Σκοπιανός ΥΠΕΞ: «Θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε μονοπώλιο του όρου ‘Μακεδονία'»


Σε συνέντευξή του στο BIRN (Balkan Investigative Network), ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ κάνει λόγο για ιστορική ευκαιρία να «κλείσει» το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα, αλλά και για τις ευκαιρίες της ΠΓΔΜ να «επιβιβαστούν στο τρένο της Ευρώπης». «Θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό και για τις δύο πλευρές, εάν δεν υπήρχε μονοπώλιο στον όρο ‘Μακεδονία’ – αν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του όρου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όπως αναφέρεται στο BIRN, o Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών προτιμά να μιλά για πράσινο φως παρά για κόκκινες γραμμές, για συμμάχους παρά εχθρούς και για το παρόν και το μέλλον παρά το παρελθόν. Σε αυτό το πλαίσιο τονίζει ότι τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα είναι σημαντικό «να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να αδράξουν τη στιγμή». «Έχουμε ενθαρρύνει τον Νίμιτς και περιμένω ότι την Τετάρτη θα ρίξει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι – ένα αρχικό πλαίσιο για να επιτραπεί η σημαντική πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις. Έπειτα από αυτό, θα εμπλακούμε πιο ευθέως και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα είμαστε επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών», συμπλήρωσε.

Ο Ντιμιτρόφ αναγνωρίζει, δε, ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρίσκο, «γιατί συνήθως οι υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονται, όταν το αποτέλεσμα φαίνεται βέβαιο. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει, αλλά πιστεύω ότι αξίζει το ρίσκο».

Ωστόσο ότι, παρά την όλη αισιοδοξία, «πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι αυτό να γίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, αναφέρει ότι μια λύση είναι απαραίτητη, ώστε «να εγκαταλείψουμε τα εμπόδια της ιστορίας και να επικεντρωθούμε περισσότερο στο παρόν και το μέλλον».

«Αυτό δεν είναι εύκολο. Οι συμβιβαστικές προτάσεις που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν περιλάμβαναν την “Νέα” ή την “Άνω” Μακεδονία, ή ακόμα και τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκοπίων”, για να ανταποκριθούν στο αίτημα της Ελλάδας για μια καθαρή διάκριση μεταξύ της χώρας και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας», συμπλήρωσε ο κ. Ντιμιτρόφ.

«Εκτός από τη χρήση ενός επιθέτου, η λύση πρέπει επίσης να ορίσει το πεδίο χρήσης της νέας ονομασίας [διμερές ή διεθνές] και το – πιο ευαίσθητο θέμα όλων – το τμήμα που συνδέεται με την ταυτότητα, το όνομα της γλώσσας και την εθνικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Μία λύση είναι πιθανή μόνο αν δεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας. Η φύση αυτής της διαμάχης είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο, οπότε είναι πολύ σημαντικό για την ΠΓΔΜ να είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δεν θα πλήξει την εθνική ταυτότητα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η λύση πρέπει να καλύπτει διάφορα στοιχεία, ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: να μην βλάπτει την ταυτότητά μας και να ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Ελλάδας να υπάρχει πιο ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη χώρα »Μακεδονία» και την περιοχή της Μακεδονίας. Επίσης, θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε μονοπώλιο του όρου »Μακεδονία». Αν δεν υπήρχε κανένα αποκλειστικό δικαίωμα για τη χρήση του όρου, από την οποιαδήποτε πλευρά».

Αν επιτευχθεί συμβιβασμός, θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς είναι η λύση. Βεβαίως, δεν μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο μία λύση που δεν την στηρίζουμε. Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της λύσης. Βέβαια, ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο. Και εμείς θα πρέπει να το εξηγήσουμε καλά», σχολίασε.

10 σκέψεις σχετικά με το “Σκοπιανός ΥΠΕΞ: «Θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε μονοπώλιο του όρου ‘Μακεδονία'»

 1. τελικα ο μιλοσεβιτς ειχε δικιο , επρεπε τοτε να παρουμε τα μισα σκοπια και καταλαβαινω σημερα και την βορεια ηπειρο , ποτε δεν ειναι αργα ,πριν τους βαλουμε στο νατο .

