Ο αφανισμός των αρχαίων ελαιώνων συνεχίζεται… Το μνημόνιο διαγράφει και την ζωντανή ιστορία της πατρίδας.

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΥΒΡΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ.

Mεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το θέμα του αφανισμού των μνημειακών ελαιοδέντρων στην Κρήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αμαρίου, καθώς με εντονότερους ρυθμούς συνεχίζεται η κοπή δέντρων χιλιετιών από ελαιώνες της επαρχίας ενώ οι θερμοκρασίες στην «καρδιά» του χειμώνα πέφτουν αισθητά. Οι κερδοσκόποι, ωστόσο, εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτα και οργανωμένα και μεγάλα φορτηγά με τόνους ξυλείας μεταφέρουν τα φορτία για πώληση σε αγορές της Κρήτης και των Αθηνών…

Το έγκλημα που συντελείται φέτος από τους πρώτους μήνες του περασμένου φθινοπώρου, δείχνει να περνά …απαρατήρητο από τους τοπικούς φορείς και περισσότερο από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που υποδέχεται το πελώριο πρόβλημα ως… μικρού μεγέθους, αδιαφορώντας για τις συναισθηματικές και πολιτισμικές αξίες που οδηγούνται μαζί με τα δέντρα στην πυρά!

Στην ανάδειξη του θέματος κινούνται τις τελευταίες μέρες πολλά εθνικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης των Αθηνών και ήδη προχθές η «Καθημερινή» φιλοξένησε εκτενές ρεπορτάζ, ενώ μεγάλα τηλεοπτικά μέσα και εφημερίδες ζητούσαν πληροφορίες για την έκταση που έχει λάβει το πρόβλημα στην περιοχή του Αμαρίου.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Το ΜadeinCreta, πρώτο είχε αναρτήσει το θέμα στις 24 του περασμένου Οκτωβρίου (δείτε εδώ), επισημαίνοντας την έκταση του προβλήματος με τον αφανισμό χιλιάδων δέντρων ηλικίας χιλιετιών που έθρεψαν γενιές και γενιές, έζησαν και σπούδασαν οικογένειες και αποτελούσαν με τους αδελφούς κλώνους εξαιρετικά γλυπτά που οδηγήθηκαν από τους κερδοσκόπους στη φωτιά…

Το ρεπορτάζ του MadeinCreta την ίδια περίοδο αναρτήθηκε και από δεκάδες πόρταλ σε όλη την Ελλάδα και σ’ αυτό φιλοξενούνταν και οι απόψεις του Σταύρου Πατεράκη από τις Λαμπιώτες που εξέφραζε την αγωνία του ως εξής: «Δεν αποκλείεται», έλεγε, «να έλθουν να ξεριζώσουν τις ελιές μου και να μην πάρουμε χαμπάρι».

Ο Άρης Κουτάκης, στο ίδιο ρεπορτάζ, από τους υποστηρικτές της διατήρησης των μνημειακών ελαιοδέντρων στην περιοχή διατυπώνοντας την ανησυχία του για την έκταση που είχε λάβει το φαινόμενο είχε πει: «Ζω και εγώ την αγωνία των συνεπαρχιωτών μου ότι θα σηκωθούν ένα πρωινό και δε θα βρουν τα ελαιόδεντρα στα χωράφια τους. Και μόνο σαν σκέψη με ταράζει!»

Ο κ. Κουτάκης αποκαλύπτει ότι το φαινόμενο με τα τριαξονικά φορτηγά, πλήρη με ξυλεία από τα δέντρα-μνημεία, το παρακολουθεί καθημερινά τα τελευταία έξι χρόνια στην περιοχή, διαπιστώνει την δράση οργανωμένων ομάδων με άρτιο εξοπλισμό εκρίζωσης, κοπής και μεταφοράς των ποσοτήτων και εκφράζει την διαπίστωση ότι «αν η κατάσταση συνεχιστεί, σε πολύ λίγο χρόνο το ανάγλυφο της περιοχής του Αμαρίου θα έχει παντελώς αλλοιωθεί και τα πανάρχαια ελαιόδεντρα που για χιλιάδες χρόνια κοσμούσαν τον τόπο θα πάψουν να υφίστανται…»

10 σκέψεις σχετικά με το “Ο αφανισμός των αρχαίων ελαιώνων συνεχίζεται… Το μνημόνιο διαγράφει και την ζωντανή ιστορία της πατρίδας.

 1. Οι κρητηκοι εχουν μεταλλαχθεί, δεν ειναι οι κρητηκοι του 41, πούλησαν τα σπίτια και τα χωράφια τους στους γερμαναραδες για κάποια μάρκα και τώρα καταστρέφουν ελιές χηλιετιων, αλλα και οι λοιποί Ελληνες ακούμε καμία σχέση με την εποχή εκείνη;;;

  Μου αρέσει!

 2. Σημερα 3,5 με 5χιλ. πολίτες (αναλόγως ο καθένας πως τους βλέπει…) βγήκαν στους δρόμους και διαδηλώσανε ενάντια στο Τζαμί της Αθήνας…

  3,5 με 5χιλ. ψυχές διαδηλώσανε σε μία μεγαλειώδης συγκέντρωση. Και μπράβο τους για το κουράγιο να βουνε από το καναπέ τους και να διαμαρτηρηθούνε.!!

  Και από την Olympia για το θέμα αυτό, δεν υπάρχει η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ αναφορά..!!!

  Οταν πριν 10 μέρες ανέβασε κείμενο που έβριζε τα ΜΜΕ που δεν ανέφεραν αντιστοιχο κείμενο-ανακοινωση από μια συγκέντρωση 200 ατόμων…!!

  Αλήθεια ποια η διαφορά των 2 συγκεντρώσεων…;; Γιατί στην μία να υπάρχει επίθεση ενάνατια στα ΜΜΕ και από την άλλη σε μια πολλαπλάσια συγκεντρωση να μην υπάρχει όχι μονο αντίστοιχη καταγγελία αλλά ουτε καν μία αναφορα..;;!!!

  Πραγματικά τι ρόλο βαράτε εκει στην Olympia…;; Πόσο δεκανίκια και πόσο ξεπουλημένοι είσαστε..;;

  η λέξη ΝΤΡΟΠΗ για το Bolg σας ειναι η ελάχιστη.

  Μου αρέσει!

  1. Ελα μωρε οπως ξεπουληθηκανε τα παντα ξεπουληθηκε και η τρολλυμπια απτο 2010-2011 καπου εκει στη συγγρου και μας δουλευουν ολοι ψιλο γαζι για να μην επαναστατησουμε.

   Μου αρέσει!

 3. Η ΛΥΣΗ ΛΟΙΠΌΝ ΕΊΝΑΙ ΜΙΆ:-Ψηφίστε»ΕΛΙΑ»!-Αλλωστε ο Σημίτης απέδειξε ότι αγαπάει τις ελιές!…Τις έβγαλε από τα μούτρα του και τις έβαλε σε βαζάκι,προς μελλοντική χρήση!

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.