ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΑΙ BLACKROCK! Η σιωπή της, γίνεται χρυσός με πλιατσικο στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων;

Την έκθεση της BlackRock, την γνωρίζει μόνον ο Προβόπουλος και ο Στουρνάρας.

Βάσει αυτής, καταστράφηκαν οι κρατικές τράπεζες και δόθηκαν πεσκέσι σε κρατικοποιημένες ιδιωτικές ακόμα και με μαγειρεμένα στοιχεία!

Θα δεχόταν ποτέ μία σοβαρή, παγκόσμια εταιρεία να παίξει τέτοιον ρόλο, αφού είναι δεδομένο πως εάν είχε κάνει μία σοβαρή έρευνα, ουδέποτε θα καταστρεφόταν π.χ. το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για να δοθεί «πεσκέσι» σε μία τράπεζα που «έφτυσε» ακόμα και ο βασικός της μέτοχος…

Για διαβάστε λοιπόν:

Τους μετρ του είδους του τραπεζικού έχει προσκαλέσει η Ελλάδα για να βάλει «τάξη» στις τράπεζες και να ξεπουλήσει τα σπίτια των Ελλήνων που είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες. Θέλαμε δε θέλαμε μάθαμε ποιες είναι αυτές οι δύο αδερφές εταιρίες  Blackrock και Blackstone,στις οποίες Στουρνάρας και Προβόπουλος έχουν δώσει γη και ύδωρ.

Η Blackrock είναι γνωστή από παλιά στην Ελλάδα. Βέβαια, τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε στις ελληνικές τράπεζες , κατά την προηγούμενη επίσκεψη των ελεγκτών της στη χώρα μας, παρέμειναν επτασφράγιστο μυστικό. Ως ανταπόδοση για την εχεμύθεια της, η ελληνική κυβέρνηση χάρισε στην εταιρία ένα ακόμη πανάκριβο εισιτήριο, αυτή τη φορά για τη θυγατρική της εταιρία Blackstone.

Να σημειωθεί οτι, εδώ κι ένα χρόνο η Blackstone μέσω θυγατρικής της έχει γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ στον κλάδο των κατοικιών, σαρώνοντας σε λίγους μήνες περισσότερα από 25.000 ακίνητα μέσα από πλειστηριασμούς, αακίνητα που έχουν φθάσει το στόλο των κατοικιών που διαθέτει συνολικά στις 30.000!

Μέσω του δούρειου ίππου της τη Blackrock η Blackstone αποκτά πρόσβαση σε ευαίσθητα τραπεζικά δεδομένα ώστε να πλησιάσει τον τελικό της στόχο που είναι τα ακίνητα.

Η περίπτωση των ΗΠΑ συνάδει απόλυτα με αυτήν της Ελλάδας και οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες:  Ο γερουσιαστής της Αϊόβα Τσακ Γκράσλεϊ, ως ειδικός γραμματέας του προγράμματος TARP με το οποίο σώθηκαν οι αμερικανικές τράπεζες, διαμαρτυρήθηκε στην αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed).

Σύμφωνα με επιστολή του γερουσιαστή στη Fed που παρουσίασε το Bloomberg, η BlackRock πήρε 120 εκατ. δολάρια για να παράσχει συμβουλές στη Fed, ψάχνοντας τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών. Πήρε επίσης 3,8 δισ. δολάρια με άλλο κρατικό πρόγραμμα, για ενίσχυση της δικής της ρευστότητας.

Ταυτόχρονα όμως, μαζί με άλλες εταιρείες αγόρασε μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία διαχειρίζεται ομόλογα των τραπεζών με υποθήκες στεγαστικών δανείων. Έλεγχε τα ομόλογα και μετά τα αγόραζε, λέει ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Άρρηκτη η σχέση των δύο εταιριών.

 

Το 1988, όταν η BlackRock ιδρύθηκε ως θυγατρική συμμετοχή κάτω από τη στέγη της Blackstone, δεν ήταν παρά μία μικρή εταιρεία, που εξασφάλισε ένα δάνειο 10 εκατ. δολαρίων χάρη στη μεγαλύτερη Blackstone.

