Θεοφάνης Μαλκίδης: Για τον Νεοκλή Σαρρή (τρία χρόνια μετά….)

ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΑΡΡΗΣΑγαπητέ μου Νεοκλή

Υπήρξα ένας από τους χιλιάδες φοιτητές σου και συνδέθηκα, όπως άλλωστε το συνήθιζες, γιατί έτσι ήταν η παιδεία σου,  με δεσμούς (εκ)παίδευσης, εκτίμησης και φιλίας.

Είναι οι πολλές οι στιγμές, όπου πραγματοποιήσαμε συζητήσεις για απλά και σύνθετα ζητήματα που απασχολούν κάθε άνθρωπο και Έλληνα.

Οι ώρες που πέρασα μαζί σου μου άνοιξαν ένα διαφορετικό κόσμο σκέψης, λόγου και έργου. Τα χαρακτηριστικά σου αναλλοίωτα, Ελληνικά,  Ρωμαίικα, Οικουμενικά, του Γένους μας.

Με στήριξες, με βοήθησες, μου έδωσες τα εφόδια να κατανοήσω πολλά από αυτά που ο ίδιος και πρώτος είχες μιλήσεις και γράψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι βέβαιο ότι στη ζωή κάθε ανθρώπου,  η γνωριμία με ορισμένους συνανθρώπους του, έχει σαν αποτέλεσμα να  αλλάξει την πορεία του. Διαμορφώνεται μία νέα στάση ζωής και αναδεικνύεται  λόγος και πράξη που μέχρι πρότινος ούτε καν είχε σκεφτεί η ανθρώπινη οντότητα. Και από τότε φανερώνεται ένας άλλος κόσμος  και ο σπόρος βγάζει καρπούς.
Για μένα  είσαι ένας από τους ανθρώπους  που άλλαξαν  τη ζωή μου, με τους οποίους άνοιξε μία νέα πραγματικότητα ιδεών και πολιτισμού, πολιτικής και ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η γνωριμία με σένα,  με τον Κωνσταντινουπολίτη   δάσκαλο στα αμφιθέατρα, στις αίθουσες εκδηλώσεων, όπου πολλές φορές αξιώθηκα να μιλήσουμε μαζί σε κοινές επιστημονικές και άλλες συναντήσεις,   σε ανθρώπινες και φιλικές στιγμές, μου έδωσε τη δυνατότητα να  κατανοήσω πολλά από τα ζητήματα που απασχόλησαν και απασχολούν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες εδώ αιώνες.  Η Κωνσταντινούπολη,  η Ίμβρος και η Τένεδος, η Μικρά Ασία, η Θράκη, ο Πόντος και  η Καππαδοκία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Οθωμανικό κράτος και η Τουρκία, η Γενοκτονία και η αναγνώριση, η ελληνική κοινωνία  και η συνέχεια του Ελληνισμού.Για κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα είχες ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη, εμπεριστατωμένη άποψη και θέση, αλλά ταυτόχρονα άκουγες όπως όφειλε και οφείλει να κάνει κάθε επιστήμονας και άνθρωπος του μεγέθους σου.
Η επιστημονική σου κατάρτιση  συνδυαζόταν  με βαθιά ανθρώπινα και ελληνικά συναισθήματα.
Πολλά από αυτά βεβαίως, που ανέδειξες τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν έτυχαν ανάλογης αποδοχής της βαρύτητάς και της σπουδαιότητάς τους που τους είχες προσδώσει. Τι γίνεται άλλωστε σ΄ αυτόν εδώ τον τόπο γνωστό και αποδεκτό στην ώρα του;

Ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση με την Τουρκία αποτέλεσες τον επιστήμονα και κυρίως τον άνθρωπο εκείνο,  που συνέβαλλε με μοναδικό τρόπο, ώστε η γνώση για τη γειτονική χώρα να γίνει επιστήμη.

