Κατεχόμενο Ριζοκάρπασο: «Παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης»;

Της Φανούλας Αργυρού

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΑΝΤΡΟ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

«Παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης»: Βανδαλισμός εκκλησίας στο Ριζοκάρπασο (http://rizokarpasso.org.uk/gallery/img_2209/)

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΑΛΗΘΕΙΑ, ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΕ ΩΣ «ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ» ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ, ΟΤΑΝ ΕΣΕΙΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΕ «ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΠΟΛΛΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ Ο ΤΟΠΟΣ ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ»!

Κατά τις επισκέψεις σας στα κατεχόμενα και δη την πολύ πρόσφατη, έχετε καλέσει καθόλου την Τουρκία και την υποτελή προς αυτή «διοίκηση» στα κατεχόμενα να εφαρμόσουν τις σχετικές πρόνοιες της 4ης Σύμβασης της Γενεύης του 1949, όπως π.χ. του Άρθρου 61, ή οποιεσδήποτε άλλες αρχές και πρόνοιες διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου;

Αγαπητέ κ. Κυπριανού,

Αναφέρομαι στις αντιφατικές, το ελάχιστο, δηλώσεις σας κατά την επίσκεψή σας στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. Δηλώσατε και δημοσιεύθηκε ότι «η επίσκεψή μας στο Ριζοκάρπασο είναι χρέος προς τους ηρωικούς εγκλωβισμένους, οι οποίοι με πολλήν υπομονή καρτερούν την ημέρα που ο τόπος θα απελευθερωθεί και θα επανενωθεί… Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας… Το Ριζοκάρπασο, στο οποίο ζουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα της αρμονικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων και να αντλήσουμε μηνύματα για το πόσο καλύτερη θα ήταν η πατρίδα μας, αν ήταν ενωμένη και αν ζούσαμε αρμονικά Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι. Αυτό είναι το μήνυμα που θα ήθελα να μεταβιβάσω αυτές τις μέρες αγάπης…».

Οι δηλώσεις σας επικρίθηκαν έντονα και από τον συνάδελφο Άριστο Μιχαηλίδη, «Φιλελεύθερος», 23.12.2017, «Ένα παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης, για να λέμε παραμύθια».

Πώς μπορείτε, αλήθεια, να χαρακτηρίζετε ως «παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων» τη ζωή των Ελλήνων εγκλωβισμένων μας στο Ριζοκάρπασο, όταν εσείς ο ίδιος τους χαρακτηρίζετε «ηρωικούς εγκλωβισμένους, οι οποίοι με πολλήν υπομονή καρτερούν την ημέρα που ο τόπος θα απελευθερωθεί»; Αν ίσχυε η «αρμονική συμβίωση», δεν θα ήσαν «ηρωικοί εγκλωβισμένοι» να καρτερούν με πολλήν υπομονή απελευθέρωση…

Ήταν λόγω της «αρμονικής συμβίωσης» που, από χιλιάδες που ήσαν το 1974, έμειναν εκεί μια χούφτα άνθρωποι, ορισμένοι με «ημερομηνία λήξεως»; Ξεχάσατε ενσυνείδητα τους διωγμούς, τις άγριες δολοφονίες και τους βιασμούς των εγκλωβισμένων μας όλα αυτά τα χρόνια και τα θεωρείτε «αρμονική συμβίωση», ως παράδειγμα και για την υπόλοιπη Κύπρο;

Βάρβαροι διωγμοί

Να σας θυμίσω (καθώς και στους νεότερους) μόνο μία από τις πολλές διαμαρτυρίες της κυπριακής Κυβέρνησης προς τα Ηνωμένα Έθνη για τους απάνθρωπους, διαχρονικά, μετά τις δύο τουρκικές βάρβαρες εισβολές, διωγμούς των «αρμονικά διαβιούντων» Ελληνοκυπρίων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στις 17 Ιουλίου 1975, η Κυπριακή Υπάτη Αρμοστεία στο Λονδίνο ενημέρωσε το Φόρεϊν Όφις ότι ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, Α. Ιακωβίδης, με επιστολή του προς τον Γ.Γ. Κουρτ Βάλντχαϊμ, ενημέρωσε τον τελευταίο «για τους συνεχιζόμενους διωγμούς Ελληνοκυπρίων από τα σπίτια τους στις τουρκοκρατούμενες περιοχές». Έγραψε μεταξύ άλλων:

«Οι διωγμοί του γηγενούς πληθυσμού, Ελληνοκυπρίων κατοίκων στις υπό τουρκική κατοχή περιοχές της Κύπρου, συνεχίζονται από τα κατοχικά στρατεύματα, παρόλη τη διαμαρτυρία μας στις 2 Ιουλίου 1975 και τις βαθιές διεθνείς ανησυχίες που εκφράστηκαν εναντίον αυτών των παράνομων και απάνθρωπων πράξεων.
Τις τελευταίες μέρες έλαβαν χώραν οι πιο κάτω διωγμοί:

2 Ιουλίου 1975 – 3 άτομα από την Κερύνεια.

