ΒΒC και «Freedom House” επικρίνουν ταυτόχρονα την Τουρκία

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής (2.2.2014) το τηλεοπτικό Μπι Μπι Σι από το πρόγραμμά του Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ, πρόβαλε με ντοκουμαντέρ, την αντιδημοκρατικότητα της κυβέρνησης Ερντογάν και την σκληρή λογοκρισία που επιβάλει στων δημοσιογράφων.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε λέγοντας ότι μετά από ένα τρίχρονο πάγωμα, η Τουρκία επαναρχίζει διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή της πορεία, όμως η χώρα παραμένει μία από τις μεγαλύτερες φυλακές δημοσιογράφων στο
κόσμο. Εκφοβισμός και λογοκρισία παραμένουν σύνηθες φαινόμενα. Η τουρκάλα δημοσιογράφος του Μπι Μπι Σι Selin Girit, η οποία πέρσι μετέδιδε τις διαμαρτυρίες από την Κωνσταντινούπολη και που έγινε στόχος εχθρότητας και καμπάνιας μέσω τουίτερ που ξεκίνησε από ανώτερο Τούρκο πολιτικό, επέστρεψε στην Τουρκία για να ερευνήσει γιατί τόσο συχνά οι αρχές επιτίθενται εναντίον δημοσιογράφων.

Καθώς διαδραματίζονταν τα περσινά γεγονότα, και όλα τα ξένα ΜΜΕ μετέδιδαν τις βιαιότητες που διέπρατταν οι αρχές, τα τουρκικά ΜΜΕ σιωπούσαν, και αν κάποια έδειχναν κάτι έκοβαν τη φωνή, είπε η δημοσιογράφος. Π.χ. ένα κανάλι μιλούσε για θέματα σχιζοφρένιας, άλλο για τον Χίτλερ και το CNN TURK για μπιγκουίνους! Παρουσίασε συνεντεύξεις από δημοσιογράφους θύματα επιθέσεων, είπε ότι ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε δημόσια εναντίον της χαρακτηρίζοντάς την εχθρό της χώρας της και ως προδότρια για τις ανταποκρίσεις της επειδή μετέδιδε τα όσα συνέβαιναν, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις δημοσιογράφων που προσπαθούν να ερευνήσουν υποθέσεις και παρακολουθούνται και καταλήγουν σκοτωμένοι, ότι η Τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων καταγγέλλει ότι μόνο τους τελευταίους μήνες πέραν των 200 δημοσιογράφων απειλήθηκαν και εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση επειδή κάλυπταν θέματα τα οποία η κυβέρνησης θεωρούσε ευαίσθητα. Η πίεση, δήλωσαν δημοσιογράφοι, έρχεται απευθείας από την κυβέρνηση και τους ιδιοκτήτές των ΜΜΕ. Κανένας δεν τολμά να αγγίξει την διαφθορά στη χώρα. Ο Ερντογάν δεν παραδέχθηκε ότι καταδιώκει δημοσιογράφους τονίζει το ρεπορτάζ, αλλά ισχυρίζεται ότι φυλακίζονται για τάχατες παράνομο πολιτικό ακτιβισμό. Π.χ. οι τελευταίοι 7 δημοσιογράφοι που καταδικάστηκαν σε ελαφρές ποινές, οι κατηγορίες που τους βάραιναν ήταν η τρομοκρατία.

Οι μισοί δημοσιογράφοι στις φυλακές είναι Κούρδοι τονίζεται στο ντοκουμαντέρ. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τους πολίτες της η Τουρκία χρονολογείται εδώ και δεκαετίες. Το να μιλάς για το Κουρδικό θεωρείται τρομοκρατία και φυλακίζεσαι, το να μιλάς για ανθρώπινα δικαιώματα το ίδιο και τώρα σχεδιάζουν να τερματίσουν και τα μεικτά σχολεία, οι γονείς αναζητούν τα αγνοούμενα παιδιά τους αλλά η κυβέρνηση αρνείται πληροφορίες. Στην Τουρκία, καταλήγει η δημοσιογράφος, υπάρχει μια γενιά που ζητεί να ακουστεί αλλά η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει και τα Μέσα Ενημέρωσης φοβούνται να κάνουν την δουλειά τους. Σε μια πραγματική δημοκρατία οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να τιμωρούνται γιατί λένε την αλήθεια. Η Τουρκία χρειάζεται ένα θεμελιώδη σύστημα να καταλάβει τι σημαίνει δημοσιογραφία στην κοινωνία, δεν μπορεί πια να συνεχίζει η δημοσιογραφία να είναι όργανο προπαγάνδας αλλά στήριγμα δημοκρατίας.

Παράλληλα και παρόμοια, έντονα επικριτική για την τουρκική κυβέρνηση είναι και έκθεση του οργανισμού «Freedom House”, σύμφωνα με ανταπόκριση του Πανίκου Παναγιώτου από την Ουάσιγκτον, που δημοσιεύθηκε στις 3.2.2013 στην Ουάσιγκτον και έχει ως θέμα: «Η Δημοκρατία σε κρίση: Διαφθορά, Μέσα Ενημέρωσης και Δύναμη στην Τουρκία».

Σύμφωνα με την έκθεση, η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί εσφαλμένα την επιρροή της πάνω στα Μέσα Ενημέρωσης για να περιορίσει τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τις κυβερνητικές δράσεις και να τιμωρήσει τους δημοσιογράφους και τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι αμφισβητούν τις κυβερνητικές αξιώσεις, όπως σημειώνεται.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι προσπάθειές της να ελέγχει μια ελεύθερη συζήτηση αποξενώνει περαιτέρω τους πολίτες της Τουρκίας και κατά αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της χώρας» υπογραμμίζεται στην έκθεση, στην οποία σημειώνεται ότι «θα μπορούσε, επίσης, να θέσει σε κίνδυνο την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη και την ισχυρή συμμαχία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες». O διευθυντής του «Freedom House», Ντέιβιντ Κράμερ, συμπληρώνοντας είπε ότι «τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση από την κυβέρνηση και η κυβέρνηση έχει πλέον διευρύνει τις επιθέσεις και σε άλλα όργανα».

Στο μεταξύ, καταλήγει ο Πανίκος Παναγιώτου στην ανταπόκρισή του, στην πρόσφατη έκθεση του ίδιου οργανισμού για την κατάσταση της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, διατηρείται αμετάβλητη η βαθμολογία της Τουρκίας ως «μερικώς ελεύθερη» χώρα, συγκεντρώνοντας 3 βαθμούς στα πολιτικά δικαιώματα και 4 στις πολιτικές ελευθερίες (η κλίμακα είναι από 1 έως 7 με άριστα το 1).

Φανούλα Αργυρού

Λονδίνο 3.2. 2014

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΒΒC και «Freedom House” επικρίνουν ταυτόχρονα την Τουρκία

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.