Με αυτό τον τρόπο η Blackstone απέκτησε το 40% της BlackRock, αλλά τελικά πούλησε το ποσοστό της το 1994. Η φίρμα που εξαγόρασε τότε την BlackRock βρέθηκε στη συνέχεια να είναι ένα μικρό μερίδιο στην αγκαλιά της. Η BlackRock έγινε γίγαντας, με μεγαλύτερη επιρροή από τη Goldman Sachs σύμφωνα με το Bloomberg. Εχουν διακόψει πλήρως τη σχέση τους;

Μετοχικά φαίνεται πως ναι, αλλά όταν η μία από τις δύο προσπάθησε να απαριθμήσει πού έχει μερίδιο πάνω από 5%, λέγεται πως έπεσε το σύστημα της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς!

Ωστόσο, όσο οι ίδιοι οι Αμερικανοί αναφέρουν μία διαφωνία μεταξύ του επικεφαλής της Blackstone Σβάρτσμαν και του επικεφαλής της BlackRock Φινκ τόσο οι ίδιοι αναπτύσσουν τη θεωρία των «περιστρεφόμενων θυρών» και για τις δύο εταιρίες.

Για παράδειγμα, οι ιδρυτές της Blackstone Πίτερ Πίτερσον και Στέφεν Σβάρτσμαν πρέρχονται από τη Lehman Brothers. Ο συνιδρυτής της BlackRock Ραλφ Σλοστέιν ήταν επίσης εκεί.

 Και πάει λέγοντας, γιατί ακόμα και σήμερα οι δύο εταιρείες «ανταλλάσσουν» στελέχη κι όχι μόνο…

 

Για παράδειγμα, μόλις πέρυσι τρία στελέχη της Blackstone πήγαν «πακέτο» στην BlackRock, για να φτιάξουν ένα τμήμα για το ευρωπαϊκό χρέος σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

Στέλεχη αυτής της εταιρίας βρήκαν θέση στο τραπέζι του Αντώνη Σαμαρά όταν στις 7 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δειπνούσε στη Νέα Υόρκη με διεθνείς επενδυτές και «καρχαρίες».

Αλλά τότε, όλα τα φώτα έπεφταν αναπόφευκτα, στον Τζον Πόλσον, το «διάδοχο» κατά πολλούς του Τζορτζ Σόρος στο θρόνο των επιθετικών κερδοσκόπων. Περνούσε έτσι περίπου απαρατήρητη η παρουσία της Blackstone στο τραπέζι.

Η Blackstone είναι σήμερα ένας εισηγμένος κολοσσός στη Wall Street από το 2007. Ξεκίνησε σαν ιδιωτικό fund και τώρα διαχειρίζεται περίπου 230 δισ. δολάρια, επενδύοντας για λογαριασμό των πελατών της. Και η πιο ενδιαφέρουσα τελευταία επένδυσή της, καθώς μάλιστα στην ελληνική επικαιρότητα δεσπόζει το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών στα υποθηκευμένα ακίνητα, είναι ακριβώς οι κατοικίες. Τα σπίτια…

 

Συγκεκριμένα, η Blackstone δαπανά περίπου 100 εκατ. δολάρια την εβδομάδα για να αγοράζει κατοικίες σε Πολιτείες και πόλεις όπως η Φλόριντα ή το Σικάγο, το Φίνιξ, η Ατλάντα, το Λας Βέγκας και η Καλιφόρνια. Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία εξασφάλισε πρόσφατα και νέα γραμμή πίστωσης 600 εκατ. δολαρίων, από τη Deutsche Bank, για να συνεχίσει τις εξαγορές της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοποθεσίες που επιλέγει η εταιρεία για να αγοράσει κατοικίες είναι ελκυστικοί προορισμοί. Καλιφόρνια και Φλόριντα έχουν ηλιοφάνεια και ζέστη, ενώ το Φίνιξ και η Ατλάντα είναι τουριστικοί προορισμοί και μέρη που θα ήθελαν πολλοί Αμερικανοί να ζήσουν.

Η επιθετικότητα της εταιρείας, που την οδήγησε αυτόματα στην κορυφή έναντι άλλων εταιρειών της αγοράς, προκάλεσε δημοσιεύματα και από άλλα μέσα. Ρεπορτάζ της «New York Times», φέτος τον Ιούνιο, ανέφερε πως η Blackstone, με τον τρόπο που σαρώνει τις δημοπρασίες ακινήτων, ανεβάζει τις τιμές για αγορές κατοικιών, αφήνοντας «αποκλεισμένους» τους νέους και τα ζευγάρια που αναζητούν κατοικία.

