ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ! Κόντρα ΔΝΤ – Μέρκελ για την λεία…

Από το Τεκμήριο

Στην έγκαιρη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στις αναδιαρθρώσεις χρέους αποσκοπεί σχέδιο που ετοιμάζει το ΔΝΤ το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την στρατηγική που ακολούθησε η καγκελάριος Μέρκελ στην ελληνική υπόθεση.

Το σχέδιο του ΔΝΤ «αμφισβητεί την διαχείριση της κρίσης που ακολούθησε η Μέρκελ», επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε σημερινό ρεπορτάζ της, το οποίο αναφέρεται στις διαφορές μεταξύ του Βερολίνου και του Ταμείου στο πεδίο της διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών.

Στο επίκεντρο του σχεδίου, που θα κατατεθεί σύντομα στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ τίθεται το «τάιμινγκ» της αναδιάρθρωσης του χρέους των προβληματικών χωρών. Στόχος είναι να πείθονται οι πιστωτές να παραιτούνται εγκαίρως από μέρος των αξιώσεών τους. Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι η προϋπόθεση για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας εκ μέρους του Ταμείου.

Σε πορεία σύγκρουσης;

 

Στο επίκεντρο του σχεδίου, που θα κατατεθεί σύντομα στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ τίθεται το «τάιμινγκ» της αναδιάρθρωσης του χρέους

Το Βερολίνο από την πλευρά του έχει αποκλείσει την συνέχιση της πρακτικής των απομειώσεων μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους την περασμένη χρονιά. Μέρκελ και Σόιμπλε τονίζουν κατηγορηματικά με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά «κούρεμα» χρέους υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

«Δύο από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης» επισημαίνει η Handelsblatt. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την εμπειρία που έκανε το ΔΝΤ στην ελληνική περίπτωση, «οι αναδιαρθρώσεις είτε είναι περιορισμένης έκτασης είτε έρχονται πολύ αργά», τονίζει ο Χιου Μπρέντενκαμπ, αναπληρωτής διευθυντής Στρατηγικής και Πολιτικής στο ΔΝΤ. Σύμφωνα με το στέλεχος του Ταμείου, η πρακτική αυτή, όχι μόνο εμπόδισε την ανάκαμψη των προβληματικών χωρών, αλλά έδωσε στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων το χρόνο να απαλλαγούν από αυτά, μεταθέτοντας το βάρος στους φορολογούμενους. «Ακριβώς αυτό συνέβη στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ.

Ήταν «η πικρή εμπειρία της απομείωσης του ελληνικού χρέους τον Φεβρουάριο του 2012» η αφορμή για να δοθεί η εντολή επανεξέτασης της πρακτικής που ακολουθήθηκε.

Οι ιδιώτες πιστωτές «δεν θα εγκαταλείπουν το πλοίο»

 

η Handelsblatt δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η καγκελάριος Μέρκελ να χρειαστεί τη βοήθεια του προέδρου Ομπάμα προκειμένου να «σταματήσει το ΔΝΤ»

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η κεντρική ιδέα του νέου σχεδίου που επεξεργάσθηκε το ΔΝΤ είναι η εξής: «Όποιος στο μέλλον θέλει να ελπίζει στην στήριξη του Ταμείου, θα πρέπει να αναμένει ότι το ΔΝΤ θα απαιτεί εκ προοιμίου από τους ιδιώτες πιστωτές άφεση του χρέους». Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται η δήλωση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Ντάιβιντ Λίπτον κατά τη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία «οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να μην „εγκαταλείπουν το πλοίο“ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσαρμογής των υπερχρεωμένων χωρών».

Οι νέες προτάσεις του ΔΝΤ, θα αφορούν στη διαχείριση νέων προβληματικών περιπτώσεων που θα προκύψουν και όχι τα υφιστάμενα προγράμματα στήριξης που είναι σε εξέλιξη. Αναμένεται να δημοσιοποιηθούν επίσημα τον Ιούνιο του 2014, παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώνει το Βερολίνο.

Μάλιστα, η Handelsblatt δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η καγκελάριος Μέρκελ να χρειαστεί τη βοήθεια του προέδρου Ομπάμα προκειμένου να «σταματήσει το ΔΝΤ».

6 σκέψεις σχετικά με το “ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ! Κόντρα ΔΝΤ – Μέρκελ για την λεία…

 1. κ μεις κανουμε χαζι με τη καταντια μας !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  τι ωραια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  να μας χαιρομαστε ωρε πατριωτες τετοιοι που ειμαστε !!!!

  Μου αρέσει!

  1. Ακέλας,
   Εγώ ξέρω μία καλύτερη παροιμία ¨¨Ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάτα騨 Κι εμείς είμαστε βρεγμένοι μέχρι το κόκκαλο, οπότε τι άλλο έχουμε να φοβηθούμε;;;; Επαναλαμβάνω, είναι 300, 1000, 5,000, 10.000;; Ε, και εμείς είμαστε 10 εκατομμύρια!!!! Τι φοβόμαστε;;;; Μιά απόφαση είναι όλα!!!!

   Μου αρέσει!

 2. Τότε ευκαιρία να χωριστούμε και μείς σε στράτόπεδα δηλ.σε μερκελιστές και λαγκαρντιστές ανάλογα με το ποιός θα προτιμούσαμε να μας κατασπαράξει.Είναι μια ακόμα ευκαιρία να χωριστούμε σαν καλά πρόβατα για να μην δυσκολέψουμε τους λύκους που μας κατασπαρασσουν.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.