«Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών» στη Θεσσαλονίκη


Παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη και του Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου ΠΣ Σωτηρίου Τερζούδη πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του «Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών», στον αύλειο χώρο των εγκαταστάσεων του Γραφείου Συντονιστή Επιχειρήσεων, Επιχειρήσεων επί της οδού 25ης Μαρτίου 32, στη Θεσσαλονίκη.

ΕΔΩ περισσότερες φωτογραφίες

Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αλέξανδρο Σαλμά της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, ενώ κατάθεση στεφάνων έγινε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Υφυπουργού, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:«[…] Με βαθιά αισθήματα συγκίνησης είμαστε όλοι σήμερα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Πυροσβεστών, που έδωσαν την ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, για να διαφυλάξουν την ζωή και την περιουσία των συνανθρώπων μας και για να σώσουν τον φυσικό πλούτο της χώρα μας. Αποδίδουμε τις πρέπουσες τιμές στους νεκρούς ήρωες που έχασαν την ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας και θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση στον βωμό του καθήκοντος εκπληρώνοντας την ελάχιστη ηθική υποχρέωση που έχουμε αλλά και την μέγιστη που θα έχουμε για πάντα απέναντι τους[…]

Επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών μιλώντας εκ μέρους του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα σημείωσε:

[…]Αυτό το μνημείο είναι ένα ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης όλων μας για τους πυροσβέστες που δεν επέστρεψαν ποτέ από το πεδίο της μάχης. Αναγνωρίζοντας την προσφορά τους και την προσφορά βεβαίως της μεγάλης οικογένειας του Πυροσβεστικού Σώματος στην κοινωνία τους τιμούμε σήμερα και θα τους θυμόμαστε για πάντα. Αθάνατοι.»

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την ομιλία του ανέφερε: «[…]Στεκόμαστε με περισσή ευλάβεια και συγκίνηση σε τούτο εδώ τον ψυχικά φορτισμένο χώρο έχοντας ως χρέος μας να θυμηθούμε τις πράξεις αυτοθυσίας των συναδέλφων μας, μία προς μία, αφού καθήκον μας είναι να τιμούνται αυτές αναλόγως και η μνήμη τους να μείνει ανεξίτηλη ως φάρος για τις επόμενες γενεές.[…] Συνάδελφοι πεσόντες στο καθήκον όλοι εσείς θα στέκεστε πάντα εδώ αγέρωχοι, επώνυμοι ανάμεσα σε μας τους ανώνυμους που θα περάσουμε και θα φύγουμε. Όλοι οι νεότεροι που θα διαβαίνουν ετούτο το κατώφλι του Διοικητηρίου και θα περνούν μπροστά από το μνημείο αυτό, εσείς θα τους θυμίζετε το αυτονόητο αλλά πολλές φορές ξεχασμένο ότι με την πράξη τους αυτή «νικήσαντες θανάτω τον Θάνατον». Αιωνία σας η μνήμη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σας σκεπάζει.»

Στην συνέχεια ακολούθησε μια μικρή αναφορά στο ιστορικό κατασκευής του μνημείου, καθώς και απονομή αναμνηστικών πλακετών σε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου. Πλακέτες απονεμήθηκαν στους: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, Δ.Ε.Θ. HELEXPOΑ.Ε., Στέργιος Γαντζούλας ΑΤΕΕ/ΤΡΙΚΑΠ, Αγαθάγγελο Καλλινικίδη, Δημήτριο Νίκα, «ΜΑΡΜΑΡΟΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΜΑΤΑ» Ζαχαρίας Παρασκευαϊδης, Σαμαράς & συνεργάτες σύμβουλοι μηχανικοί, TOP GAS Α.Ε. Παρασκευά Τσεγγελίδη, χωματουργικά Χρήστος Τσομπανίδης, CORAL GAS, ΕΛ.ΠΕ., ΟΜΙΛΟΣ ΤΙΤΑΝ, ISOMAT, Κωνσταντίνος Σιώμος, καθώς και σε συναδέλφους που βοήθησαν για την αποπεράτωση του έργου.

Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι του Προέδρου της Ν.Δ.ο βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης, του ΚΚΕ ο βουλευτής Ιωάννης Δελής, της Ένωσης Κεντρώων ο βουλευτής Αριστείδης Φωκάς, του Σύριζα ο βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλίδης, οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, η Αντιπεριφεριάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η Εντεταλμένη Συμβουλος Πολιτικής Προστασίας Αττικής Γιάννα Τσούπρα, ο Υπαρχηγός Υποστήριξης του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Δημοσθένης Αναγνωστάκης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη Υποστράτηγος ΠΣ Ναθαναήλ Ρήγας, ο Γενικός Επιθεωρητής της ΕΛ.ΑΣ. Βορείου Ελλάδας Αντιστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, εκπροσώπος του Γ’ Σ.Σ. Υποστράτηγος Προκόπης Καρατζέτζος, οι Περιφερειάρχες του Πυροσβεστικού Σώματος: Κεντρικής Μακεδονίας Αρχιπύραρχος Εμμανουήλ Τσολάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρχιπύραρχος Μάριος Αποστολίδης, Θεσσαλίας Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Σκούπρας και Ηπείρου Αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, ο Συνταγματάρχης ΜΕΡΥΠ Δημήτριος Πάγκαλος, ως εκπρόσωπος του Γ.Ε.Α.ο Διοικητής της 350 Π.Κ.Β. Σμήναρχος Ανδρέας Σταμούλης, ως εκπρόσωπος του Α Γ.Ε.Ν.ο Διοικητής Ν.Δ.Β.Ε. Πλοίαρχος Σπύρος Μανωλάκης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Θεσσαλονίκης Πλοίαρχος ΛΣ Νικόλαος Κλίακας, από την 383 ΜΕΕΑ ο Σμήναρχος Νικόλαος Τζιούκαλιας, η Αντιπρόεδρος ΕΥΑΘ Θεσσαλονίκης Στυλιανή Βαλάνη, ο Επίτιμος Πρόεδρος Αερολέσχης Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαζαφειρίου,

Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Π.Σ., εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων του Πυροσβεστικού Σώματος, του συλλόγου αποστράτων ΕΛ.ΑΣ. και Πολεμικής Αεροπορίας, του ΕΔΑ Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας του συλλόγου αποστράτων νομού Θεσσαλονίκης, του ΕΚΑΒ, και ο Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος.