Έτσι έγινε η κρίση και οι λύσεις ειναι απλές…

20140110-042735.jpg

Ήρθε η ωρα να κάτσουν στο σκαμνί τραπεζίτες και πολιτικοί που εμπλέκονται σε μία συνεχή υφαρπαγή του πλούτου που… τους εμπιστεύονται οι πολίτες. Να αποδοθει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Δικαιοσύνη…
Μας τα παρουσιάζουν όλα τόσο περίπλοκα στο να τα κατανοήσουμε, τόσο σύνθετα στο να τα αντιμετωπίσουν επαρκώς και προς το κοινό όφελος οι ειδικοί οικονομολόγοι… Είναι όμως άραγε έτσι; Ή μήπως τα πράγματα είναι πολύ απλά και οδηγούν στο σκαμνί τραπεζίτες και πολιτικούς που εμπλέκονται σε μία συνεχή υφαρπαγή του πλούτου που…τους εμπιστεύονται οι πολίτες;

Ας προσεγγίσουμε το όλο θέμα με πολύ απλά λόγια…
Κάποιοι μεγαλομέτοχοι τραπεζών έδιναν τεράστια δάνεια στον εαυτό τους (δηλαδή σε ανώνυμες εταιρείες -Α.Ε.- που ανήκαν στους ίδιους).
Τα δάνεια αυτά, οι Α.Ε. απλά τα «έτρωγαν» (δηλαδή τα έβαζαν στην τσέπη οι μεταλομέτοχοί τους, δηλαδή αυτοί που… έδιναν τα δάνεια) και αργά ή γρήγορα δεν τα αποπλήρωναν (ως Α.Ε. όμως, οι μέτοχοι τους δεν είχαν… ευθύνη!)
Οι τράπεζες έβγαζαν «ζημίες» εξαιτίας των δανείων και αυτές τις ζημίες τις πλήρωνε το κράτος (με τα περίφημα «πακέτα διάσωσης»).
Τα πακέτα διάσωσης τα αντλούν πάντα από το δημόσιο, δηλαδή από εσένα και εμένα και -κυρίως- από τα διάφορα ταμεία.
Έτσι το Δημόσιο άρχισε να χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να καλύψει τα προβλήματα των τραπεζών και για να πληρώσει όλους εκείνους που χρωστάει, και έτσι άρχισε να βάζει περισσότερους φόρους, οδηγώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο.
Όλο αυτό το παράλογο πράγμα το είδαν πολλοί επιτήδειοι (λαμόγια) και διαπίστωναν ότι όχι μόνο κανένας δεν τιμωρούνταν, αλλά όσοι έπαιρναν μέρος στην απάτη έβγαζαν τεράστια κέρδη και μάλιστα χωρίς κανένα ρίσκο. Έτσι μπήκαν πολλοί στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα το Σύστημα να γεμίσει «Φούσκες».
Έτσι, το βήμα 5 επαναλήφθηκε ξανά και ξανά, μεγαλώνοντας ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα, μέχρι που μπήκαν στο παιχνίδι και μεγάλοι παίκτες, οι οποίοι αποφάσισαν να αντλήσουν τα χρήματα από ολόκληρα κράτη. Έκαναν λοιπόν το ίδιο πράγμα που έκαναν στις μικρότερες τράπεζες, αλλά αυτή τη φορά με τα χρήματα ολόκληρων κρατών όπως η Ελλάδα …με τα γνωστά αποτελέσματα που ζούμε σήμερα…
Δεν κατάφερα με το παραπάνω να εξηγήσω πόσο απλό είναι το όλο κόλπο. Είναι σαν να έβγαζαν τα λεφτά από τη μία τσέπη, τα έβαζαν στην άλλη, και μετά έβαζαν τις φωνές «έχασα τα λεφτά μου». Και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους δώσουμε και άλλα χρήματα, για να αναπληρώσουν τα χρήματα (τα δικά μας που καταχράστηκαν με το προσωπείο των… «επενδύσεων») που ποτέ δεν έχασαν!

Το κόλπο με το δημόσιο παίχτηκε λίγο πιο περίπλοκα, αλλά η λογική είναι η ίδια. Πήραν τα κεφάλαια των δημόσιων ταμείων και τα επένδυσαν σε επενδύσεις που ήταν καταδικασμένες. Τα χρήματα φυσικά χάθηκαν (γιατί εκείνοι που ήταν στις «επενδύσεις», δηλαδή οι ίδιοι, τα έφαγαν). Οι επενδυτικοί φορείς (που ήταν τράπεζες) βάρεσαν στη συνέχεια κανόνι (οι περισσότερες όχι
πραγματικό, απλά το φώναξαν σαν να συνέβαινε). Και έτσι εμείς όχι μόνο πρέπει να πληρώσουμε τα ταμεία, αλλά να «διασώσουμε» και τις τράπεζες. Δηλαδή, να πληρώσουμε εις διπλούν, δύο φορές ξανά, τα λεφτά που ήδη μας έκλεψαν μια φορά!
Τέτοια απάτη, τόσο έκδηλη και σε τέτοια μεγάλη έκταση, δεν έχει ξαναγίνει στην Ιστορία. Οι αυριανοί ιστορικοί θα τραβάνε τα μαλλιά τους!

Συγχωρείστε τις υπεραπλουστεύσεις, αλλά έχετε υπόψη σας ότι ακόμη και πίσω από το πιο περίπλοκο πρόβλημα κρύβονται εξαιρετικά απλές αρχές που το δημιούργησαν. Όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά απλά. Τόσο απλά, που αδυνατεί ο νους μας να το δεχτεί.
Οι άνθρωποι που δημιούργησαν όλη αυτή την κατάσταση, το έκαναν απλά επειδή …μπορούσαν! Η όλη απάτη είναι καθαρός εκβιασμός που βασίζεται στην αδυναμία του πλήθους να αντιδράσει, και δεν εμπεριέχει καμία μεγαλοφυία ή έξυπνη σκέψη!

Επίσης, έγιναν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΜΙΜΑ, αφού δεν υπάρχει κανένας νόμος που να τα απαγορεύει και κανένας μηχανισμός που να μας προστατεύει εμάς, τους απλούς πολίτες, από αυτά.

Γιατί όλα αυτά δεν συνέβησαν παλιότερα, είναι μια λογική ερώτηση. Από ό,τι φαίνεται, το καπιταλιστικό σύστημα και οι υποστηρικτές του, κρατούσαν παλιότερα κάποιες ισορροπίες, κάποια προσχήματα, για να μη καταρρεύσει το όλο σύστημα. Σήμερα όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλο εναλλακτικό οικονομικό σύστημα, αφού το λεγόμενο «σοσιαλιστικό» είτε είναι παρανοϊκό και φασιστικό όπως στη Βόρεια Κορέα, είτε «ξεπουλημένο» στον Καπιταλισμό όπως στην Κίνα.

Αυτή η κατάσταση, μαζί με το ότι υπήρξαν «θεωρητικοί» (όπως αποδεικνύεται …της κακιάς ώρας) όπως ο Μίλτον Φρίντμαν, που πίστευαν στην «αυτορύθμιση της ελεύθερης αγοράς», τον λεγόμενο Νεοφιλελευθερισμό, επέτρεψε σε κάποιους να σταματήσουν να τηρούν τα προσχήματα και να παίξουν το παιχνίδι στα όριά του. Φυσικά, το όλο πράγμα είναι παράλογο και για αυτό φτάσαμε στη σημερινή κατάντια του Καπιταλισμού…

ΑΠΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ και ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ…

Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιοι απλοί, συγκεκριμένοι, βατοί νόμοι, που για κάποιο όμως λόγο οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να συντάξουν.

