Όσο και αν νυχοπατούν τα χτήνη, τα κόκαλα από κάτω τους με θόρυβο θα σπαν

σορος…Τους πραγματικούς λόγους όμως της εισροής νέων μεγαλομετόχων στη Πειραιώς μας τους καταδεικνύει ευκολότερα η εμπλοκή προσωποπαγών Funds. Τα πιο τρανταχτά ονόματα funds που μπήκαν στην Πειραιώς είναι τα:

Το Soros Fund Management, το προσωπικό Fund του διεθνή κερδοσκόπου και «φιλάνθρωπου» George Soros.

Το Paulson&Co, του διεθνή κερδοσκόπου και «φιλάνθρωπου» John Paulson.

Και το Third Point LCC, του κερδοσκόπου και «φιλάνθρωπου» Daniel Loeb.

Γιατί τους λέμε κερδοσκόπους;

Γιατί ο Soros, ο «άνθρωπος που έσπασε την Τράπεζα τη Αγλλίας»,  το 1992 σόρταρε 10 δισεκατομμύρια λίρες κερδίζοντας από την κίνηση του 1,1 δις και ζημιώνοντας την βρετανική οικονομία κατά 3,4 δις.

Η αμερικανική κρίση του απέφερε μερικά ακόμη δις.

«Έχω μια πολύ καλή κρίση» δήλωνε περήφανος ο άνθρωπος που είχε γνωστούς και στο περιβάλλον Παπανδρέου.

Ο John Paulson σόρταρε το 2007 αμερικάνικες υποθήκες και έβγαλε 3,7 δις.

Ο Loeb,  λίγο πριν το κούρεμα, αγόρασε στην δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα μέσου όρου εικοσαετίας. Μερικές εβδομάδες μετά η αξία της επένδυσής του είχε αξιοσημείωτα αυξηθεί. «Προσπαθώ να βγάλω ένα δολάριο από 15  cents» ισχυρίστηκε ο Loeb στους επενδυτές του επικαλούμενος στίχο του δολοφονημένου ράππερ Tupac Shakur ενώ στη συνέχεια πόνταρε και στο εθνικό χρέος της Πορτογαλίας.

Κανένας από αυτούς δε φαίνεται να πιστεύει στο success story του Σαμαρά και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Για την ακρίβεια, το 2010 οι Soros και Paulson στοιχημάτισαν κατά του Ευρώ (το 2012 πόνταρε κατά του Ευρώ και ο Jacob Rothschild, της οικογένειας που συνέβαλε να στηθεί το Quantum Fund, το πρώτο Fund του Soros και που συνέχισε να έχει επενδυτικές σχέσεις μαζί του) ενώ συστηματικά ο Soros μιλάει όχι μόνο για ένα μη βιώσιμο ελληνικό χρέος αλλά και για μια μη βιώσιμη Ευροζώνη. Και δε δίστασε να βάλει τα λεφτά του εκεί που είχε βάλει το στόμα του.

Για ποιο λόγο λοιπόν ο Soros όχι μόνο «επενδύει» στην Πειραιώς αλλά και παράλληλα αποκτάει θέσεις και σε 5 πέντε εταιρίες ελλήνων εφοπλιστών λίγο μετά μάλιστα την παρουσία του σε εκδήλωση του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος;»

Η απάντηση είναι απλή: για όλα αυτά τα επενδυτικά σχήματα των «ορνέων», το ρίσκο είναι μικρό απέναντι στις αποδόσεις που το ΤΧΣ και η ελληνική κυβέρνηση φρόντισαν να παρέχουν.

Το μυστικό, όπως περιγράφει για τη στρατηγική Paulson o καθηγητής Ιωάννης Βαρουφάκης (ο οποίος αμελεί να αναφέρει στο άρθρο του τη συμμετοχή και του γνωστού του πλέον George Soros σε αυτό το τζογαδόρικο τέχνασμα) βρίσκεται όχι τόσο στις ίδιες τις μετοχές που αγόρασαν τα Hedge Funds αλλά στα warrants (δικαιώματα ή προνόμια).

