ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

20140117-091954.jpg

Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

Οι περισσότεροι αναλυτές στην Ευρώπη και στην Αμερική προβλέπουν ότι κατά τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παρουσιάσουν εντυπωσιακή άνοδο τα εθνικιστικά, εξτρεμιστικά και αντι-ευρωπαϊκά κινήματα. Θεωρώ χρήσιμο να καταγράψουμε τις κυριώτερες ομάδες που εντάσσονται σ’ αυτήν την κατηγορία και να ανιχνεύσουμε για ποιους λόγους προσελκύουν ψήφους.

Στη χώρα μας επί δεκαετίες η άρνηση των θετικών στοιχείων της πρώην ΕΟΚ και νυν Ευρ. Ένωσης (Ε.Ε.) προερχόταν κυρίως από το
Κ.Κ.Ε. Αντιθέτως στην υπόλοιπη Ευρώπη του 2014 η αμφισβήτηση προέρχεται από μία ετερόκλητη ομάδα κινημάτων και τάσεων που μάλλον ανήκουν στο δεξιότερο φάσμα, αν και αυτές οι κατηγοριοποιήσεις (δεξιά- αριστερά) αρχίζουν να χάνουν την παλιά σημασία τους. Βλέπω τρεις διακριτές ομάδες:

Κινήματα που επηρεάζονται από αντικοινοβουλευτικές ιδεολογίες του Μεσοπολέμου, όπως η Χρυσή Αυγή και το ουγγρικό JOBIK. Κανείς στη Ευρώπη δεν επιθυμεί συνεργασία μαζί τους λόγω των ακραίων απόψεών τους.

Κινήματα όπως το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, που απέβαλαν την αντισημιτική και αντικοινοβουλευτική ρητορεία του παρελθόντος και επικεντρώνονται στην αντίθεσή τους προς το Ισλάμ και στην προβολή των αρνητικών συνεπειών της λαθρομετανάστευσης. Προσφάτως η κ. Λεπέν δήλωσε ότι εύχεται τη διάλυση της Ευρ. Ένωσης. Μετά τις ευρωεκλογές θα επιχειρήσει να σχηματίσει ισχυρή ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με το αντίστοιχο κόμμα της Ολλανδίας και άλλους εταίρους.

Οι αντιευρωπαίοι του Νάϊτζελ Φάρατζ στη Μεγάλη Βρετανία. Διαφέρουν από την προηγούμενη ομάδα, διότι είναι περισσότερο νεοφιλελεύθεροι και οπαδοί των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ η Λεπέν και οι ευρωπαίοι εταίροι της κλίνουν μάλλον προς τη μεγαλύτερη συμμετοχή του κράτους στην οικονομία. Ο Φάρατζ προβλέπεται να έχει πολύ υψηλά ποσοστά, δεδομένης και της παραδοσιακής αντιπάθειας των Βρετανών προς την ομοσπονδιακή ιδέα της Ευρώπης. Με απλά λόγια οι Βρετανοί θέλουν μόνο μία οικονομική ένωση και αρνούνται να υποτάξουν την εθνική τους κυριαρχία σε ένα υπερκράτος των Βρυξελλών.

Υπάρχουν φυσικά και ευρωπαίοι ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν άλλες πολιτικές ομάδες, αλλά στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν απογοητευμένοι από το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Συντελούσης της οικονομικής κρίσης, που ανέδειξε και τον σκληρό ρυθμιστικό και άκομψα παρεμβατικό ρόλο της Γερμανίας, πιστεύω ότι η Ευρώπη έχασε τον προσανατολισμό της σε τρεις τομείς
Α) Η ιδέα της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας φοβίζει και ενοχλεί. Κατά καιρούς ακούσθηκαν υπερβολές για κατάργηση των εθνικών ύμνων και σημαιών στο όνομα μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Με την ισχύουσα σήμερα Συνθήκη της Λισσαβόνας άρχισε να επιστρέφει ο σεβασμός προς την εθνική ταυτότητα και κυριαρχία των κρατών. Ναι, βεβαίως, η συμμετοχή μας στην Ένωση προϋποθέτει την εκούσια παραχώρηση ενός μέρους της κυριαρχίας μας. Όμως η λεγόμενη εμβάθυνση της Ένωσης δεν πρέπει να απειλήσει περισσότερο τα εθνικά κράτη. Μεταξύ υπερκράτους που τρομάζει και διαλύσεως της Ε.Ε., που θα είναι βλαπτική για τα εθνικά μας συμφέροντα, προτείνω τη λύση που πρότεινε και ο Ζακ Ντελόρ. Ο πρώην Πρόεδρος της Ευρ,. Επιτροπής ζήτησε μία χαλαρή Ομοσπονδία εθνικών κρατών. Αν δεν ξεκαθαρισθεί αυτό ο ακραίος ευρωσκεπτικισμός θα αυξάνεται.

