ΣτΕ: Κατεδάφιση οποιουδήποτε αυθαιρέτου βρίσκεται σε δασική έκταση

afthairetaΤο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2215/2015 απόφασή του αποφάνθηκε ότι πρέπει να κατεδαφίζεται κάθε αυθαίρετο κτίσμα που είναι μέσα σε δάσος ή αναδασωτέα έκταση, ανεξάρτητα εάν αυτή η δασική έκταση είναι ιδιωτική ή δημόσια και παράλληλα επικύρωσε πράξη κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών στο Γαλάτσι Αττικής και απόφαση του προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που διέτασσε την κατεδάφιση.

Ειδικότερα, με πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής διατάχθηκε η κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών και εγκαταστάσεων που έχουν ανεγερθεί σε δημόσια δασική αναδασωτέα έκταση εμβαδού 7.968 τ.μ., στη θέση «Λόφος Κόκκου-Ομορφοκκλησιά- Βείκου» του Δήμου Γαλατσίου Αττικής.

Εντός των εγκαταστάσεων αυτών υπάρχει, μεταξύ των άλλων, οικία, μαντριά (613 τ.μ.) αποτελούμενα από λαμαρίνες και ξύλινες κατασκευές, στάβλος (263 τ.μ.) αποτελούμενος από τσιμεντόλιθους και σκεπή από λαμαρίνες, εγκατάσταση ποιμνίου αιγοπροβάτων και πτηνοτροφείου, μανδρότοιχος με σιδερένιους πασσάλους και πλέγμα μήκους 176,20 μ., διάφορα παλαιά αντικείμενα (παλιατζίδικο).

Από το ΣτΕ ζήτησαν οι κληρονόμοι του ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων να ανακληθεί η απόφαση κατεδάφισης των επίμαχων κατασκευών.

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση των κληρονόμων και στην εν λόγω απόφασή του αφού ερμήνευσε το Σύνταγμα και την δασική κ.λπ. νομοθεσία έκρινε ότι «οικοδομές, κτίσματα και πάσης φύσεως κατασκευές που έχουν ανεγερθεί είτε μέσα σε δημόσια ή ιδιωτικά δάση ή δασικές εκτάσεις είτε μέσα σε δημόσιες ή ιδιωτικές αναδασωτέες εκτάσεις οι οποίες έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, προερχόμενη από ανθρώπινη ενέργεια ή από φυσική αιτία, κατεδαφίζονται ύστερα από απόφαση του αρμοδίου οργάνου».

Επίσης, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι «το μέτρο της κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών επιβάλλεται υποχρεωτικώς από τον νόμο, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα της έκτασης ως δημόσιας ή ιδιωτικής, διότι τυχόν δικαιώματα ιδιωτικού δικαίου σε δασική ή αναδασωτέα έκταση δεν αποκλείουν την εφαρμογή της νομοθεσίας, κατ’ εφαρμογή της οποίας εκδόθηκε η πράξη κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών».

Τέλος, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, ότι για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις δεν απαιτείται, να έχει προηγουμένως καταρτισθεί δασολόγιο, ούτε να έχει χαρακτηρισθεί η έκταση ως δασική, με τη διαδικασία του δασικού νόμου 998/1979 ούτε, να έχουν καταρτισθεί δασικοί χάρτες, αλλ’ αρκεί να διαπιστώνεται αιτιολογημένα ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης.

22 σκέψεις σχετικά με το “ΣτΕ: Κατεδάφιση οποιουδήποτε αυθαιρέτου βρίσκεται σε δασική έκταση

  1. Α! Τα μαντριά θα γκρεμίσουν! Εκεί είναι αμείλικτοι οι δικαστέοι…
    Νταξ…

    Αν είναι ιδιωτική η έκταση ρε παιδιά δεν μπορείτε να του γκρεμίσετε το σπίτι του αλλουνού.
    Παίρνω εγώ ένα λόφο. Μπορεί να είναι και γυμνός τον παίρνω και τον φυτεύω και φτιάχνω ένα δάσος και μέσα σ’ αυτό χτίζω το σπίτι μου.
    Θα έρθει ο παπαρας να μου γκρεμίσει το σπίτι μέσα στο ίδιο μου το κτήμα;

    Μου αρέσει!

