ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΡ; Τέτοιο σουξέ στόρι και δεν πήγε ακόμα στην βουλή για επικύρωση;

https://olympiada.files.wordpress.com/2013/02/20130224-205051.jpgΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΛΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ;

Μία εξαιρετικά θολή υπόθεση φαίνεται πως κρύβεται πίσω από τα διθυραμβικά σχόλια και τις τυμπανοκρουσίες για τον αγωγό ΤΑΡ που «έβαζε πάλι την Ελλάδα στην ενεργειακή σκακιέρα». Στην ουσία έκανε την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν «μεγάλους παίχτες», ενώ μαζί τους πανηγύριζε και η Αλβανία. Παρ’ όλα αυτά, η συμφωνία παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες, στην σκιά των μεγάλων εθνικών υποχωρήσεων με Southstream και Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Το Ολυμπία ρωτούσε από τότε: Τι ακριβώς υπογράψαμε; Τι θα μείνει για την Ελλάδα από έναν αγωγό που θα περνά από μέρη που επιβουλεύεται η Τουρκία και θα εξυπηρετει κυρίως τα Αζεροτουρκικά συμφέροντα; Κανείς δεν ξέρει. Ακόμα. Και παρά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Το θέμα γίνεται εξαιρετικά σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι μήνες μετά τις φιέστες της υπογραφής, η συμφωνία δεν έχει έλθει για επικύρωση από την βουλή. Έτσι για να δούμε τι ακριβώς περιλαμβάνει.

Το θέμα αυτό θα πρέπει να απασχολήσει κυρίως τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα πρέπει να απαιτήσουν ανακοίνωση των συμφωνιών τώρα. Εκτός εάν έχουν αποδεχθεί τον ρόλο τους ως πράσινοι χειροκροτητές του Παπανδρέου και του πρώτου μνημονίου, οπότε ας φύγουν το συντομότερο…

18 σκέψεις σχετικά με το “ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΡ; Τέτοιο σουξέ στόρι και δεν πήγε ακόμα στην βουλή για επικύρωση;

 1. Για νέα σελίδα συνεργασίας στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας με άξονα τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ κάνει λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Γιάννη Μανιάτη στα Τίρανα, συνοδεία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

  «Άξονες της διμερούς συνεργασίας και της ενίσχυσης των σχέσεων στον ενεργειακό τομέα, αποτελούν η βαρύνουσα σημασία του αγωγού TAP για την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών και η στήριξη της Ελλάδας στην Αλβανία για την προσαρμογή τόσο του θεσμικού πλαισίου, όσο και της αγοράς ενέργειας, με βάση το Κοινοτικό κεκτημένο», αναφέρει συγκεκριμένα το ΥΠΕΚΑ.

  Ο κ. Μανιάτης συναντήθηκε στα Τίρανα με τον αντιπρόεδρο της Αλβανικής Κυβέρνησης, Νίκο Πελέσι, με τον οποίο συζητήθηκαν ζητήματα ενεργειακής πολιτικής που σχετίζονται και με την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στο Ιόνιο, την Αδριατική και συνολικά την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

  Ο υπουργός ΠΕΚΑ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας, Ντάμιαν Γκικνούρι, με τον οποίο συζήτησε τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση του έργου κατασκευής του αγωγού TAP, με έμφαση στη μεταφορά τεχνογνωσίας που διαθέτει η χώρα μας προς την αλβανική πλευρά και συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών για την ομαλή και απρόσκοπτη προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

  Μου αρέσει!

  1. Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

   Ειδική τελετή κατά την οποία θα υπογραφούν συμφωνίες πώλησης φυσικού αερίου μεταξύ της κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ και των εταιρειών που θα το φέρουν στον τελικό καταναλωτή θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

   Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος.

   Ο κ. Μίχαλος θα έχει συναντήσεις με τον αζέρο υπουργό Ενέργειας, ο οποίος είναι επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ελλάδος – Αζερμπαϊτζάν, τον πρόεδρο της SOCAR και τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, καθώς και με τους επικεφαλής της Κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ ΙΙ και του αγωγού TAP.

   Ο κ. Μίχαλος, επίσης, θα συναντηθεί με τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας.

   Μου αρέσει!