Β) Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό πόλο τεχνολογικής, δημογραφικής και στρατιωτικής ισχύος,, που θα σταθεί με αξιώσεις απέναντι στις παλιές και νέες υπερδυνάμεις. Δημογραφικά γηράσκει, πολιτιστικά αποχριστιανοποιείται, αμυντικά αναζητεί τον ρόλο της ή βομβαρδίζει τη Μεγάλη Παρασκευή τους Σέρβους, τεχνολογικά μένει πίσω συγκριτικά με τις ανερχόμενες δυνάμεις

Γ) Η Ευρώπη υπήρξε ο χώρος καλλιέργειας πνευματικών αναζητήσεων και της δημιουργικής συνάντησης ελληνικού πνεύματος και χριστιανικής διδασκαλίας. Σήμερα τα περισσότερα κόμματα συζητούν μόνο για οικονομικά ζητήματα και δεν προβάλλουν ιδέες και αξίες. Αυτή θα μπορούσε να είναι η συμβολή του Ελληνισμού στην Ευρώπη!

Κ.Χ. 11.1.2014

13 σκέψεις σχετικά με το “ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

 1. Μόνο εάν διαλυθεί στα …»εξ ων συνετέθη», θα ξαναβρούν τα Κράτη τον …προσανατολισμό τους και μαζί μ’ αυτά και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ηπειρος.

  Μου αρέσει!

 2. ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
  Αυτοί που δεν είναι τόσο ηλίθιοι ώστε να μην αναγνωρίζουν ότι Ε.Ε = ληστογερμανοσυμμορία που έχει με μέθοδο και δολιότητα στήσει φάκες για τους λαούς-στόχους εκβιάζοντας -δωροδοκώντας τους σάπιους πολιτικάντηδες που έχουν επικεφαλής ,με την βοήθεια συστήματος κλεπτοκρατίας μμε,τοκογλύφων,εργολάβων κλπ.καθαρμάτων σε κάθε χώρα-στόχο. Αλλά άντε και αυτοί κουνάβια ήταν και είναι..εμείς τόσο μαλάκες στην πλειοψηφία μας είμαστε ώστε να μην το βλέπουμε και να τρώμε αμάσητα τα αχνιστά που μας σερβίρουν τα ξεπουλημένα μμε ότι η τρόικα είναι ευλογία και άμα βγούμε έξω από το ευρώ θα λιώσουμε λες και είμαστε από ζάχαρι ,λες και είμαστε στο σφαγείο περιμένοντας την σειρά μας ,κάποιοι λενε να την κοπανήσουμε και η μάζα απαντάει ότι οι καλοί και ευγενικοί κύριοι με τις κόκκινες ποδιές τους είπαν να κάτσουν γιατί έξω φυσάει αέρας..

  Μου αρέσει!

 3. Ωστε η ΧΑ εχει αντικοινοβουλευτικες ιδεες του μεσοπολεμου. Εγω παλι γιατι νομιζα γιατι νομιζα οτι η βουλη καταργηθηκε;

  Μου αρέσει!

 4. Κυριε χολεβα (αν παρακολουθεις την αναρτηση)
  θελω να σου πω με δυο λεξεις οτι η ευρωπη που ευαγγελιζεστε ισως να επειθε καποιους πριν 10 χρονια
  οταν με επιμελεια αποκρυβοταν οτι δεν προκυται για μια κοινη προσπαθεια ισοτιμων κρατων αλλα για μια
  καλοστημενη απατη των διεθνων τραπεζιτων για υποδουλωση σε αυτους ολοκληρων κρατων .Το να βλεπουμε αυτες
  τις -κατα την γνωμη μου -γελοιες αναρτησεις σε ενα σαιτ λιγο πολυ σκεπτομενων ανθρωπων ειναι το ολιγωτερο ατοπο
  και ελπιζω τετοιες γελοιοτητες να μην τις ξαναδουμε ολυμπια.