    1. Υπάρχει διαφορά σε αυτό που γράφει με αυτό που λές .Με απλή εξήγηση το ιδιωτικό δάσος δεν αλλάζει μορφή,δηλαδή να γίνει οικόπεδο ,χωράφι κλπ.Ο λόφος που λες όταν τον αγόρασες πήρες βεβαίωση από τη δασική υπηρεσία ότι δεν έχει δασική μορφή, οπότε τον κάνεις ότι θες αν δεν πήρες τέτοια βεβαίωση την πάτησες, η βεβαίωση αυτή είναι ευθύνη αυτού που σου πούλησε και πρέπει να υπάρχει για να συνταχθούν συμβόλαια, αν όχι φταίει και ο συμβολαιογράφος.Ο νόμος μέχρι εδώ είναι σωστός αλλά ισχύει μόνο για τους πολίτες, οι πολιτικοί έχουν άλλο καθεστώς , γιαυτό και μιλούν τώρα για -κακό- δημόσιο εκβιάζουν έτσι τις υπηρεσίες και διατηρούν τα ρημάδια τους.Και όσο για την κατεδάφιση δεν γίνεται ποτέ γιατί υπάρχουν τρόποι να στοχοποιήσεις τον υπάλληλο και να χάσει τη δουλειά του οπότε σου λέει -δεν γαμιέται άσε να πληρώνει πρόστιμο- ο παραβάτης.

      Μου αρέσει!

      1. έτσι είναι, αλλωστε το άρθρο μιλάει για ιδιωτικό ΔΑΣΟΣ.
        ΜΟΝΟΝ ΒΟΛΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ σε αυτό! καί δυό ντοματιές να φυτέψεις,καί σκηνή να στήσεις,καί το αυτοκίνητό σου να έχεις συνεχώς παρκαρισμένο (νομίζω)είναι παράνομο!

        Μου αρέσει!

  2. Όταν θα πληρώνετε τα διόδια στον Μπόμπολα στις Αφίδνες, ρίξτε μια ματιά αριστερά στις παρυφές της Πάρνηθας μέσα στο πλούσιο δάσος για να δείτε κάτι «ξέφωτα» με φυτεμένες βιλίτσες σαν μανιτάρια!
    Και όταν θα ξαναπεράσετε μετά από καιρό, ρίξτε πάλι μια ματιά για να δείτε αν κατεδαφίστηκαν…..

    Μου αρέσει!

    1. Ιπποκράτειος (βίος και ) Πολιτεία …

      Κι η μαμά του παπακωνσταντίνου με το αυθαίρετο εντός δάσους στην βραυβρώνα τι θα κάνει ????

      Μου αρέσει!

    2. Και ποιος σου είπε ρε φίλε ότι αυτά τα σπίτια είναι αυθαίρετα; Οι ιδιοκτήτες πλήρωσαν αδρά να πάρουν το οικόπεδο, η ΔΕΗ τους έχει δώσει ρεύμα και ο ΟΤΕ τηλέφωνο. Τι χαζομάρες τσαμπουνάς;

      Μου αρέσει!

  3. καλα θα κανουν να τα γκρεμισουν τα αυθαιρετα! δεν θα χτιζει ο καθενας οπου γουσταρει!να μπει και μια ταξη σε αυτην την χωρα

    Μου αρέσει!

  4. EΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ .ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΛΑΔΕΣ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ ΠΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΤΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΠΑΝΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ .

    Μου αρέσει!