  Μου αρέσει!

 2. Εμείς Κυριε Ντιμιτρώφ δεν μονοπωλούμε ούτε πουλάμε τίποτα!..Εσείς αφού πρώτα κατακλέψατε την περιοχή από τους ντόπιους ΕΛΛΗΝΕΣ βγάλατε την περιουσία τους σε γύφτικο παζάρι, αφού εσείς το μόνο που είχατε είναι η βαρβαρότητα!

  Μου αρέσει!

 3. ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ» ΤΟΥ ΙΛΙΝΤΕΝ ΠΟΥ ΠΡΟΩΡΙΣΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ

  Κύριοι ανιστόρητοι Βουλευτές ή κατοχικοί υπηρέτες της νέας τάξης,

  Σύμφωνα με χθεσινή είδηση οι Βούλγαροι, πρωθυπουργός και πρόεδρος, συμφωνούν με τη σύνθετη ονομασία !!!
  Και χαρά ο Αλέξιος που τους «παρέσυρε» και αυτούς!!! Αυτό όμως έλειπε να μην συμφωνούν με το «κελεπούρι».

  Ως έλεξε όμως, ο «Εαμίτης» κατοχικός και συνεπώς και εθνομηδενιστής Κώστας Ζουράρης, λείχων τον Αλέξιο, ο κ. Τσίπρας τα ξέρει όλα και τα «λύνει» όλα. Και δεν έχει ανάγκη να γνωρίζει ούτε ιστορία, ούτε τίποτα.

  Έτσι ο Αλέξιος ως μη «εθνικιστής» δεν έχει ιδέα περί Μακεδονικού αγώνα και ακούει για την ιστορία μόνον ότι του πει ο Αντιγόνος του ο Νάσος Θεοδωρίδης . Που λέει ότι η Μακεδονία μας είναι κατακτημένη από μας.

  Και πιστεύει επίσης και ότι του λένε και οι σκοπιανοοικολόγοι του .
  Άστε την παρέλαση το 2008 στα Σκόπια (17/5/2008) να τους δοθεί το όνομα που την έδειξε τότε το MEGA στην οποία αν δεν κάνω λάθος μετείχε και ο Αλέξιος .

  Μη γνωρίζων την ιστορία του Μακεδονικού αγώνα, δεν θα έχει διαβάσει ο Αλέξιος, ούτε τα «εθνικιστικά» βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα. Συνεπώς δεν γνωρίζει ότι οι κομιτατζήδες δεν ήταν ψευτομακεδόνες αλλά Βούλγαροι.

  Ούτε γνωρίζει ότι και σήμερα οι ψευτοσκοπιανομακεδόνες είναι, ως είπε και ο ο πρώτος πρόεδρος των Σκοπίων Κύρο Γκλιγκόροφ, Βούλγαροι απόγονοι των κομιτατζήδων (http://www.youtube.com/watch?hl=el&v=AbwCp9W-uPw&gl=GR)

  Σίγουρα και ο κ. Κοτζιάς, ως μη εθνικιστής «αριστερός» δεν θα ασχολήθηκε με τον Μακεδονικό αγώνα, τους Βούλγαρους κομιτατζήδες και τους Έλληνες Μακεδονομάχους. Εξ άλλου και γι αυτόν, τον «we are the world» (https://www.youtube.com/watch?v=HMd74ccSKrM) και του ΙΣΤΑΜΕ, αυτά είναι «εθνικιστικά θέματα.

  Αν είχαν ασχοληθεί, ο Αλέξιος και ο κ. Κοτζιάς, θα γνώριζαν, ως περιγράφει και στο συνημμένο ο Καβαλιώτης Βασίλης Βασιλικός (4ο συνημμένο), ότι η τελική σχεδιασθείσα και προωθούμενη, με την πρόσδοση του ονόματος, «Μακεδονία για τους Μακεδόνες» του Ίλιντεν, Βουλγαρική θα είναι. Θα γνώριζαν επίσης τι λένε οι καταπιεσμένοι «βουλγαροσκοπιανά», Έλληνες των Σκοπίων .

