Bασίλης Μαρκεζίνης: «Είμαστε πολύ κοντά στην κατάρρευση!

Το πολιτικό του μανιφέστο για μια «Νέα Πατρίδα» παρουσιάζει σήμερα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο ακαδημαϊκός Βασίλης Μαρκεζίνης με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των δύο νέων του βιβλίων από τις εκδόσεις Σιδέρη «Η Ελλάδα στον κατήφορο» και «Η συμβολή της αρχαίας τραγωδίας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Στην de profundis συνομιλία που είχαμε με τον διακεκριμένο καθηγητή, ο κύριος Μαρκεζίνης ζητά κάθαρση, υποστηρίζει ότι η υπόθεση των υποβρυχίων πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη, ενώ αναπτύσσει το νέο δόγμα που προβλέπει σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία. Ο κύριος Μαρκεζίνης θέτει προβληματισμό για την έξοδο της Ελλάδος από το ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, τον χαρακτηρίζει «κοινωνικό φίλο», αλλά διαφωνεί κάθετα με την πολιτική του. Χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «έξυπνο πολιτικό», ενώ θα το θεωρήσει «μεγάλη τιμή» αν τον προτείνει η Αριστερά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ξεκαθαρίζει όμως ότι δεν «κυνηγάω θέσεις και καρέκλες», ενώ τονίζει ότι πρέπει το πολιτικό κατεστημένο «να συνηθίσει με την ιδέα της ενσωμάτωσης της Αριστεράς στο πολιτικό παιχνίδι».

– Κύριε Μαρκεζίνη, θα ξεκινήσω τη συζήτησή μας ανορθόδοξα. Εχετε αποκαλύψει στο παρελθόν ότι ο ανεκπλήρωτος πόθος των παιδικών σας χρόνων είναι η ζωγραφική. Αν ζωγραφίζατε την Ελλάδα σήμερα, με τι θα την αναπαριστούσατε;
– Σε χρώματα, θα ήταν μελανά. Σκούρα. Είναι το φαινόμενο που επικρατούσε στην τέχνη στη γερμανική Βαϊμάρη. Υπήρχαν τότε δύο σχολές. Η μία είχε μαύρα χρώματα, σκούρα, και μελαγχολικά πρόσωπα. Και η άλλη, πολύ έγχρωμα. Ζωή κεφάτη. Σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ σκούρα. Θα προσπαθούσα να βάλω στο ταμπλό φυσιογνωμίες ανθρώπων στο στιλ που ζωγράφιζαν μερικοί αναγεννησιακοί ζωγράφοι και ο Γκόγια: Πρόσωπα με αγωνία. Κραυγές αγωνίας! Νομίζω ότι αυτό που επικρατεί στη χώρα μου είναι ένα μπέρδεμα, μία αγωνία, μία δυστυχία, μία κακομοιριά, μια έλλειψη φαντασίας.

– «Ελλάς αγωνιούσα», λοιπόν…
– Αγωνιούσα και καταρρέουσα. Το πιστεύω. Είμαστε πολύ κοντά στην κατάρρευση, έχει διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός. Η διάλυση του ιστού είναι αποτέλεσμα μιας οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και δέκα χρόνια. Ο κατήφορος στη σύγχρονη εποχή ξεκινά από την εποχή Σημίτη, με όσα έγιναν σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, πολιτικά, εθνικά. Πάει μετά στην περίοδο Καραμανλή, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια της, που ήταν μια περίοδος αδράνειας, φθάνουμε στον… δυσπερίγραπτο Γιώργο Παπανδρέου και συνεχίζει. Η κατάρρευση οφείλεται στο ότι έχει η χώρα χάσει την αυτοπεποίθησή της.

– Διαβάζω τον πρόλογο του νέου σας βιβλίου. Λέτε ότι η μητέρα σας ήθελε να σας γλιτώσει από τα νύχια της πολιτικής. Βλέπω, μολονότι το διαψεύδετε, να φλερτάρετε με την πολιτική. Μιλάτε για ειρηνική επανάσταση, νέα πατρίδα, αλλαγή. Σημαίνει κάτι αυτό;
– Βεβαίως σημαίνει. Θα απαντήσω κατά τρόπο λογοτεχνικό, γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό. Εχει μια θαυμάσια γραμμή ο Γκαίτε που λέει στον Φάουστ: «Δύο ψυχές ζουν μέσα στην ψυχή μου, μέσα στο σώμα μου». Βεβαίως η μητέρα μου ήθελε να με βγάλει από την πολιτική, γιατί το ίδιο ήθελε να κάνει και με τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου πολιτεύθηκε διότι η δική του μητέρα από τη Σαντορίνη ανήκε σε μία οικογένεια που είχε αναμειχθεί στην πολιτική για πέντε γενιές. Καλώς η κακώς, εκείνος υπέκυψε.

Ομολογώ ότι και εγώ προτιμούσα τον χώρο της τέχνης και της συγγραφής. Από την άλλη μεριά, δεν έπαψα να είμαι Ελληνας. Είμαι 46 χρόνια από τα 69 μου στο εξωτερικό, αλλά Ελληνας γεννήθηκα, Ελληνας θα πεθάνω. Η πατρίδα μου είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Να τη βλέπω να πονάει και να ξεσκίζεται έτσι, με στενοχωρεί. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια αλλαγή. Πιστεύω επίσης ότι ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού, αν κρίνω από τα τα e-mail που λαμβάνω, 150 τη μέρα, συμμερίζεται τη γνώμη μου. Δεν μπορείς να περιμένεις από αυτούς που σε κατέστρεψαν -το είπε ο Αριστοφάνης στους «Βατράχους»- ότι θα είναι αυτοί οι άνθρωποι που θα σε σώσουν.

