ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ;

Του Γιάννη Μήτσιου,
πολιτικού επιστήμονα, διεθνολόγου,
Μάστερ Παν/μιου Northeastern Βοστώνης

Ο Οκτώβρης έμεινε στην ιστορία για την Οκτωβριανή επανάσταση στη Ρωσία το 1917, την άνοδο των Μπολσεβίκων και την κατάργηση της Ρωσικής αυτοκρατορίας που στη θέση της δημιουργήθηκε η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Το πείραμα άντεξε 82 χρόνια και μια νέα παγκόσμια τάξη αναδύθηκε με την μοναδική υπερδύναμη, τις ΗΠΑ, που για την εικοσαετία 1990-2010, χαρακτηρίστηκε από πολλούς διανοητές και ως η «αμερικανική αυτοκρατορία».
Όπως, όμως κάθε αυτοκρατορία έχει την ακμή και την παρακμή της, έτσι και σήμερα η Αμερική είναι προ των πυλών μιας φάσης της ιστορίας της. Ο φετινός Οκτώβρης αποδεικνύεται για τις ΗΠΑ εφιαλτικός τόσο για το εσωτερικό της μέτωπο αλλά και για την παρουσία της στον κόσμο. Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία γονάτισε από το σύνδρομο της υπερεξάπλωσης  (overstretching syndrome), το βάρος των οικονομικών απαιτήσεων και την παρακμή του πολιτικού της κόσμου.  Σε παρόμοια θέση μοιάζει να βρίσκονται και οι ΗΠΑ σήμερα.
Τραγική ειρωνεία, το φετινό φθινόπωρο ξεκίνησε με την οπισθοχώρηση των ΗΠΑ στην πιθανότητα επέμβασης στη Συρία και ευρύτερης αβέβαιης εμπλοκής στον κινούμενο βάλτο της Μέσης Ανατολή. Συνεχίστηκε με την ομιλία Ομπάμα στην  ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που εξήγγειλε ουσιαστικά το τέλος των ατέρμονων παρεμβάσεων σε όλο τον κόσμο λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η ιδέα μιας αμερικανικής αυτοκρατορίας είναι ίσως μια χρήσιμη προπαγάνδα αλλά δεν ανταποκρίνεται πλέον στην πολιτική που ακολουθεί η Αμερική και στο τι επιθυμεί η κοινή γνώμη»  και έκλεισε με την ιστορική προσέγγιση με τον ορκισμένο της εχθρό το Ιράν. Στο εσωτερικό μέτωπο από 1ης Οκτωβρίου  επεβλήθη το κλείσιμο (shutdown) λειτουργιών της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης  μετά το αδιέξοδο του Κογκρέσου και της Γερουσίας για την ψήφιση του νόμου για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (Affordable Care Act ή και Obama care). Ενώ αν δεν βρεθεί λύση μέχρι την 17η Οκτωβρίου στο άλλο μεγάλο πρόβλημα της αύξησης του ορίου δανεισμού οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε  επιλεκτική χρεωκοπία (Default)!! Ήδη το χρέος της Αμερικής ανέρχεται σχεδόν στα 17 τρις δολ. που πιάνει το όριο δανεισμού  με την υφιστάμενη νομοθεσία (Debt ceiling/ ταβάνι χρέους). Αν δεν ψηφίσει το κογκρέσο αύξηση ορίου δανεισμού (που και αυτό θα κοστίσει μόνο για τόκους 120 δις δολ. ετησίως) η Αμερική θα μείνει με 30 δις δολ. ρευστό όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Τζακ Λου στο Κογκρέσο (25/9), θα οδηγηθεί σε δημοσιονομικό γκρεμό (fiscal cliff) και θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για την Αμερική αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.
“Μια αποτυχία του μεγαλύτερου οφειλέτη στον κόσμο να πληρώσει το χρέος του – κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη σύγχρονη ιστορία – θα καταστρέψει τις χρηματιστηριακές αγορές από τη Βραζιλία μέχρι τη Ζυρίχη. Θα παγώσει έναν παγκόσμιο μηχανισμό δανεισμού συνολικού ύψους 5 τρισ. δολ. για τους επενδυτές που βασίζονται στα αμερικανικά ομόλογα, θα εκτινάξει το κόστος δανεισμού για δισεκατομμύρια ανθρώπους και επιχειρήσεις, θα διαλύσει το δολάριο και θα ρίξει την αμερικανική και τις υπόλοιπες οικονομίες σε έναν νέο κύκλο ύφεσης και οικονομικής δυσπραγίας”, αναφέρει το Bloomberg .
Γιατί; Οι χρηματαγορές εμπιστεύονται τα αμερικανικά ομόλογα ως το ύστατο επενδυτικό καταφύγιο. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι αίφνης γίνεται αντιληπτό πως τα αμερικανικά ομόλογα δεν είναι ασφαλή. Το σύστημα θα κατέρρεε πλήρως. ‘Ισως, αν ήμασταν τυχεροί, να μπορούσαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση. Θα ήταν όμως πιθανόν να πυροδοτήσει μια πτώχευση, μια τεράστια χρηματοπιστωτική κρίση, δίπλα στην οποία η προ πενταετίας κατάρρευση της Lehman Brothers θα έμοιαζε με παιχνίδι για παιδιά, θα γράψει ο Paul Krugman στους Τάιμς της Νεας Υόρκης.

