Ανάγκη οράματος και ελπίδας για το μέλλον

 του Δημήτρη Γαρούφα*

             «Κι΄αν ο αγέρας φυσά δεν μας δροσίζει

              κι΄ο ίσκιος μένει στενός κάτω απ΄τα κυπαρίσσια

              κι΄όλο τριγύρω ανήφοροι στα βουνά..»

                       Γ.Σεφέρης

Αναμφίβολα το 2013 ήταν μια   καταθλιπτική χρονιά  για τη χώρα μας, χρονιά  οδυνηρής προσγείωσης στην πραγματικότητα και οι στίχοι του ποιητή αποδίδουν αυτή την πραγματικότητα. Αυτή τη χρονιά κατέρρευσαν  και οι τελευταίοι  μύθοι της μεταπολίτευσης  ενώ τα γεγονότα έφεραν  τους απλούς πολίτες αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα μιας Ελλάδας που ταλανίζεται από δεινή  οικονομική κρίση, ανεργία  και  διαφθορά,  και της οποίας το μέλλον διαγράφεται ζοφερό αν δεν  δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Για τον μέσο πολίτη όλο το 2013, αλλά κυρίως αυτές τις γιορτινές μέρες, τα προβλήματα της καθημερινότητας ήταν βασανιστικά γιατί έπρεπε με εισοδήματα που μειώθηκαν δραματικά  να αγοράσει αγαθά που  «περιέργως»  ανατιμήθηκαν , γιατί ακόμα  διαπιστώνει ότι μέρα με τη μέρα το επίπεδο ζωής του υποβαθμίζεται περισσότερο, κι΄ ότι μέχρι πρόσφατα  ζούσε  με ψέματα γιατί οι πολιτικοί του δεν είχαν το θάρρος της αλήθειας και των αποφάσεων που έπρεπε να πάρουν.. Αυτή τη χρονιά ο μέσος πολίτης ζούσε κάτω από τον βραχνά τηλεφωνημάτων από τις εισπρακτικές εταιρίες που προσπαθούσαν με μεθόδους στα όρια της νομιμότητας να «βγάλουν από τη μύγα ξύγκι» όπως λένε στα χωριά μας..

Αυτή η άσχημη χρονιά φεύγει κι΄ ο πολίτης που για χρόνια ζούσε με ψευδαισθήσεις μιας εικονικής πραγματικότητας αναζητά την αλήθεια. Ζητά από τους   ηγέτες του να του πουν ωμή την αλήθεια και κυρίως να  παρουσιάσουν μέτρα  που  θα  δημιουργήσουν προοπτική  για τη χώρα..

Ο μέσος πολίτης   ζητά επιτέλους να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης ,ζητά από τους ηγέτες του συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα και κυρίως προσδοκά να λειτουργούν «ως λυχνία επί όρους κειμένη» δίνοντας το παράδειγμα και στις θυσίες…Η πολιτική, οικονομική και πνευματική ηγεσία ,οι εκλεγμένοι στην Τ.Α αλλά και σε συνδικαλιστικούς η  επιστημονικούς φορείς, οφείλουν να δίνουν τον τόνο  λιτότητας αλλά και αφοσίωσης σε έργα που θα αυξάνουν την παραγωγικότητα.. ενώ  πρέπει, έστω και με συμβολικές κινήσεις, να σταματήσουν  τις σπατάλες και  δραστηριότητες που προκαλούν το κοινό αίσθημα  …

Κάθε αλλαγή χρόνου είναι και μια ευκαιρία  περισυλλογής αλλά και   ανασύνταξης στόχων. Φέτος ,και τις γιορτινές μέρες ,   ο πολίτης αισθάνεται απελπισμένος  γιατί ζει με ανασφάλεια για την δουλειά και τα εισοδήματά του, ενώ τα όνειρα των νέων τα μαραίνει το φάσμα της ανεργίας.

Γι΄ αυτό οι κάθε λογής  ηγέτες πρέπει  να εγκαταλείψουν την ξύλινη γλώσσα και  με τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματά τους  να δώσουν στον βασανισμένο πολίτη όραμα , ελπίδα για το μέλλον. Ας είναι  αληθινοί και ταπεινοί  κάνοντας αυτοκριτική για τα εγκληματικά τους   λάθη,   παρουσιάζοντας  κάποιο όραμα για τη χώρα. Αντί να εξαντλούν την εφευρετικότητά τους στην επιβολή νέων φόρων οι κυβερνώντες  η σε εύκολες υποσχέσεις οι της αντιπολίτευσης , καλό είναι να μας πουν πως θα αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας(πολιτισμός, μνημεία, φυσικές ομορφιές, ορυκτός πλούτος κλπ.),πως τα 16-17 εκατομ. τουριστών ετησίως  θα γίνουν 20,πως τα 14 δισ.ΕΥΡΩ από Εμπορική ναυτιλία θα αυξηθούν, πώς ο αγροτικός τομέας θα στηρίζεται σε πραγματική παραγωγή και θα έχει εξαγωγικό χαρακτήρα, πως ακόμα θα γίνουν επενδύσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση έχει ακόμη την εμφανή στήριξη των ΜΜΕ αλλά δεν φτάνει αυτό πλέον  γιατί η κόπωση και απογοήτευση  των πολιτών είναι επίσης εμφανής..   και γι΄ αυτό άλλωστε  στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές  της Ν.Δ για ανάδειξη διοικήσεων στις τοπικές η νομαρχιακές της επιτροπές  η συμμετοχή των μελών της  ήταν ισχνότατη..Αν άμεσα δεν παρουσιασθεί όραμα και πειστικό πρόγραμμα ανάκαμψης που θα δώσει  τουλάχιστον ελπίδα στον πολίτη,  είναι μάλλον βέβαιο ότι  με αφετηρία τις Ευρωεκλογές του   2014 θα  υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις..