– Ποιοι θα μας σώσουν τότε;
– Αυτό είναι το θέμα, το άγνωστο. Πρέπει να συνεχίσουμε με καινούργιους. Γιατί, αν είναι οι ίδιοι που κινούνται πάντα με ένα κίνητρο, πώς να μείνουν κολλημένοι στην καρέκλα, οδηγούμαστε σε στραβές λύσεις (ΕΡΤ) ή σπρώχνουν το κράτος στα άκρα τη στιγμή που δεν χρειαζόμαστε συγκρούσεις αλλά εθνική συμφιλίωση. Πρέπει να πάμε μαζί, κανείς δεν περισσεύει. Αντιτίθεμαι στις κομματικές πολιτικές και αυτό γράφω. Αν προσπαθήσετε να «διαβάσετε» κάτι παραπάνω, κάνετε λάθος.

– Θα το κάνω το λάθος! Οταν βλέπω στον πρόλογό σας με κεφαλαία γράμματα τον όρο «Νέα Πατρίδα», θα μπορούσα κάλλιστα να υποθέσω ότι είναι κόμμα. Μπορεί να μην είστε εσείς ο επικεφαλής, αλλά μια κίνηση ανθρώπων…
– Μου αρέσει να μιλώ με δημοσιογράφους όταν χρησιμοποιούν το μυαλό καλόπιστα και όχι κατά διαταγήν. Σωστά το καταλάβατε! Δεν έχει σχέση με μένα, με καμία φιλοδοξία που έχω εγώ, αλλά αυτός ο πρόλογος, το μότο του ειδικά, είναι ένα μίνι μανιφέστο. Γι’ αυτό, αν προσέξετε, είναι ισορροπημένο. Από τη μία ζητώ να δοθεί προσοχή στους αδυνάτους, αλλά από την άλλη λέω ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί που δημιουργούν πλούτο και θέσεις εργασίας πρέπει να ενισχυθούν χωρίς κόμπλεξ. Αυτόν τον διπλό στόχο θέτω για όποιον θέλει να εμπνευστεί κάποια μέρα και να προχωρήσει στην υλοποίησή του.

– Βάζετε θέμα κάθαρσης. Μιλάτε για ένα δικαστήριο. Γουδί;
– Οχι! Η κάθαρση πρέπει να γίνει. Επειτα από τόσα χρόνια αδικίας που έχει υποφέρει τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να γίνει κάτι. Να πειστεί ο λαός ότι ο επόμενος ηγέτης βάζει τέλος σε μια αποτυχημένη εποχή. Αυτό δεν σημαίνει μαζικές δίκες που θα διαρκέσουν αιώνες, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί από όλους που πέρασαν από τα υπουργεία Αμύνης και Οικονομικών να υπάρχει μόνο ένας στη φυλακή. Και όλοι οι άλλοι που έβαλαν την υπογραφή τους να είναι αθώοι.

– Αφήνετε υπαινιγμό για πολιτικούς που πρέπει να δικαστούν αν αποκόμισαν «ενδεχομένως κέρδη» στο βιβλίο σας. Εχετε κάτι στο μυαλό σας;
– Οταν γράφει κάποιος κάτι, δεν γράφει πράγματα αφηρημένα. Εχουμε δει και έχουμε ακούσει παραδείγματα. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια σοβαρή συζήτηση που μερικοί προσπαθούν να καταπνίξουν και άλλοι να αναδείξουν, για τα περίφημα υποβρύχια. Αυτό πρέπει να τύχει εξετάσεως. Εξέταση μέσω της Βουλής δεν μπορεί να γίνει και να είναι πειστική. Εγώ ήθελα να το κοιτάξει η Δικαιοσύνη. Οσο υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί να καλύπτει τους φίλους της.

– Επικρίνετε τους καναλάρχες. Κάποιος κακόπιστος μπορεί να παρατηρήσει ότι από το 2008 προβάλλεστε προνομιακά από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς…
– Εγώ από το 2007 άρχισα να γράφω γιατί ο Χρήστος Λαμπράκης, που πέρασε όλη του τη ζωή να τσακώνεται με τον πατέρα μου, με κάλεσε να γράψω. Μου έδωσε πλήρη ελευθερία και έγραψα τη γνώμη μου. Ο,τι έγραφα τότε το γράφω και τώρα. Δύο εβδομάδες πριν από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν προέβλεψα ότι αυτός ο πόλεμος θα γίνει χειρότερος και θα κρατήσει. Είπα ότι το θέμα με το Ιράν δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας. Είπα ότι στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο ο δισταγμός να ανοίξουμε σχέσεις με τη Ρωσία -ο μόνος που ήταν εξαίρεση ήταν ο Καραμανλής, αλλά υποχώρησε και αυτός- είναι αδικαιολόγητος. Με καθύβρισαν, ειδικά ένα τμήμα του δεξιού Τύπου που κάποτε εθεωρείτο σοβαρό. Κι όμως, μετά τα γεγονότα της Συρίας λένε σήμερα ότι ο Ομπάμα τα έκανε θάλασσα και η Αμερική δεν είναι πια αυτή που ήταν. Ποιοι; Οι υβριστές μου!

– Λέτε ότι η χώρα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ δυνάμεων σε μια νέα εξωτερική πολιτική. Στα ενεργειακά να δώσουμε κοιτάσματα στους Αμερικανούς, στους Ρώσους το Νεώριο για ναυτική βάση, στους Γερμανούς βιομηχανία κατασκευής οχημάτων. Μιλάτε για νέα Γιάλτα;
– Η χρήση της λέξεως «Γιάλτα» μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Στη Γιάλτα έγινε ένας διαχωρισμός: Εγώ θα πάρω αυτό, εσύ θα πάρεις εκείνο. Δεν λέω αυτό. Ως Ελληνας, θεωρώ ότι μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου η κατάσταση άλλαξε. Και το να ακολουθεί η Ελλάδα μονομερή εξαρτημένη πολιτική από τις ΗΠΑ, όπως ακολουθούσε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, δεν έχει νόημα. Τερματίστηκε το 1991. Πρώτοι το είδαν οι Τούρκοι με τον Οζάλ και μετά ακολούθησαν όλοι. Είπα, λοιπόν, ότι πρέπει να προσαρμόσουμε και την εξωτερική μας πολιτική. Εχω ένα ειδικό κεφάλαιο περί φιλίας στο νέο μου βιβλίο. 