Παγκόσμια ανησυχία

Είναι τέτοιο το ρίγος και η ανατριχίλα στις παγκόσμιες αγορές που με απανωτές δηλώσεις  και  μηνύματα στέλνουν καθημερινά  στην Αμερική, για να λειτουργήσει υπεύθυνα, οι Κινέζοι, η ΕΕ, η Γερμανία, το ΔΝΤ, η Ιαπωνία, η Ελβετία κλπ. Από το χρέος των 17 τρις δολ. των ΗΠΑ μόνες τους  η Κίνα και η Ιαπωνία κατέχουν  το 43%  μέσω ομολόγων κλπ. του αμερικανικού δημοσίου δηλαδή 7 τρις δολ. περίπου!! (Πηγή: USTreasury.gov).
Σε πολιτικό επίπεδο ανήσυχες είναι και οι χώρες της Δύσης. Ήδη οι γερμανικές εφημερίδες γράφουν ότι οι ΗΠΑ είναι ήδη πολιτικά χρεωκοπημένες   και υπονομεύουν την θέση τους ως δυτική δύναμη, ενώ η απουσία του Προέδρου των ΗΠΑ από την ετήσια σύνοδο των χωρών του ειρηνικού APEC, έδωσαν τη δυνατότητα σε Κίνα και Ρωσία να καλύψουν το κενό.

Πολιτικός Εμφύλιος
Κύρια αιτία της μοναδικής αυτής κατάστασης αποτελεί η εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ όπου επικρατεί απόλυτη πόλωση με τους Ρεπουμπλικανούς και Δημοκράτες η οποία σε επίπεδο λαού αγγίζει τα όρια του μίσους. Το ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι σε ομηρεία στην ουσία από την λαϊκιστική /ακραία  του πτέρυγα το κόμμα του Τσαγιού (Tea Party) με κύριο εκφραστή του τον Jim De Mitt, (πρόεδρο του Heritage Foundation). Ακόμη χειρότερα αν αρχίζουν να εμφανίζονται  φαινόμενα ανυπακοής από μέρους πολιτειών να εφαρμόσουν ομοσπονδιακούς νόμους η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει. Ήδη πολλοί αναλυτές γράφουν για μια «Νέα Oμοσπονδία/New Confederacy”  που μπορεί να οδηγήσει σε αποσχίσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής όπως θα γράψει στο Bloomberg o καθηγητής του παν/μιου της Τζώρτζια Στέφεν Μιχμ.
Βρεθεί δε βρεθεί λύση η Αμερική αρχίζει και παίρνει μια πορεία αυτοαπομόνωσης με νέα δεδομένα για την παγκόσμια ασφάλεια, σταθερότητα, οικονομία και συμμαχίες. Η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε σχεδόν βελούδινα. Ποια θα είναι όμως η επόμενη μέρα για τις ΗΠΑ;

*Συγγραφέας του βιβλίου: «Το στοίχημα της Αναγέννησης. Το διεθνές περιβάλλον, η Ευρώπη και το μέλλον της Ελλάδας».

Για την ΄΄ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ΄΄

30 σκέψεις σχετικά με το “ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ;

 1. Oταν πέσει ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.ΠΑΡΤΕΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ,Με τα ιδιωτικά τους στρατά.ΟΛΑ ΤΟΥΤΑ ΗΔΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ και οπου αλλου εσεις επιθυμείτε!!!!
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΕΠΙΣΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ!!!
  Ξυπνάτε βρε κοιμισμένοι ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ!!!!!!!!!!

  Μου αρέσει!