  Μου αρέσει!

  1. Υποστηρικτής της ΝΔ είναι
   τι περιμένεις;
   Ούτε από την ωμή κυνικότητα του Όλι Ρεν δεν προβληματίζονται
   Ζει ακόμα το μύθο του και το success story
   όπως οι γεροντοκόρες το «ιδού ο νυμφίος έρχεται …»

   Μου αρέσει!

   1. Κερκυραιε ασε καποιες ρησεις, που για μας τους Χριστιανους ειναι Ιερες, απ’εξω, κι αν δεν πιανει η επικληση του σεβασμου στην Πιστη των αλλων- που νομιζω ομως οτι μια χαρα θα την σεβαστεις, ενα λαθος της στιγμης ηταν η ατυχης παρομοιωση σου- μην το κανεις γιατι κινδυνευεις να γραφεις αλλα αντι αλλων, αφου δεν τα ξερεις καλα τα του Χριστιανισμου.

    Μου αρέσει!

   2. Μα έλα τωρα …
    η επίκληση μιας ρήσης έστω για τελείως άλλο λόγο … έλλειψη σεβασμού στην πίστη των άλλων!
    πολύ μυγιάγγιχτοι πολλές φορές το παίζετε και δεν καταλαβαίνω το λόγο ούτε τι κερδίζετε
    Και μετά κοροϊδεύουμε τα μουσλίμια που και το παραμικρό και πιό ανύποπτο το θεωρούν προσβολή και επίθεση στην θρησκεία τους
    Έλεος!
    Μα που ζούμε;
    Καταστάσεις αστυνομίας σκέψης και έκφρασης θέλουμε να επαναφέρουμε;

    Όχι αγαπητή,
    δεν το παίρνω πίσω
    και όποιος προσβάλλεται δικό του μεγάλο πρόβλημα
    εγώ δεν βρίσκω εκ μέρους μου τίποτε ανάρμοστο!

    Μου αρέσει!

 5. Κε Χολεβα

  Το Ανελαστικο σκληρο Ευρω και το 3% ΜΑΧ ελλειμα στο ΑΕΠ που σχεδιαστηκε και επεβληθηκε στην Ευρωζωνη απο την Τραπεζιτικη λυστοσυμμορια των ΗΠΑ, μεσω της ΕΚΤ που ελεγχεται απο την Γερμανια ειναι το μεσον που χρησιμοποιησαν οι οικονομικοι δολοφονοι για την καταληστευση των χωρων της ΕΕ.

  Η Αμερικανικη ληστοσυμμορια των Τραπεζων και των μεγαλων εταιριων δεν ειναι πληρως ευχαριστημενη με τις ελευθεριες που τους εδωσε η επιβολη και υπογραφη απο 157 χωρες του νεου FSA (Financial Service Agreement) μεσω του WTO (World Trade Organisation – Παγκοσμιος Οργανισμος Εμποριου) και τωρα θελουν να καταλυσουν οτι εμποδιο παρεμεινε για την επεκταση της δρασης τους στο μεγαλυτερο οικονομικο γκρουπ την ΕΕ.

  Οπως εγινε φανερο αυτες οι Διαπραγματευσεις για την Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ γινοταν στα κρυφα μεχρι που το εβγαλε στην φορα το Corporate Europe Observatory …
  http://corporateeurope.org/publications/regulation-none-our-business

  ‘’ A leaked EU negotiating proposal for the far-reaching free trade agreement with the US reveals the European Commission’s plans to fundamentally change the way regulations to protect consumers, labour and the environment will be adopted in the future. The proposal follows a persistent campaign by business lobby groups on both sides of the Atlantic to use the proposed transatlantic trade deal to maximise the deregulation of food and product safety standards. ‘’

  Τα σχέδια της κομμισσιον για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς που ενσωματώνουν την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προχωρούσαν όμορφα όταν σχεδόν κανείς δεν ήξερε, οτι γινονται, μεχρι που το Corporate Europe Observatory ανοιξε την πορτα διάπλατα. Διαβαζω σχετικα σχολια που αναφερουν οτι σε ολη την Ευρώπη οι ανθρωποι ρωτουν γιατι συμβαινει αυτό;

  Τον περασμένο μήνα, προσπαθωντας να υπερασπιστεί την συνθήκη, ο Βρετανός υπουργός Kenneth Clarke είπε κάτι αποκαλυπτικό: «Η προστασία των επενδυτών είναι ένα τυπικό μέρος των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου – που σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε χώρες όπου το κράτος δικαίου είναι απρόβλεπτο.»