Η Τουρκολογία στην Ελλάδα σου οφείλει πολλά, όπως οφείλει πολλά και η μεγάλη κοινότητα των Κωνσταντινουπολιτών, για την οποία  και στην οποία ήσουν ο πρωταγωνιστής. Το φανερώνουν οι συνεχείς μνημονεύσεις της παρουσίας σου, σε εκδηλώσεις και αλλού. Ακόμη λένε και γράφουν, και θα λένε και θα γράφουν  «αυτό έλεγε ο Σαρρής» ή «έτσι έπραττε ο Σαρρής».
Η αναγνώριση του ανθρώπου και δασκάλου, όπως εσύ Νεοκλή Σαρρή, πέρασε από πολλές διακυμάνσεις και εμπόδια. Σήμερα πλέον είναι διαπιστωμένο ότι η εκτίμηση στο πρόσωπό σου είναι ολοκληρωμένη στον πυρήνα του ελληνικού λαού και στους στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας, παρά στην ελλαδική ομάδα που χρησιμοποιεί λαθραία τον τίτλο «ελίτ».
Τα κείμενα, οι παρεμβάσεις και η δραστηριότητά σου,  έβαλαν το στίγμα τους σε πολλά κομμάτια της επιστημονικής και πολιτικής ανάλυσης για τεράστια ζητήματα   που αφορούν τον Ελληνισμό. Είναι όμως  χαρακτηριστικό των ανθρώπων της εμβέλειας όπως η δική σου,  η αποδοχή να έρχεται από μη  ομάδες και προσωπικότητες του συστήματος και του καθεστώτος, αλλά από το Λαό. Την πρωτογενή πηγή Δικαίου και Αντικειμενικότητας.
Ήταν ευλογία η γνωριμία μου με σένα Νεοκλή Σαρρή και σχέση που αναπτύχθηκε . Είναι αναρίθμητες οι ώρες διδασκαλίες σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο- πέρα από το αμφιθέατρο υπήρχε και το ανοιχτό γραφείο-  που αφιέρωσες για να μεταδώσεις τις ιδέες σου και τις γνώσεις σου. Η σχέση ήταν βαθιά, ανθρώπινη,  με σεβασμό και αγάπη. Όπως πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να είναι κάθε ανθρώπινη σχέση και κυρίως μεταξύ δασκάλου και μαθητή.
Εύχομαι οι φοιτητές σου, οι αμέτρητοι Έλληνες και Ελληνίδες που σε παρακολούθησαν στο αμφιθέατρο και σε αίθουσες, μιλώντας για την Τουρκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, τη Γενοκτονία, και μία σειρά από άλλα ζητήματα που καθόρισαν την ελληνική ιστορία και κοινωνία, να ακολουθήσουν τη στάση και την πορεία ζωής που είχες. Ειλικρίνειας, ευθύτητας, ανθρωπισμού, γνώσης, μετριοφροσύνης και σεμνότητας, ταπεινότητας και  ήθους.

Αγαπητέ Νεοκλή σε ευχαριστούμε για όλα αυτά που μας προσέφερες,
σε ευχαριστώ για όσα μου έμαθες.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου και να χαρίσει παρηγοριά στην υπέροχη οικογένειά σου, η οποία σε αγαπά χωρίς όρια και προσεύχεται για σένα.

Καλή αντάμωση και Καλή Ανάσταση.

8 σκέψεις σχετικά με το “Θεοφάνης Μαλκίδης: Για τον Νεοκλή Σαρρή (τρία χρόνια μετά….)

 1. O σπόρος του δασκάλου άνθισε, απ ό,τι βλέπω.
  Εύγε, κ. Μαλκίδη.
  Δι;α μέσου των μαθητών του ο αείμνηστος Νεοκλής Σαρρής θάναι πάντοτε μαζί μας.

  Μου αρέσει!