Μόλις οι τιμές της μετοχής Πειραιώς φθάσουν κάποιο υψηλό τιμής, οι νέοι μεγαλομέτοχοι μπορούν να αγοράσουν από το ΤΧΣ την πλειονότητα των μετοχών σε τιμή εξαιρετικά χαμηλή. Έτσι λοιπόν, με το ένα δέκατο του συνολικού ποσού ανακεφαλαιοποίησης συν κάτι ψηλά ακόμη που θα δώσουν για να «εξαργυρώσουν» τα warrants τους θα μπορούν να αποκτήσουν εώς και το 80% των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με το αίμα του ελληνικού λαού…

Αν προκύψει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους όπως το ΔΝΤ και ο Soros πιέζουν, τα Hedge Funds θα έχουν ξαφνικά θέσεις κλειδιά στον κλειδοκράτορα (την τράπεζα Πειραιώς) μιας οικονομίας που θα είναι εν δυνάμει βιώσιμη και έστω και βραχυπρόθεσμα σε δυναμική ανάπτυξης μετά από τόσα χρόνια ύφεσης (ανάπτυξης των αριθμών γιατί τα μεγάλα στρώματα της κοινωνίας δεν θα επανέλθουν ούτε κατά διάνοια πλησίον της πρότερης ποιότητα ζωής τους). Τα hedge funds θα έχουν έτσι τουλάχιστον τετραπλασιάσει τα κεφάλαια τους και θα έχουν και λόγο στις άλλες τοποθετήσεις της ελληνικής οικονομίας.

Αλλά ακόμη και αν συμβεί το πιο πιθανό σενάριο, η ελληνική οικονομία να παραμείνει σε κωματώδη κατάσταση, η τοποθέτηση των hedge funds στην Πειραιώς τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολλαπλές στρατηγικές κερδοσκοπίας:

α) Να φτιάξουν μια χρηματιστηριακή φούσκα με τις μετοχές της Πειραιώς ώστε να τις φτάσουν σε εκείνη την κρίσιμη τιμή που θα τους επιτρέψει να ενεργοποιήσουν τα warrants και να αποκτήσουν το σύνολο των μετοχών σε τιμές σκοτωμού το οποίο στη συνέχεια θα το ξεπουλήσουν στην υψηλότερη τιμή στα θύματα που έφαγαν το τυρί και πιάστηκαν στη φάκα της χρηματιστηριακής φούσκας. Τα θύματα του χρηματιστηρίου του Σημίτη το θυμόνται το κόλπο πάρα πολύ καλά.

β) Έχοντας εκ των έσω πληροφορίες, να φτιάξουν καλά και κακά (αυτά στα οποία οι δανειολήπτες τους έχουν έστω κάποια μικρή δυνατότητα να τα εξυπηρετήσουν και σε αυτά που οι δανειολήπτες τους δεν έχουν καμία) πακέτα κόκκινων δανείων και να πουλήσουν τα «καλά» σε ακόμη πιο επιθετικά funds ορνέων, αφήνοντας την φύρα στην Πειραιώς. Το έχουμε ξαναδεί το έργο και θα το ξαναδούμε.

γ) Να εφαρμόσουν την ίδια στρατηγική και στους πλειστηριασμούς ακινήτων, παίρνοντας ή πουλώντας τα πακέτα «φιλέτων» και αφήνοντας τη σαβούρα στην τράπεζα Πειραιώς, δημιουργώντας μια κρίση στεγαστικών χειρότερη από την αμερικάνικη.

δ) Να βάλουν χέρι στα αγροτικά εισοδήματα και τις επιδοτήσεις μέσω του καλού κομματιού της ΑΤΕ που πέρασε στην Πειραιώς.

Με τις τιμές των τροφίμων να ανεβαίνουν, η καλλιεργήσιμη γη είναι μια περιζήτητη επένδυση. Ήδη ο George Soros κατέχει το 25% της Adecoagro SA, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς τροφής στην Νότια Αμερική, με μεγα-φάρμες σε Βραζιλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη.

