσει σε τομές και η τότε διαδικασία αναθεώρησης συνταγματικών διατάξεων που ολοκληρώθηκε τον Μάϊο του 2008 ήταν άτολμη και άνευρη ώστε ήταν σαν να μην έγινε.
Στις 6-4-11 ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πει ότι «το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα χρεωκόπησε» και μίλησε για αναγκαιότητα τολμηρής συνταγματικής αναθεώρησης ενώ την ίδια άποψη για τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση εξέφρασε και τον Μάϊο του 2013 σε προσυνέδριο της Ν.Δ στο Ναύπλιο. Την ίδια αναγκαιότητα επεσήμαναν κατά καιρούς και άλλοι πολιτικοί από πολλούς χώρους αλλά και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων.
Το ερώτημα και η απορία μας είναι γιατί εγκαταλείφθηκε το θέμα(όπως προανέφερα ήδη από τον Μάϊο του 2013 μπορούσε να έχει ξεκινήσει η σχετική μακρόχρονη διαδικασία) δεδομένου ότι μια νέα τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση θα μπορούσε να προσδώσει στο πολίτευμα μας χροιά πιο συμμετοχικής δημοκρατίας και να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι θεσμοί ενώ μπορεί να αποτελέσει και εφαλτήριο αναδιάρθρωσης και ανανέωσης της πολιτικής ζωής και δημιουργίας νέας προοπτικής για τη χώρα.

* Δικηγόρος- πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

10 σκέψεις σχετικά με το “Τι γίνεται με την αναθεώρηση του Συντάγματος;

 1. Να μην τολμήσουν να κάνουν συνταγματική αναθεώρηση αν δεν βάλουν το νέο σύνταγμα σε δημοψήφισμα.
  Κάθε φορά τα ίδια, να αποφασίζουν οι πολιτικοί ακόμα και για αυτό μόνοι τους.

  Το σύνταγμα είναι το συμβόλαιο μεταξύ το έθνους και της εξουσίας, και δεν μπορεί η εξουσία μόνη της να καθορίζει τους όρους χωρίς να ρωτάει το έθνος.
  Ενα συμβόλαιο απαιτεί τουλάχιστον δυο αντισυμβαλλόμενους που πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Αν καθορίζει μόνο ο ένας τους όρους, δεν είναι συμβόλαιο αλλά εκβιασμός.

  Μου αρέσει!

  1. μα … είδα ενδιαφέρον και του loverντος
   όλοι οι μεγάλοι …. συνταγματολόγοι θέλουν ΑΜΕΣΑ νέο σύνταγμα (κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους βεβαίως)

   Μου αρέσει!

 2. Τό πρόβλημα είναι ότι το Ελληνικό δίκαιον, καί γενικά η νομική σκέψις, διεκρίνεται από ένα εκδηλο θετικιστικό πνεύμα, ένα πνεύμα πού τόνιζε τήν απαρασάλευτη δέσμευσιν τού ερμηνευτού από τήν βούλησι τού νομοθέτη. Ο νόμος δέν λειτουργούσε σάν δικαιοπλαστικό στοιχείο τής εννόμου τάξεως, δέν μπορούσε νά αποτελέση ένα ευλυγιστο,ρυθμιστικό πλαίσιο τής κοινωνικής ζωής καί νά συλλάβη τίς βαθύτερες τάσεις τής κοινωνικής ζωής. Προήγαγε τήν ανισότητα στήν πρόσβασι,τής μορφώσεως, καθήλωνε τά μέλη τής κοινωνίας στήν κοινωνική κατάστασιν στήν οποίαν τελούσαν καί διαχώριζει τά άτομα σύμφωνα μέ τήν διαφορετική τους κοινωνική προέλευσι. Τό πνεύμα, συνεπώς, πού εξεφραζει τό θετικό δίκαιον είναι τελείως ξένο μέ τήν ελληνική νομική, πολιτική, κοινωνική καί πολιτιστική.

  Μου αρέσει!

 3. Καλε τι μας λεει ο συντακτης…

  »…μια νέα τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση θα μπορούσε να προσδώσει στο πολίτευμα μας χροιά πιο συμμετοχικής δημοκρατίας»?

  Ειναι καλα ο μπαρμπας ?
  Χαρη θα μας κανετε ?

  Μιλαμε για
  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  για σκετη Δημοκρατια, για αμεση Δημοκρατια και οχι για κΥνοβουλευτισμο ή παιδικους ηρωες στα 14!

  Ο λαος στην εξουσια!

  Μου αρέσει!

 4. AΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ…….ΚΙ ΑΝΑΘΕΩΡΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ….
  ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ;;; ΠΟΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ;; ΙΣΧΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠ ΟΣΑ ΛΕΕΙ;;
  ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΟΠΕΔΩΘΕΙ…ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΠ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ; ΑΝΤΕ ΡΕ……..

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.