 Αναφέρεται στην ελληνοαμερικανική φιλία. Προσωπικά, ουδέποτε ήμουν αντιαμερικανός. Εχω δουλέψει εκεί για πολλά χρόνια, έχω πολλούς φίλους, έχω γνωστούς και τις ιδέες που έχω πει κατά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τις συμμερίζεται το 60% των Αμερικανών. Είπα όμως το εξής. Θα πας στην Αμερική και θα της πεις αυτό: «Χρειάζεται να με βοηθήσεις να μειώσω τον επεκτατισμό των Τούρκων. Θέλω να χρησιμοποιήσω με βάση το διεθνές δίκαιο τα δικά μου κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης και βορείως στης Κρήτης. Για το Καστελόριζο, ας πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Τουλάχιστο να ανακηρύξω την ΑΟΖ μου». Βλέπετε, ο κύριος Σαμαράς, που μίλησε για ανακήρυξη την περασμένη Πρωτοχρονιά, δεν έχει τολμήσει να το κάνει γιατί υφίσταται πιέσεις από Ευρώπη και Αμερική. Εγώ λέω, επειδή αυτοί δεν μας βοηθούν, γιατί να μην πούμε «εντάξει, ήρθα πρώτα σε σένα, είσαι ο παλιός μου φίλος, καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να με βοηθήσεις, αλλά χρειάζομαι βοήθεια και θα πάω στο νούμερο 2, 3. Φίλοι φίλοι, αλλά θα στραφώ στον Ρώσο». Αν όμως μου πεις: «Δεν σε βοηθάω αλλά σου απαγορεύω να πας στον Ρώσο», όπως έκαναν οι Αμερικανοί με τον Καραμανλή, αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν είναι φιλία. Αυτό δεν είναι ούτε Γιάλτα ούτε αντιαμερικανική πολιτική. Είναι ελληνική πολιτική. Δείτε: Στη Συρία η Αμερική ρεζιλεύτηκε, η Ευρώπη συνεχίζει να είναι ανύπαρκτη και είδαμε τον κύριο Πούτιν να προχωρεί. Πηγαίνει στην Αίγυπτο και κάνει συμφωνίες. Είδαμε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στη Μόσχα. Κοσμογονικές αλλαγές! Αυτό συμβαίνει γιατί αντελήφθησαν κάποιοι ότι η Αμερική δεν είναι πια η κοσμοκράτειρα δύναμη, η Ρωσία παίζει όλο και δυνατότερο ρόλο στη Μέση Ανατολή. Ούτε ο πιο πρωτάρης φοιτητής Διεθνών Σχέσεων δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη Συρία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία να στρίβουν προς τη Ρωσία! Κι όμως, γίνεται. Γιατί να είμαστε εμείς έξω από αυτόν τον χορό;

– Γιατί θέτετε προς προβληματισμό θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ;
-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό είναι ένας οργανισμός χωρίς σκοπό. Ο αρχικός σκοπός έφυγε. Δεν υπάρχει. Μετεβλήθη στο να ζητά από κρατίδια της Ευρώπης να βοηθούν την Αμερική στην άσκηση υπερπόντιας πολιτικής. Ποιον λόγο μπορεί να επικαλεστεί το ΝΑΤΟ για να στείλει ελληνικά, πολωνικά, λιθουανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν; Αν αυτός είναι ο σκοπός του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να παραπονείται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ γιατί διάφορα κράτη-μέλη δεν βοηθάνε. Αυτή η δυσαρέσκεια υπάρχει και στην Πολωνία και στη Λιθουανία σε όλη την παλιά Ευρώπη. Ο κόσμος αλλάζει. Και όταν ο κόσμος αλλάζει πρέπει να προσαρμοζόμαστε κι εμείς.

– Η γνώμη σας για τους πρωταγωνιστές: Σαμαράς, πρωθυπουργός…
– Είναι κοινωνικός μου φίλος και, παρότι διαφωνώ με μερικά από αυτά που κάνει, θα παραμείνει κοινωνικός μου φίλος. Εκτιμώ και τον αδελφό του Αλέξανδρο και είμαι θαυμαστής της γυναίκας του Γεωργίας, που δεν αυτοπροβάλλεται. Την εκτιμώ ιδιαιτέρως. Η πολιτική μου διαφωνία όμως είναι κάθετη. Μολονότι μου έκανε την τιμή να μου προτείνει να μπω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2012. Η πρόταση έγινε τελευταία στιγμή και αρνήθηκα για λόγους προσωπικούς. Εκ των υστέρων, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, γιατί τα μέτρα που έλαβε δεν θα μπορούσα να τα είχα ψηφίσει και θα είχαμε στενοχωρηθεί ακόμη περισσότερο. Υπό την επιρροή συμβούλων του έχει προσπαθήσει να τονώσει την ένταση προς ορισμένες κατευθύνσεις, γιατί ελπίζει σε κομματικά οφέλη. Δεν μου αρέσουν τέτοιοι είδους κινήσεις. Δεν είναι κινήσεις statesman, είναι κινήσεις πολιτικού που σκέφτεται να μείνει κολλημένος στην καρέκλα του. Βεβαίως, είναι άνθρωπος ικανός. Αν ήμουν στη θέση του, θα σκεφτόμουν την υστεροφημία μου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι και τόσο καλές.