Για την ώρα η «New York Times» ανέφερε τις ίδιες ημέρες που ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, πως η εταιρεία σχεδιάζει να βάλει στο χρηματιστήριο τα ξενοδοχεία «Χίλτον» που διαθέτει και να τα πουλήσει (να πουλήσει μετοχές τους στο κοινό).

Η BlackRock και ο λύχνος του Αλλαδίνου

 

Σύμφωνα με το πλήρες κι αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, η BLACKSTONE είναι ενδιαφέρουσα εταιρεία, ειδικά αν υπολογιστεί η αντίδραση που προκαλεί το όνομα Ρότσιλντ, καθώς ο Ναθάνιελ Τζέικομπ Ρότσιλντ, επενδυτικός τραπεζίτης της γνωστής τραπεζικής δυναστείας, εντάχθηκε στο δ.σ. της εταιρείας το 2007 και έμεινε τουλάχιστον ένα χρόνο εκεί.

 

Τώρα το ίδιο όνομα παραμένει στην εταιρεία, στο πρόσωπο του νεαρού Ράνταλ Ρότσιλντ, που εντάχθηκε μάλιστα και στην επενδυτική της επιτροπή.

Αλλά ίσως πιο ενδιαφέρουσα από την Blackstone να είναι η BlackRock, η οποία έκανε το 2011-2012 και τώρα πάλι ξανά τον έλεγχο στις ελληνικές τράπεζες για τα κεφάλαιά τους και τις χορηγήσεις που έχουν κάνει. Ολες τις χορηγήσεις. Και τα στεγαστικά δάνεια… Η BlackRock, με βάση τα στοιχεία που αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, επιλέχθηκε από την ΕΚΤ και την ίδια την ΤτΕ για να κάνει τον έλεγχο στις ελληνικές τράπεζες. Θεωρείται μετρ αυτών των ελέγχων και έχει και ένα δικό της σύστημα να βγάζει το «τζίνι», το αποτέλεσμα… Το ονομάζει «Αλαντίν».

Με το λύχνο του Αλλαδίνου ψάχνει τα κρυμμένα μυστικά στα στοιχεία των τραπεζών, των οποίων μόλις ολοκλήρωσε πρόσφατα τον πρώτο έλεγχο, σε αυτό το δεύτερο γύρο μετά το 2011 που της ανατέθηκε. Την πρώτη φορά η αμοιβή της για να ψάξει και να μάθει τα μυστικά των ελληνικών τραπεζών εικάζεται πως ήταν 17 εκατ. δολάρια. Η πληροφορία δεν διαψεύστηκε.

Η BlackRock τελικά προσελκύει το ενδιαφέρον, ενώ προσπαθεί με καπό την Blackstone και με τεράστια επιρροή διεθνώς, σε κράτη, κυβερνήσεις, αγορές και κεντρικές τράπεζες. Διαχειρίζεται, σύμφωνα με δικά της στοιχεία, 3,45 τρισ. δολ. μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων. Κερδίζει επενδύοντας με τα λεφτά των άλλων και δίνει συμβουλές σε επενδυτές, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.

Την προηγούμενη φορά οι άνθρωποι της BlackRock στεγάζονταν στο κέντρο της Αθήνας, δουλεύοντας με μυστικότητα το πρόγραμμα «Solar», όπως αποκαλύφθηκε μετά. Τότε παρίσταναν τα στελέχη εταιρείας με φωτοβολταϊκά. Τώρα κυκλοφορεί μεταξύ στελεχών της αγοράς πως περίπου 20-30 μέλη της έχουν έδρα στα νότια προάστια, κινούμενα με την ίδια μυστικότητα.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος Solar, φάνηκαν λίγα χρόνια αργότερα… Την ίδια τύχη θα έχουν και τα υπόλοιπα προγράμματα που επεξεργάζονται τα ακριβοπληρωμένα golden boys.

Danioliptes.gr

3 σκέψεις σχετικά με το “ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΑΙ BLACKROCK! Η σιωπή της, γίνεται χρυσός με πλιατσικο στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων;

 1. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι μόνο την Προτον βγάλανε προβληματική.´Ολες οι άλλες τράπεζες που είναι δέκα φορές πιο προβληματικες με πρώτη και καλύτερη την Πειραιώς την βγάλανε λάδι με τις ευλογίες του ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥκαι του ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ.Άλλωστε δεν είναι κοινό μυστικό ότι την ΠΕΙΡΑΙΩΣ οι τραπεζίτες την αποκαλούν ΑΔΕΙΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ!!!!!!!!!

