Guardian: Οι πιστωτές πρέπει να παραδεχθούν ότι το πρόγραμμα της λιτότητας απέτυχε #Greferendum

eurobank dis
eurobank dis

Οι πιστωτές πρέπει να έχουν την ταπεινότητα να παραδεχθούν ότι το πρόγραμμα της λιτότητας απέτυχε, είναι η άποψη της βρετανικής εφημερίδας Guardian για την Ελλάδα.


Η δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος «αναγκάζει επιτέλους να υπάρξει μια λύση του δράματος», επισημαίνει η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της με τίτλο: «Η άποψη της Guardian για την Ελλάδα και το ευρώ: δεν έχουν μείνει χρήματα».
Σε αυτό αναφέρεται στην περίοδο των έξι ετών κατά την οποία οι δουλειές χάθηκαν, οι ελπίδες εξανεμίστηκαν και ακυρώθηκε μια γενιά προόδου όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο.

«Οι αυτοκτονίες εκτινάχθηκαν μεταξύ των ανθρώπων που επλήγησαν και η συλλογική αίσθηση της εθνικής κυριαρχίας συρρικνώθηκε. Το έθνος σταυρώθηκε στον σταυρό ενός νομίσματος στο οποίο δεν θα έπρεπε να του έχει επιτραπεί ποτέ να μπει», προσθέτει.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος, σχολιάζει, παραβίασε τους διπλωματικούς κανόνες και δεν προειδοποίησε τους εταίρους του για το δημοψήφισμά του προτού το εξαγγείλει, στερώντας ίσως τον εαυτό του από ένα τελευταίο κομμάτι μόχλευσης στη διαπραγμάτευση για τους όρους ενός προγράμματος διάσωσης. Επίσης γράφει ότι δεν έχει νόημα το ερώτημα που θα τεθεί στους ψηφοφόρους –αν αποδέχονται τους όρους των πιστωτών για την επέκταση ενός σχεδίου διάσωσης, το οποίο έχει οριστεί τώρα ότι τελειώνει πέντε ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός, επισημαίνει, πως η αρχική απάντηση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ήταν να επιμείνουν ότι το πρόγραμμα διάσωσης τελειώνει πράγματι την Τρίτη, καθώς είχε αρχίσει να υπάρχει μια διάθεση «ας αφήσουμε την Ελλάδα να φύγει».

Ωστόσο ήδη από χθες το βράδυ υπάρχουν ενδείξεις δεύτερων σκέψεων, σημειώνει, καθώς η ΕΚΤ αποσαφήνισε ότι η προϋπάρχουσα βοήθεια δεν σταματάει. Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την προηγούμενη πρόταση τελεσίγραφο των πιστωτών, «αλλά επιμένοντας τώρα ότι το σχέδιο ήταν πάντα το πάντρεμα αυτού του αυστηρού βραχυπρόθεσμου σχεδίου με ελάφρυνση του χρέους στην πορεία. Σύντομα η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία συνηγορούσε επίσης υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους και περαιτέρω συνομιλιών».
Μπορεί η δεύτερη σκέψη των πιστωτών «να είναι ένα τρικ για την αποσταθεροποίηση του κ. Τσίπρα» ενόψει του δημοψηφίσματος, επισημαίνει επίσης η Guardian, αλλά «ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι ειλικρινής», σχολιάζει.

Οι πιστωτές πρέπει να ξανασκεφτούν μια αποτυχημένη πολιτική λιτότητας και το πολιτικό ρίσκο να παρουσιαστούν ως οι εχθροί του ελληνικού λαού, υπογραμμίζει.

Αν οι αγορές δουν μια γωνιά της ευρωζώνης να διασπάται, θα υπάρχει διαρκής και δαπανηρή κερδοσκοπία όσον αφορά το που θα γίνει η επόμενη ρωγμή, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα. «Οι πιστωτές πρέπει να έχουν την ταπεινότητα να αναγνωρίσουν ότι το πρόγραμμά τους λιτότητας έχει αποτύχει. Καμία από τις στερήσεις δεν κατέστησε το ελληνικό χρέος περισσότερο βιώσιμο και όμως συνεχίζουν να ζητούν περισσότερα», προσθέτει.

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει συγκριτικά την απώλεια περίπου 5% του εθνικού εισοδήματος της Βρετανίας το 2008 το οποίο αντιμετωπίστηκε με μια δημοσιονομική ένεση 1% του ΑΕΠ, ενώ από την Ελλάδα, στην οποία έχει εξαφανιστεί το 25% της οικονομίας, ζητείται αντιθέτως να προσφέρει «μια δημοσιονομική δωρεά αίματος, ο άμεσος αντίκτυπος της οποίας είναι μια απώλεια 1% της ζήτησης».
Το θεμελιώδες ζήτημα είναι, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ότι η ΕΕ, τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της οποίας δέχονται μια λαϊκίστικη επίθεση από την Βρετανία ως την Βουδαπέστη, χρειάζεται να αποφύγει μια επιζήμια διακωμώδηση. Συνέβαλε στο τέλος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου αφού πρότεινε ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για τους όρους διάσωσης το 2011.

«Ο εξαναγκασμός μιας δεύτερης κυβέρνησης να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να συμβουλευτεί έναν πληθυσμό που υποφέρει θα μπορούσε να φανεί επικίνδυνα ως μια αλαζονική περιφρόνηση. Ένα κλαμπ δημοκρατιών δεν μπορεί να αντέξει να σταθεί απέναντι ούτε καν σε μία δημοκρατία», καταλήγει.

4 σκέψεις σχετικά με το “Guardian: Οι πιστωτές πρέπει να παραδεχθούν ότι το πρόγραμμα της λιτότητας απέτυχε #Greferendum

 1. και το πολιτικό ρίσκο να παρουσιαστούν ως οι εχθροί του ελληνικού λαού, υπογραμμίζει.

  =======================================
  Αυτό το κατάφεραν και πλέον δεν αλλάζει!
  Είχαν την ευκαιρία να φανούν έξυπνοι, αλλά τους νίκησε η αλαζονία τους
  και το κακό παράδειγμα που τους συνήθισε το «στα 4» των σαμαροβενιζέλων.
  Τώρα είναι αργά!
  Αφού δημιούργησαν στο μυαλό του Έλληνα την εικόνα των εχθρών που θέλουν να διαγουμίσουν την χώρα του και αφού χτύπησε το καμπανάκι του συναγερμού «Μπήκαν στην πόλη οι οχθροί», τώρα αυτό δεν αλλάζει….
  Να την ξεχάσουν την ευρωζώνη τους!
  Έπεται και συνέχεια!!
  Ας πρόσεχαν…..

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.