– Τσίπρας;
– Εχει τύχει να του μιλήσω διάφορες φορές. Τον βρίσκω έξυπνο, είναι νέος, περνάει τη φάση της ενηλικιώσεως, φάση δύσκολη και οδυνηρή. Τον θεωρώ και έξυπνο, και έχει μεγάλες πιθανότητες να έρθει πρώτο κόμμα όταν γίνουν εκλογές, δεν ξέρω αν θα έχει πλειοψηφία, το αν θα μπορέσει να κυβερνήσει δεν μπορώ να το μαντέψω. Είναι καιρός η Ελλάδα και το ελληνικό κατεστημένο να συνηθίσουν στην ιδέα ότι είναι προς όφελος της δημοκρατίας και προς όφελος του πολιτεύματος ο χώρος της Αριστεράς να ενσωματωθεί στο πολιτικό παιχνίδι.

– Αν η Αριστερά σάς πρότεινε το 2015 για Πρόεδρο της Δημοκρατίας -κυκλοφορεί η πληροφορία-, θα τη θεωρούσατε τιμητική πρόταση;
– Δεν είναι πληροφορία αλλά φήμη, από αυτές που εμφανίζονται κατά καιρούς στις εφημερίδες είτε γιατί θέλουν να κάψουν μια είδηση είτε γιατί δεν έχουν τι να πουν. Τέτοια πληροφορία δεν έχω. Τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει ούτε από μένα ούτε με μένα. Είναι τιμητικό να σε προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Βεβαίως είναι τιμητικό, αλλά είναι υποθετικό. Εγώ έχω πει με μεγάλη συνέπεια ότι δεν αναζητώ ούτε θέσεις ούτε καρέκλες. Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι αιφνιδίως θα γίνει αυτή η αλλαγή. Θέματα τόσο θεωρητικά δεν τα συζητώ. Είναι τόσο θεωρητικά όσο να ανοίξω την ντουλάπα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου και να βρω μέσα την… Μπριζίτ Μπαρντό. Αλλά, βεβαίως, είναι μεγάλη τιμή.

– Σημίτης;
-Είναι ικανός άνθρωπος, αλλά δεν μπορεί να συνηθίσει την ιδέα ότι ανήκει στο παρελθόν. Ξέρετε, έχω ζήσει μέσα σε πολιτικό περιβάλλον! Οσοι γίνονται «πρώην» μαραζώνουν. Δεν έχουν καμιά υπόσταση. Από καπετάν ένας γίνονται τίποτα. Πλα-τό! Πάντα ελπίζουν να γυρίσουν στην πολιτική. Στην περίοδο Σημίτη έγιναν πράγματα που, αν ενδιαφερόταν να γυρίσει ο ίδιος ή οι φίλοι του ή αν θέλουν να τον ετοιμάσουν για την προεδρία θα αναζωπυρώνονταν παλαιά προβλήματα. Τα Ιμια, η Μαδρίτη και το Ελσίνκι. Ατυχέστατες κινήσεις, στις οποίες οφείλουμε τις γκρίζες ζώνες. Ο κύριος Σημίτης είναι ένας άνθρωπος του χθες. Μπορεί να εμφανιστεί; Ισως. Προσωπικά επιμένω: Αυτοί που σε κάψανε δεν μπορούν να σε σώσουν. Οι άνθρωποι που μας κυβέρνησαν δεν κάνουν, πρέπει να έρθουν άλλοι. Αν δεν έχει ανθρώπους η Ελλάς, είναι στον κατήφορο.

– Διαβάζοντας τα βιβλία σας, αισθάνομαι, πρώτον, τη δίψα σας ως Ελληνας που θέλει να προσφέρει και, δεύτερον, αν η πατρίδα τον τιμήσει με κάποιο ανώτερο αξίωμα, να τιμήσει και τη μνήμη του πατρός του. Σας ψυχολόγησα σωστά;
– Οταν οι μη ειδικοί ασχολούνται με την ψυχολογία, έχουν τάση να απλοποιούν τα πράγματα. Η απλοποίηση έχει και μια δόση αλήθειας, αλλά δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα. Να σας πω γιατί; Είτε το θέλετε είτε όχι, μετά τον θάνατό του ο πατέρας μου έχει αποκατασταθεί. Το κανάλι της Βουλής έδειξε πρόσφατα αφιέρωμα επαινετικό. Ο Μητσοτάκης, από τους πιο έξυπνους πολιτικούς που πέρασαν τα τελευταία σαράντα χρόνια, σε μια συνέντευξή του ανέφερε τον πατέρα μου μεταξύ των τριών αναμορφωτών της νεότερης Ελλάδος. Ως προς πρώτο τμήμα του συλλογισμού σας περί αξιώματος: Θα είναι τιμή, αλλά δεν είναι σκοπός μου η θέση. Δεν θέλω θέση, δεν θέλω αμοιβή. Αν έχω τη δυνατότητα μέσω μιας συμβουλής ή ενός βιβλίου να βοηθήσω κάποιον που ονομάζεται Σαμαράς η Τσίπρας, αυτό με ευχαριστεί, γιατί όχι.

Μανώλης Κοττάκης – Κυριακάτικη Δημοκρατία

50 σκέψεις σχετικά με το “Bασίλης Μαρκεζίνης: «Είμαστε πολύ κοντά στην κατάρρευση!

 1. εχω παρακολουθησει μερρικες διαλεξεις του κ εχω διαβασει κ το βιβλιο του ομως το ονομα που κουβαλαει με κραταει σε επιφυλαξη !!!! ο πατερας του ορκιστηκε πρωθυπουγος της χουντας……….ελπιζω πραγματι να εχει τη διαθεση να βοηθησει το τοπο του αλλα μεγαλλωμενος στην αγγλια κ αγγλοθρεμενος ?
  θα προτιμουσα το λαβδιωτη ο οποιος κ οικονομικα το κατεχει το πραγμα κ το κυριοτερο εχει ξελαριγγιαστει να φωναζει για τη δραχμη κ για το χρεος αλλα ποιος τον ακουει? κ το κυριοτερο δεν ειναι τζακατος αλλα αυτοδημιουργητος!!!!!

