ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στην ξεπουλημένη Ελλάδα, στην Ελλάδα της φτώχειας και των μύριων όσων δεινών, ο καιρός περνά γρήγορα, τόσο μάλιστα που δεν το καταλαβαίνεις.

«Μύρισαν» Δημοτικές Εκλογές, σε μερικούς μήνες ο κόσμος θα πάει στις κάλπες για να εκλέξει εκείνους που θα «δουλέψουν» για το καλό του τόπου του, άσχετα με το ότι οι εκλεγέντες μετά δουλεύουν τον κόσμο και δεν κάνουν τίποτα από όλα εκείνα που προεκλογικά λένε, και λένε πολλά, λογικά και παράλογα.

Στην Ελλάδα, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, τον πρώτο ρολό στην αυτοδιοίκηση ΔΕΝ τον παίζουν οι τοπικοί παράγοντες αλλά τα κόμματα, γι αυτό και ΠΟΤΕ αυτός ο τόπος
δεν πήγε μπροστά.

Τα κόμματα, και τα «χρίσματα» που μοιράζουν.

Ο τάδε υποψήφιος πηρέ «επίσημα» το χρίσμα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ, από την Νέα Δημοκρατία, από του εξαποδώ το κέρατο.

Μέχρι και κάποιοι υποτιθέμενοι «ανεξάρτητοι» είναι και εκείνοι κάτω από κάποια κομματική ομπρέλα στα κρυφά!

Είναι δικαίωμα του καθένα να έχει τα πολιτικά του πιστεύω, την ιδεολογία του (αν και τα τελευταία χρόνια οι όποιες ιδεολογίες μας αγναντεύουν μέσα από τους σκουπιδοτενεκέδες χάρη σε εκείνους που τις εκπροσωπούν και τις υπηρετούν), μόνο που όταν μιλάμε για τους ΔΗΜΟΥΣ, οι μόνες ιδεολογίες θα πρέπει νάναι εκείνες του ΤΟΠΟΥ και όχι πράσινες κόκκινες, μπλε, παρδαλές.

Τα κόμματα ΔΕΝ έχουν καμία δουλειά να χώνουν τη μούρη τους και ουσιαστικά να κυβερνούν εκείνα με τα δικά τους μετρά και σταθμά τις μικρές αυτές κοινωνίες.

Τα κόμματα και οι «κομματάρχες» είναι εκείνα που χώρισαν και δίχασαν τον τόπο δημιουργώντας (το θυμούνται πολύ καλά όλοι) τα μπλε, πράσινα, και κόκκινα καφενεία…

ΕΞΩ τα κόμματα από την τοπική αυτοδιοίκηση, και πάνω απ’ όλα, ΕΞΩ και ακόμα παραέξω οι «κομματάρχες», εκείνοι που καμαρώνουν ότι έχουν και δίνουν ψήφους στον υποψήφιο δήμαρχο που επέλεξε για πιόνι του το κόμμα.

Καμαρώνουν αυτά τα υποκείμενα ότι έχουν έναν αριθμό ψηφοφόρων που σαν πρόβατα θα ψηφίσουν εκείνον που θα τους επιβάλλουν οι κομματάρχες.

Ακούγονται πολλά ονόματα για τους δήμους, πολλοί μνηστήρες παλιοί και καινούργιοι, οι παλιοί άρχισαν ήδη τα «τάματα» για την ψήφο των αφελών.

Πάρα πολλοί από αυτούς έχουν δοκιμαστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχουν δώσει εξετάσεις και έχουν αποτύχει παταγωδώς αλλά λόγο «χρισμάτων» και ειδικών «τακτικών» που φτάνουν και στον εκβιασμό, και λόγο ότι είναι και αυτοί του «κόμματος» ξαναβγαίνουν ενώ θα έπρεπε να ανοίξουν έναν λάκκο και να μπουν μέσα να μην τους ξαναδεί ο ήλιος.

Είδαμε ότι η «κυβέρνηση» (άλλο ανέκδοτο και αυτό) άλλαξε το σύστημα των δημοτικών εκλογών ΠΑΝΤΑ προς το συμφέρον των κομμάτων και όχι της αυτοδιοίκησης (αν κάποιος νομίζει το αντίθετο θα πρέπει ναναι πολύ αφελής η φανατισμένος).

