Αιγυπτος-Ελλας-Κυπρος Η ατζέντα της τριμερούς Συνόδου Κορυφής

Η ατζέντα της τριμερούς Συνόδου ΚορυφήςΡεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία

Τη «διακήρυξη της Αθήνας» για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου σε μια σειρά τομέων αμοιβαίου ενδιαφέροντος αναμένεται να υπογράψουν σήμερα το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνόδου κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Θα είναι η τρίτη φορά που οι τρεις ηγέτες θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν δύο βασικά θέματα, το προσφυγικό και τα ενεργειακά.

Στην προηγούμενη συνάντησή του τον Απρίλιο στην Κύπρο, υπεγράφη η Διακήρυξη της Λευκωσίας στην οποία γινόταν λόγος ότι «η αύξηση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί μείζονα πρόκληση για τις χώρες μας. Συναινούμε στην κινητοποίηση όλων των μέσων που διαθέτουμε προκειμένου να αποφευχθούν οι περαιτέρω απώλειες στη θάλασσα και να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες της ανθρώπινης τραγωδίας που αντιμετωπίζουμε, σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης».

Καθώς στους μήνες που μεσολάβησαν το προσφυγικό πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, αναμένεται στα σημερινά συμπεράσματα να υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να λάβουν οι τρεις χώρες, τονίζοντας ότι το θέμα αφορά όλη την Ευρώπη όλη την ανθρωπότητα.

Στη Διακήρυξη της Λευκωσίας γινόταν επίσης λόγος για την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι «μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία.

Υπογραμμίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα προωθηθεί καλύτερα μέσω της προσχώρησης των χωρών της περιοχής στις εδραιωμένες αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουμε τον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, όπου αυτό δεν έχει ακόμα γίνει».

Παράλληλα, η ανακάλυψη του κοιτάσματος Zor στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, το οποίο είναι 6ν.μ. από την ΑΟΖ της Κύπρου, ενίσχυσε τη γεωπολιτική θέση της Αιγύπτου, κάτι που θα επηρεάσει τον τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται σε διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ωστόσο η συμφωνία ακόμη δεν έχει γίνει. Ο πρωθυπουργός χτες στις δηλώσεις του μετά τη διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο Αλ Σίσι είπε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση και απέρριψε εμμέσως ότι ο λόγος της καθυστέρησης αφορά τυχόν αντίδραση της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: real.gr

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Αιγυπτος-Ελλας-Κυπρος Η ατζέντα της τριμερούς Συνόδου Κορυφής

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.