Αναδιατυπώνουν τη «φωτογραφική» τροπολογία για τη Βιοχάλκο

viohalcoΤο Υπουργείο Οικονομικών είχε βάλει στο νομοσχέδιο για τα ΚΤΕΛ, «φωτογραφική» τροπολογία για να εμποδίσει την αποχώρηση της Βιοχάλκο από την Ελλάδα. Πριν από λίγο, με ανακοίνωσή του, αναδιατυπώνει την τροπολογία, κάνοντας μεν πια «light» τις διατάξεις, αλλά χωρίς να αλλάζει επί της ουσίας, τα εμπόδια που βάζει στην εταιρία. 

Η βασική αλλαγή έχει να κάνει με το ποσοστό της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τους εταιρικούς σχηματισμούς, από το 95% στο 90%. Η οικογένεια Στασινόπουλου διαθέτει το 70%. 

Η προσθήκη – αναδιατύπωση της τροπολογίας: 

Στο άρθρο … με τίτλο «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 3371/2005» της με Γενικό αριθμό κατάθεσης 830 και ειδικό αριθμό κατάθεσης 8 της από 20/9/2013 τροπολογίας επέρχονται οι κάτωθι αλλαγές:

 1. Ο τίτλος του άρθρου αναδιατυπώνεται ως εξής: «Τροποποίηση της παραγράφου 5 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005».

 2. Το άρθρο αναδιατυπώνεται ως εξής:

«Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005 (Α’ 178) τροποποιείται και προστίθεται τέταρτο εδάφιο ως εξής:

«Εάν, συνεπεία των εταιρικών μετασχηματισμών, οι μέτοχοι της απορροφώμενης, διασπώμενης ή μετατρεπόμενης εταιρίας λαμβάνουν εισηγμένες μετοχές σε οργανωμένη αγορά κράτους άλλου πλην της Ελλάδας, σύμφωνα με τους όρους των ανωτέρω μετασχηματισμών, το ποσοστό της απαιτούμενης πλειοψηφίας του πρώτου εδαφίου ορίζεται σε 90%. Τα προηγούμενα εδάφια της παρούσας παραγράφου δεν εφαρμόζονται εάν, συνεπεία εταιρικών μετασχηματισμών, οι μέτοχοι της απορροφώμενης, διασπώμενης ή μετατρεπόμενης εταιρίας λαμβάνουν μετοχές εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά στην Ελλάδα.»

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Ενημερωτικό

Η ρύθμιση την οποία έχει καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών αποσκοπεί στην προσέγγιση της ελληνικής νομοθεσίας προς τα ισχύοντα σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το απαιτούμενο ποσοστό για την διαγραφή εταιριών από το Χρηματιστήριο χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια πρόταση με προφανή στόχο την προστασία των μετόχων μειοψηφίας.

Με τις προτεινόμενες νομοτεχνικές αλλαγές που θα κατατεθούν διασφαλίζεται ότι η ρύθμιση δεν θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών εισηγμένων εταιριών, καθώς γι’ αυτές το ποσοστό θα παραμείνει 67%, ενώ διατηρείται η δικλείδα ασφαλείας αυξημένου ποσοστού 90% όσον αφορά τις συγχωνεύσεις με αλλοδαπές εισηγμένες, κατά τα πρότυπα των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών.

Επισυνάπτεται προς χρήση σας πίνακας με το ποσοστό που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί διαγραφή εισηγμένων μετοχών μέσω independent squeeze-out, δηλαδή εξαγορά των μετοχών των λοιπών μετόχων από τον μέτοχο πλειοψηφίας (χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια πρόταση).

Χώρα

% independent squeeze out

Αυστρία

90%

Γαλλία

95%

Γερμανία

95%

Δανία

90%

Ηνωμένο Βασίλειο

Δεν προβλέπεται

Ισπανία

Δεν προβλέπεται

Κύπρος

Δεν προβλέπεται

Λιθουανία

Δεν προβλέπεται

Πολωνία

90%

Σουηδία

90%

Φινλανδία

90%

6 σκέψεις σχετικά με το “Αναδιατυπώνουν τη «φωτογραφική» τροπολογία για τη Βιοχάλκο

 1. E ναι! η τροπολογια για τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ και σε σωστο νομοσχεδιο μπηκε (γιατι προφανως η ΒΙΟΧΑΛΚΟ προσπαθησε να παει στο Βελγιο οδικως …) και συναδει με την φιλοσοφια της ελευθερης αγορας που τοσο αγαπάει ο γελωτοποιος Χατζηδακης….

  Μου αρέσει!

   1. Μπα που τετοια τυχη! Ειδες για ποτε αξιοποιησε την «περιουσια» του το ΚΚΕ? Απο off-shore σε off-shore μεχρι να πεις κιμινο!. Αν ειχε ο αντωνακης – ΝΔ τις ικανοτητες του συντροφου Κουτσουμπα θα ειχαμε σωθει !

    Μου αρέσει!

 2. Μαλακες θα φυγει και το εργοστασιο και θα φορτωσετε τον οαεδ με 7500 ακομα ανεργους , αλλα τι λεμε εσεις σταπαπαρια σας 1400000 αλλοι ανεργοι .μονο για 125000 δημοσιου κλαψουριζεται και κανετε αντισταση στους τροικανους . ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ .

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.