  Μου αρέσει!

  1. πάω στοίχημα ότι ο Λαβδιωτης αν είχε ξελαρυγγιαστεί να φωνάζει υπέρ του ευρώ θα έπαιζε πρωί,μεσημέρι,βράδυ στα κανάλια και θα του έπαιρνε συνέντευξη ο Ντερμπεντέρης κάθε βδομάδα…

   Μου αρέσει!

 2. Ο Σππυρος Μαρκεζίνης ορκίστηκε πρωθυπουργός από τη χούντα για να κάνει εκλογές και να καταργηθεί ομαλά η χούντα γιατί το πράγμα δεν τράβαγε άλλο. Τον έρριξε το Πολυτεχνείο (ό,τι και σήμαινε αυτό) έρριξαν ανώμαλα τον Παπαδοπουλο, έφεραν τον Ιωαννίδη, κατέστρεψαν τη Κύπρο. Αν ο Μαρκεζίνης είχε παραμείνει ίσως τα πράγματα να ήταν καλλίτερα. Αλλά βέβαια, θα είχαμε χάσει «τη γενιά του πολυτεχνείου»!!

  Μου αρέσει!

  1. Πολύ σωστά ! Το «πολυτεχνείο» έγινε για να μην γίνουν εκλογές και ύστερα τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα για τους επιβουλείς της πατρίδας μας. Διαβάστε για «κυανού σταυρό», για «Νταγιάν»… Τι ρόλο έπαιξαν τότε.

   Μου αρέσει!

   1. Μάγκες όλοι τους, γιατί όχι ; Πιάσανε το νόημα, .τουλάχιστον…
    Ξεχνάς όμως τους έξω , – υπήρχε ενας μηχανισμός παραγωγής αντιστασιακών, – Ανδρέας, Σημίτης, η χάιδω η Ελένη Βλάχου της Καθημερινής κτλ κτλ…
    Και μετα ήλθε το ΠΑΣΟΚ κι εκανε τον κάθε άχρηστο, άνθρωπο…
    Η Μεγάλη γενιά της Μεταπολιτευσης, – η δικιά μου γενιά, σας χαιρετά !!!!

    Οσο για τον Μαρκεζίνη πατέρα, είναι σωστό, έγινε πρωθυπουργός για να ετοιμάζει τίς εκλογές.. , κάποιοι όμως δεν το ήθελαν τότε…… για αργότερα » μεταπόλιτευση» ήθελαν ..

    Τελικάα ο Παπαδόπουλος ήταν αφελής …….

    Μου αρέσει!

 3. Ο Μαρκεζίνης είναι ο άνθρωπος των Άγγλων.
  Όποιος γνωρίζει λίγη ιστορία, ξέρει τι δεινά υπέστη η Ελλάς από τους Άγγλους από το 1821.
  Αρχής γενομένης από τα δάνεια στον Μαυροκορδάτο.

  Μου αρέσει!

  1. Καλό θα ήταν να πας μέχρι τον …..Μαραθώνα!
   Οι περισσότεροι φυσικά από τους σύγχρονους πολιτικούς μας που βρωμίζουν με την παρουσία τους τη Βουλή δεν είναι΄΄άνθρωποι ΄΄ ουδενός!πχΑμερικανών, Γερμανών ,Τούρκων κλπ

   Μου αρέσει!

 4. Κανείς νουνεχής δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ευφυία και την συγγραφική όσο και πολιτική δεινότητα του Σπύρου Μαρκεζίνη!Ο γυιός του δεν υστερεί σε τίποτα από τον πατέρα του.Φοβούνται και τρέμουν μήπως αναμειχθεί στην πολιτική και χαλάσει τη…σούπα στα πολιτικά μηδενικά που διεκδικούν τη ψήφο μας!Απόδειξη ότι σε κάθε παρέμβαση η συνέντευξη του ξεσηκώνει θύελλες!Προσωπικά θα ευχόμουν να αναμειχθεί όσο το δυνατό περισσότερο!Η σοφία και ο ξεκάθαρος λόγος του χρειάζονται όσο ποτέ σε αυτό το τέλμα που αποκαλούμε πολιτική ζωή του τόπου!

  Μου αρέσει!

 5. προσωπικα ,εχω θυμωσει με ολους αυτους που αργουν τοσο,βασανιστικα πολυ,να κινηθουν.
  ενω συνεχιζεται η καταστροφη της Πατριδας.
  τι περιμενουν αυτοι;
  τι περιμενουμε εμεις;
  το μυαλο μας να καθαρισει;
  το θαρρος να μας πλημμυρισει;
  αν δεν τα χουμε αυτα,δεν μας πρεπει η Πατριδα.
  τους Γερμανους να μας επιτρεψουν την αυτοδιαχειριση μας;
  ποτέ δεν θα το κανουν,δεν τους συμφερει.
  κυριε Μαρκεζινη,περι νομισματος και πολλων αλλων ο λογος,αλλα αργειτε και
  το ξεκαθαρισμα δεν θα ερθει στα σαλονια της Κηφισιας
  θα ρθει εκει οπου η φυσικη σας ευγενεια ,δυστυχως ,δεν θα εκτιμηθει,θα θεωρηθει αδυναμια,

  Μου αρέσει!

  1. περιμένουμε να ξεσηκωθούν τα παππούδια…δηλαδή ποτέ! και 100€ να πάει η σύνταξή τους αυτοί εκεί…ΝΔ+Πασοκ…πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι!

   Μου αρέσει!