  2. Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2013

   ¨Μερίδιο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ εξασφάλισε η Ελλάδα

   Το κονσόρτιουμ του Σαχ Ντενίζ ανακοίνωσε ότι υπογράφηκαν οι 25ετείς συμφωνίες πώλησης φυσικού αερίου για τα 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που θα παραχθούν από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, ως αποτέλεσμα της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του project. Το αέριο θα αγοράσουν 9 εταιρείες από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

   Η δεύτερη φάση ανάπτυξης του Σαχ Ντενίζ αναμένεται να προμηθεύσει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν απευθείας στην Ευρώπη, ανοίγοντας για πρώτη φορά το λεγόμενο νότιο διάδρομο του φυσικού αερίου. Συνολικά 16 δισ. κυβικά μέτρα αερίου θα μεταφέρονται μέσα από 2.500 χιλιομέτρων αγωγών που θα περνούν από το Αζερμπαιτζάν, τη Γεωργία, την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και υποθαλάσσια από την Αδριατική Θάλασσα στην Ιταλία.

   Οι συμφωνίες με τους ευρωπαίους αγοραστές ακολούθησαν την υπογραφή της συμφωνίας με την εταιρεία Botasto 2011 για την πώληση 6 δισ. κυβικών μέτρων αερίου στην Τουρκία.

   “Είμαστε ικανοποιημένοι που οι χρόνιες διαπραγματεύσεις στις οποίες ηγετικό ρόλο είχε η Socar με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έφτασαν σε αίσιο τέλος. Αυτές οι συμφωνίες σηματοδοτούν τις μεγαλύτερες πωλήσεις αερίου στην ιστορία του Αζερμπαϊτζάν. Ταυτόχρονα σηματοδοτούν την έναρξη των άμεσων δεσμών μεταξύ των τεράστιων αποθεμάτων αερίου του Αζερμπαϊτζάν και των ευρωπαϊκών αγορών” δήλωσε ο πρόεδρος της Socar, Ρόβναγ Αμπντουλάγιεφ. Παράλληλα υπογράμμισε: «Το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύεται για την μακρόχρονη συνεργασία με τους αγοραστές του αερίου του Σαχ Ντενίζ. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η συνεργασία θα φέρει οφέλη σε καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη και θα παίξει σημαντικό ρόλο για την ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης».

   Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο περιφερειακός πρόεδρος της BP στο Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία και πρόεδρος του λειτουργού του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ, Γκόρντον Μπιρέλ, είπε ότι το Σαχ Ντενίζ είναι υπερήφανο που εμπλέκεται στην ολοκλήρωση μιας από τις μεγαλύτερες συμφωνίες φυσικού αερίου στην ιστορία της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

   Από την πλευρά του ο Γκόρντον Μπιρέλ περιφερειακός πρόεδρος BP στο Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία σημείωσε ότι «Οι συμφωνίες αυτές θα στηρίξουν την 25ετή συνεργασία μας στην παράδοση πάνω από 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως που θα παραχθούν από το πεδίο του Σαχ Ντενίζ και τον τομέα του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία θάλασσα, σε καταναλωτές στην Ιταλία και την Ελλάδα».

   Από το σύνολο των 10 δισ. κυβικών μέτρων από 1 δισ. κυβικά μέτρα θα πάει σε αγοραστές που σκοπεύουν να προμηθεύσουν τη Βουλγαρία και την Ελλάδα και το υπόλοιπο θα πάει σε αγοραστές που σκοπεύουν να προμηθεύσουν την Ιταλία και τα κοντινά hub αερίου.¨

   Μου αρέσει!

  3. Forbes: Τεράστιας σημασίας για την Ελλάδα ο αγωγός TAP

   Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP έχει «τεράστια σημασία» για την Ελλάδα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Forbes.

   Όπως σημειώνεται, η απόφαση για τον αγωγό TAP προωθεί τις ενεργειακές φιλοδοξίες της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στις εταιρίες χωρών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται εισροή 1,5 δισ. δολαρίων στην οικονομία της Ελλάδας, που θα αντισταθμίσει το έλλειμμα από τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ αναμένεται επίσης ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής και διαχείρισης του έργου, κάτι απαραίτητο σε μία χώρα, όπου η ανεργία έχει φτάσει το 27,6%.

   Τέλος, αναφέρεται ότι η επιλογή του ΤΑP επιτρέπει στην Ελλάδα να την χρησιμοποιήσει ως «στοιχείο ένδειξης ανάκαμψης και προσέλκυσης ξένων επενδυτών».

   Μου αρέσει!

