Ενωμένοι οι Παλαιστίνιοι τίμησαν την 13η επέτειο θανάτου του ιστορικού ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ


Πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στη Γάζα για να τιμήσουν την 13η επέτειο από τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη τους Γιάσερ Αραφάτ, γεγονός ενδεικτικό της βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στις αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη εκδήλωση για τον θάνατο του Αραφάτ που πραγματοποιείται στον παλαιστινιακό θύλακο από το 2007, τη χρονιά που το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς είχε εκδιώξει δια της βίας από τη λωρίδα της Γάζας την Φάταχ με τίμημα έναν οιονεί εμφύλιο πόλεμο.
Οι δύο πολιτικές παρατάξεις βρίσκονταν έκτοτε σε σύγκρουση, όπως μια συμφωνία συμφιλίωσης υπογράφηκε τον περασμένο μήνα.

Ο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος πέθανε το 2004 στη Γαλλία, ήταν ο ιδρυτής της Φάταχ, της οποίας ήταν επικεφαλής μέχρι τον θάνατό του. Μαζί με τον πρώην πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον πρώην πρωθυπουργό Γιτζάκ Ραμπίν, υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες των συμφωνιών του Όσλο που προέβλεπαν τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Οι τρεις είχαν τιμηθεί το 1994 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που είχαν έρθει από ολόκληρη τη λωρίδα της Γάζας κατέκλυσαν από νωρίς σήμερα το πρωί την πλατεία Σαράγια στην πόλη της Γάζας. Στην εκδήλωση πήραν μέρος περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους οργανωτές.

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες, πανό που καλούσαν σε ενότητα καθώς και φωτογραφίες του Αραφάτ και του σημερινού παλαιστίνιου προέδρου και ηγέτη της Φάταχ Μαχμούντ Αμπάς.
Σε ηχογραφημένη ομιλία του που μεταδόθηκε από γιγαντοοθόνες, ο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος έχει να μεταβεί στη Γάζα από το 2007, απέτισε φόρο τιμής στον προκάτοχό του.
«Ο παλαιστινιακός λαός μας, που σε αγάπησε ως έναν μεγάλο ηγέτη, εξακολουθεί να έχει αυτή την αγάπη, αυτόν τον σεβασμό και αυτή την πίστη», δήλωσε.

Πρόσθεσε πως οι Παλαιστίνιοι επιχειρούν να σφραγίσουν τη συμφιλίωσή τους και να πραγματοποιήσουν το όνειρο του Αραφάτ «για την ελευθερία, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία στην εθνική παλαιστινιακή γη μας».
Διαβεβαίωσε πως οι Παλαιστίνοι είναι «ενωμένοι» και «αρνούνται τις διαιρέσεις».

Ο Ταουφίκ Αμπού Ναΐμ, γενικός διευθυντής των δυνάμεων εσωτερικής ασφαλείας της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να προστατεύσουν και να στηρίξουν αυτό που αποκάλεσε «γιορτή της ενότητας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ενωμένοι οι Παλαιστίνιοι τίμησαν την 13η επέτειο θανάτου του ιστορικού ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.