 6. Μακαρι να βρεθουνε παρα πολλοι ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΔΕΣ ωστε να βγουν μπροστα,οχι για μας,μα σε αυτους εντος και εκτος Ελλαδος και να τους εξαναγκασουν να ακουσουν με το ετσι θελω,με τσαμπουκα σωστο και μαγκια κυριλε,τις τελεσιδικες αποφασεις των Ελληνων.Αυτο θα ειναι αντρικια σταση και επαναστατικη κινηση σε οποιους το τολμησουν…ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.
  Ολοι οι Ελληνες απο εκει και περα μαζι σας

  Μου αρέσει!

 7. Απ’οτι καταλαβα τον εκφραζει πληρως ο Αντωνης Σαμαρας.
  Απλα ο Σερ Μαρκεζινης,δεν εχει στα χερια του την τυχη ενος ολοκληρου Λαου.
  Ετσι τα λεει πιο ελευθερα και χωρις επιπτωσεις γι’αυτον και τους αλλους.
  Συμπαθητικος παντως(οπως παντα).

  Μου αρέσει!

  1. Τον εκφράζει ΄΄κοινωνικά΄΄ ο..Σαμαράς!Δηλαδή »περάστε από το σπίτι για κανένα φοντανάκι!΄΄Μάθε να διαβάζεις και να μη τρολλάρεις εγκάθετε της Συγγρού!Πολιτικά τοαντωνάκι σου το έχει …χεσμένο!

   Μου αρέσει!

  2. Φιλε Δικερε,
   Εισαι μαλλον σεμνος. Ο Σαμαρας κραταει τουτες τις ιστορικες στιγμες τις τυχες ολου του εθνους οχι μονο καθ απασαν την επικράτειαν αλλα και ανα την γην! Απο το λυκοφως της Ελληνικης Ιστοριας δεν εχει αναδειχθει ετερος ισαξιος με αυτον ΗΓΕΤΗΣ (ισως συγκρινεται μαζι του ο Αλεξανδρος ο Μεγας, αλλα και παλι δεν ειμαι τοσο σιγουρος)
   ΥΓ Ισως μια καλυτερη αναγνωση της συνεντευξεως του κου Μαρκεζίνη σε βοηθησει να κατανοησεις οτι την ιδια γνωμη με την ταπεινοτητα μου υιοθετει και εκεινος ! : )

   Μου αρέσει!

   1. Ειμαι σεμνος πραγματι.
    Δεν θα ηθελα να ρεζιλευεται ετσι,ακομη ενας καλος Ακαδημαϊκος που υπεπεσε στο πιο αρχαιο αμαρτημα:
    Να νομισει πως εχει λυσεις για ολα,και εξ’αυτης της ελκυστικης
    παραισθησεως,να υποθεσει πως μπορει να γινει και πολιτικος.
    Αμετροεπεια λοιπον.
    Ο πατερας του ηταν ΚΛΑΣΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΟΣ και στην ευθυκρισια και στην πολυμαθεια και στην εφευρετικοτητα.
    Το μονον που ειναι κοινον στους δυο,ειναι αυτη η αμετροεπεια.

    ΥΓ 1
    Το πιο πανω σχολιο μου ειναι ΠΡΟΦΑΝΩΣ ειρωνικο.
    Απορω πως δεν εγινα αντιληπτος.
    Την δε γνωμη μου για την καταρτιση του ανδρος την εχω δημοσιοποιησει στον ιδιο ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ.
    Απλα ειναι η γνωστη θεωρια με τον μονοφθαλμο.
    Αυτος ειναι η αυθεντια των τυφλων.

    ΥΓ 2
    Για την τεχνικη καταρτιση του ονοματιζει τα BMP 3 ως ¨TANKΣ¨ που θα κανουν την διαφορα στο αμυντικο μας ισοζυγιο με την Τουρκια.
    Ας τα να πανε.
    Για τις γελοιοτητες του περι ΝΑΤΟ,ΕΕ,ΗΠΑ,Ρωσσιας κλπ, δεν χρειαζεται να απαντηθουν.

    Ο ανθρωπος ζει αλλου.

    Μου αρέσει!

   2. Εχεις δίκιο φιλε Δικερε, και να σκεφτεις οτι υπαρχουν και καποιοι μη ακαδημαϊκοι αλλα που δηλωνουν πολιτικοι και που νομιζουν οτι εχουν λυσεις για ολα και μαλιστα τις λαμπρες τους ιδεες τις ανακοινωνουν οχι σε καμια κυριακατικη εφημεριδα της σειρας; αλλα σε νεοκλασσικα μνημεια , να οπως αυτο του για την ανεργερση οποιου μεριμνησε ο Κ. Ζαππας…

    ΥΓ 1 : ο λαος λεει : » με λεμε Ριζο και οπως θελω τα γυρίζω»
    ΥΓ2 : οι πολιτικοι πρεπει να εχουν » τη μεγαλη εικονα» οι λεπτομερειες ειναι για τους τεχνικους συμβουλους. Ομως ο «γελοιος αλλα συμπαθητικος οπως παντα» Μαρκεζινης τολμα να θετει υπο αμφισβητηση τη θεση μας σε ΝΑΤΟ, ΕΕ. Αυτο συμφωνω κι εγω οτι ειναι γελοιο… ΑΥτα τα πραγματα ειναι δογματα τα οποια εχουν παραδωθει χαραγμενα σε πετρινες πλακες απο τον Θεο στους κυβερνητες της Ελλαδας. Πως να αποστει λοιπον ενας πρωθυπουργος απο τις Θειες εντολες? Ειδικα αν συνομιλει με τον Μεγαλοδύναμο καθημερινα …..

    Μου αρέσει!

   1. Χαχαχα ψοφαω να σας ψοφαω ΜεγάΓυφτοι.
    Εσενα δεν σε υπολογιζα αλλα στην αναβροχια καλη εισαι κι εσυ.
    Παρε βαθιες ανασες τωρα και στο τελος σμπρωξε.
    Μπορει να βγει…

    Μου αρέσει!

