Η δύναμη της δημοκρατίας

Του Δημήτρη Γαρούφα*

Αναντίρρητα κάθε πολιτική δράση που στηρίζεται κι΄ εκφράζει την τυφλή βία είναι  καταδικαστέα. Οι ακραίες πολιτικές δυνάμεις που αρνούνται τους κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος συνήθως  επιδιώκουν προβοκατόρικα βίαιη αντιμετώπιση τους  για να καταγγέλουν την κρατική βία και να επιτυγχάνουν κάποιας μορφής  νομιμοποίηση στη συνείδηση κάποιων  πληθυσμιακών ομάδων.. Στοχεύουν με λίγα λόγια στην δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κρατική εξουσία με την πίστη ότι η ανασφαλής εκτελεστική-κρατική εξουσία θα γίνει έκδηλα καταπιεστική με παραβίαση των θεσμών της δημοκρατίας και φυσικά τότε να νομιμοποιηθούν στην συνείδηση κάποιων ως αγωνιστές υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

       Γι΄αυτό σε μια πραγματικά δημοκρατική χώρα η κρατική εξουσία πρέπει να αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα με απόλυτη ψυχραιμία. Η δύναμη της δημοκρατίας βρίσκεται στην ουσιαστική λειτουργία των θεσμών ακόμη κι΄ όταν οι θεσμοί πλήττονται από τρομοκράτες  η δυνάμεις που τους αρνούνται, όταν δηλαδή δεν αλλοιώνονται οι θεσμοί κι΄΄ όταν δεν μεταβάλλεται η ψυχολογία του πολίτη.

     Πρέπει η πολιτεία με ουσιαστική λειτουργία των θεσμών να αναζητά και να εξαλείφει τα αίτια που εκτρέφουν   ακραίες πολιτικές δυνάμεις και ταυτόχρονα να προστατεύει με νέους θεσμούς το δημοκρατικό πολίτευμα μη επιτρέποντας όμως την αλλοίωση του πυρήνα του.

Γι΄ αυτό ο νομικός κόσμος παρακολούθησε και παρακολουθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία τα όσα συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τις τυφλές τρομοκρατικές πράξεις στη Ν.Υόρκη το 2001 όπου τρομοκράτες τυφλωμένοι από απάνθρωπο μίσος προκάλεσαν καταστροφές και θανάτωση ανύποπτων πολιτών. Παρακολουθεί με ανησυχία και τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα  όπου η οικονομική κρίση, η υπολειτουργία των θεσμών   και η εμφανής διαφθορά σημαντικής μερίδας του  πολιτικού προσωπικού οδήγησε σε ενίσχυση ακραίων πολιτικών δυνάμεων  και σε  φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς  και τυφλής βίας. Γιατί αν οι θεσμοί λειτουργούσαν σωστά, αν δεν υπήρχε οικονομική κρίση κι΄ αν είχε αξιοπιστία ο πολιτικός κόσμος    τα άκρα θα εκπροσωπούσαν κάποια χιλιοστά του εκλογικού σώματος…Αλλά όταν οι πολίτες στοιχίζονται στη λίστα των ανέργων και γονατίζουν από τους φόρους αλλά    ταυτόχρονα βλέπουν π.χ.  τους εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο να έχουν από το σύνολο των αποδοχών τους   ποσοστό 75% αφορολόγητες  η αναξιοκρατική στελέχωση του κρατικού μηχανισμού με ανεπάγγελτους γόνους ,κουμπάρους υπουργών  και  υποτακτικούς  του κομματικού σωλήνα  τότε «μαυρίζει» το μάτι τους και   τυφλά  οδηγούνται   στα άκρα για   εκδίκηση του πολιτικού συστήματος.

         Οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι αν είχαν μελετήσει Θουκυδίδη θα καταλάβαιναν ότι πρέπει κυρίως  να αναζητούν και να εξαλείφουν τις αιτίες των γεγονότων και ότι η ασθένεια δεν θεραπεύεται μόνο με  την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της.. Γιατί αν οι θεσμοί λειτουργήσουν πραγματικά, αν οι πολιτικοί μας λειτουργήσουν ως πραγματικοί ηγέτες, με την έννοια ότι θα είναι πρώτοι στους αγώνες και πρώτοι στις θυσίες, τότε θα αποκτήσουν αξιοπιστία, θα τους ακούν οι πολίτες, και  τα άκρα θα περιοριστούν πάλι σε χιλιοστά…

Σε κάθε περίπτωση,   στην προσπάθεια αντιμετώπισης τρομοκρατικών  η εγκληματικών φαινομένων βίας και ρατσισμού , δεν πρέπει να παραμεριστούν στοιχειώδεις παραδοχές του νομικού μας πολιτισμού όσο κι΄ αν από  μέρος της κοινής γνώμης υπάρχει σιωπηρή συναίνεση για κάτι τέτοιο. Το κράτος δικαίου δοκιμάζεται κι΄ αποδεικνύει την αντοχή του κυρίως σε περιστάσεις σαν αυτές. ΄Ολοι μας και κυρίως  οι νομικοί, καταδικάζοντας απερίφραστα τρομοκρατικές η εγκληματικές πράξεις ακραίων πολιτικών δυνάμεων να φροντίζουμε παράλληλα για την τήρηση με θρησκευτική ευλάβεια του νομικού πλαισίου που στηρίζεται στην ύπαρξη του τεκμηρίου αθωότητας, στο δικαίωμα δίκαιας δίκης από δικαστές κι΄ όχι από «στούντια τηλεοπτικών καναλιών».Πρέπει να διαφυλάξουμε αλώβητες τις αρχές του νομικού μας πολιτισμού και να ξέρουμε ότι αυτό θα είναι η καλύτερη απάντηση στις ακραίες πολιτικές δυνάμεις γιατί δείχνουμε την δύναμη της δημοκρατίας ενώ ταυτόχρονα φωτίζουμε την γύμνια των άκρων.

*Δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

9 σκέψεις σχετικά με το “Η δύναμη της δημοκρατίας

 1. Εν ολίγοις η Χρυσαυγιάδα είναι μπαρούφα, και ήδη έχει γυρίσει ανάποδα.

  Όταν μάλιστα αρχίσουμε να τρώμε και να χορταίνουμε από το πρωτογενές πλεόνασμα, τότε όλα τα άκρα θα πάνε κάτω από 1%. Όταν …………….

  Μου αρέσει!

 2. λοιπόν για να τελειώνουμε

  δημοκρατία σημαίνει απρόσωπες πλειοψηφίες που αποφασίζουν χωρίς συνέπειες και ευθύνες

  ακόμα και στην αθηναϊκή δημοκρατία που είχε εκτελέσεις και εξορίες και δημεύσεις αυτά βρίσκανε εφαρμογή σε όσους είχαν σώσει την Ελλάδα

  Αριστείδης ο δίκαιος
  Θεμιστοκλής
  Σωκράτης

  και λοιπά

  αφήστε το, η δημοκρατία είναι εξ’ορισμού χρεωκοπημένο πολίτευμα

  όταν αρρωσταίνετε ψάχνετε ειδικό και όχι κάποια πλειοψηφία
  οταν πεινάτε ψάχνετε μάγειρα και όχι καποια πλειοψηφία
  όταν χαλάνε τα υδραυλικά ψάχνετε μάστορα και όχι κάποια πλειοψηφία

  όταν κινδυνέυει το Εθνος και η χώρα ψάχνετε πλειοψηφία;;;;;

  ε είστε άξιοι τής μοίρας σας

  Μου αρέσει!

 3. Κος Γαρούφας:Δημοκρατίαν έχομεν από δημοκρατίαν πάσχομεν.
  Τώρα δύνασθε, ως συνειδητός δικηγόρος υπερασπιστής εξ επαγγέλματος απατεώνων,πλαστογράφων,κλεπτών,διαρηκτών, ληστών, Αλβανών,εμπόρων ναρκωτικών, τοκογλύφων,παιδεραστών, καταχραστών του Δημοσίου κλπ, με ήσυχο συνείδησιν
  να υπερασπισθήτε το επ΄αμοιβή «λειτούργημα» σας στην υπηρεσία της ανομίας και του αδίκου.

  Μου αρέσει!

   1. Πεντε κιλα ρυζι …

    για Ταυλανδη και Φιλιππινες….

    7 κιλα ευχαριστως για την ..Αντιγκουα!

    20 κιλα για Καναριους νησους!

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.