Καλή χρονιά με ελπίδα για την πατρίδα μας..

 • Δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

4 σκέψεις σχετικά με το “Ανάγκη οράματος και ελπίδας για το μέλλον

 1. Καημος μεγαλος για το κομμα !!!!!Στηριξη απο τα ΜΜΕ εμ τι να κανουμε δεν πληρωνουν τιποτα ακομη και ο φορος διαφημισης αναβληθηκε για τριτη- τεταρτη φορα και ειναι μνημονιακη υποχρεωση !!!!!!!!!!

  Τι τα θέλεις φτερά και πλοία κι οδό;
  Ο «ελεύθερός σου κόσμος» είν’ εδώ.
  Κόσμος θανάτου, απάτης και φαλλού!
  Όλα τα ’χεις, γιατί να πας αλλού;

  (ψιθυριστά)
  Αν ζητάς ανθρωπιά και δίκιο νόμο,
  δεν είν’ εκεί που πας. Ν’ αλλάξεις δρόμο!
  Κωστας Βαρναλης

  Μου αρέσει!

 2. Οἱ μέ…»ἀφετηρία τίς Ευρωεκλογές έξελίξεις» ΔΕΝ θά είναι καθόλου…»ἀπρόβλεπτες»…

  Θά είναι, ἀντίθετα, ΑΠΟΛΥΤΩΣ προβλέψιμες καί ὅπως ΑΚΡΙΒΩΣ σᾶς τίς ἔχει περιγράψει καί ἐξακολουθεῖ, παρά τά…μουγκανο – γαυγίσματα τοῦ…λυσσασμένου εθνο – προοδευτικοῦ…κΑΑΑραπουσταριοῦ καί καραπουτΑΑΑναριοῦ τοῦ μπλόγκ καί τῆς…συγγενοῦς ἔργω, λόγω καί διανοία, χΑΑΑφιεδο – πανίδας τοῦ σχοινιοῦ καί τοῦ παλουκιοῦ, νά σκιαγραφεῖ μέ τά μελανότερα «χρώμματα» ὁ Μιχαήλ…

  Αὐτό πού θά ἔπρεπε νά σέ ἀπασχολεῖ πολύ ΣΟΒΑΡΑ κυρ – ἀρθρογράφε, είναι τό…»τέρμα» τῆς…ἀφετηρίας πού…προ – λέγεις, καί πού δέν θάναι ἄλλο ἀπό τήν…ΑΑΑφετηρία οἰμωγῶν, μουγκανο – κλαυθμῶν καί…γιΑΑΑλαδο – ὀδυρμῶν τοῦ…Φθινοπώρου 2015…

  Ἡ, διαχρονικά, «ΚΟΙΝΩΝΊΑ» – ΑΝΑΓΛΥΦΟ, τετραπόδων ραγιαδο – κομματικῶν λακέδων «εθνο» – μπολσεβίκικων παραμάγαζων τοῦ…»Καθένας μονάχος του ὀνει – ρεύεται καί δέν ἀκούει τόν βραχνά τῶν ἄλλων», θά ΠΛΗΡΩΣΕΙ μέ τόν πλέον ἐπώδυνο καί…σπαρακτικό «τρόπο» τό ψεύδος, τήν ὑποκρισία, τήν…πουστιά καί τήν πουτανιά πού ἡ…ὄζουσα καί τυμπανιαία «ΨΥΧΗ» τους ὑπηρετεῖ καί διαφεντεύει…

  Κράτησε αὐτό τό σχόλιο κυρ – ἀρθρογράφε καί «ἐδῶ» εἴμαστε…
  Ἔμειναν…ΜΟΝΟ…
  …21 – 22 μῆνες.

  Μου αρέσει!

 3. Νάτος νάτος ο μισέλ ντε νοστρεντάμ, που ονει-ρεύεται ολοκαυτώματα!
  Omnia vincit amor, σύντροφοι! Αφού θα σεξουλιαριστούμε, να μην υπάρχει και λίγο αίσθημα;
  (Ο νοστράδαμος δεν ήτο οβριός που τόπαιζε Χριστιανός; ε;)

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.