Η τελευταία παρέμβαση του Γιάννη Κεφαλογιάννη που αποκάλυψε τις ρίζες της διαπλοκής. Ο Μητσοτάκης είχε γεννηθεί τότε.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μεθόδευση Μητσοτάκη για την παραίτηση της οικουμενικής κυβέρνησης σε χρόνο που θα του έδινε το περιθώριο να ρυθμίσει ένα «σοβαρό θέμα» και με τρόπο που η παραίτηση αυτή δεν θα συνδέεται με την προμήθεια των 47.000 ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ με απευθείας ανάθεση στη Siemens και την Intracom, αποκαλύπτει ο Γ. Κεφαλογιάννης.

Με επιστολή του στην «Κ.Ε.» ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην κυβέρνηση Ζολώτα πρώτη φορά φέρνει στο φως το παρασκήνιο της συνάντησής του με τον Κ. Μητσοτάκη και αναφέρει ότι ο τότε αρχηγός της Ν.Δ. του ζήτησε να μην ανακοινώσει την παραίτησή του, επειδή, όπως λέει, «ήθελε να ρυθμίσει ένα σοβαρό θέμα». «Η μεθόδευση που έκανε, ήταν να εμφανίσει την παραίτηση της κυβέρνησης από άλλη αιτία και όχι με αφορμή τις προμήθειες του ΟΤΕ», προσθέτει ο κ. Κεφαλογιάννης (η κυβέρνηση Ζολώτα παραιτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1989, όταν και τα τρία κόμματα που τη στήριζαν, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός της Αριστεράς, απέσυραν την εμπιστοσύνη τους λόγω διαφωνιών για τις κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις και το φορολογικό).

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Ποιο ήταν το «σοβαρό θέμα» που ήθελε να ρυθμίσει ο Κ. Μητσοτάκης πριν πέσει η κυβέρνηση; Ο Γ. Κεφαλογιάννης σημειώνει ότι «αν ο λαός γνώριζε ότι η παραίτηση της κυβέρνησης έγινε λόγω του ότι οι τρεις αρχηγοί επενέβησαν στο θέμα προμήθειας ψηφιακού υλικού στον ΟΤΕ θα ήταν ένας κόλαφος για το πολιτικό σύστημα» και καταγγέλλει ότι «τότε ξεκίνησε η μεγάλη διαπλοκή του πολιτικού συστήματος, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα».

Η επιστολή του Γ. Κεφαλογιάννη έχει ως εξής:

«Επειδή η έγκριτη εφημερίδα σας είχε στο φύλλο της Κυριακής κύριο θέμα, πολυσέλιδο ρεπορτάζ, το σκάνδαλο της Siemens και στο οποίο αναφέρετο το όνομά μου, για την πληρέστερη πληροφόρησή σας και μόνο για την αλήθεια σάς γνωρίζω τα ακόλουθα.

Η συμμετοχή μου ως υπουργού αναπληρωτή Μεταφορών και Επικοινωνιών στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα μ’ έφερε διαχειριστή της προμήθειας 470.000 ψηφιακών παροχών στον ΟΤΕ από τις εταιρείες Siemens και Intracom με απευθείας ανάθεση, χωρίς δηλαδή να έχει προηγηθεί ο απαιτούμενος διεθνής διαγωνισμός. Η διαδικασία απευθείας ανάθεσης των προμηθειών ψηφιακής τεχνολογίας από Siemens και Intracom στον ΟΤΕ αποκτούσε μονοπωλιακό χαρακτήρα και αυτό κατέστη δυνατόν ύστερα από μακροχρόνια προσπάθεια των εταιρειών με το δ.σ. του ΟΤΕ κατά τα προηγούμενα χρόνια. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και σήμερα από την μονοπωλιακή προμήθεια του ΟΤΕ από τις παραπάνω εταιρείες.

Επειδή υπήρχε μεγάλο και αναμενόμενο ενδιαφέρον και από άλλες μεγάλες εταιρείες παραγωγής ψηφιακής τεχνολογίας γιατί το αντικείμενο ήταν μεγάλο και τα οικονομικά μεγέθη τεράστια, υπήρξε μια δημόσια αντιπαράθεση στα μέσα ενημέρωσης που πολλά μιλούσαν για σκάνδαλο. Αντιδράσεις ακόμη υπήρξαν από συνδικαλιστές και άλλους παράγοντες που υποστήριζαν ότι η διαδικασία απευθείας ανάθεσης ήταν αντίθετη με τις διατάξεις του νόμου περί προμηθειών από το εξωτερικό.

Ετσι, θεώρησα σωστό να πάω το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο. Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση μετά από εισήγησή μου, την οποία και σας εσωκλείω, να σταματήσει κάθε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις παραπάνω προμηθεύτριες εταιρείες και να διενεργηθεί νέος διαγωνισμός που θα διασφάλιζε τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον.

Το υπουργικό συμβούλιο στην ομόφωνη απόφασή του είχε ορίσει μια τριμελή επιτροπή από τους Κεφαλογιάννη, Θέμελη και Γεννηματά να παρακολουθήσει την υλοποίηση της απόφασής του.

Πρέπει να τονιστεί ότι όχι μόνο ήταν παράνομη η απευθείας ανάθεση των ψηφιακών παροχών από τις εταιρείες Intracom και Siemens αλλά και οι τιμές τους ήταν διπλάσιες ή ακόμα και τριπλάσιες από τις τιμές των ψηφιακών παροχών που υπήρχαν στη διεθνή αγορά.