  Θα γνώριζαν επίσης τόσον αυτοί όσον και ο σύντροφος τους σε όλα Κυριάκος, τι έλεγε ο «εθνικιστής» Νικόλαος Ι. Μέρτζος πρόεδρος της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών»

  Και όχι ότι τους έλεγε ο Βουλγαρικός ΙΟΣ τους της Ελευθεροτυπίας .

  Η κατάσταση θυμίζει τον σύντροφο τους εφιάλτη Σημίτη, που έλεγε ότι τα νησιά μας που είναι κοντά στην τουρκία (που κατά την φασιστική τους νέα τάξη δεν αναγνωρίζει σύνορα και όλες οι χώρες πρέπει να υποτελείς σε αυτήν) θα πρέπει να «υπάγονται» σε αυτήν (Ιδεολογική προσέγγιση του εκσυγχρονισμού, http://ardin-rixi.gr/archives/16539 , Συγγραφέας: Πικραμένος Πάνος. Άρδην τ. 57)

  Μου αρέσει!

 4. Μήπως γνωρίζουν οι *ΈΛΛΗΝΕΣ* ηγέτες και ηγετίσκοι γιατί σήμερα δεν υπάρχει Μεγάλη Βρετανία αλλά αντ΄αυτής το Ηνωμένο Βασίλειο;
  Όμως η Γαλλία είχε έναν ΝτεΓκολ ενώ η Ελλάδα μας εδώ και πολλά χρόνια, πολλά ΜΗΔΕΝΙΚΑ!!!

  γ.κ.

  Μου αρέσει!

 5. πως να μην ειναι ρε πανηλιθιε?

  οταν εχω παππου μου μακεδονα

  Με…σαρισσα μακεδονικη φωτογραφια σταμπα μαρμαρο και νομισματα

  και Αλεξανδρος σφραγια ελληνικα…ελληνικοτατα..

  τι ευρωπη μου λες Δα;ρδανιανε?

  ποια ευρωπη τοτε ρεεε?

  Η Ιστορια….δεν γινεται σε μια ημερα

  γιατι ετσι σας συμφερει…

  θελει..μαρμαρα απο γη…με γραμματα!

  θελει νομισματα!

  θελει χαμοσπιτα.,..και παλατια μεσα απο το χωμα.

  εχεις τετοια ρε?

  εμεις εχουμε τετοια!

  αντε ..πορδη των Μακεδονων…

  κλεφτη!

  Μου αρέσει!

  1. ..καιθ αν παρεξηγηθηλκες ως υπεξ Σκοπιανε..

   κανε μου..διαβημα…μεσω Ελληνικης Μακεδονιας….

   αντε..κλεφτες και τσουλες της δυσης….

   Μου αρέσει!

 6. Θα ήταν πολύ περισσότερο ευρωπαϊκό για τους καιρο-σκοπιανούς εφ΄ όσον δεν θα υπήρχαν μονοπώλια λέει.
  Μιλάνε όλοι μιλούν κι οι κώλοι.
  Κατάλαβες;
  Το κρατίδιο-πορνίδιο πορδή.
  (Κατά την απόψή μας).
  Να το βουλώνουν,
  να μιλούν λιγότερο κι όταν ανοίγουν το στόμα τους να είναι ταπεινόφρονες.

  Τον όρο Μακεδονία
  (οριζοντίως, καθέτως ή όπως αλλιώς και να είναι γραμμένος)
  ως όνομα δεν θα τον πάρουν ποτέ.
  Δεν επιτρέπουμε να το δούμε πουθενά «αναρτημένο»,
  επάνω στην απΕΛπιστικά βρώμικη,
  την λερή «φορεσία» τους,
  Όχι μόνο λοιπόν δεν επιτρέπεται η χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,
  αλλά και επί πλέον για κάθε φορά που θα χρησιμοποιούν το όνομα θα πληρώνουν «πέναλτυ» κι από πάνω υπέρ της ΕΛΛΑΔΟΣ, υπέρ των ΕΛΛΗΝΩΝ.