 2. Οι ΗΠΑ εχουν παρακμασει σε πολλα επιπεδα, αλλα τι θα τις διαδεχθει ως υπερδυναμη? Η Κινα? Στη Κινα οι πολιτες εργαζονται σα σκλαβοι ενω το συστημα ειναι απολυταρχικο και δικτατορικο. Βεβαια, και οι ΗΠΑ εκει βαδιζουν με τις παρανομες παρακολουθησεις πολιτων, την καταστροφη της εργατικης και μεσαιας ταξης μεσω της εξαγωγης της παραγωγικης δραστηριοτητας στο τριτο κοσμο και την εισαγωγη φθηνου τριτοκοσμικου εργατικου δυναμικου.

  Μου αρέσει!

 3. Καλημερα ολυμπια ….
  Δεν είναι έτσι, λέει η Moody στο σημείωμα της στις 7 του Οκτώβρη.
  «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλει τόκους και κεφάλαιο για το χρέος της, ακόμη και στην περίπτωση που το όριο του χρέους δεν έχει αυξηθεί, αφήνοντας άθικτη τη φερεγγυότητά της,» το σημείωμα λέει. «Το όριο του χρέους περιορίζει τις δαπάνες της κυβέρνησης … Δεν απαγορεύει την κυβέρνηση από την εξυπηρέτηση του χρέους της, δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του ορίου του χρέους (στην πραγματικότητα της εξάντλησης των έκτακτων μέτρων του Υπουργείου Οικονομικών να αντλήσει κεφάλαια) και. προεπιλογή. »

  Αν δεν ψηφίσει το κογκρέσο;
  Πλαστά διλλήματα … πλάστες χρεοκοπίες !
  Δυστυχώς, ο Ομπάμα φαίνεται να ενδιαφέρεται πιο πολύ να παίξει πολιτικά παιχνίδια από την επίλυση των προβλημάτων .
  Χμ …
  Αν ο Ομπάμα αποφασίσει να διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικάνους, η κρίση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα τελειώσει πολύ γρήγορα.
  Αν όχι, τοτε … στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εξακολουθούν να έχουν αρκετά χρήματα για να κάνουν τις πληρωμές τόκων για το χρέος, εφόσον βεβαίως διαχειρίζονται τα χρήματά τους σωστά.

  Μου αρέσει!

 4. ..’Ολες οι αυτοκρατορίες έιχαν αρχή και τέλος!-Το παράξενο είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς την σύγχρονη εποχή ,ο χρόνος της παντοδυναμίας τους συνεχώς μικραίνει!….Οι ΗΠΑ είχαν πολύ περισσότερα προσόντα για να διαρκέσουν περισσότερο από όλες τις άλλες.!…Και επειδή δεν αρέσκομαι στό να ψάχνω να βρώ «περίεργες» απαντήσεις,έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι συνέπεια της διαφθοράς, που και αυτή επιταχύνεται, όσο πιο γρήγορα γίνονται τα μέσα παραγωγής!…Για ψάξτε το και εσείς….

  Μου αρέσει!

 5. Το επίσημο χρέος δεν είναι 17 τρίς αλλά 27 τρίς.

  Και δεν μιλάμε για αυτά που λένε ένας σωρός οικονομολόγοι ότι το πραγματικό νούμερο είναι περίπου 60 τρίς, αλλά η δημιουργική λογιστική το δείχνει στα 27 τρίς.

  Αντε να δούμε τι θα κάνουν με την Federal Bank η οποία τυχαία είναι ιδωτική, όλως τυχαίως ελέγχεται από το σιωνιστικό κεφάλαιο και τυπώνει τα δολλάρια στα τυπογραφεία της σύμφωνα με την όρεξη της.

  Άντε καλά κρασιά.

  Μου αρέσει!

  1. Dimitri

   αυτό που γνωρίζω είναι ότι από τις 22-12-1913 η FED που ανήκει σε 7 τραπεζίτες τυπώνει η ίδια το δολάριο και το δανείζει στο Αμερικανικό κράτος

   η σύμβαση της FED ήταν για 100 χρόνια

   σε 2 μήνες λίγει αυτή η σύμβαση και πρέπει η εκτύπωση του δολαρίου να ξαναγυρίσει στα χέρια του Αμερικανικού κράτους

   ο Ρόθτσάϊλντ και οι άλλοι 6 τραπεζίτες είχαν φτάσει στο σημείο να δανείζουν το δολάριο με 8,25% στο Αμερικανικό κράτος

   ίσως οι Αμερικανοί να βαρέθηκαν να έχουν τους τοκογλύφους τραπεζίτες μέσα στα πόδια τους

   και εμείς και γενικά όλες οι χώρες του κόσμου τους ίδιους τοκογλύφους τραπεζίτες έχουμε

   οι χώρες του κόσμου είναι 203

   οι 202 χρωστούν στους ίδιους τραπεζίτες

   μία μόνο χώρα στον κόσμο δεν χρωστάει

   Μου αρέσει!

