Νάτη η βόμβα… Δεν θα συμμετέχει το ΤΧΣ σε νέα αύξηση κεφαλαίων τραπεζών; Έρχεται η ώρα του Σαμαρά;

κουρεμα καταθεσεων
Σύμφωνα με οσα αποκαλύπτει ο Πέτρος Λεωτσάκος στο bankingnews.gr, Το ΤΧΣ δεν θα μπορεί πλέον να συμμετάσχει σε νέα αμκ τράπεζας – Λόγω state aid θα ενεργοποιείται το bail in!
Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την τιμωρία των τραπεζιτών σε περίπτωση (sic) που χρειαστεί να κουρευτούν οι καταθέσεις για να «σωθεί» το ίδρυμα. Υπάρχει βλέπετε μία κερκόπορτα που έχουν ανοίξει μέτοχοι και ΔΣ τραπεζών αλλά δεν την έχουν πάρει είδηση. Νομίζουν λοιπόν ότι θα κάνουν ταμείο τις καταθέσεις του κόσμου και θα την γλιτώσουν όπως την γλιτώνουν εως τώρα. Αυτό τους το κρατάμε για έκπληξη…
Να διευκρινήσουμε ότι υπάρχει και το άλλο σενάριο, να έλθουν οι ξένοι «επενδυτές» για να κάνουν σκούπα τις τράπεζες. Αλλά γιατί να τις πάρουν αχτενιστες πριν τις περιποιηθεί ο μαιτρ Σαμαράς;
Διαβάστε τώρα τι γράφει ο Πέτρος στο Bankingnews:
Όσες τράπεζες έχουν λάβει κρατική βοήθεια state aid,  δηλαδή όλες οι ελληνικές συστημικές δεν θα μπορούν να λάβουν νέα κρατική βοήθεια
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε νέα αύξηση κεφαλαίου ελληνικής συστημικής τράπεζας σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην Τρόικα.
Η εξέλιξη αυτή σίγουρα αιφνιδιάζει και αλλάζει όλα τα δεδομένα που γνωρίζαμε έως τώρα.
Μέχρι τώρα τι γνωρίζαμε;
Το ΤΧΣ έχοντας ένα κεφαλαιακό απόθεμα 10,6 δισεκ. ευρώ θα μπορεί να καλύπτει μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών, εξέλιξη που προφανώς αποτελούσε – και αποτελεί – δικλείδα ασφαλείας για όλους τους καταθέτες.
Τι μας λέει τώρα η Τρόικα;
Οι ελληνικές τράπεζες υπάγονται πλέον στο καθεστώς state aid δηλαδή σε καθεστώς κρατικής βοήθειας.
Ως εκ τούτου άπαξ και προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες οι ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν τα κεφάλαια τους όπως στην περίπτωση της Eurobank.
Το ΤΧΣ δεν μπορεί να συμμετάσχει λοιπόν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank όχι λόγω διαφοράς τιμής μεταξύ της παρελθούσας αμκ των 1,54 ευρώ και των 0,30 ευρώ που θα είναι η τιμή της αμκ στην νέα αύξηση των 2,5 δισεκ. ευρώ.
Αν σε μια τράπεζα που έχει λάβει κρατική βοήθεια προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες το ΤΧΣ δεν θα μπορεί να συνεισφέρει κεφάλαια αλλά μόνο οι ιδιώτες μέτοχοι.
Αν δεν καταστεί δυνατό ή εφικτό τότε αυτομάτως θα ενεργοποιείται η διαδικασία του bail in δηλαδή της εμπλοκής μη εξασφαλισμένων ομολογιών και εν συνεχεία ομολογιούχων και καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση υπό όρους.
Το ερώτημα που θέσαμε όμως είναι η ενεργοποίηση του bail in σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα καθυστερήσει γιατί λοιπόν να μην μπορεί το ΤΧΣ να συμμετάσχει αν το θέλει βεβαίως στην αμκ της Eurobank ώστε να μειώσει και το μέσο κόστος κτήσης.
Η απάντηση που λάβαμε είναι αφοπλιστική.
Μια τράπεζα που έλαβε πρόσφατα κρατική βοήθεια μπορεί να λαμβάνει επί μακρόν κρατική βοήθεια;
Προφανώς και όχι θα ήταν λάθος μήνυμα προς όλη την Ευρώπη.

Το συμπέρασμα

Η Eurobank θα υλοποιήσει αμκ 2,5 δισεκ. και όχι 2 δισεκ. που αρχικώς είχε σχεδιαστεί.
Ωστόσο η αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισεκ. θα καλυφθεί εξολοκλήρου από τους ιδιώτες και έτσι ούτε το ΤΧΣ δεν θα έρθει σε δύσκολη θέση ούτε οι ελληνικές τράπεζες και ούτε βεβαίως και οι καταθέτες.
Βέβαια απάντηση από την Τρόικα δεν λάβαμε στο ερώτημα τι θα συμβεί αν π.χ. καλυφθεί το 80% του στόχου μιας αμκ από τους ιδιώτες, το ΤΧΣ συμμετέχει ή όχι για να καλύψει το 20%;
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα αρχικά 49,7 δισεκ ή 10,6 δισεκ. που έχουν απομείνει θα χρησιμοποιηθούν για την τραπεζική σταθερότητα και για την διασφάλιση….την απόλυτη διασφάλιση των καταθετών.