  Πρόταση:
  Μηδενική φορολογία στην έδρα τους για τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ επιχειρήσεις. .

  Μου αρέσει!

 7. Οι αμερικανοί κατοικοι σημερα στα μέρη των ερυθρόδερμων απατσι δεν μπορουν να ονομαστουν απατσι ειναι εποικοι δεν μπορουν να το καταλαβουν οι σκοπιανοι;

  Μου αρέσει!

 8. Συμπερασματικώς : Πως να μην αποθρασυνθούν οι Σκοπιανοί Σλάβοι , αφού οι κομμουνιστές που κυβερνούν σήμερα την Ελλάδα πραγματοποίησαν ομού με τους Σκοπιανούς επίθεση και τριετή πόλεμο εναντίον της Ελλάδας {1946 – 1949} με σκοπό την απόσχιση της Ελληνικής Μακεδονίας από την Ελλάδα ;
  Οποιοι περιμένουν να δεί άσπρη ημέρα η Πατρίδα μας υπό την ερυθρόμαυρη σιωνιστική χούντα που παρανόμως και με τη συνεργασία των μνημονιακών απάτριδων κλεπτοκρατικών κομμάτων , που μας κυβερνούν, είναι μακριά νυχτωμένοι .
  Επίσης οι προλετάριοι μηδέποτε εργασθέντες ηγέτες των κομμουνιστών είναι όλοι πολυ -εκατομμυριούχοι από τον κρατικό και τον κομματικό κορβανά. Ξύπνα μαστουρωμένε Ελληνα .
  7-6-2017 Φ.Π.
  ΕΣΤΙ ΔΙΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΠΟΥ ΟΡΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ κ. ΣΑΜΑΡΑ :
  Και για αυτή τη συμφωνία έχει ενημερώσει προ πολλού ο Φ.Π. τον ελληνικό λαό. Και επειδή υπάρχει Θεία Δίκη , ο δήθεν Μακεδονάρχης Σαμαράς , που έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. υπό τον κ. Κ. Μητσοτάκη δήθεν για τη σύνθετη ονομασία «Σλαβομακεδονία», η οποία ήταν η ενδεδειγμένη γιατί κάλυπτε και τις δύο πλευρές , του έλαχε να νομιμοποιήσει αυτός την προδοτική συμφωνία του Γ. Παπανδρέου, με τους Ν. Γκρούεφσκι και Μάθιου Νίμιτς . Φυσικά ο λόγος που έριξε τον κ. Κ. Μητσοτάκη ήταν η Siemens , η Ιντρακόμ και η ψηφιακή τηλεφωνία του ΟΤΕ . Η δήθεν διαφωνία στην ονομασία της Μακεδονίας ήταν το πρόσχημα. 10-12-2012 Φ.Π. :
  Να απαγορευθεί η είσοδος του κ. Μathew Nimetz στην ελληνική επικράτεια ως «Persona Non Grata» ζητάει ο Φ.Π. {3 Σεπτεμβρίου 2013 Φ.Π.}.
  MATHEW NIMETZ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : Ο κ. Νίμιτς τον οποίον έπρεπε προ πολλού να έχει αρνηθεί η Ελλάδα ως διαμεσολαβητή, έχει προτείνει την ονομασία για το ψευδοκράτος των Σκοπίων, που ίδρυσεν ο «Τίτο» {Γιόζιπ Μπροζ} το έτος {1945} , ως τη δήθεν Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι το εξής : «Republic of North Macedonia». Το όνομα αυτό δεν αντικαθιστά ακριβώς τη συνταγματική ονομασία των Σκοπίων , κατοχυρώνει όμως «Μακεδονική Ταυτότητα» στους Σκοπιανούς. Αυτό δηλαδή που επιδιώκουν. Ούτω αν η Ελλάδα δεχθεί την πρόταση του κατευθυνομένου από τις ΗΠΑ και τα Σκόπια κ. Μάθιου Νίμιτς και που έχει συμφωνήσει και ο Αμερικανός τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας και αφεντικό της νυν κυβέρνησής κ. Γ. Παπανδρέου, θα πρέπει η Ελλάδα να αλλάξει και όλα τα παράγωγα των λέξεων «Μακεδονία και Μακεδονικός». Ούτω η μοναδική ονομασία που πρέπει να δεχθεί η Ελλάδα είναι αυτή που έχω επανειλημένως προτείνει και που προσδιορίζει ακριβώς τους Σκοπιανούς και δη αμετάφραστη : «Slavomakedonija», και με την οπωσδήποτε αλλαγή των άρθρων {3 και 49} του Συντάγματος των Σκοπίων, περί της προστασίας των δήθεν Μακεδόνων που διαβιούν στις άλλες βαλκανικές χώρες. Η επιβεβαίωση ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει προβεί σε κρυφές συμφωνίες ξεπουλήματος των εθνικών ζητημάτων της Ελλάδας , είναι και η πρόβλεψη του Φ.Π. ότι θα αλλάξει την ονομασία του υπουργείου «Μακεδονίας και Θράκης», με όλα τα απορρέοντα από αυτή την αλλαγή. Ακόμα και ο «Μακεδονικός Χαλβάς» της βιομηχανίας «Χαϊτόγλου» θα μετονομασθεί με την ελληνικώτερη που προσδιορίζει την ευέλικτη και εθνική ελληνική διπλωματία : «Ελληνικός Πολιτικός Χαλβάς» προς δόξαν των αποδεκτών του όρου «Μακεδονία και Μακεδονικός» στους Σκοπιανούς. Τελικώς όμως ο κ. Γ. Παπανδρέου για να διαψεύσει τον Φ.Π. δεν άλλαξε απλώς την ονομασία του εν λόγω υπουργείου, αλλά το … κατάργησε . Επιπροσθέτως δε κατάργησε και το υπουργείο Αιγαίου κάτι που για το απλοϊκό μυαλό του Φ.Π. ήταν αδιανόητο ! Οπως είναι γνωστόν ο όρος Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθιερώθηκε από τον «Τίτο» το έτος 1945 σε συμφωνία με το Κ.Κ.Ε.

