Τι περιλαμβάνει το σχέδιο «Δευκαλίων» για την Κεφαλονιά

20140203-205901.jpgΤο σχέδιο «Δευκαλίων» ενεργοποίησε η κυβέρνηση για την Κεφαλονιά μετά και τον νέο ισχυρό σεισμό, που προκάλεσε νέες ζημιές στο νησί, το οποίο πλήττεται συν τοις άλλοις και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Είδη πρώτης ανάγκης μεταφέρθηκαν στην Κεφαλονιά με ένα C-27 που απέστειλε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Τι είναι το σχέδιο «Δευκαλίων»

Οι φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει τη χώρα από το 2010 και έπειτα, αντιμετωπίζονται με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω του Σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ».

Ειδικά εκπαιδευμένα τμήματα που υπόκεινται στον επιχειρησιακό έλεγχο του ΓΕΕΘΑ, συνδράμουν στις προσπάθειες των Πυροσβεστικών και άλλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως τώρα στις καταστροφές κτηρίων και σπιτιών στην πληγείσα από τους ισχυρούς σεισμούς, Κεφαλονιά.

Oι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας & σε επιτήρηση πληγέντων περιοχών από πυρκαγιές για τυχόν αναζωπυρώσεις ή μπορούν να συντρέξουν τον πληγέντα πληθυσμό με υλικά, τρόφιμα και μέσα υγειονομική υποστήριξη. Συμβάλουν επίσης στην οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού και τον απεγκλωβισμό αυτού, από πληγείσες περιοχές. Επίσης, αν απαιτηθεί μπορούν να συντρέξουν σε μερική αποκατάσταση της υποδομής πληγεισών περιοχών (αποκατάσταση οδών με διάθεση μηχανημάτων μηχανικού, γεφυρών κ.λπ), ανάλογα με την επικρατούσα κατάσταση. Τα τμήματα αυτά των ΕΔ διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και μέσα πυρόσβεσης από ξηρά και αέρα.

Το διατιθέμενο προσωπικό των ΕΔ για την εφαρμογή του Σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» ανέρχεται στα 1.174 άτομα.

Στο υπόψη προσωπικό συμπεριλαμβάνονται:

Ειδικά εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα τμήματα των 34 δεκαμελών ομάδων ή 341 άτομα στο σύνολο, σύμφωνα με την οργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Χειριστές – Συνοδηγοί μηχανημάτων & ειδικών οχημάτων, 173 άτομα.
Η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της ΠΑ.
Η Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της ΠΑ.
31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ) της ΠΑ.
Προσωπικό πληρωμάτων ελικοπτέρων CHINOOK του EΣ.
Προσωπικό για θέματα Διοικητικής Μέριμνας.
Επιπλέον, για συνδρομή σε περιπτώσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, δύναται να εμπλακεί: ως «Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης», σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, για ανάληψη αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, δύναμη 621 ατόμων, για συμμετοχή στο έργο της δασοπροστασίας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου για εκτέλεση εποχούμενων περιπολιών επιτήρησης δύναμη 4600 ατόμων και για επάνδρωση πυροφυλακίων των ΕΔ ≅800 άτομα.

Ιπτάμενο προσωπικό για χειρισμό Πυροσβεστικών Αεροσκαφών της ΠΑ 216 άτομα και προσωπικό εδάφους υποστήριξης 420 άτομα.

9 σκέψεις σχετικά με το “Τι περιλαμβάνει το σχέδιο «Δευκαλίων» για την Κεφαλονιά

  1. Αυτό είναι το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημά μας όλα τα είχε η Μαργιωρή οι σεισμοί της λείπανε!(Σκέψου να έχουμε και κάτι πιο σοβαρό!)…ΜΕ Κουτουρλού πολιτικούς και άδεια ταμεία την πουτίσαμε!

   Μου αρέσει!

 1. Δεν είναι ώρα για τέτοιες διατυπώσεις,αλλά το σχέδιο «Δευκαλίων»αυτό μου έφερε στον Νου!…Αν κοιτάξετε στο χάρτη το Νησί, θα δείτε ότι τα άλλα δύο που είναι κοντά του, μοιάζουν σαν να έχουν αποσπασθεί από αυτό! -Η διεύθυνση του τωρινού ενεργοποιημένου ρήγματος δείχνει τάσεις «αυτονομίας»ενός ακόμα τμήματος του νησιού!

  Μου αρέσει!

  1. Υπάλληλοι δημόσιοι είναι και θα πάνε… όπου διαταχθούν. Γι’ αυτό πλερώνονται… Αν δεν τους αρέσει… το ζεστό… Δημόσιο, δρόμο… Ρεμάλια καραβανάδες και μπάτσοι.

   Μου αρέσει!

   1. ρε οργιο τι δουλεια εχει ο στρατοσ και το ναυτικο εκει?αμα ειναι να στειλουμε και τους εφοριακους αφου ειναι Δ.Υ…

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.