Με αυτό το δυναμικό των πολλαπλών στρατηγικών κέρδους ακόμη και ο Λάτσης,  ο οποίος εγκατέλειψε άρων άρων την Eurobank αφήνοντας το ποσοστό του στους διαδόχους του για να ασχοληθεί με την εταιρεία του real estate Lamda Development (βλέπε The Mall, Aστέρας Βουλιαγμένης κλπ), μπήκε στο παιχνίδι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (και της μελλοντικής απόκτησης) της Εθνικής με 100 εκατομμύρια.

Δεν υπονοούμε βέβαια ότι ο κος Λάτσης ανήκει στην κατηγορία των αρπακτικών. Απλά ότι το στοίχημα έχει τόσο χαμηλό ρίσκο σε σχέση με τις πιθανές αποδόσεις του που δεν μπορούν να το αρνηθούν οι μεγάλοι παίχτες, ακόμη και όσοι είχαν πρόσφατη άσχημη εμπειρία από την εμπλοκή τους με το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Κυρίως όταν στην μπάνκα βρίσκονται μαζεμένα λεφτά άλλων, τα λεφτά του κοσμάκι που τον υποχρεώνουν να χρηματοδοτεί εν αγνοία του τις επενδύσεις των πλουσίων.

Αυτό κυρίες και κύριοι είναι ανάπτυξη. Σε μια νεκροζώντανη κοινωνία, η ανάπτυξη περνά από τους τάφους μας.

 Πέτρος Αργυρίου, 6-12-2013, agriazwa.blogspot.com

13 σκέψεις σχετικά με το “Όσο και αν νυχοπατούν τα χτήνη, τα κόκαλα από κάτω τους με θόρυβο θα σπαν

 1. ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΓΕΙ ΕΔΩ;;; ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΓΕΙ;;;

  ΟΨΟΜΕΘΑ

  Από h ttp://moneymorning.com/

  May 15, 2013

  Talk about looking for best investments in the most unlikely places… (ΕΛΛΑΔΑ)

  The bad economic news out of Greece has dominated the headlines for several years now. As the country tries to work its way back to prosperity, a solvent banking system is going to be critical to the process. Banks have seen their capital base shrink from bond haircuts, bad loans and depositors withdrawing money to get it outside the beleaguered nation’s banking system.

  As part of its plan to restore the nation’s fiscal health, Greece has told the banks they need to complete a recapitalization plan that raises Tier 1 capital ratios by 9%. This should increase their solvency and allow the nation to receive further bailout funds from the European Union.

  Restored capital levels should help the banks regain access to interbank markets and provide the liquidity needed to help push the economy back on track.

  As the troubled nation of Greece is in the process of recapitalizing its banks, hedge funds around the world are rushing to participate.

  Hedge funds are hurrying to buy equity and debt because they have seen the profit potential before on several occasions.

  You see, when distressed nations begin to capitalize the banks and sovereign debt, it has led to huge gains in the underlying securities. As far back as the early 1990s the restructuring of debt and the banking system resulted in huge gains for those funds willing to withstand the volatility and risk of the workout process.

  Those who helped fund the bailout of Asian banks in the late 1990s also scored returns of four to five times their original investment. Distressed and value investors such as Wilbur Ross and Prem Watsa have enjoyed large gains as a result of helping recapitalize Irish banks in the past few years.

  More recently here in the United States, investors – including the U.S. taxpayers, who participated in the restructuring of our banking system in 2008 and 2009 – have reaped enormous profits.

  ———————————————————–

  The early investors in this process stand to earn returns of many times their original investment capital — if — the combination of austerity measures and financial restructuring are successful over the next several years.

  ———————————————————–

  This isn’t a short-term commitment, nor is it for the faint of heart, but the potential rewards for the funds that step up to the plate at this early stage make Greek banks one of the best investments for those who can handle the volatility and patience.