3 Ιουλίου 1975 – 10 άτομα από την Πάνω Κερύνεια.

4 Ιουλίου 1975 – 4 άτομα από τη Θέρμια και Άγιο Επίκτητο.

5 Ιουλίου 1975 – 2 άτομα από την Πάνω Κερύνεια.

7 Ιουλίου 1975 – 6 άτομα από την Κερύνεια.

9 Ιουλίου 1975 – 7 άτομα από τον Λάρνακα της Λαπήθου.

11 Ιουλίου 1975 – 8 άτομα από τον Λάρνακα της Λαπήθου…

»Ο στόχος πίσω από τους διωγμούς αυτούς είναι απλά για να βοηθηθεί ο εποικισμός από την Τουρκία… Κάθε εβδομάδα καταφθάνουν 1500 έποικοι από την Τουρκία, που εποικίζουν τα σπίτια των Ελλήνων που εκδιώκονται…».

1500 στο Μπέλλα Πάις

Άξιο να επισημανθεί, επίσης, ότι, από τις 2 Αυγούστου 1975 και το ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ (PRESS COMMUNIQUE) του ΟΗΕ (και ΟΧΙ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ» και δίχως υπογραφές) της 3ης Βιέννης 1975, μέχρι τις 11 Ιουνίου 1976 εκδιώχθηκαν διά της βίας και οι 1500 απομείναντες Ελληνοκύπριοι στο κατεχόμενο Μπέλλα Πάις. Οι 500 ήσαν Ελληνοκύπριοι κάτοικοι του Μπέλλα Πάις και άλλοι 1000 Ελληνοκύπριοι από τα πέριξ χωριά και όσοι είχαν φύγει από το ξενοδοχείο Dome και είχαν φιλοξενηθεί προσωρινά στα άδεια σπίτια των Ελληνοκυπρίων που είχαν ήδη εκτοπιστεί. (Πηγή: Αδούλωτη Κερύνεια).

Ψήφισμα Συνδέσμου Ριζοκαρπάσου ΗΒ 2016

Στη Γενική του Συνέλευση στις 13 Μαρτίου 2016, ο Σύνδεσμος Ριζοκαρπάσου Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε ψήφισμα, μεταξύ των οποίων κατέγραψε:

«Το Ριζοκάρπασο (πριν από τις τουρκικές εισβολές) είχε περίπου 4.000 Ελληνοκύπριους κατοίκους. Μόνο 228 Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι παραμένουν σήμερα, εκ των οποίων 39 είναι μαθητές. Επί καθημερινής βάσεως τούς αρνούνται τα ανθρώπινά τους δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες. Η βεβήλωση του κοιμητηρίου του Ριζοκαρπάσου, οι λεηλασίες και η καταστροφή των περισσοτέρων εκκλησιών είναι μέρος της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές, που αποτελεί τη σκόπιμη τουρκική πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος κάθε ίχνους ελληνοκυπριακής παρουσίας στα κατεχόμενα.

»Η Τουρκία παραβιάζει την 4η Σύμβαση της Γενεύης, η οποία απαγορεύει στην κατοχική δύναμη να μεταφέρει δικό της πληθυσμό στις υπό κατοχήν περιοχές. Πέραν των 200.000 Τούρκων υπηκόων έχουν μεταφερθεί από την Τουρκία και εγκατασταθεί στα σπίτια και περιουσίες των Ελληνοκυπρίων…».
http://rizokarpasso.org.uk/2017/02/

Ερωτάστε, κύριε Άντρο Κυπριανού:

Κατά τις επισκέψεις σας στα κατεχόμενα και δη την πολύ πρόσφατη («Το Ριζοκάρπασο, παράδειγμα συμβίωσης Ε/κ και Τ/κ», ΚΥΠΕ, 21.12.2017), έχετε καλέσει καθόλου την Τουρκία και την υποτελή προς αυτήν «διοίκηση» στα κατεχόμενα να εφαρμόσουν τις σχετικές πρόνοιες της 4ης Σύμβασης της Γενεύης του 1949, όπως π.χ. του Άρθρου 61, ή οποιεσδήποτε άλλες αρχές και πρόνοιες διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου;

Έχετε ζητήσει καθόλου από την Τουρκία ή την υποτελή προς αυτήν «διοίκηση» να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ Εναντίον του Απαρτχάιντ του 1973; Να συμμορφωθούν με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών του 1950;

Έχετε ζητήσει από την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Σύμβασης αυτής, τις οποίες δεν εκτελεί ;

Έχετε σε οποιαδήποτέ σας επίσκεψη στα κατεχόμενα προβεί σε διαμαρτυρία προς την Τουρκία και την υποτελή προς αυτή «διοίκηση» για το βεβαρημένο απάνθρωπο μητρώο της Τουρκίας σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ίδια την Τουρκία;

Επειδή δεν ακούσαμε τίποτα σχετικό, εκτός από τη δήλωσή σας για «παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης», αν έχετε προβεί σε οποιεσδήποτε τέτοιες ενέργειες, παρακαλώ δώστε λεπτομέρειες.