      1. ΧΑΝΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΟΥ .ΜΗΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝ ΑΠΑΞΙΩ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΟΙΚΟΥΣ ΕΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΥ ΤΟΠΟΥ . ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ …ΑΝΑ

        Μου αρέσει!

  5. ΔΙΚΕΦΑΛΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    Με την υπ’αριθμόν απόφαση 2215/2015 του Ε’τμήματος του ΣτΕ…. μετά απο μια μακρά περίοδο Οικολογικής ανομβρίας στην Ελλάδα, αρχίζει πάλι να ψιχαλίζει, αλλά δυστυχώς οχι να βρέχει.!!

    Πράγματι !! η απόφαση ειναι οικολογική και την επαινούμε, αλλά δυστυχώς πρέπει να βγούν αντίστοιχες καλές αποφάσεις και για τα αυθαίρετα οικοδομικά κτίσματα του Πεδίου του Αρεως.!!

    Συγκεκριμένα…εδω και μία 10ετία περίπου, εχουν γίνει πάμπολλες αιτήσεις στο ΣτΕ αλλά και σε άλλες αρχές…..Αστυνομία – Διοικητική Ανεξάρτητη Αρχή – ΥΠΕΚΑ – Ποινικά Δικαστήρια – Υπουργείο Γεωργίας – Εσωτερικών – Δασαρχείο – Δντές του πάρκου – Εισαγγελείς – Διοικητικό Εφετείο – Πταισματοδικείο – Περιφέρεια – Υπερνομαρχία – Πολεοδομία Αθηνών – Εκκλησία της Ελλάδος – Ευρωπαική Επιτροπή ( Κομισιόν ) – Συνήγορο του Πολίτη – Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή – ΜΜΕ αρνηθέντα ………και ………………………………ουδέν θετικόν συνέβη.!!!!

    Ημείς ως ειδήμονες γνωρίζουμε……….. γιατι δεν συνέβη ουδέν θετικόν.!

    Η Δικαιοσύνη όμως και ειδικά το Δικαστήριο του ΣτΕ είναι αποκλειστικά το μόνο που είναι αρμόδιο να επουλώσει την τραγική κατάσταση του Πεδίου του Αρεως.
    Ομως εως τώρα τουλάχιστον, δεν μας εχει δώσει ψήγματα αισιοδοξίας.!!

    Με μεγάλη μας χαρά και τιμή ανακαλύψαμε στο σκεπτικό της άνω αποφάσεως αντικατοπτρισμό των δικών μας σκέψεων και διαχρονικών μας προτάσεων.!

    Επειδή λοιπόν τυγχάνουμε ειδήμονες επι του θέματος και επειδή στη Δικαιοσύνη δεν ειναι αρκετά τα σχόλια και οι παρατηρήσεις, ακόμη και αν ειναι σωστά……………απαιτούνται εποικοδομητικές και σαφείς προτάσεις και πάντα με γνώμονα το………ΔΙΚΑΙΟΝ και το ΔΗΜΟΣΙΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ……..και ουχί το συμφέρον μιάς μειοψηφίας η οποία μάλιστα κερδοσκοπεί.!!!

    Προς αντίληψη του προβλήματος, σας αναφέρουμε, οτι αρκετοι θαμώνες και ημείς, επισκεφθήκαμε τον δασάρχη με συγκεκριμένα αιτήματα, του αναλύσαμε νόμους οι οποίοι δεν εφαρμόζονταν ( σύμφωνα με το σκεπτικό της άνω αποφάσεως ) αλλά παγίως λαμβάναμε απαντήσεις τύπου………..»Ναι καλά ολα αυτά…. αλλα υπάρχει αμφισβήτηση διότι δεν εχει δημιουργηθεί ακόμη Δασολόγιο»……!!!….!!

    Ετερον παράδειγμα προς αντίληψη του προβλήματος, είναι ότι, όταν ειχαμε επιτύχει σε μία κοινή φόρμουλα καθαιρέσεως των αυθαιρέτων επι περιόδου Υπερνομαρχίας, ξαφνικά διέκοψαν κάθε σχετική διαβούλευση και ενέργεια, με το σκεπτικό…..Ακουσον – Ακουσον, ότι δήθεν οι δύο τουαλέττες του πάρκου ήταν και αυτές αυθαίρετες.!!!