   1. TRANMAN

    τι έπαθες;;;; γιατί αν γράδω 100 σχόλια. στα 98 αναφέρω αυτό το όνομα

    δες την απάντησή μου πιο πάνω στον Dimitri

    Μου αρέσει!

  1. TRANMAN

   τα πράγματα είναι δύσκολα για τον Ρόθτσάϊλντ του λήγει το συμβόλαιο της εκτύπωσης του δολαρίου σε 2 μήνες

   Μου αρέσει!

 6. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΑΙΩΝΑ ΙΣΩΣ ΓΙΝΗ ΞΑΝΑ ΜΙΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕΤΑΞΙ ΒΟΡΡΑ ΚΑΙ ΝΟΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΣΧΑΛΗ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΕΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩΝΤΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΠΕΠΟΝΟΦΛΟΥΔΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΥΡΑ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΑΛΛΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΧΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΙΣΩΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΦΘΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΣ ΗΠΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ

  Μου αρέσει!

 7. Δεν ξερω εαν οι ΗΠΑ θα πεσουν ή θα διασπαστουν. Ελπιζω ομως να καταρρευση η διεθνης συμμορια που την διοικει η μεριδα του διεθνισμου που εκφραζεται απο το περιβοητο State Department το Anti Defamation League και τα υπολοιπα ΜΚΟ, που ασκουν πιεσεις σε ολα τα Εθνη και κυριως διαδραματιζουν μεγαλο ρολο εδω στην Ελλαδα….Μακαρι να αναβλυθει αλλη μια φορα μια Εθνικη συντηρητικη πατριωτικη συνειδηση στο Καπιτωλιο. Αυτο αναζητει και η πλειοψηφια του Αμερικανικου Λαου, των πατριωτων.

  Φτανει με τις ΜΚΟ ανα την υφηλιο, την παγοσμια δυσοσμια της πολιτικης ορθοτητας, την παγκοσμιοποιηση και τις οικουμενικες μαρξιστικες ιδεολογιες που επιβαλλονται σε καθε δυτικο Εθνος..

  Μου αρέσει!

 8. Σωστος φιλε Διονυση…

  Παραπονο στην Ολυμπια…..
  στην θεση σας θα εσβηνα τα σχολια που θεωρουσα πως παραβιαζαν τους ορους του ιστοτοπου. Δεν νομιζω ολα τα σχολια του συγκεκριμενου σχολιαστη να παραβιαζουν τους ορους δημοσιευσης στον ιστοτοπο…..

  Μου αρέσει!

 9. ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΖΕ ΝΑ ΕΛΕΥΕΘΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΟΥ;;;
  ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΤΕ!
  ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΑΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΝΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ FED Η ΡΩΣΙΑ ΖΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!!!
  ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!

  Μου αρέσει!

 10. Εσείς εκεί στο Ολυμπία , ενώ φιλοξενείτε τόσο ενδιαφέροντα άρθρα εν τούτοις από γραμματοσειρές ανάγνωσης αυτών είστε σκράπες. πειράζει να μεγαλώσετε το μέγεθος των γραμματοσειρών ; Να βάλετε μεγαλύτερο διάστιχο (απόσταση μεταξύ των γραμμών); Πρέπει να μας βγουν τα μάτια για να μάθουμε κάτι παραπάνω; Ήμαρτον!

  Μου αρέσει!

 11. Απαντηση στον ερωτωντα αρθρογραφο…………….Ο Χ Ι .!!!Γιατι εχουνε γνωση οι φυλακες και διστυχως για τα παγκοσμια κτηνη σημερα υπαρχουν φυλακες με ΓΝΩΣΗ.

  Μου αρέσει!

  1. Απάντηση στην Ιωάννα

   ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ;

   Θα έχει χειρότερη τύχη , στην σοβιετική ένωση δεν υπήρξαν τόσοι νεκροί, όσοι θα υπάρξουν στις ηπα !!!

   Μου αρέσει!

