Κιτρίνισε η ανατολική Μακεδονία – Αυτός είναι ο λόγος

Κίτρινη γη από ψηλά – Πετάμε πάνω από τα κίτρινα λιβάδια της ελαιοκράμβης στην περιοχή Σφελινού Σερρών. Η ελαιοκράμβη αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ.

Διασχίζοντας τους δρόμους της ανατολικής Μακεδονίας, το βλέμμα μαγνητίζεται από ατέλειωτες κίτρινες εκτάσεις που απλώνονται και από τις δυο πλευρές, δημιουργώντας ένα ιδανικό καρέ που αποτυπώνει την ομορφιά και την απόλυτη συμμετρία της φύσης. Πρόκειται για σπαρμένες εκτάσεις ελαιοκράμβης που τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο φυτό έχει αξιολογηθεί ως ενεργειακό λόγω της υψηλής σύστασής του σε λάδι και στη χώρα μας βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Το περισσότερο διαδεδομένο είδος είναι το B. rapa που παρουσιάζει εξάπλωση από τη Βόρεια Ευρώπη έως την Κίνα και την Κορέα.

Από μέλι μέχρι βιοντίζελ

Το βιοντίζελ είναι «πράσινο καύσιμο» και συμβάλλει στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, εξασφαλίζοντας μειώσεις προστίμων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε εθνικό επίπεδο. Μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί είτε μόνο του είτε σε μείγμα με ντίζελ σε πετρελαιοκινητήρες.

Το λάδι που εξάγεται από την ελαιοκράμβη χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή μαργαρίνης, σαπουνιών, χρωμάτων, φαρμάκων, πλαστικών, λιπαντικών ή ως συστατικό μείγματος σε ορυκτά λάδια. Ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Η βέλτιστη θερμοκρασία βλάστησης και ανάπτυξης είναι στους 10 έως 20 βαθμούς, αντίστοιχα. Η ελάχιστη θερμοκρασία ανάπτυξης είναι 0, ενώ σε χαμηλότερες θερμοκρασίες το φυτό διακόπτει την ανάπτυξή του και επιβιώνει μέχρι και στους -15 βαθμούς.

Θεωρείται εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό. Προσελκύει τις μέλισσες και την βοηθά στην παραγωγή μελιού. Ωστόσο μελέτες έχουν αποδείξει ότι μετά το καλαμπόκι πρόκειται για το δεύτερο γενετικά τροποποιημένο φυτό, ενώ έχει δοκιμαστεί πειραματικά περισσότερο από κάθε άλλο τουλάχιστον στο είδος του. Θεωρείται ακόμα πιθανό με την εξάπλωση της καλλιέργειας του να προσελκύσει ακόμα και τις φαρμακοβιομηχανίες για την εκμετάλλευση του καρπού.

[mixanitouxronou.gr]