ηξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις, χωρίς κόμμα. πουθενά, κι ό,τι καταλάβατε…

Είχα ένα δάσκαλο που μας έλεγε:  «Να δίνετε σημασία στα κείμενα που δεν καταλαβαίνετε. Αυτά που
καταλαβαίνετε, δεν έχουν αξία, τα ακαταλαβίστικα έχουν αξία»… Βέβαια, ο άνθρωπος αυτός δεν είχε υπ’ όψη τι σημαίνει Ελληνικό Βαθύ Κράτος, σε περίοδο κατοχικής ψευδοεπιστήμης, και αντικρουόμενων διαπλεκομένων…  Ωστόσο, μου εμφανίστηκε στο email μου παραμονές Χριστουγέννων αυτό το pdf, με θέμα:    ΡΑΕ Βιωσιμότητα ΑΠΕ… Της 5/9/2013.  Ελπίζω να «ανοίγει»  (και στο scribd) και θα προσπαθήσω να το …σχολιάσω, μέρες που είναι.

 • 15 σελίδες
 • Λαμβάνονται υπ’ όψη 16 διατάξεις, ΦΕΚ, αποφάσεις (και μία επιστολή του …ΚΑΠΕ)
 • Αναφέρονται και 16 «επειδή» (αν τα μέτρησα σωστά)
 • Με 10 πίνακες (και πίνακες IRR σε καιρό πτώχευσης)
 • Παραπομπές σε IRENA και ΙΕΑ… Σαν να βάζεις την WWF να εξηγεί τις εξισώσεις του Μάξουελ μέσω της Παλαιάς Διαθήκης, θου κύριε…

Η πρώτη μου αντίδραση, ήταν «βρε δεν σηκώνομαι να φύγω… είμαι σε λάθος χώρα»

Η δεύτερη μου αντίδραση ήταν «ρε συ, πουθενά δεν λένε πόσα κιλά λιγνίτη έχουμε εξοικονομήσει από τις ΑΠΕ μέχρι τώρα;  ΜΗΔΕΝ σας λέω εγώ… Υποκαταστήσαμε λιγνίτη με αέριο που κοστίζει 3, 4 όσο ο λιγνίτης, και κάνουμε το αέριο ακριβότερο με τις ΑΠΕ (το λέει αυτό, το λέει, ΜΑΜΜΜΚ)

Η τρίτη μου αντίδραση είναι ότι τα συμπεράσματα δεν είναι κατανοητά από θνητούς. Αναφέρει «Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς στόχους» όταν η μισή Ευρώπη έχει κ_ασμένους τους στόχους (και σίγουρα η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία, μάλλον και η Γερμανία, η Γαλλία είναι πυρηνική, οι Σκανδιναβοί γελάνε, αρα μάλλον αναφέρεται στην Πορτογαλία, την Μάλτα κλπ…Πιστεύει ότι «λεφτά υπάρχουν» αφού λέει ότι ο καταναλωτής (η βιομηχανία που πάει Βουλγαρία και ο Μήτσος που δεν έχει ρεύμα) θέλει να πληρώνει παραπάνω για πράσινη ενέργεια (κ. Βασιλάκο λες να μην πω τι λες, αν καταλαβαίνω τι λες). Λέει ότι χρειάζεται ΚΑΙ αντλησιοταμίευση (είπαμε, λεφτά υπάρχουν).  Και λέει «βάλτε τώρα ΑΠΕ και θα σας προσαρμόζουμε σταδιακά… Μάλλον γίνεται η ΡΑΕ συνεργός,  να πουλήσει πρώτα τις άδειες στην ΕΝΕΛ, και μετά να του …προσαρμόσει τις ταρίφες — αυτό καταλαβαίνω εγώ.

Φαντάζεται ΙRR 11%… Δεν ξέρετε τι σημαίνει το IRR… σημαίνει τι απόδοση θα βγάζει ο ΑΠΕτζής. ΕΣΕΙΣ θα την πληρώνετε (με τι λεφτά δεν ξέρω) και ΧΩΡΙΑ, ΕΠΙΠΛΕΟΝ το αέριο που υποτίθεται είναι πακέτο με όλα αυτά… ΑΝ μας δίνουν…  11% σε καιρό πτώχευσης μου ακούγεται …αισιόδοξο.

Και φαντάζεται από 1780 αιολικά MW σήμερα, να είμαστε στα 4000 σε 12 μήνες (το τι λέει για το 2020…, ο κ. Βασιλάκος δεν ξέρει που θα είναι το 2020…).  2.220 πρόσθετα αιολικά μεγαβάτ είναι περίπου 1.480 ανεμογεννήτριες του 1,5 MW, ή περίπου 3 δις ευρώ πρόσθετο Κατοχικό δάνειο. Λεφτά υπάαρχουν…

Δεν κάνω πλάκα, αν τα καταλαβαίνω καλά, εγώ, θα πάω …αλλού, εσείς, καλή τύχη. Βασικά θα πληρώνετε 2-3 φορές πάνω το ρεύμα, δεν θα έχετε ρεύμα, και δεν θα ξέρετε τι να το κάνετε όταν φυσάει το μεσημέρι… Μέχρι την Πρωτοχρονιά, θα σας εξηγήσω τι σημαίνουν δύο έννοιες 1) Sunk cost, και 2) Free to choose.

Αν τώρα εσείς καταλάβετε κάτι άλλο, ακούω… http://archaeopteryxgr.blogspot.gr

8 σκέψεις σχετικά με το “ηξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις, χωρίς κόμμα. πουθενά, κι ό,τι καταλάβατε…

 1. Διάβασα μεχρι εδω… «Επειδή,

  οι εγγυημένες τιμές πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις διάφορες τεχνολογίες Α.Π.Ε. αποτελούν βασικό εργαλείο της Πολιτείας για την άσκηση της ενεργειακής της πολιτικής.»

  Δεν ειναι εργαλειο της Πολιτειας το αποθεμα λιγνιτη και τυρφης αξιας πανω απο 240 δις!
  Δεν ειναι εργαλειο της Πολιτειας η εγκατεστημενη ισχυς απο δωρεαν καυσιμη πρωτη υλη!
  Δεν ειναι εργαλειο της Πολιτειας ο ανταγωνισμος που θα επρεπε να φερνουν οι ιδιωτικες επενδυσεις!
  Δεν ειναι εργαλειο της Πολιτειας η δυνατοτητα των νεων θερμοηλιακων τεχνολογιων για παραγωγη 24/7 με τις ηλιακες συνθηκες της χωρας….

  Ρε δε γαμ το νταμ ντιριριμ?

  Μου αρέσει!

 2. [ ΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥΣ,ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ,

  ΤΟΤΕ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ! ] (…και οτι καταλαβατε)

  Και επισης, αυτες τις ημερες ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

  και την [ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ] και ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ

  ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ εχουν δηλαδη την ορθη πιστη προς ΑΥΤΟΝ ! [ ΔΟΞΑ ] = [ ΠΙΣΤΗ ]

  και [ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ]

  Μου αρέσει!

 3. εγω αυτό που βλέπω είναι ότι η αρπαχτή του 1999-2000 (και 2003-2004) και οι άλλες οι προηγούμενες συνεχίζεται, μόνο που τώρα είμαστε σε εκκαθάριση. Θα είμασε μια χώρα ζόμπι, μια «μη-χώρα» με μερικά γκετο για διακοπές μερικών. Αυτό βλέπω. Το ότι η ΡΑΕ ειναι αυτό που λέει ο ΝΤΑΝΝΥ,, δυστυχώς προκύπτει…

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.