   1. Ολα παιζονται αυτες τις λιγες επομενες εβδομαδες.Ομως Kimwn αυτη τη φορα ΔΕΝ παιζουν μονοι τους.Σου θυμιζω οτι μεχρι πριν λιγο καιρο ΟΤΙ ηθελαν το εκαναν.Σου θυμιζω επισης το φιασκο με τον παγκοσμιο πολεμο με αιτια τη Συρια.Το μονο που τους εχει απομεινει ειναι να δημιουργησουν συνθηκες για κυρηξη της χωρας σε εκτακτη αναγκη.Ομως καθε μερα που περναει κι αυτο δυσκολευει.Οτι προσπαθουν να κανουν το εχουν ξανακανει.Δεν εχουν αλλωστε και υψηλο δεικτη νοημοσυνης για να εμπλουτισουν το οπλοστασιο τους με νεες ιδεες.Αρα το πιο πιθανο ειναι να επιβεβαιωθει η παροιμια «μια του κλεφτη,δυο του κλεφτη, τρεις και η κακη του μερα».Να εχουμε αισιοδοξια κι ας αποτυχουμε.Αν ομως πετυχουμε-που κατα την αποψη μου ειναι το πιθανοτερο-?

    Μου αρέσει!

  2. * ΙΩΑΝΝΑ * επειδη το ιδιο παραμυθι το εχουν ξανακανει πολλες φορες στο παρελθον ,! πρεπει να ερθουν με κατι εξυπνο καινουργιο.!
   Θα τα καταφερουν ομως,? τωρα που ειναι ολα στο φως και οχι πια στην αφανεια.???

   Μου αρέσει!

   1. Diogenis B. οτι πληροφοριες διαρρεονται δειχνουν προσπαθεια για μια απο τα ιδια.Δηλαδη εξωθουν τα πραγματα για κυρηξη της χωρας σε εκτακτη αναγκη.Τωρα ομως τους λειπουν 2 πραγματα απο την προηγουμενη φορα. 1)ο εχθρος και 2)η συνεναιση των Αμερικανων πολιτων.Πρεπει καθαρα να στραφουν εναντιον των-οπλισμενων μην το ξεχνας-πολιτων,που καταλαβαινουν πια τι γινεται.Εξαλλου παρολο που τα ΜΜΕ τους δεν το αναφερουν,εχει δημιουργηθει αντιπαλος πολος των αφυπνισμενων πολιτων.ΔΕΝ παιζουν πια μονοι τους.Αλλα ακομα κι αν κατι καταφερουν ,θα ειναι πολυ συντομο πιστευω.

    Μου αρέσει!

   2. Πανω απο ολα τα δεινα τους,! εχουν και αυτον τον ALEX JONES που εχει 4 εκατομμυρια ακροατες στο ραδιοφωνικο του προγραμμα καθημερινως κτλ.!
    Δυσκολοι καιροι για τους διαθνης αρχικλεφτες.!!!

    Μου αρέσει!

   3. Χαμογελα λοιπον στη ζωη,και μη αφινεις να σε παρει απο κατω.Ολα εχουν ενα τελος!Και το δικο τους πλησιαζει…Υπαρχουν και αλλα πραγματα που τους δυσκολευουν τη ζωη οπως για παραδειγμα το γεγονος οτι εχουν οικονομικες δυσκολιες..Οι κλοπες τελος.Οι ρεμουλες τελος.Η FED η «κεντρικη» τραπεζα των ΗΠΑ και ναυαρχιδα της ΝΤΠ,δεν μπορεσε να βοηθησει τις αλλες τραπεζες της Αμερικης παρολον οτι ολες ειναι αδελφες, με μετοχους τις ιδιες τοκογλυφικες οικογενειες.Συμβαινουν πραγματα περα απο τον ατλαντικο που δυσκολα τα μαθαινουμε αλλα καποια διαρρεονται.

    Μου αρέσει!

 12. η σοβιετικη ενωση ηταν ενα αποτυχημενο «πειραμα» γιατι βασιστηκε στην απολυτη καταπιεση. ηταν μια τρελα απο αυτες που σε κανουν να αναρωτιεσαι ποσο αηδιαστικο μπορει να γινει το ανθρωπινο ειδος.
  η αμερικη ειναι ενα πετυχημενο «πειραμα» γιατι βασιζεται στην ελευθερια, στις ισες ευκαιριες, στις ανοιχτες προοπτικες για ολους ειτε προς τα πανω ειτε προς τα κατω.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.