  Best Investments for a Greek Bank Play

  Hedge funds have been bottom fishing in Greece for the last year or so. Both Daniel Loeb’s Third Point Partners and Seth Klarmans Baupost Fund have scored huge gains in Greek government debt.

  Μου αρέσει!

  1. if — the combination of austerity measures and financial restructuring are successful over the next several years.

   Από την παραπάνω υπόθεση κρατάμε το if αλλά κυρίως τα austerity measures και over the next several years.

   Μέτρα λιτότητας για τα επόμενα αρκετά χρόνια λοιπόν.

   Για να δούμε λοιπόν, πόσα ακόμα χρόνια λιτότητας θα αντέξουμε; Αλλά και σε ποιον θα βρούνε να τα αδειάσουνε για να γράψουν και τα κέρδη τους; Στα ομόλογα Ελληνικού δημοσίου βρήκαν το μαλάκα, τον Έλληνα πολίτη φορολογούμενο δηλαδή, που με νέα δάνεια, τους τα ξεπλήρωσε στην ονομαστική τους αξία. Τις Ελληνικές τραπεζικές μετοχές άραγε που θα βρουν να τις ξεφορτώσουν για να εγγράψουν το κέρδος τους;

   Μου αρέσει!

 2. Εγώ δεν καταλαβαίνω ακόμα πως γίνεται εγώ ο άσχετος να βλέπω τι παίζει απο τον Απρίλιο- Μάϊο του ’10 και οι πολιτικοί με τους «τραπεζίτες» να πετάν αετό. Θα μου το εξηγήσει κανείς αυτό; Θα στηθούν ποτέ κρεμάλες για τους προταίτειους; Γιατί ο Προβόπουλος ακόμη είναι στη θέση του και όχι στο απόσπασμα; Απο την εποχή του Τ3-Τ10 έπρεπε να έχει εκτελεστεί.

  Μου αρέσει!

 3. .Καλά,εμάς άσε μας !(παρά είμαστε «ξύπνιοι» γιά να μην πέφτουμε θύματα των παγκοσμίων κερδοσκόπων)….Εκείνοι οι Σοφοί περί τα οικονομικά Εγγλέζοι,πως την πάτησαν έτσι από δαύτους;..Ο Ροθτσαϊλντ έγινε ζάπλουτος από το αίμα των Άγγλων ναυτικών στην ναυμαχία του Τραλφάγκαρ,και αντί να του κόψουν τον κώλο τον έκαναν και…βαρώνο! Και(τώρα το μαθαίνω)..ο Ψώρος τους την «έπαιξε»προφανώς με την συνεργία του συμπατριώτη του Ροθτσάιλντ!…Κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της…Αγγλίας!

  Μου αρέσει!

  1. Υπαρχει μια εχιδνα κρυπτομενη οπισθεν του θρονου της Αγγλιας απο την εποχη του Κρομγουελ….Ναι αυτοι ειναι. Οι περιουσιοι!! Ετσι τους ειπε ο θεος!

   Μου αρέσει!

 4. ΚΑΛΑ ΒΡΕ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ/ΕΝ ΤΑΞΕΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΑΣ, ΑΛΛΆ ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΑ ΚΤΗΝΗ, ΩΣ ΧΤΗΝΗ. ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΕΤΗΡΕΣ ΤΗΣ

  ΕΛΛΑΔΟΣ?? ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.

  Από: http://www.olympia.gr [mailto:comment-reply@wordpress.com]
  Αποστολή: Friday, December 06, 2013 11:16 PM
  Προς: civi2000@otenet.gr
  Θέμα: [Νέο άρθρο] Όσο και αν νυχοπατούν τα χτήνη, τα κόκαλα από κάτω τους με θόρυβο θα σπαν

  olympiada posted: «…Τους πραγματικούς λόγους όμως της εισροής νέων μεγαλομετόχων στη Πειραιώς μας τους καταδεικνύει ευκολότερα η εμπλοκή προσωποπαγών Funds. Τα πιο τρανταχτά ονόματα funds που μπήκαν στην Πειραιώς είναι τα: Το Soros Fund Management, το προσωπικό Fund του «

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.