Υποσημείωση

Στην Ελλάδα επιμένουμε δεν θα υπάρξει bail in δηλαδή εμπλοκή καταθετών σε ανακεφαλαιοποίηση τράπεζας.

10 σκέψεις σχετικά με το “Νάτη η βόμβα… Δεν θα συμμετέχει το ΤΧΣ σε νέα αύξηση κεφαλαίων τραπεζών; Έρχεται η ώρα του Σαμαρά;

 1. Το κείμενο αυτό ‘άχαρα και ενσυνειδητα ασαφώς, επιβεβαιώνει την μεγάλη μου αποκάλυψη από τον Σεπτέμβριο οτι η συμμετοχή του ΤΧΣ το μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank (ανακεφαλαιοποίησή της) ουδέποτε έγινε, διότι δεν την ενέκρινε η ΤτΕ και συνεπώς το ΔΣ της Eurobank που είχε εκλεγεί (διοριστεί) με τις αποκλειστικές ψήφους του ΤΣΧ τον Ιούνιο του 2013 είναι ΑΚΥΡΟ και νομικά ανυπόστατο!!

  Μου αρέσει!

 2. Η υποσημείωση όλα τα λεφτά… Κάντε μπε λέμε…

  Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στο εκατομμύριο να γλιτώσουν οι καταθέσεις…

  Μου αρέσει!

 3. να θυμισω ο κουραστικος οτι η ανακεφαλαιοποιηση εγινε με ΤΙΤΛΟΥΣ-ΧΡΕΟΣ EFSF

  δευτερον, η δανειακη της ανακεφαλαιοποιησης ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ

  τριτον, θελουν να παρουν πισω τουλαχιστον 20δις απ τα 55+ της ανακεφαλαιοποιησης ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΜΕΤΟΧΕΣ σε ΚΑΛΟ ΠΕΛΑΤΗ.

  τεταρτον, εξειτιας του (δευτερου) θελουν να περασουν 20-25δις υπολογιζω στο ΤΧΣ-εκτος χρεους δημοσιου!! ( οχι ολα και τα 55+δις )

  ΤΕΛΟΣ, ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ Η BLACKROCK ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΛΕΙΠΟΥΝ ( ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ ! ) ΠΕΡΙ ΤΑ 8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ….

  αυτααα ααα και προχωρουν ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ-απο ΜΜΕ- οι εθελουσιες… με ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ απο τα ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ !
  το 2014 με την απελευθερωση των απολυσεων ΤΡΕΠΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

  τελος μεταδοσης

  ΠΠ

  αληθεια,… με ανυπογραφα τα δανεια ανακεφαλαιοποιησης ΠΩΣ ΔΙΑΚΙΝΟΙΥΝ ΤΑ ΜΑΥΡΑ 50δισ ??

  Μου αρέσει!

 4. αυτο που εγινε με το τραπεζικο συστημα στην Ελλαδα δεν εχει γινει ουτε προκειτε να γινει πουθενα στον κοσμο.. Καμια κυβερνηση δεν μπορει να παρει οποιαδηποτε ιδωτικη επιχειρηση να την χωρισει σε «ΚΑΛΗ» και «ΚΑΚΗ» και μετα να εκχωρησει την καλη σε μια αλλη ιδιωτικη επιχειρηση που με αυτο τον τροπο οι πιστωτες χανουν τα χρηματα τους ενω οι ωφειλετες χρωστουν στην νεα εταιρεια που στην Ελληνικη περιπτωση ειναι η τραπεζες…Εαν αυτο ειναι νομιμο γιατι δεν το κανουν με ολες τις εταιρειες ωστε να ξεχρεωθουν και να αρχισουμε ολοι απο το μηδεν….Η Γιουρομπανκ που πηρε μεταξυ αλλων και την Πρωτον μου ζηταει τα χρηματα που χρωστω σε μια πτωχευμενη εταιρεια που ειναι η Πρωτον,,δεν πληρωνει ομως τις ωφειλες που εχει προς εμενα γιατι υσχυριζετε οτι εχει παρει μονο την ¨»ΚΑΛΗ» Πρωτον και οχι τις ωφειλες αυτης.. εγω ισχυριζομε οτι μια πτωχευμενη εταιρεια δεν εχει απαιτησεις απο τους ωφειλετες παρα μονο το ατομο που εχει αναλαβει να διαχειριζετε την πτωχευση της,, αρα η Γιουρομπανκ δεν μπορει να εχει απαιτησεις απο εμενα.. Η πρωτον ειναι πτωχευμενη, στην Νεα Πρωτον δεν χρωστω και εφοσον αυτη τωρα ανοικει στην Γιουρομπανκ δεν χρωσταω ουτε σε αυτη.

  Μου αρέσει!

 5. Me aytoys asoleiue?????????????/////

  Από: http://www.olympia.gr [mailto:comment-reply@wordpress.com]
  Αποστολή: Friday, January 03, 2014 7:00 PM
  Προς: civi2000@otenet.gr
  Θέμα: [Νέο άρθρο] Νάτη η βόμβα… Δεν θα συμμετέχει το ΤΧΣ σε νέα αύξηση κεφαλαίων τραπεζών; Έρχεται η ώρα του Σαμαρά;

  olympiada posted: » Σύμφωνα με οσα αποκαλύπτει ο Πέτρος Λεωτσάκος στο bankingnews.gr, Το ΤΧΣ δεν θα μπορεί πλέον να συμμετάσχει σε νέα αμκ τράπεζας – Λόγω state aid θα ενεργοποιείται το bail in! Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την τι»

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.