  Mathew Nimetz Συνέχεια από Φ.Π. λόγω ορίου εγγραφής σχολίων : Οπως επίσης είναι γνωστό το Κ.Κ.Ε. είχεν εντάξει στον Ε.Λ.Α.Σ. {Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός} και τη 2η Σλαβομεκεδονική Ταξιαρχία υπό τον «Σταύρο Γκότσεφ». Εν συνεχεία κατά τον συμμοριτοπόλεμο ο Δ.Σ.Ε. {Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας} ενέταξε {14.000} Σλαβομακεδόνες στις τάξεις του, με σκοπό την προσάρτηση της ελληνικής Μακεδονίας στην υπό τον Τίτο «Β.Κ.Ο.» {Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία}. Μετά από την ήττα των συμμοριτών αυτοί οι Σκοπιανοί , επέστρεψαν στην πατρίδα τους και δηλώνουν σήμερα «Αιγαιάτες Μακεδόνες». 17-01-2010».
  Υ.Γ. 10-12-2012 {Ελπίζω να μη μας τα χαλάσει , η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Λ. Παπαδήμιο που κυβερνάει σήμερα ελέω του κ. Γ. Παπανδρέου με τα δεκανίκια των κ.κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη, τους οποίους προειδοποιώ να μη δεχθούν τα τετελεσμένα γεγονότα που πιθανώς θα προκύψουν από τις κρυφές συμφωνίες του κ. Γ. Παπανδρέου με τους Τούρκους και τους Σκοπιανούς και τους επισημαίνω ότι : «Salus Patria Suprema Lex Esto». {Η Σωτηρία της Πατρίδας είναι ο Υπέρτατος Νόμος}.

  Τα ανωτέρω δημοσιεύθησαν στις ημερομηνίες που αναφέρουν στις εφημερίδες {ΤΑ ΝΕΑ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ}.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.