Ορίστε δύο εξαιρετικά απλές λύσεις για το πρόβλημα της τραπεζικής κρίσης:

1) Αν μια τράπεζα ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ, να πάει στον αγύριστο (όπως πηγαίνει και κάθε συμπολίτης μας όταν χρεοκοπεί μα ελάχιστοι από εμάς φαινόμαστε να νιώθουμε κάποια συμπόνοια). Η τράπεζα θα πρέπει να κλείνει, να κατάσχονται όλα τα περιουσιακά της στοιχεία μαζί με εκείνα του διευθυντικού της προσωπικού, και να γίνονται μηνύσεις στους υπεύθυνους της χρεοκοπίας, ώστε να επιβληθούν πρόστιμα. Με αυτό τον τρόπο κανείς «διευθυντής» σε μια τράπεζα, δεν θα τολμά να δώσει δάνεια που ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν θα πληρωθούν.

Το Κράτος ούτως ή άλλως εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών μέχρι κάποιο ποσό. Από αυτό το ποσό και πάνω, ο καταθέτης θα παίρνει ποσοστό επί του liquidation (διάλυσης) της τράπεζας σε περίπτωση χρεοκοπίας της. Δηλαδή: Σου «έφαγε» η χρεοκοπημένη τράπεζα 10 εκατομμύρια και δεν σου τα δίνει πίσω, αλλά έχει 1000 σπίτια σε υποθήκη και άλλα 1000 σε περιουσία; Αν αυτά τα δέκα εκατομμύρια αντιστοιχούν στο 1% των χρεών της τράπεζας, τότε σου μεταφέρονται ως αποζημίωση τα περιουσιακά στοιχεία που αντιστοιχούν στο 1%, δηλαδή 10 σπίτια και 10 υποθήκες. Οπότε, μπορεί να έχασες καταθέσεις, αλλά αποκτάς μια περιουσία που άνετα μπορείς να τη μεταφέρεις σε μια άλλη, υγιή τράπεζα και να πάρεις πίσω το κεφάλαιό σου.
Έχετε υπόψη σας ότι συνήθως ο μεγαλύτερος μέτοχος μιας τράπεζας είναι το δημόσιο, οπότε είναι εύκολο το παραπάνω.

2) Να φτιαχνούν νόμοι που ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ τον ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ. Αν είσαι μέτοχος μιας τράπεζας, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να δανείσεις τον εαυτό σου, αλλά και οποιαδήποτε εταιρεία/οργανισμό στον οποίο έχεις ποσοστά, για να μην επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα.
Αν εντοπιστεί έστω και μια εταιρεία στην οποία έχεις συμμετοχή ενώ είσαι και μέτοχος της τράπεζας που τη δανείζει, το δάνειο καταγγέλλεται και το κράτος βάζει τεράστιο πρόστιμο στον μέτοχο και στην τράπεζα.

