Πάνω από 10 δις «έφυγαν» στο εξωτερικό για πληρωμές προμηθευτών εν μέσω capital controls

ypourgeio oikonomikonΑπό τα αιτήματα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών

Συνολικά 27.576 αιτήματα υποβλήθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα προς την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών (ΕΕΤΣ) κατά το διάστημα ισχύος των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων, δηλαδή από τις 29.06.2015 έως και τις 31.10.2015.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, από τα ανωτέρω αιτήματα, εγκρίθηκαν 21.069 (76%), αρχειοθετήθηκαν ή ακυρώθηκαν ή απαντήθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 5.384 (20%) και απορρίφθηκαν 1.123 (4%)

Ήτοι, μόλις 4% του συνόλου των αιτημάτων έχει απορριφθεί, ενώ ο μέσος όρος των αιτημάτων που εξετάζονται από την ΕΕΤΣ σε ημερήσια βάση αγγίζει τα 298 αιτήματα, σημειώνει το υπουργείο.

Το συνολικό εγκριθέν ποσό των αιτημάτων της ΕΕΤΣ ανέρχεται σε 7.928 εκατ. ευρώ, τα οποία κατανεμήθηκαν στους εξής τομείς οικονομικής δραστηριότητας:

 • 846 εκατ. ευρώ σε τρόφιμα

 • 484 εκατ. ευρώ σε φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα

 • 768 εκατ. ευρώ σε ενέργεια και ηλεκτρισμό

 • 848 εκατ. ευρώ σε λοιπούς τομείς (πρώτες ύλες, ένδυση, αυτοκίνητα, καπνός κλπ) και

 • 982 εκατ. ευρώ σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Επιπλέον, ποσό 3.376 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε για την οικονομική δραστηριότητα (χωρίς τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες) ανέρχεται σε 10.322 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, κατά την περίοδο λειτουργίας της ΕΕΤΣ και των Ειδικών Υποεπιτροπών των πιστωτικών ιδρυμάτων εγκρίθηκαν 10,3 δισ. ευρώ για εισαγωγές αγαθών έναντι αντίστοιχου ποσού 16,8 δισ. ευρώ το 2014, ήτοι ποσοστό κάλυψης 61%. Ειδικά για τις εισαγωγές αγαθών, εξαιρουμένων των καυσίμων και ναυτιλιακών δαπανών, η κάλυψη έφθασε το  80% του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, τα πιστωτικά ιδρύματα δύνανται να εξετάζουν αιτήματα επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων ατομικών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ποσού έως 150.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά εργάσιμη ημέρα. Το συνολικό εβδομαδιαίο εγκριτικό όριο των Ειδικών Υποεπιτροπών ανέρχεται σε 308 εκατ. ευρώ ενώ, εφόσον κρίνεται σκόπιμο και κατόπιν σχετικής αίτησης του πιστωτικού ιδρύματος, εγκρίνεται από την ΕΕΤΣ πρόσθετη παροχή ρευστότητας.

Για τις μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό ανά ίδρυμα πληρωμών ή ανά πιστωτικό ίδρυμα, έως του ποσού των 500 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο/πληρωτή ή ανά καταθέτη και ανά ημερολογιακό μήνα, το ισχύον συνολικό μηνιαίο εγκριτικό όριο των πιστωτικών ιδρυμάτων και των ιδρυμάτων πληρωμών ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Πάνω από 10 δις «έφυγαν» στο εξωτερικό για πληρωμές προμηθευτών εν μέσω capital controls

 1. Γινοταν αλλοιως?
  Ουτε..καρφιτσα ω! κοροιδα!
  πλεον δεν παραγουμε!
  Ευτυχως…που το τουρκικο χαρτι υγειας ειναι..φθηνο!
  Θα βρωμαγε η ελλαδα…
  Πανουκλα θα επιανε…

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.