ΟΛΟΙ οι μνηστήρες που δηλώνουν μάλιστα «δυναμικά παρόντες» προέρχονται από τους χώρους των κόμματων ιδιότητα που την έχουν σαν «λάβαρο» για τον αγώνα τους μόνο που, θα φάνε «μαύρο» γι αυτόν ακριβώς το λόγο.

Είμαι πολύ περίεργος να δω ένα πραγματικά ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, του οποίου τόσο ο επικεφαλής, όσο και οι υποψήφιοι σύμβουλοι να είναι υποψήφιοι για τους δημότες και όχι για τα κόμματα.

Πρέπει να πετάξουμε ΕΞΩ από τους δήμους κόμματα κομματόσκυλα και λοιπά υποκείμενα που τόσα χρόνια διέλυσαν την αυτοδιοίκηση, και να βάλουμε στη θέση τους ανθρώπους ΑΞΙΟΥΣ που αγαπούν τον τόπο τους, και θα δουλέψουν για την πρόοδο του και όχι για την πρόοδο των κομμάτων.

Αυτό οι μνηστήρες της αυτοδιοίκησης να το έχουν κατά νου γιατί κάποτε ο τόπος πρέπει να ξεκολλήσει από τον κομματικό μεσαίωνα.

Βασίλης Τσούγκαρης

tsougarisgnomi@gmail.com

6 σκέψεις σχετικά με το “ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

  1. Με τον «Καλλικράτη» είναι πολύ δύσκολο να γίνει μη κομματικός ή διακομματικός συνδυασμός, σχεδόν απαγορευτικές οι ρυθμίσεις και οι απαγορεύσεις του για κάτι τέτοιο.
    Πού να βρείς ένα σωρό υποψηφίους σε τόσες τοπικές ή δημοτικές κοινότητες, δημοτικές ενότητες ή δημοτικά διαμερίσματα αν δεν στηρίζεσαι κάπου;
    Αλλαγές στο απαράδεκτο εκλογικό σύστημα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, αλλά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ περί άλλα ετύρβαζαν, γιατί τους βόλευε απόλυτα το ισχύον.
    Τώρα που βλέπουν ότι η κοινωνία τους έχει εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό, τώρα βρήκε ο Σαμαράς, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος, να αναγγείλει αλλαγές στο σύστημα, για το χτύπημα της «κομματοκρατίας» υποτίθεται.
    Οχι ότι δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλά αυτές να συνδυαστούν με το σπάσιμο των «καλλικρατικών» δήμων, τουλάχιστον με επάνοδο στους «καποδιστριακούς», όχι όμως με τα κριτήρια που αυτοί είχαν σχηματιστεί (με βάση δηλ. τους κομματικούς ανά περιοχή συσχετισμούς).
    Και γιατί αυτή η «πονηρή» εμμονή με το 42%. Γιατί 42% και όχι 50% ή τουλάχιστον 45%. Τί το ιδιαίτερο έχει το νούμερο 42, αν όχι το ότι φαίνεται βολικό για τους σχεδιασμούς του Σαμαρά;
    Και γιατί να μην είναι οι υποψήφιοι σύμβουλοι σ’ ένα μεν ενιαίο ψηφοδέλτιο-σεντόνι, αλλά χωριστά κατά συνδυασμούς και ο ψηφοφόρος να δύναται να εξαντλήσει τους (δικαιούμενους κατά περίπτωση) σταυρούς προτίμησής του όπου θέλει, δηλ. και σε υποψηφίους συμβούλους διαφορετικών συνδυασμών;
    Και πώς ακριβώς θα γίνεται η κατανομή των εδρών ανά συνδυασμούς, μιας και γίνεται λόγος για καθιέρωση απλής αναλογικής στην ανάδειξη των επιτυχόντων συνδυασμών;
