Οι πλασματικές, εικονικές, ψευδείς και ακριβές αιολικές «ηλεκτροδοτήσεις»: Κάνουν ακόμα και το ακριβό αέριο, ακριβότερο

Αυτό το άρθρο θέτει δύο θέματα:

Το πρώτο είναι η επισήμανση δύο αιολικών ψεμάτων: Το 1ο Ψέμα αφορά στα διαφημιζόμενα από τους αιολικούς ποσοστά ηλεκτροδότησης. Λένε, π.χ., «10% της ηλεκτροπαραγωγής  από αιολικά», αναφερόμενοι σε στατιστικούς, απολογιστικούς, ετήσιους μέσους όρους, που όμως δεν είναι το ίδιο με πραγματική ηλεκτροδότηση από κάποια συμβατική μονάδα. Οι συμβατικές μονάδες παράγουν ρεύμα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο. Η τυχαία και μεταβλητή ηλεκτροπαραγωγή δεν ισοδυναμεί με ηλεκτροδότηση, και τα ετήσια, απολογιστικά, στατιστικά δεν ηλεκτροδοτούν …νοσοκομεία.  Το 2ο Ψέμα αφορά στο ότι το 10% της αιολικής ηλεκτροπαραγωγής (που δεν αντιστοιχεί σε ηλεκτροδότηση) δεν ισοδυναμεί με 10% εξοικονόμηση σε συμβατικά καύσιμα (ή 10% μείωση εκπομπών CO2, εάν σας νοιάζει το CO2).  Το ότι οι αιολικοί είναι ωμοί και χυδαίοι ψεύτες, το έχω πει σχεδόν από την αρχή αυτού του ιστολογίου.

Το δεύτερο είναι τρεις προσφιλείς μου επισημάνσεις:

(α) ότι όταν τα αιολικά προστίθενται σε ηλεκτροδότηση από αέριο, η εξοικονόμηση CO2 (και επομένως αερίου) είναι μηδενική ή ασήμαντη. Και αυτό επειδή η ανάγκη προσθήκης εφεδρειών αερίου, που λειτουργούν αναποτελεσματικά, συνεπάγεται αύξηση σε κατανάλωση αερίου μεγαλύτερη από την όποια ηλεκτροδοτική συμβολή των αιολικών.

β) Όταν συνδυασμός αιολικών και αερίου υποκαθιστά ανθρακικές μονάδες, υπάρχει μείωση εκπομπών CO2, αλλά αυτή είναι μικρή (και έχει και συνέχεια παρακάτω)

γ)  Όταν μονάδες αερίου υποκαθιστούν μονάδες άνθρακα, υπάρχει μείωση το CO2 που είναι συγκρίσιμη με αυτήν από αέριο+αιολικά (της αμέσως προηγούμενης περίπτωσης). Με την διαφορά ότι η υποκατάσταση κάρβουνου από αέριο, αν και ακριβή, είναι φθηνότερη από την υποκατάσταση κάρβουνου από συνδυασμό αερίου+αιολικά. Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, η ηλεκτροδότηση από αέριο είναι ακριβότερη από αυτήν με κάρβουνο, αλλά η προσθήκη αιολικών στην ηλεκτροδότηση από αέριο, την κάνει ακόμα ακριβότερη! http://ift.tt/1bx7cLS

3 σκέψεις σχετικά με το “Οι πλασματικές, εικονικές, ψευδείς και ακριβές αιολικές «ηλεκτροδοτήσεις»: Κάνουν ακόμα και το ακριβό αέριο, ακριβότερο

  1. Κάποτε τα ψέματα αποκαλύπτονται . Κανένας δεν έχει αντίρρηση να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές , εφόσον είναι ανταγωνιστικές σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής. Δεν μπορεί να επιδοτούνται τα φωτοβολταϊκά , αυτοί που τα εγκατέστησαν να πουλούν το παραγόμενο ρεύμα , σε τιμή ακριβότερη από αυτή που πληρώνουν στη ΔΕΗ , το ρεύμα που καταναλώνουν και τώρα να πληρώνει το κάθε νοικοκυριό , πρόσθετο τέλος για αυτά. Το άρθρο πολύ σωστά αναφέρει , ότι ‘’Η τυχαία και μεταβλητή ηλεκτροπαραγωγή δεν ισοδυναμεί με ηλεκτροδότηση’’. Οπου είναι δυνατόν και συμφέρον , να κατασκευαστούν υδροηλεκτρικές μονάδες και αιολικά πάρκα , που δεν θα βλάπτουν όμως το περιβάλλον.
    Οτιδήποτε καύσιμο , που περιέχει άνθρακα (ακόμη και το φυσικό αέριο , υγραέριο κ.λ.π) , όταν καίγεται , παράγεται διοξείδιο (ή και μονοξείδιο) του άνθρακα και νερό . Το κάρβουνο , ο λιγνίτης κ.λ.π , περιέχει και άλλα στοιχεία που σχηματίζουν διάφορα επιβλαβή οξείδια κυρίως . Η τεχνολογία έχει προχωρήσει όμως και μία λιγνιτική μονάδα σημερινή , προφανώς δεν μπορεί να συγκριθεί με μία αντίστοιχη μονάδα , τεχνολογίας του 60. Η Γερμανία που θα κλείσει όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λίγα χρόνια , προφανώς από θερμοηλεκτρικές μονάδες θα παράγει το ρεύμα που χρειάζεται. Αν θα χρησιμοποιεί για καύσιμο , φυσικό αέριο ή κάρβουνο είναι θέμα κόστους. Τα τέλη ρύπων που έχουν επιβληθεί . τι σκοπούς εξυπηρετούν ????

    Μου αρέσει!

    1. κατά την άποψή μου, το μόνο πράγμα που εξυπηρετούν τα τέλη ρύπων, είναι (α) οι Γερμανικές εξαγωγές ΑΠΕ και συναφών και (β) η άυξηση στην τιμή του ρεύματος υπερ (β1) ηλεκτροπραγωγών γενικά, (β2) της γερμανικής εξαγωγικής βιομηχανίας που έχει συγκρτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων Ευρωπαϊκών, (γ3) τις πυρηνικές ευρωχώρες, κυρίως Γαλλία. Μην ξεχνάμε ότι τα δικαιώματα ρύπων ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΚΑΝ στις ΗΠΑ το 2008 όταν καταψηφίστηκε το cap and trade (φόρος άνθρακα), κρατήθηκαν εν ζωή από τα 30-35 το 2009 στο περίπου μηδεν στην ΕΕ πρόσφατα, και με διοικητικους μηχανισμούς ξανανέβηκαν στα 4-5. Φόρος είναι με επίφαση αγοραίου μηχανισμού. Φόρος υπέρ αυτών που προανέφερα. Με ποσοστά από εδώ και από εκεί.

      Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.