   2. Πως θα βγει,βρε,Δικερουλη το εργαλειο που ειναι μεσα σου,αφου χωθηκε,τοσο,βαθεια,ωστε ουτε το αλυσοπριονο,τι θυμαμαι ωρες-ωρες,μπορει να σ’ απαλλαξει απο το βαρος του ξενου αντικειμενου,εισχωρησαντος μεσα σου,ως το μεδουλι της σκευης σου.Δε σου συνιστω,επισης,τη μεθοδο του σμπρωξιματος,διοτι,ετσι,θα σκιστεις στα δυο,εκτος κι αν θελεις να ικανοποιησεις καμμια,περιεργη φαντασιωση.
    Μαλλον,εσυ,συνεχως,»οριζοντιωνεσαι» απο τις γκαφες σου,ασχετως του οτι «ανασταινεις» τον εαυτο σου,ειπαμε,οι θεοι δεν αστειευονται,αλλα,στο ξεροβορι των κερατομπερδεματων σου,το ριχνεις στη δηθεν ειρωνια,μη τυχον και εκτεθεις που «στραβοδιαβασες» το κειμενο της συνεντευξης.

    Μου αρέσει!

 8. O Sir, Dr (και με αρκετά Διδακτορικά honoris caus) Καθηγητής Πανεπιστημίου κ Μαρκεζίνης γνωρίζει πολύ καλά ότι η θέση του Προέδρου στην Ελλάδα είναι θέση προκαθημένου Δημοσίων Σχέσεων χωρίς καμία ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ εξουσία.
  Δεν είναι, όπως μου λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, Αρχομανής, και προσωπικά δεν θέλω να πιστέψω ότι θα δεχόταν να γίνει Πρόεδρος ενώ γνωρίζει ποιός είναι ο ρόλος του Προέδρου στην Ελλάδα…
  Τα υπόλοιπα τα θεωρώ απλώς…κουβέντες τύπου ‘έπεα πτερόεντα’ και στο γνήσιο, δήθεν δημοσιογραφικό, «έγκυρο» ελληνικό στυλ…’νάχαμε να λέγαμε…’

  Μου αρέσει!

 9. O Sir, Dr (και με αρκετά Διδακτορικά honoris causa) Καθηγητής Πανεπιστημίου κ Μαρκεζίνης γνωρίζει πολύ καλά ότι η θέση του Προέδρου στην Ελλάδα είναι θέση προκαθημένου Δημοσίων Σχέσεων χωρίς καμία ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ εξουσία.
  Δεν είναι, όπως μου λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, Αρχομανής, και προσωπικά δεν θέλω να πιστέψω ότι θα δεχόταν να γίνει Πρόεδρος ενώ γνωρίζει ποιός είναι ο ρόλος του Προέδρου στην Ελλάδα…
  Τα υπόλοιπα τα θεωρώ απλώς…κουβέντες τύπου ‘έπεα πτερόεντα’ και στο γνήσιο, δήθεν δημοσιογραφικό, «έγκυρο» ελληνικό στυλ…’νάχαμε να λέγαμε…’

  Μου αρέσει!

 10. Θαυμαστε τη γνωμη του κ Μαρκεζινη για τον Σαμαρα :
  – εκτιμω τον αδερφο του……
  – θαυμαζω τη γυναικα του….
  – θελει να ειναι κολλημενος σtην καρεκλα του
  με ευσχημο τροπο ενας απο τους ελαχιστους εφυεις πολιτικους που διαθετει η Ελλαδα λεει οτι προκειται για εναν αχρηστο εξουσιομανη πρωθυπουργο

  Μου αρέσει!

 11. Ο Μαρκεζίνης εφαρμόζει πιστά την πολιτκή της ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ περί «διαίρε και βασίλευε»: η πρότασή του για έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ θα την άφηνε έρμαιη στα νύχια πολλών….καθώς και τα κοιτάσματά της. ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ.

  Μου αρέσει!

  1. Eνώ ο Αντωνάκης σου ε;Μη θίξουμε την αφεντικίνα του τη Μέρκελ! Και ποιό είναι αυτό το ΝΑΤΟ;Εκείνο που σε περίπτωση διένεξης με την Τουρκία γίνεται ΠΟΥΝΤΟ;Και για ποιά κοιτάσματα μιλάμε;Εκείνα που οι ΄΄ακηδεμόνευτοι΄΄ δούλοι κυβερνώντες κωλυσιεργούν ή αρνούνται να εκμεταλλευθούν φοβούμενοι την μήνη των πατρώνων τους και των Τούρκων;;Κουκιά έφαγες και κουκιά μαρτυράς , κακομοίρη!…

   Μου αρέσει!

 12. ΚΑΛΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ &ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΡ ΜΑΚΡΕΖΙΝΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΝΑ ΕΠΙΚΡΙΝΕΤΕ ΜΕ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑΤΗΝ ΚΟΡΗ ΣΗΜΙΤΗ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ, Ο ΣΕΡ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΠΑΜΠΑ??? ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΔΕΣ ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑ,…

  Μου αρέσει!

  1. O »Σερ΄΄ είχε μπαμπά που οι σημερινοί εθελόδουλοι πολιτικοί μας δεν θα ήταν σε θέση ούτε την τουαλέτα του να καθαρίσουν!Άνοιξε κάποια εγκυκλοπαίδεια και δες ποιός ήταν ο Σπύρος Μαρκεζίνης ως πολιτικός και τι ιστορικό συγγραφικό έργο άφησε πίσω του για τις επόμενες γενιές!..Κατά τα άλλα σε αφήνω στον.. τρελλό σου έρωτα για την οικογένεια του πράκτορα των Γερμανών Σημίτη , που ήταν ο πρώτος που έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ολοκληρωτική υποδούλωση της Χώρας μας στους Ούνους!..

   Μου αρέσει!