ΥΣ. Το 2014 να ειναι η χρονια (μετα απο 40 χρονια διαφθορας, ξεπουληματος και αρπαγης του δημοσιου πλουτου) που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σ’ αυτην την χωρα θα αποδοθει Δικαιοσυνη και να μαθει ο λαος ολα οσα γιναν στην χωρα αυτα τα χρονια της «Δημοκρατιας» με τα «δημοκρατικα» κομματα της μεταπολιτευσης να οδηγουνται επιτελους στην δικαιοσυνη και οι βουλευτες-υπουργοι στην φυλακη μαζι με τους εργολαβους-επιχειρηματιες-εφοπλιστες για τα τεραστια σκανδαλα:
1) των ευρωπαικών δανείων επι Ανδρεα Παπαδρεου που επιβαρυναν το δημοσιο και δεν αξιοποιηθηκαν ποτε για την αναπτυξη της χωρας ενω κλειναν ολες οι υγιεις επιχειρησεις της χωρας (και επι Σιμήτη) η μια μετα την αλλη με σκοπο να μην παραγει τίποτα αυτη η χωρα (ΙΖΟΛΑ, ΠΙΤΣΟΣ, ΕΛΙΝΤΑ, ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΠΑΤΡΑΙΚΗ, ΧΡΩΠΕΙ, ΠΥΡΚΑΛ, ΕΛΚΟ, ΜΙΝΙΟΝ, ΕΣΚΙΜΟ, AΙΓΑΙΟΝ, Κλωστουφαντουργίες, Βιομηχανίες λιπασμάτων, ζάχαρης, κονσερβοποιίας, χαρτιού, Καπνοβιομηχανίες, Τσιμεντοβιομηχανίες κτλ) .
2) του χρηματιστιρίου.
3) των εξοπλιστικων προγραμματων και των υποβρυχίων (αλλά και το λουκετο σε ΕΑΣ-ΕΒΟ και ΕΛΒΟ).
4) των ολυμπιακων αγώνων.
5) των Τραπεζων (ΤΤ και ΑΤΕ).
6) τον δρομο προς το ΔΝΤ και τα μνημόνια κ.τ.λ.

Μιχάλης Μ.

 

15 σκέψεις σχετικά με το “Έτσι έγινε η κρίση και οι λύσεις ειναι απλές…

 1. Άπληστοι, κομπορρήμονες, αυταρχικοί και άρπαγες, υπέκυψαν στην ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ.

  Στο ΑΝΑΠΟΔΡΑΣΤΟΝ. Στον πανάρχαιο νόμο της ΚΑΘΑΡΣΗΣ, που έπεται κάθε τραγωδίας.

  Αυτόκλητοι, αυτόβουλοι, μοιραίοι, υπέγραψαν με χέρια, με πόδια και με στόμα την ίδια τους, την ΚΑΤΑΔΙΚΗ.

  Και τώρα σκούζουν. Και τρέμουν σαν τα ψάρια. Και κλαψουρίζουν, τάχα μου αδικηθέντες. Με το απύθμενο

  θράσος της μαϊμούς. Με δάκρυα κροκοδείλια. Με εμπριμέ πλερέζες, ξεχασμένες από τους χρόνους

  κρασιού και λουλουδιών. Αρνούνται να κοιτάξουν στα μάτια, μια μοίρα που οι ίδιοι φιλοτέχνησαν.

  Αρνούνται να πιστέψουν, πως τελειώσαν οι χοροί. Αρνούνται να καταλάβουν, πως οι ίδιοι έδιωξαν

  τους μουζικάντηδες, τις αυλητρίδες και τους ακροβάτες, γιατί εμπόδιζαν την ιερή τους πέψη.

  Και πικραμένοι, σαν πέη γεροντικά συρρικνωμένα, ανήμποροι και πελιδνοί, οιμώζοντες και

  στηθοκοπούμενοι, απολαμβάνουν στα δελτία των οκτώ, την κατακρεούργησή τους, τον τεμαχισμό τους

  και την ανήλεη περιφορά των αμαρτωλών σαρκίων τους, από τα ίδια τα δημιουργήματά τους.

  Από τις ίδιες τις μαριονέτες τους, που τους όριζαν διατεταγμένους ρόλους, να ξεσκίζουν, να λεηλατούν

  και να πυρπολούν, κάθε φωνή και κάθε άποψη, που δεν ευόδωνε τα βρώμικα σχέδιά τους. Και βλέπουν

  τώρα, Εισαγγελάτους, Χατζηλουλούδες και Τατιάνες (άπαντες σάρκες εκ της σαρκός τους), να πετάνε

  τ’απομεινάρια των σαπισμένων τους κρεάτων, στα σκυλιά. Και τα σκυλιά, τ’αποστεωμένα, τ’αδέσποτα

  σκυλιά, ν’απαξιούν ακόμη και να μυρίσουν, τους όζοντες μεζέδες. Βάτος Καιομένη, Φλεγομένη Βάτος,

  Βάτος χωρίς παιδεία και χωρίς πεδία. Βάτος που οι ίδιοι φυτίλιασαν και που τους ίδιους, κατακαίει τώρα.