 2. ΔΑΣΚΑΛΕ ΝΕΟΚΛΗ ζείς και θα ζείς αιώνια μέσα στη ψυχή των ΕΛΛΗΝΩΝ,Δέν απομένει παρά μόνον να γίνουν πράξη οι διδασκαλίες σου από τους ΕΛΛΗΝΕΣ.

  Μου αρέσει!

 3. ΕΝΑ ΛΙΘΑΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Φ.Π. ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΚΛΗ ΣΑΡΡΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ :

  Απόσπασμα από το βιβλίο μου «ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ» :

  Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου «Νεοκλής Σαρρής» αναφέρει ότι κατά την περίοδο του {1976 – 1977} σε συζητήσεις που πραγματοποίησε με Τούρκους υπουργούς και θέτοντάς τους το ερώτημα : «γιατί η Τουρκία προχώρησε στον «Αττίλα ΙΙ» εφ’ όσον είχεν ήδη γίνει δεκτή εκ μέρους της Ελλάδος η διχοτόμηση της Κύπρου , έλαβε την εξής απάντηση :

  «Τέλος πάντων το ξέραμε ότι και εσείς είσαστε σύμφωνοι κατά κάποιο τρόπο. Αλλωστε οι πολιτικοί σας {Καραμανλής , Μαύρος} είχαν να αντιμετωπίσουν εκλογές , πως θα έβγαιναν στο εκλογικό σώμα , λέγοντας ότι έχουν μειοδοτήσει ;».

  {Περιοδικό «ΕΝΑ» {τεύχος 29 , 17 Ιουλίου 1991}. Τελειώνοντας αυτό το ιστόρημο θα αναφέρω αυτό που είπε κάποτε ο {Σπινόζα} :

  «Ενα κράτος κινδυνεύει περισσότερο από τους πολίτες του, παρά από τους εχθρούς του».

  Αιώνια θα είναι η μνήμη του καθηγητή Νεοκλή Σαρρή. 20-11-2014 Φ.Π.

  Μου αρέσει!

 4. Ποτέ μου δεν θα ξεχάσω τα λόγια σου ΝΕΟΚΛΗ στα συμβούλια έλεγες και ξανά έλεγες μην μπερδεύετε και μην αθροίζετε κύριοι τους κατοίκους της θρακης λαμβάνοντας υπ όψιν μόνο το θρήσκευμα. Αθροίζετε ανόμοια πράγματα και έκλεινες την κουβέντα ροτόντας τους παρευρισκομενους είναι δυνατόν κύριοι να προσθέσεις όλα τα κιλά από δέκα είδη διαφορετικά και να λες οτι έχεις στο σύνολο τόσα κιλά και να αναφέρεσαι σε ένα είδος μόνο και μόνο γιατί είναι όλα προϊόντα της γης? .και στο τέλος τέλος έλεγες όλο βασιλικός η τριαντάφυλλο και όλο αγριαγκαθο . ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΆΣΩ ΠΟΤΕ

  Μου αρέσει!

 5. Η φυσιογνωμία του Καθηγητή μας Νεοκλή Σαρρή έχει μείνει ανεξίτηλη ως ένας Άνθρώπου με Α κεφαλαίο με βαθειά φιλοσοφική, ιστορική και κοινωνιολογική σκέψη και ως Κωνσταντινοπολίτης υπήρξε οικουμενικός.
  Οι Έλληνες και τα μέσα ενημέρωσης δεν τον τίμησαν όπως έπρεπε, λόγω της ανένδοτης σκέψης του, σε κρίσιμα πολιτικά θέματα.
  Από την εικόνα που του σκιαγράφησα και απόδωσα σε ζωγραφική φαίνεται η πραότητα του και το πνεύμα του που ζεί αναμεσά μας.
  Η ασθένειά του τον εμπόδισε. Η οικογένειά του που τον τιμά, έχει αναλάβει το φορτίο της κληρονομιάς ιδεών που άφησε ως παρακαταθήκη.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.