Ιστορικό Ντοκουμέντο: Όταν ο Σαμαράς κατακεραύνωνε τον Κάρας! Σήμερα η ΝΔ τον αποθεώνει…

Το 2005, ο Ότμαρ Κάρας, ήταν πάλι ευρωβουλευτής, εκπροσωπώντας το Λαϊκό κόμμα της Αυστρίας. Από ότι διαβάζουμε, ο ευρωβουλευτής, τότε κατέθεσε τροπολογίες για τις χώρες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα χρέους, που εστίαζαν στην ανάγκη λιτότητας.

Τότε, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, είχε απαντήσει στον Κάρας, με μία σφοδρή ανακοίνωση, που κατακεραύνωνε τις προτάσεις του, και επισήμανε ότι αν εφαρμοζόντουσαν ποτέ θα είχαμε….αυτό που ζούμε σήμερα! Δηλαδή, αυξανόμενα ελλείμματα, αύξηση χρέους, ύφεση! 
Η τότε ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή Σαμαρά που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, αναφέρει:
«Δήλωση του ευρωβουλευτή Αντώνη Σαμαρά για τις τροπολογίες Κάρας σχετικά με το ρόλο του χρέους στο Σύμφωνο Σταθερότητας
«Η λογική που διαπερνά την έκθεση Κάρας, για την «Εποπτεία Δημοσιονομικών Θέσεων…» επιχειρεί να επαναφέρει τη δημοσιονομική ασφυξία, που χαρακτήριζε το Σύμφωνο Σταθερότητας και που, τελικά, επέβαλε τη χαλάρωσή του. 
 
Ο κ. Κάρας προτείνει, μεταξύ άλλων, να δοθεί αυξημένη έμφαση στην εξέλιξη του δημοσίου χρέους – όχι μόνο του ελλείμματος, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. 
Η λογική του Συμφώνου Σταθερότητας, δεν λάμβανε υπ΄ όψιν ότι τα ελλείμματα κινούνται κυκλικά: διογκώνονται σε περιόδους ύφεσης και μειώνονται σε περιόδους οικονομικής ανάκαμψης. Έτσι, αν εφαρμοζόταν κατά γράμμα το Σύμφωνο Σταθερότητας, δημιουργείτο ο κίνδυνος φαύλου κύκλου: ελλειμμάτων- ύφεσης- μεγαλύτερων ελλειμμάτων- μεγαλύτερης ύφεσης… 
Η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας έδωσε τη δυνατότητα να εξουδετερώσουμε αυτό το φαύλο κύκλο. 
 
Οι τροπολογίες που εισηγείται ο κ. Κάρας, επαναφέρουν το φαύλο κύκλο, αυτή τη φορά από την πλευρά του δημοσίου χρέους. Όταν μια οικονομία είναι βυθισμένη σε ύφεση, παρατηρείται αύξηση των ελλειμμάτων και διόγκωση χρέους. Αν προσπαθήσουμε να ελέγξουμε το χρέος άμεσα, με μέτρα που επιδεινώνουν την ύφεση, τότε θα δημιουργηθεί νέος φαύλος κύκλος: μεγαλύτερου χρέους, περισσότερης ύφεσης και ακόμα μεγαλύτερου χρέους τα επόμενα χρόνια. 
Καταψηφίσαμε τις σχετικές τροπολογίες Κάρας, διότι δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε ένα φαύλο κύκλο (από τον οποίο μόλις απαλλαχθήκαμε) με ένα άλλο φαύλο κύκλο, ακόμα χειρότερο.
Επί πλέον, η Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων είχε καταψηφίσει πρόσφατα την πρόταση Σαμαρά, να μην λαμβάνεται υπ» όψιν στην εκτίμηση των «υπερβολικών ελλειμμάτων» οι αμυντικές δαπάνες κατά το ποσοστό που υπερβαίνουν τον Ευρωπαϊκό μέσον όρο. Η καταψήφιση εκείνης της τροπολογίας και οι προτάσεις Κάρας που ακολούθησαν δείχνουν προσπάθεια σκλήρυνσης, που, χωρίς να αποκαθιστά Δημοσιονομική Πειθαρχία, επιδεινώνει την ύφεση σε όλη την Ευρωζώνη. 
Είμαστε υπέρμαχοι της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αλλά πρέπει να προσέξουμε πώς επιβάλλεται η πειθαρχία, χωρίς να καταδικάσουμε την Ευρωζώνη σε μόνιμη ύφεση».

8 σκέψεις σχετικά με το “Ιστορικό Ντοκουμέντο: Όταν ο Σαμαράς κατακεραύνωνε τον Κάρας! Σήμερα η ΝΔ τον αποθεώνει…

 1. Η πειθαρχία σας είναι κατά των νοτίων και με ύψη της ζέστης. Δεν θέλετε να βλέπετε την όμορφη ζέστη. Ε λοιπον δεν μπορούμε να γίνουμε ψόψιοι κρύοι σαν και εσας. Εσείς άν θέλετε να έρθετε στην Ελλάδα.

  Μου αρέσει!

 2. Βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί.
  Μπράβο σ’ αυτόν που το βρήκε και το ανάρτησε.
  Να το στείλει πεσκέσι στη Συγγρού, στους υπηρέτες των αγορών.

  Μου αρέσει!

 3. ΜΑ, ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ, «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ», ΛΑΪΚΟΣ ΔΕΞΙΟΣ …. ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΠΟΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ!

  ΑΛΛΑ LAST YEAR!

  ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ! Ο,ΤΙ ΠΕΙ Η ΦΡΑΟΥ!…

  ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΧΝΑΡΙΑ ΒΑΔΙΖΕΙ ΚΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ!

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.