  Μου αρέσει!

 2. Ο Λαυρεντιάδης λύνει τη σιωπή του
  11/09/13 – 12:18

  Εννέα μήνες μετά την κράτησή του στις φυλακές, ο επιχειρηματίαςΛαυρέντης Λαυρεντιάδης, αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του, ενώπιον των ανακριτικών αρχών για το «σκάνδαλο της Proton Bank», ζητώντας να θεωρηθούν ως «συνεργοί» του τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος όσο και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

  Συγκεκριμένα, με πολυσέλιδο συμπληρωματικό υπόμνημα, το οποίο κατέθεσε την Παρασκευή 6-9-2013, ενώπιον της 2ης ειδικής ανακρίτριας Ιωάννας Χατζάκη, υποστηρίζει ότι η έρευνα διεξάγεται μεροληπτικά σε βάρος του, ενώ από τη στιγμή που ο ίδιος κατηγορείται για παράνομα δάνεια ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, θα έπρεπε να είχε ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εναντίον των Γ. Προβόπουλου και Μ. Σάλλα.

  Ο Λ. Λαυρεντιάδης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επικαλείται στο υπόμνημά του το πόρισμα του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γ. Καλούδη αλλά και το πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ υποστηρίζοντας, ότι «εάν τυχόν έχει διαπραχθεί κάποιο αδίκημα κατά τη χορήγηση δανείων σε εταιρείες του φερόμενου ως Ομίλου μου μετά την 31-12-2009, όπως τουλάχιστον άδικα και αβασάνιστα κατηγορούμαι, τότε με την ίδια ακριβώς λογική θα έπρεπε να επεκταθεί η ποινική δίωξη και σε βάρος όσων ενέκριναν τη χορήγηση δανείων σε εταιρείες του φερομένου ως Ομίλου μου προ της εξαγοράς του μεριδίου 31,31% από την Τράπεζα Πειραιώς στις 31-12-2009, αλλά και κατά του “βασικού μετόχου” της Proton Bank κατ’ εκείνο το χρονικό διάστημα, δηλαδή κατά της Τράπεζας Πειραιώς, ήτοι κατά των φυσικών εκείνων προσώπων που εξουσίαζαν τις αποφάσεις της Proton, τουτέστιν κατά του ιδίου του μεγαλομετόχου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα».

  Επικαλούμενος τα επίσημα πορίσματα της δικογραφίας αναφέρει ακόμη, ότι τα «Μεγάλα Χρηματοδοτικά Ανοίγματα (ΜΧΑ) του φερομένου ως Ομίλου μου έναντι της Proton Bank ανερχόταν ήδη προ της εξαγοράς του μεριδίου του 31,31% από την Τράπεζα Πειραιώς, σε 323.492.000 ευρώ. Με βάση όμως το συγκεκριμένο υπολογισμό, που προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία υποτίθεται ότι έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά από τις αρμόδιες αρχές, τα ΜΧΑ του φερόμενου ως Ομίλου μου (συνδεδεμένο με εμένα επιχειρήσεων) ήταν ήδη προ της εξαγοράς (!) και της εγκρίσεως αυτής από την αρμόδια Επιτροπή της ΤτΕ (!!) άνω του 400% του νομίμου ορίου (!!!)».

  «Αν λοιπόν», συνεχίζει στο υπόμνημά του ο Λ. Λαυρεντιάδης, «η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούσε ότι τα ΜΧΑ συνιστούν μείζονα παραβίαση, πολλώ δε μάλλον ότι τα τότε υφιστάμενα ΜΧΑ αποτελούσαν μέγα πρόβλημα, τότε είναι απόλυτα λογικό ότι τόσο ο κ. Μιχαήλ Σάλλας, που μου μεταβίβασε τη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και ο κ. Γεώργιος Προβόπουλος που την ενέκρινε (αφού προ της εξαγοράς, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας με είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και φορτικά με παρωθούσαν να προβώ στην αγορά του 31,31% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton ώστε να ωφεληθεί οικονομικά η Τράπεζα Πειραιώς) φέρουν, κατά τη λογική του κατηγορητηρίου, την ίδια ακριβώς ευθύνη με εμένα. Αν όμως ουδεμία ευθύνη φέρουν, όπως είμαι βέβαιος, τότε ούτε και εγώ φέρω ευθύνη».