   1. ΚΑΛΑ ,ΑΦΟΥ ΕΙΣΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ, ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΓΙΑ ΚΑΡΠΑΖΙΕΣ ?? ΕΠΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΙΓΑΝΤΑ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ ΤΟ 1953 ΕΙΧΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ?? ΤΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΤΕ, ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΤΙ ?? ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ?? ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ, ΟΠΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥ.

    Μου αρέσει!

   2. 1$=30 δραχμές!Σου λέει αυτό τίποτα;Απελευθέρωση των εισαγωγών σου λέει κάτι;Πληθωρισμός κυμαινόμενος στο 1,7 την περίοδο 56-63 ;;;;Οικονομολόγος ολκής που φυσικά ήρθε σε ρήξη με τον Κων/νο Καραμανλή λόγω ισχυρής προσωπικότητας αλλά προηγουμένως και με τον Παπάγο!Και ως πολιτικός συνεπώς και οικονομολόγος υπήρξε ΜΕΓΙΣΤΟΣ!Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο ότι του είχαν προσδώσει , λόγω της εξαιρετικής ευφυίας του το προσωνύμιο ΄΄διαβολεμένος΄΄!….

    Μου αρέσει!

   3. ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΕΣΕ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ!!, Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1950 ΕΩΣ 1990 περιπου ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΔΙΨΉΦΙΑ,ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΗΜΕΙΟ 27% 1974 ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΑΦΟΥ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟ ΤΟ 1953 ΕΠΕΡΝΕ ΥΠΟΧΕΩΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΙΣ ΚΑΙ (ΤΡΑΠΕΖΑ ΡΟΘΤΣΤΙΛ ) ΜΕ 0% ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΔΙΝΑΝ ΑΠΟ 8-12% ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΓΡΘΟΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ-ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ, ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ . ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΙΣΟΠΕΔΟΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΜΑΡΣΑΛ) ΘΑ ΕΙΧΕ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΑΝ π,χ ΕΧΟΥΜΕ 7 ΧΡΟΝΝΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ,ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΙΑΣΑΜΕ ΠΑΤΟ ΘΑ ΑΝΑΚΑΜΨΟΥΜΕ !!!

    Μου αρέσει!

   4. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Έντυπη έκδοση της 12-4-2008!!Τίποτα δεν βγαίνει από το μυαλό μου!Όσο για τα ασφαλιστικά ταμεία ,δεν μιλάμε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου!Δες πως τα κατάντησαν οι βρωμερές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ (πρωτίστως) και ΝΔ που έβγαλαν στο σφυρί τα αποθεματικά τους!Εδώ ο κόσμος τώχει τούμπανο και εσύ προσπαθείς να ρίξεις λάσπη στον αναμορφωτή της Ελληνικής οικονομίας μεταπολεμικά!Και οι βρωμεροί του ΠΑΣΟΚ έφαγαν τις επιδοτήσεις από Κοινοτικά προγράμματα(ποιός δεν θυμάται τα ΄΄μεσογειακά΄΄ προγράμματα)ταίζοντας κομματικούς ημετέρους, χορηγώντας συντάξεις σε αντιστασιακούς του …πρωκτού κλπ ,κλπ Τουλάχιστον ο Μαρκεζίνης έκανε χρήση των πόρων απο το σχέδιο Μάρσαλ για το καλό της Πατρίδας!
    Με λίγα λόγια :Όση λάσπη και να ριχθεί στον ανεμιστήρα για τον πατέρα του Βασιλείου Μαρκεζίνη,ο τελευταίος αποτελεί μια χρυσή εφεδρεία για την πολιτική ζωή του έρημου τούτου τόπου!Δεν του λείπει τίποτα:Ούτε η εξυπνάδα, ούτε η μόρφωση, ούτε η διορατικότητα, ούτε ο πατριωτισμός, ούτε η γενναιότητα και οι διεθνείς διασυνδέσεις!Όλα δηλαδή αυτά που λείπουν από τους ευρύπρωκτους για τον ξένο παράγοντα αγράμματους, ανίκανους και απάτριδες πολιτικούς μας που για τον λόγο αυτό,αντιμετωπίζουν τον γυιό του Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη, όπως ο διάβολος το λιβάνι!

    Μου αρέσει!

   5. ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ, Ο ΣΕΡ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟ ΤΟΥ 2010, ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΝ ΜΕΣΟ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΝ «ΕΠΑΙΞΑΝ » ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ,ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΝ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ , ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΙΔΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ» ΤΡΑΒΟΥΣΕ » ΤΟΝ ΞΑΝΑΠΑΓΩΣΑΝ-ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝΕ , ΔΕΝ ΚΡΙΝΩ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΩΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΗΘΕΛΕ Ο ΑΛΑΒΟΥΖΟΣ ( ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) ΚΑΙ Ο ΨΥΧΑΡΗΣ (ΔΟΛ), ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ, ΤΩΡΑ ΕΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΙΒΟ ΑΣ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΕΙ,ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΟΠΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΜΠΑ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ ΕΧΩ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΟΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΚΟΥΡΑΣΩ ΤΑ ΧΕΡΙ ΜΟΥ,ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ Ν.1953 ΞΕΧΑΣΕΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ, ΑΛΛΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΤΟΤΕ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ, ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΥΠΗΡΧΑΝ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΣ, ΨΑΞΕ ΣΤΟ GOOGLE ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ,ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ ΑΡΚΕΤΑ …

    Μου αρέσει!

   6. Aγαπητέ φίλε μακρυά από εμένα »τύποι»σαν τον Αλαφούζο και τον Ψυχάρη, που αν υπήρχε δικαιοσύνη στην Ελλάδα , θα έπρεπε ήδη να είναι φυλακή!Ωστόσο έχεις δίκιο :έχουμε μεταξύ μας διάσταση απόψεων για τους δύο Μαρκεζίνηδες.Πάντως ο μεταξύ μας διάλογος νομίζω ότι ήταν εποικοδομητικός και χωρίς τις αγκυλώσεις κάποιου φανατισμού!

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.