    Εμείς απαντήσαμε αμέσως Νομικά, επικαλούμενοι το πεντακάθαρο σχετικό άρθρο του ΦΕΚ του 79……..το οποίο αναφέρει. ότι………..» δύνανται να εξαιρεθούν της καθαιρέσεως κατασκευές οι οποίες προορίζονται για την διαρκή εξυπηρέτηση ανεξαιρέτως όλων των πολιτών» δηλ… ουχί ομάδων πολιτών………και πάντα σε πλήρη αρμονία άλλου αντιστοίχου άρθρου του ιδίου ΦΕΚ, το οποίο λέγει ότι……….οι κατασκευές ( δηλ.οι εν λόγω τουαλέττες ) σε δασική έκταση πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 200 μ απο την περίφραξη – ρυμοτομική γραμμή της δασικής έκτασης του πάρκου…………….πράγμα το οποίο ισχύει !!!

    Προτείναμε στην κυρία αναπλάθουσα υπερνομάρχη, την καθαίρεση ενός αυθαίρετου εντός δασικής έκτασης ΑΚΟΥΣΟΝ – ΑΚΟΥΣΟΝ σατανιστικού ναού – καμουφλαρισμένου με τον τίτλο «γλυπτό» κατά την άποψη της Αρχαιολογικής Εφορείας, τουλάχιστον 45 τ.μ……..και προφορικά το εδέχθη.
    Επιμένοντες επιτύχαμε την καθαίρεση του, φυτέψαμε με δικά μας χρήματα τουλάχιστον 25 δένδρα και θάμνους, μετατρέψαμε την μικρή έκταση σε επίγειο παράδεισο και……………..αργότερα μετά απο ένα χρόνο, αντικρύσαμε την κοπή των δένδρων – θάμνων – λουλουδιών μας και……… την ανέγερση ενός νέου σατανιστικού ναού……………………πρόχειρα όμως κτισμένου.!!!
    Μήπως και Αυτό δέν ήταν αυθαίρετο ??!!!……………………….
    και εν τέλει δεν θα εξαιρείτο της καθαιρέσεως μαζί με τις τουαλέττες, οι οποίες βάσει του άνω ΦΕΚ τυγχάνουν νόμιμες, διότι εξυπηρετούν όλους τους πολίτες….ακόμη και τους…..σατανιστές. ??
    ΕΝΩ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩς….ο σατανιστικός ναός δεν εξυπηρετεί ανεξαιρέτως όλους τους πολίτες, αλλά μία πάρα πολύ μικρή μειοψηφία………σατανιστών !!!

    Συνεπώς βάσει του άνω ΦΕΚ και της λογικής θα έπρεπε να καθαιρεθεί ο σατανιστικός ναός και ουχι…..να προβάλλεται ως δικαιολογία – κωλυσιεργία η ….δήθεν καθαίρεση των τουαλεττών. !!!

    Σύμφωνα με τα ως άνω και οχι μόνο……… διαπιστώνεται ευκρινέστατα μία…. a priori..απαξιωτική συμπεριφορά των οργάνων της πολιτείας, έναντι του συγκεκριμένου κεντρικού κοινόχρηστου πάρκου, το οποίο αποτελούσε και αποτελεί πρόσφορο έδαφος για διΕΣΠΑθιση κονδυλίων μέσω της διόγκωσης οικοδομικού Μπετόν αρμέ – ολισθηρών μαρμάρων !!!!!!!!!!!
    αγνοώντας επιδεικτικά ολους τους νόμους, το Σύνταγμα…….. και την θέληση των πολιτών.

    Πολύκαρπος Μαρκαράς

    Γιώργος Παρασχάκης

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.