  Να ελεγχθούν 12 εταιρείες που κατέχουν μετοχές της Πειραιώς

  Σε άλλο σημείο του υπομνήματός του ο Λ. Λαυρεντιάδης κάνει ειδική μνεία σε 12 offshore εταιρείες, οι οποίες αναφέρονται στο παράρτημα του πορίσματος της ΤτΕ, ως θυγατρικές εταιρείες της Proton Bank Α.Ε, που κατείχαν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς.

  Όπως προκύπτει οι πέντε από αυτές (HADUS LIMITED, BRATZANO LTD,BEL-GLOBAL INC, NESFIELD SA και PORTE FINANCE LTD) δανειοδοτήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς, ως “εταιρείες ειδικού σκοπού” με 140 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εξανεμίστηκαν υπό μορφή ζημιών! Ωστόσο, μέχρι σήμερα ουδέποτε ερευνήθηκαν από την ανάκριση για τις «ύποπτες» ή «ασυνήθεις» συναλλαγές οι εμπλεκόμενοι των εταιρειών και του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς.

  «Ο έλεγχος των εν λόγω offshore εταιρειών αλλά και της Πειραιώς ως χρηματοδότριας τράπεζας», όπως υποστηρίζει ο Λ. Λαυρεντιάδης «θα αποδείξει την παράνομη διαδρομή του χρήματος από τα ταμεία της Τράπεζας στο παράνομο όφελος των αφανών εταίρων».

  Ακόμα στο συμπληρωματικό του υπόμνημα ο έγκλειστος επιχειρηματίας αναφέρεται στις offshore εταιρείες SCIENS CAPITAL MANAGEMENT LLC, HELLENIC ALTERNATIVE MANAGEMENT LTD, SCIENS INSTITUTIONAL SERVICES LLC, AUSUM 2010, AURIFEX, TRAPEZIUM, CYPROUS PROPERTIES & HOLDING LTD, Z. MAN CYPRUS LTD και SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.

  Από το πόρισμα της ΤτΕ προκύπτει σαφώς, ότι η Proton χρηματοδότησε, από το Σεπτέμβριο του 2010, με πολλά εκατομμύρια ευρώ τις εν λόγω εταιρείες για αγορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς χωρίς «καλύμματα», χωρίς τήρηση των όρων και προϋποθέσεων δανεισμού, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο φάκελο δανείου, χωρίς να γνωστοποιήσουν στις αρμόδιες αρχές τους πραγματικούς δικαιούχους.

  Με βάση λοιπόν τη λογική του κατηγορητηρίου καταλήγει ο Λ. Λαυρεντιάδης «θα έπρεπε να ελεγχθεί η διαδικασία χορήγησης δανείων στις συγκεκριμένες εταιρείες, καθώς και να διαπιστωθούν τα φυσικά πρόσωπα που κρύπτονται επιμελώς πίσω τους, ώστε να ακολουθηθούν τα του νόμου ευνόητα και προβλεπόμενα και για τα εν λόγω δάνεια τα οποία, όπως διαφαίνεται ευνοούσαν την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς και ουχί εμένα προσωπικά».

  Επιλεκτική η ανάκριση

  Καταλήγοντας, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης καταγγέλλει ευθέως ότι η δικαστική έρευνα διεξάγεται επί τόσους μήνες επιλεκτικά μόνο σε βάρος του. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γρηγόρης Πεπόνης, στην έγγραφη παραγγελία του για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του είχε ζητήσει και την επισταμένη διερεύνηση, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης, της πιθανής συμμετοχικής ευθύνης των ελεγκτικών οργάνων.

  Η διερεύνηση όμως μόνον των σε βάρος του στοιχείων για την «υπόθεση Proton» παραβιάζει το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καθώς και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναγνωρίζει το δικαίωμα στον κατηγορούμενο να έχει στη διάθεσή του, για τους σκοπούς της απαλλαγής ή της μείωσης της ποινής του, όλα τα στοιχεία που έχουν ήδη συλλεχθεί ή θα μπορούσαν να συλλεχθούν από τις αρμόδιες αρχές.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.