 2. Την ανάγκη να κυρωθεί από τη Βουλή ως τα ΜΕΣΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement) για τον αγωγό TAP επεσήμανε απόψε ο υπεύθυνος του έργου για την Ελλάδα, Rikard Scoufias.

  Όπως τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στα τέλη του επόμενου μήνα η Κοινοπραξία του αγωγού θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση του έργου και η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη λήψη της απόφασης.

  Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την κύρωση της συμφωνίας ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα κατά για τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή της συμφωνίας.

  Η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας, υπενθυμίζεται, υπεγράφη στα τέλη Ιουνίου και περιλαμβάνει οικονομικές και τεχνικές παραμέτρους του έργου. Η αντίστοιχη συμφωνία με την Αλβανία, απ’ όπου επίσης διέρχεται ο αγωγός για να καταλήξει στην Ιταλία, έχει ήδη ολοκληρωθεί.

  Στο μεταξύ η Κοινοπραξία του TAP κινεί τις διαδικασίες για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ή χρηστών της γης κατά μήκος του αγωγού, για τις ζημιές που θα υποστούν κατά τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας του έργου.

  Ο κ. Scoufias διευκρίνισε ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις, ωστόσο προτιμά να έλθει σε συνεννόηση με τους θιγόμενους προκειμένου η αποζημίωση να καθοριστεί με κοινή συμφωνία. Τόνισε ακόμη ότι οι αποζημιώσεις θα προκαταβληθούν στους πολίτες.

  Υπολογίζεται ότι στη διαδρομή του αγωγού (550 χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους) υπάρχουν περίπου 18.000 ιδιωτικές ιδιοκτησίες που ανήκουν σε τουλάχιστον 35.000 ιδιοκτήτες. Το ύψος της αποζημίωσης εξαρτάται από τη χρήση της γης, το είδος της καλλιέργειας, κλπ.

  Πηγές της Κοινοπραξίας εξέφρασαν πάντως και την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις κατά της κατασκευής του αγωγού για πολιτικούς λόγους.

  Σε εξέλιξη είναι επίσης η αξιολόγηση της μελέτης περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων που έχει υποβληθεί προς έγκριση στο ΥΠΕΚΑ. Η απάντηση, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς των περιοχών απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός, αναμένεται στις αρχές του 2014.

  Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν το 2015 και ως τις αρχές του 2019 θα ξεκινήσει η ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαιτζάν. Αρκετές κατασκευαστικές εταιρίες, ελληνικές και ξένες αλλά και επιχειρήσεις παραγωγής πρώτων υλών (σωλήνες κλπ.) έχουν εκφράσει ενδιαφέρον συνεργασίας με την Κοινοπραξία για την κατασκευή του αγωγού.

  Μου αρέσει!

  1. 9 Οκτωβρίου 2013

   Καθησυχάζει για τη συμφωνία για τον αγωγό TAP η Ιταλία.

   Τη διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος, η ιταλική Γερουσία να μην εγκρίνει την τριμερή συμφωνία Αλβανίας – Ελλάδας – Ιταλίας για την κατασκευή του ΤΑΡ» παρείχε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα, στα Τίρανα. Η κ. Μπονίνο, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην αλβανική πρωτεύουσα, τόνισε ότι «η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντική και για την ίδια την Ιταλία και δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψής της».

   Μου αρέσει!

 3. -«ΚΛΙΚ» ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ-

  Μελέτη περιγράφει μεταξύ άλλων με λεπτομέρεια τη διαδρομή που προτείνεται να ακολουθήσει ο αγωγός, των μόνιμων και προσωρινών υποδομών που απαιτούνται στη φάση της κατασκευής του, όπως είναι οι δρόμοι πρόσβασης και τα εργοτάξια, καθώς και των λειτουργικών εγκαταστάσεων που θα υπάρξουν όταν τελειώσει η κατασκευή, όπως σταθμοί συμπίεσης (ένας στους Κήπους Έβρου και ένας στις Σέρρες) και βαλβιδοστάσια.
  Το ελληνικό τμήμα του αγωγού θα εκτείνεται από τους Κήπους του Έβρου στα ελληνοτουρικά σύνορα, μέσω Κομοτηνής, Νέας μεσημβρίας (ΒΔ της Θεσσαλονίκης) και θα καταλήγει στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

  Ο TAP Θα έχει αρχικά δυναμικότητα 10 δισ κυβικών μέτρων ανά έτος. Από τους Κήπους μέχρι τη Νέα Μεσημβρία, μήκος περίπου 359 χλμ, η όδευση του αγωγού ακολουθεί σε μεγάλο μήκος τον υπάρχοντα αγωγό αερίου του ΔΕΣΦΑ. Από τη Νέα Μεσημβρία και δυτικά προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα η όδευση του αγωγού έχει μήκος 184 χλμ και δεν ακολουθεί υπάρχουσα δομή.

  Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η περιοχή επιρροής ορίζεται ως ένας διάδρομος 500 μέτρων κατά μήκος του άξονα της προτεινόμενης όδευσης και 500 μέτρα από τα όρια των προτεινόμενων εργοταξίων, βαλβιδοστασίων, των αποθηκευτικών χώρων και των σταθμών συμπίεσης.

  Στη μελέτη αναφέρεται ότι αρκετοί καλλιεργητές θα υποχρεωθούν να αλλάξουν καλλιέργειες και άλλοι να τις εγκαταλείψουν, αφού πρώτα αποζημιωθούν.

  Η κοινοπραξία TAP παραδέχεται ότι θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις περιβαλλοντικές κυρίως στη διάρκεια κατασκευής του έργου αλλά και της λειτουργίας του.

  Οι τακτικές συντηρήσεις του αγωγού, δεν θα επιτρέπουν τη βλάστηση δέντρων με βαθιές ρίζες.

  Η ζώνη εργασίας του αγωγού θα απαιτήσει συνολικά περίπου 2.000 εκτάρια γης.

  Ο αγωγός θα τοποθετηθεί μόλις ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια της γης.

  Η μελέτη θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ως τις 30 Οκτωβρίου. Οι συναντήσεις με τους φορείς θα διεξαχθούν από κοινή ομάδα αναδόχων μελετητών του ΤΑΠ, τοπικών υπεργολάβων μελετητών (Asprofos, Exergia) και εκπροσώπων του TAP, ενώ από τις 16 Σεπτεμβρίου ως τις 18 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις με τις τοπικές κοινωνίες.

  **Δείτε αναλυτικά ολόκληρη τη μελέτη πατώντας ΕΔΩ.

  Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2013/08/tap.html#ixzz2jtZJf7BM

  Μου αρέσει!

 4. To Aζερμπαϊτζάν είναι σε πολεμο με την φίλη Αρμενία…
  Στο Αζερμπαϊτζάν η σουνιτικη,φιλοτουρκική μειοψηφία (περι το 15% του πληθυσμού) καταπιέζει την σηιτικη πλειοψηφία …
  Η γειτονική Ρωσία δεν καλοβλέπει καθόλου το ντηλ με τον ΤΑΡ…
  Στην Γεωργία από όπου προβλεπεται να περάσει ο ΤΑP έπεσε ο φιλοαμερικανός Σαακασβίλι και ο νεοεκλεγείς Mαργκβελασβίλι έχει προτεραιότητα την αποκατάσταση των σχεσεων με την Ρωσία…Δεν τον παιρνει και να κάνει αλλιώς για να μαστε ειλικρινείς μετά το χουνέρι του Σαακασβίλι απο τον Πούτιν…και τις τελευταιες εξελιξεις στη Συρία …
  Με δεδομένες τις ενδοϊσλαμικές σεχταριστικές συγκρούσεις σε όλη την περιοχή (Ιράκ Πακιστάν Συρία Τουρκία κοκ ) η κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν και στη γειτονιά της Κασπίας ειναι εξαιρετικά επισφαλής
  To αέριο που θα βγάλει (αν και όποτε αυτό βγεί) είναι απροσδιόριστο ακόμα …
  Γι αυτό και οι εταιρείες που υπέγραψαν τον ΤΑΡ δεν έχουν οριστικοποιήσει τα συμβόλαια μέχρι που το Shah Deniz consortium να κάνει τις τελικές του απο-εκτιμήσεις οι οποίες είχαν προσδιοριστεί για τα τέλη του 2013…

  OI EKTIMHΣΕΙΣ ΕΊΝΑΙ ΠΩΣ ΑΝ Η ΡΩΣΙΑ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.
  ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ , ΕΧΕΙ 1 ΕΚ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ …
  ΠΧ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ 50 ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΥΚΑΣΙΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΕΞΕΔΡΑ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΦΛΑΜΠΕ…

  Κρίνοντας και απο την σημερινη συνάντηση Πουτιν -Ερντογάν, μάλλον ΔΕΝ….

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.