Συνάντηση Κοτζιά με Σκοπιανό ΥΠΕΞ και αιχμηρή απάντηση στην Τουρκία: «να εστιάζει στα του οίκου της»


Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων Νίκος Κοτζιάς και Nikola Dimitrov συναντήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ:

Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος.

Αντήλλαξαν, επίσης, απόψεις γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα εν όψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Απάντηση στην Τουρκία για τη Σαρία

Τι αναφέρει το ΥΠΕΞ:

Το ελληνικό κοινοβούλιο έκανε ένα ιστορικό βήμα, εγκρίνοντας το νομοσχέδιο για την Σαρία, το οποίο ενισχύει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Είναι μια ρύθμιση που ενισχύει το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, αναβαθμίζοντας εν τέλει την ποιότητα ζωής του συνόλου των μελών της κοινότητας.

Η ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες. Καλό θα ήταν η Τουρκία να εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις.

Περαιτέρω, υπενθυμίζουμε ότι οι διωκόμενοι για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας, υπόδικοι και για άλλες αξιόποινες πράξεις, δεν μπορούν να προβάλλονται ως αυτόκλητοι και αξιόπιστοι συνομιλητές για οποιοδήποτε θέμα και σε κανένα ευνομούμενο και εμφορούμενο από δημοκρατικά ιδεώδη ευρωπαϊκό κράτος.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει δεσμευθεί οικειοθελώς από συγκεκριμένες Συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τι είχε ειπωθεί από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ελληνική βουλή στις 9 Ιανουαρίου έκανε αποδεκτό ένα νόμο που επιτρέπει την εφαρμογή του Αστικού Δικαίου σε ένα ζήτημα που προκαλούσε διαφωνίες μεταξύ των πλευρών, θέτοντας ως προαιρετική τη χρήση του ισλαμικού νόμου για την τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης»

»Οι αρχές της Ελλάδας, όπως έκαναν και σε άλλα ζητήματα που αφορούσαν στα καθήκοντα των εκλεγμένων μουφτήδων, δεν διαβουλεύτηκαν με τους εκλεγμένους μουφτήδες, ούτε και γι’ αυτή τη νομοθετική εργασία».

»Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ετοιμάστηκε μετά την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από ένα μέλος της μειονότητάς μας της Δυτικής Θράκης».

»Αναμένουμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει χωρίς διάκριση και τις υπόλοιπες αποφάσεις του ΕΔΔΑ σχετικά με τη μειονότητα και στο πλαίσιο αυτό να εγκρίνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις της μειονότητας χωρίς να προφασίζεται τις ονομασίες τους».

»Παρακολουθούμε με θλίψη το γεγονός ότι η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό αυξάνει τις πιέσεις της σε βάρος των εκλεγμένων μουφτήδων μέσω ποινικών ερευνών».

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Συνάντηση Κοτζιά με Σκοπιανό ΥΠΕΞ και αιχμηρή απάντηση στην Τουρκία: «να εστιάζει στα του οίκου της»

 1. Ο ΟΧΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ , ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΡΟΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗ, ΟΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΙΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ. ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΌ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ».

  Ο “We are the world” (βίντεο) δείχνει να βρίσκεται ακόμα στο Ανανιακό ΙΣΤΑΜΕ του εφιάλτη ΓΑΠ και αποδεικνύεται επικίνδυνος για όλα τα εθνικά θέματα.

  Θυμίζω ότι «απαξίωσε» να πάρει θέση για την ουσία του Κυπριακού ως θέματος εισβολής και κατοχής . Και δεν πήρε θέση για την Ανανιακή τουρκική «βιώσιμη» λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής (Συν) Ομοσπονδίας.

  Μετά το Μακεδονικό, έρχεται η σειρά του Κυπριακού, του Θρακικού και του Αιγαίου.
  Αν και δείχνει να είναι «ικανός» για όλα (τα και «γερμανικά»), για τους Τσάμηδες δεν ξέρω.

  Όλοι όμως οι κατοχικοί εθνομηδενιστές υπηρέτες, που λένε στα τέσσερα την κατοχή «θεσμούς» και στάζει μέλι η γλώσσα τους,

  Είναι, όσο παραμένουν στην κατοχική εξουσία, επικίνδυνοι για την ακεραιότητα της Ελλάδας και επικίνδυνοι για τα γενικότερα συμφέροντα του Ελληνισμού.

  Από τα ζεϊμπέκικα του Γιώργου στα «ποπ» του Κοτζιά (καμαρώστε τη φασιστική γελοιότητα όλων και ιδίως του ΥΠΕΞ μας),

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.