  Το Βατοπέδι επανέρχεται. Και τούτη τη φορά, κραδαίνοντας ρομφαία.

  Σέβας.

  Μου αρέσει!

 2. Εξαιρετικό άρθρο. Απλά πράγματα, που φυσικά ΟΥΔΕΙΣ θα τολμήσει να νομοθετήσει. Κανείς στην ΕΕ (με εξαίρεση ίσως την Ουγγαρία) δεν τολμά να αγγίξει τις τράπεζες και να βάλει κανόνες. Για το γιατί, ρωτήστε τον Ρο(θ)τσίλντ.

  Μου αρέσει!

 3. τα λεφτα μονο κ ΚΑΜΜΕΝΕ..?ΣΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ ΤΟ ΕΞΗΣ..Ο ΠΙΚΑΣΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΩΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΠΙΚΑΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Ο ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ..Ο ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΧΑΣΙΣΟΠΟΤΗ ΠΑΠΑΝΤΡΕΟΥ..ΕΚΤΟΤΕ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ..ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΚΑΣΟ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?ΣΕ ΠΟΙΑΝΟΥ ΠΛΟΥΣΙΟΥ ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΕΙΝΑΙ? ΚΑΜΜΕΝΕ ΨΑΞΤΟ …

  Μου αρέσει!

 4. ΣΥΝΕΧΙΖΩ..ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ…ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΕΠΑΘΑΝ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΓΝΗΣΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ.. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ? Η ΣΚΥΛΛΑ Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΦΟΜΕΤΟΧΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΤΙ? ΚΑΜΜΕΝΕ ΨΑΞΤΟ..

  Μου αρέσει!

 5. Τα εξοπλιστικα προγραμματα και το ΤΤ βγηκανε στην φορα αλλα δεν βλεπω η Δικαιοσυνη και οι εισαγγελεις να καλουνε πολιτικους, δηλαδη μεγαλα ονοματα βουλευτων, υπουργων και πρωθυπουργων… Και επισης δεν βλεπω να οδηγειται φυλακη κανενας… Τοσα σκανδαλα γινανε τα τελευταια 30 χρονια και μονο ο Τσοχατζοπουλος ειναι στην φυλακη ??? Ειναι δυνατον??? Ποιος ο ρολος των υπουργων και του πρωθυπουργου οταν κινουνται τοσα εκατομμυρια στην χωρα και στο εξωτερικο, σε τραπεζες, τσαντες, οφ-σορ και ακίνητα με παρανομα δανεια… ? Δηλαδη δεν πηρε κανεις χαμπαρι τιποτα? Δεν μιλαμε για ψυχουλα εδω… Μιλαμε για χορο εκατομμυριων ευρω..

  Μου αρέσει!

  1. Και τι περιμενεις σε μια χωρα που Σιμητης, Βενιζελος και Παπανδρεου κυκλοφορουν ακομα ελευθεροι… Ποτε δεν θα παει μπροστα αυτη η χωρα. Και αν καποια στιγμη κατασχεθουν περιουσιες στην Ελλαδα και στο εξωτερικο (λιστα Λαγκαρντ κ.τ.λ.) τα λεφτα θα μπουν στα δημοσια ταμεια αλλά οχι για την αναπτυξη της χωρας. Θα επιστραφουν παλι στο εξωτερικο (στους δανειστες) για να αποπληρωσουμε τα τοκοχρεωλυσια… Οτι και να γινει κερδισμενοι παντα θα ειναι οι Ευρωπαοι..
   Τσαμπα σκοτωνομαστε…

   Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.