  Ετσι λοιπον τι περισσοτερο κάνει μια τετοια συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ; Γιατί χρησιμοποιούμε μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία των εταιρικών συμφερόντων σε αποτυχημένα κράτη, … τωρα σε χώρες με λειτουργικό δικαστικό σύστημα;

  Για ποιους γινεται;

  Ισως αυτό συμβαίνει διοτι στην ΕΕ λειτουργούν τα δικαστήρια και ειναι λιγότερο χρήσιμα στις επιχειρήσεις.

  Η Ελλαδα χρειαζεται μια πληρη ανατροπη της παρουσης καταστασης, επιστροφη στο Εθνικο νομισμα και διαγραφη/σταση πληρωμων του χρεους για μπορεσει να εχει καποια ελπιδα.

  Πρεπει να κανουμε το ιδιο που εγινε στην Ισλανδια .. που εβαλε τους Τραπεζιτες στην φυλακη, Αλλαξε το συνταγμα και τωρα εχει αναπτυξη 4% και πλεον.

  Μονο ετσι υπαρχει καποια ελπιδα…… να σωθει η χωρα μας.

  Μου αρέσει!

 6. Καμμὶα σχέσι ἡ Χρυσή Αὐγὴ μὲ τὸ Οὐγγρικὸ JΟΒΙΚ γιὰ νὰ ξέρουμε τὶ λέμε,κύριε Χολέβα.

  Ἡ Λεπέν ἄλλαξε ἀπὸ τὴν ἡμέρα ποὺ ἔπιασε φίλο ἕναν Ἑβραῖο.

  Ἡ Εὐρώπη δὲν μπορεῖ νὰ γίνη αὐτὸ ποὺ κάποτε ὀνειρευτήκαμε.

  Δὲν μιλᾶμε τὴν ἴδια γλῶσσα,δὲν ἔχουμε τὴν ἴδια θρησκεία(ἑβραιογενῆ τὰ ἄλλα δόγματα),καὶ ὅσον ἀφορᾶ τὸν πολιτισμὸ;
  Πῆραν τὸν Ἑλληνικὸ μέσῳ Ρώμης καὶ τὸν ἐκβαρβαρώσανε.

  Στὴν Πατρίδα μας ἦρθαν σὰν τὶς ὁρδὲς τῶν γερμανῶν τοῦ 4ου μ.χ αἰῶνος ἤ σὰν τὴν Φραγκοκρατία.

  Μέ τοὺς Εὐρωπαίους χρειάζεται τὸ,
  «ἀπὸ μακρυὰ καὶ ἀγαπημένοι»
  καὶ μὲ τὰ γειτονικὰ εὐρωπαϊκὰ κράτη τὸ,
  «ὁ καλὸς ὁ φράκτης κάνει τὸν καλὸ τὸν γείτονα».

  Μου αρέσει!

 7. Εγω την αμφισβητω πλεον.
  Εγω θελω Τωρα!
  Αυτη τη στιγμη να φυγω απο την σημερινη ΕΕ…
  Δεν θα εξηγησω το γιατι….
  Καθε ενας μονος του να το ψαξει!

  Μου αρέσει!

 8. Εγω!
  Καταντησε επικινδυνο Εκτρωμα!
  Ας…. προσεχαν!
  Εξω Τωρα Απο τους νταβαντζηδες μας!!!!
  Και το ειχα κραξει πριν χρονια…..
  Τοτε που θα μας επαιρναν…. ιπες….
  Οπως και Αποδειχθη……
  Εξω!
  Ποτε δεν ειχαμε σκει θεση οι Ελληνες….
  σε κρατη βαρβαρα που ειχαν μαθει μια ζωη στο πλιατσικο …. στην αρπαγη δουλων….
  και μυριους αλλους λογους….

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.