    Θα έχουμε δηλαδή το φαινόμενο να εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης του Α συνδυασμού, αλλά να μην έχει ο συνδυασμός του την πλειοψηφία στο δημοτικό (ή περιφερειακό) συμβούλιο, εφόσον οι δημότες εκλέξουν κατά πλειοψηφία υποψηφίους άλλων συνδυασμών ή με «πλάγιο» τρόπο (με νόθευση της απλής αναλογικής) θα εξασφαλίζει τεχνητή πλειοψηφία (όπως γίνεται δηλ. με το ισχύον εκτρωματικό σύστημα);
    Η παράθεση των υποψηφίων δημοτικών, τοπικών ή περιφερειακών συμβούλων με απλή αλφαβητική σειρά μόνον «αθώα» δεν είναι.
    Επειδή οι Σαμαροβενιζέλοι εκτιμούν ότι η -απόλυτα δικαιολογημένη- οργή του κόσμου εναντίον τους μπορεί να μην εκφράζεται με μαζικές διαδηλώσεις, αλλά είναι πολύ πιθανόν να υλοποιηθεί «βουβά», μέσω της κάλπης (όπως έγινε σε ένα σημαντικό βαθμό το 2012), γι’ αυτό επιθυμούν τη χύδην-μίγδην παράθεση των υποψηφίων και όχι την τοποθέτησή τους ανά συνδυασμούς, ώστε να καταφέρουν να εκλεγούν όσο γίνεται περισσότεροι «εκλεκτοί» τους, «μνημονιάκηδες».
    Ο,τι και να κάνουν, όμως, δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν το διαχωρισμό των υποψηφίων κάθε βαθμίδας σε «μνημονιάκηδες» και μη, σε υποτελείς και μη.
    Και, βέβαια, δεν μπορεί να μιλούν για πιστοποιητικά πολιτικών-κοινωνικών φρονημάτων μέσω αυτού του διαχωρισμού, διότι αφενός οι ίδιοι βαρύνονται με τέτοια, αφετέρου δε διότι οι ίδιοι οδήγησαν εδώ τα πράγματα τόσο με την προμνημονιακή μακρόχρονη πρακτική τους όσο και με στάση τους στη μνημονιακή περίοδο.
    Ναι, στις δημοτικές-περιφερειακές θα κληθούμε να εκλέξουμε τις τοπικές-περιφερειακές αρχές, αλλά το κυρίαρχο ζήτημα σήμερα είναι ο μνημονιακός εφιάλτης που μας έφεραν οι ίδιοι. Και πρώτο σοβαρό κριτήριο για την επιλογή των αρχών αυτών θα είναι η στάση των υποψηφίων έναντι των μνημονίων και των αυτουργών τους. Δεν θα μπορεί να έρχεται ο Χ υποψήφιος, που γνωρίζουμε ότι υπήρξε ενεργός (με κομματική δράση και εξουσίες) νεοδημοκράτης ή πασόκος επί χρόνια, να δηλώνει ανεξάρτητος και να μην του ζητείται, πέραν άλλων, να κάνει δημόσια δήλωση κατά των μνημονίων και πολιτικής καταδίκης των σαμαρο-κουβελο-βενιζέλων και των κομμάτων τους.
    Οχι τίποτα άλλο, αλλά για μην ψαρεύουν σε θολά νερά αυτοί που θα εμφανίζονται ως «ανεξάρτητοι» (ενώ στην ουσία θα πρόκειται για μνημονιακά κομματόσκυλα) και να υπάρχει καταγεγραμμένη σαφής δημόσια δήλωσή τους.

    Μου αρέσει!

  2. Ο Δήμος είναι ένα μικρό «κράτος» και όταν βρωμάει το ψάρι βρωμάει παντού!

    Πολύ δύσκολο να βρεθούν άνθρωποι που να μην εξαρτώνται απο συμφέροντα για να καλύψουν τους δήμους….

    Αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην υψηλή πολιτική ηγεσία μην περιμένετε να γίνει ποτέ κάτι στην τοπική…

    Ο καθένας μας πρέπει να «οχυρωθεί» από μόνος του…ενάντια στο σύστημα…

    Μην ξεχνάμε ότι το σύνολο αποτελείται απο πολλές μονάδες….και για να έχουμε ένα ενιαίο συνολο θα πρέπει να εξασφαλ΄ισουμε πρώτα τις μονάδες….

    Πρώτα απ όλα πρέπει να επιβιώσουμε…

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.