Ανησυχία προκαλεί η κατακόρυφη αύξηση του παγκόσμιου χρέους

Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 233 τρισ. δολαρίων το γ’ τρίμηνο του 2017,αυξημένο κατά περισσότερα από 16 τρισ. δολάρια σε σχέση με τα τέλη του 2016, σύμφωνα με ανάλυση του Institute of International Finance.

Το χρέος του ιδιωτικού -εκτός χρηματοπιστωτικού- τομέα, άγγιξε ιστορικά υψηλά στον Καναδά, τη Γαλλία, το Χονγκ Κονγκ, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία και την Τουρκία, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Την ίδια ώρα, όμως, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς «ανέβασε ταχύτητα» η οικονομική ανάπτυξη. Ο λόγος αυτός διαμορφώνεται τώρα γύρω στο 318%, τρεις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το υψηλό που κατεγράφη το γ’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με το IIF.

Όπως αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές του IIF, «ένας συνδυασμός παραγόντων, περιλαμβανομένης της συγχρονισμένης άνω των δυνατοτήτων παγκόσμιας ανάπτυξης, της αύξηση του πληθωρισμού (Κίνα, Τουρκία) και των προσπαθειών να αποτραπεί μια αποσταθεροποιητική συσσώρευση χρέους (Κίνα, Καναδάς) συνέβαλαν στην υποχώρηση».

Ωστόσο, το ύψος του χρέους θα μπορούσε να «φρενάρει» τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια, δεδομένων των ανησυχιών για την δυνατότητα εξυπηρέτησης χρέους από τις επιχειρήσεις και κυβερνήσεις με μεγάλα χρέη, σημειώνει το IIF.

Πηγή: euro2day.gr

 

infiltr8or

2 σκέψεις σχετικά με το “Ανησυχία προκαλεί η κατακόρυφη αύξηση του παγκόσμιου χρέους

 1. Ποτε δεν το κατάλαβα….
  Σε ποιον ή ποιους ακριβως χρωσταμε
  ακουσον- ακουσον….
  233 τρισ. δολαρίων ;?!
  Επειτα, εαν χρωσταμε τοσα χρήματα εύλογα προκυπτει και το ερώτημα:
  –«Αυτός ο οποιος μας δάνεισε, πού τα βρήκε; «

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.