Κλείνοντας, παραθέτω τον σύνδεσμο για το βίντεο του συναδέλφου Πέτρου Μελαΐση, Sigmalive, 10 Οκτωβρίου 2017. «Οδοιπορικό Σίγμα στην Καρπασία: Συγκλονιστικές μαρτυρίες».

«Είναι κάποιες στιγμές που οι λέξεις δύσκολα βγαίνουν από τα χείλη, την ώρα που θέλεις να μοιραστείς τα όσα είδες, άκουσες και έμαθες, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορείς να αποτυπώσεις με μια μονοκοντυλιά. Είναι μια συνεχιζόμενη για 43 χρόνια ανείπωτη τραγωδία, που έζησαν και ζουν οι ελεύθεροι πολιορκημένοι της Καρπασίας». Π. Μ.

http://www.sigmalive.com/news/local/460879/odoiporiko-sigma-stin-karpasia-sygklonistikes-martyries

Τελικά, κύριε Κυπριανού, ο χαρακτηρισμός σας περί «παραδείγματος αρμονικής συμβίωσης» σε σχέση με τη ζωή των ηρωικών μας εγκλωβισμένων, μόνο με τη ζωή των προγόνων μας κατά τα 400 χρόνια Τουρκοκρατίας μπορεί να συγκριθεί…

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κατεχόμενο Ριζοκάρπασο: «Παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης»;

 1. ΜΠΡΑΒΟ & ευγε προς την κα. Φ. Αργυρου.

  Η μονη ορθη λυση, ειναι η καθαρα Ελληνικη λυση:
  Ελλαδα Κυπρος ΕΝΩΣΙΣ

  «Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου.

  Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές, Φίλες και Φίλοι,
  Η χρονιά που φεύγει, ήταν ακόμη μια χρονιά σκληρής προσπάθειας, αλλά και θυσιών, από τον λαό μας.

  Ήταν επίσης μία χρονιά, με κούφιες υποσχέσεις και απογοητεύσεις, σε ότι αφορά το Εθνικό μας πρόβλημα και την κοινωνική ευημερία. Ο Κυπριακός Ελληνισμός, όμως, έχει αποδείξει σε βάθος χρόνου, ότι παρόλες τις αντιξοότητες, έχει και δύναμη και θάρρος να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια, την τιμή, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, διεκδικώντας όλα όσα δικαιωματικά μας ανήκουν.
  Με ιδιαίτερη συγκίνηση, απευθύνομαι και στους απόδημους Κύπριους Έλληνες και Ελληνίδες, μεταφέροντας τα αισθήματα ευγνωμοσύνης, που τρέφουμε όλοι μας, για την ανεκτίμητη και διαχρονική προσφορά σας. Ευχόμαστε η παρουσία και ρόλος της Ομογένειας, να ενισχύεται συνεχώς και να αποτελεί το ανεκτίμητο στοιχείο στον αγώνα όλων μας, για την εφαρμογή μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Εθνικό μας πρόβλημα, που θα καταστήσει την Πατρίδα μας και πάλι Ενιαίο Κράτος, απαλλαγμένο από διαχωριστικές γραμμές και ελεύθερο από τα στρατεύματα της παράνομης εισβολής και κατοχής.
  Να είστε βέβαιοι, ότι η στήριξη μας στις προσπάθειες σας, αλλά και η υποστήριξη μας, σε θέματα που απασχολούν τον απόδημο Κυπριακό Ελληνισμό, είναι δεδομένη και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), θα στέκεται δίπλα σας.
  Αφήνουμε λοιπόν, πίσω το παρελθόν και επιλέγουμε να ξεκινήσουμε με μια Νέα Πορεία, γιατί τούτη η Γη έχει Φωνή.

  Ας είναι το 2018 το έτος της δικαίωσης για την Πατρίδα μας.
  Ας είναι μια χρονιά με περισσότερη ελπίδα και περισσότερη προσδοκία.

  Με τις ευχές μου για υγεία, αγάπη, ευτυχία, αλληλοσεβασμό και δημιουργία.
  Καλή Χρονιά!
  Χρίστος Χρίστου
  Πρόεδρος Εθνικού Λαϊκού Μετώπου
  Υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
  »

  ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.
  ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.