Τριμερής συναίνεση

Οταν παρά ταύτα αγνοώντας την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το Δ.Σ. του ΟΤΕ με τη συναίνεση των τριών πολτικών αρχηγών υπέγραψε τις προμήθειες από τις εταιρείες Siemens, Intracom και το πληροφορήθηκα, επισκέφθηκα τον Γιώργο Γεννηματά, που το υπουργείο Συντονισμού ήταν δίπλα στο υπουργείο Μεταφορών, τον ενημέρωσα για τις εξελίξεις και του τόνισα ότι πηγαίνω να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό.

Μου είπε ότι η παραίτησή μου θα οδηγήσει σε παραίτηση όλης της κυβέρνησης αλλά δεν μπορούσε παρά να σεβαστεί τη θέση μου.

Εν συνεχεία επισκέφθηκα τον πρωθυπουργό, στον οποίο ανέφερα ότι ύστερα από την τροπή που πήρε η προμήθεια των ψηφιακών παροχών από τον ΟΤΕ αγνοώντας μάλιστα ομόφωνη απόφαση υπουργικού συμβουλίου, δεν μπορούσα να παραμείνω άλλο στη θέση μου και έτσι του υπέβαλα την παραίτησή μου. Προσπάθησε να με μεταπείσει, αλλά του ανέφερα ότι η απόφασή μου είναι οριστική και αμετάκλητη και αφού τον ευχαρίστησα για την τιμή που μου έκανε και τη συνεργασία μας, αποχώρησα. Με τον Κώστα Μητσοτάκη δεν είχα επικοινωνήσει και όταν του γνώρισε ο Ζολώτας την παραίτησή μου, άρχισε να με αναζητά παντού. Τελικά ύστερα από αρκετή ώρα επικοινωνήσαμε και με παρακάλεσε να περάσω από το γραφείο του, πράγμα που έκανα.

Με παρακάλεσε και εκείνος να ανακαλέσω την απόφασή μου και να μην παραιτηθώ, αλλά του απάντησα ότι αυτό δεν το συζητώ, αφού ήδη την είχα υποβάλει στον πρωθυπουργό. Τότε ο Μητσοτάκης με παρακάλεσε να μην ανακοινώσω την παραίτησή μου γιατί ήθελε να ρυθμίσει ένα σοβαρό θέμα.

Η μεθόδευση που έκανε ήταν να εμφανίσει την παραίτηση της κυβέρνησης από άλλη αιτία και όχι με αφορμή τις προμήθειες στον ΟΤΕ. Διότι αν ο λαός γνώριζε ότι η παραίτηση της κυβέρνησης έγινε λόγω του ότι οι τρεις αρχηγοί επενέβησαν στο θέμα προμήθειας ψηφιακού υλικού στον ΟΤΕ θα ήταν ένας κόλαφος για το πολιτικό σύστημα και αυτό δεν ήθελε να συμβεί σε καμία περίπτωση.

Δυστυχώς τότε ξεκίνησε η μεγάλη διαπλοκή του πολιτικού συστήματος, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα. Ο ελληνικός λαός απαιτεί να δοθεί τέλος σ’ αυτή την αμαρτωλή ιστορία που εκθέτει διεθνώς τη χώρα και το πολιτικό σύστημα».

8 σκέψεις σχετικά με το “Η τελευταία παρέμβαση του Γιάννη Κεφαλογιάννη που αποκάλυψε τις ρίζες της διαπλοκής. Ο Μητσοτάκης είχε γεννηθεί τότε.

 1. Επιτρέψτε μου, σήμερα που ψάχνουμε με τηλεσκόπιο για επενδύσεις, να σας πω κάτι που μου είχε πε μία αείμνηστη εξαίρετη σπάνια Ελληνίδα βιομήχανος και ανταγωνίστρια με ξένη εταιρία του Σωκράτη. Όταν την κάλεσε ο ανακριτής να καταθέσει εναντίον του Κόκκαλη για μία από τις πολλές υποθέσεις ψηφιακών.

  Η αείμνηστη Ελληνίδα, τότε με κεφαλαίο Κ, Κυρία Δελακούρα, διευθύνουσα τότε Σύμβουλος της εταιρίας ΑΝΚΟ (που με τιμούσε με την εμπιστοσύνη της) μου είπε τι είπε στον εισαγγελέα ανακριτή. Του είπε κάτι που εσείς και πολλοί ξεχνούν ή δεν τολμούν να το πουν. Του είπε.

  Κύριε εισαγγελέα να μην ξεχνάτε ότι ο άνθρωπος αυτός δίνει δουλειά σε 2.500 Έλληνες.

  Ανεξάρτητα από διαφόρους, ας μην αναφέρουμε ονόματα αυτών που έφυγαν, ίσως αν ψάξετε για μερικούς απ αυτούς θα βρείτε άλλα συμφέροντα να κρύβονται πίσω τους.

  Επιτρέψτε μου επίσης να παρατηρήσω ότι, ανεξάρτητα από άλλα (πχ σκάνδαλο Siemens χρηματοδότησης κομμάτων κτλ) δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας που να ήθελε να εξοντώσει εγχώριες βιομηχανίες. ¨όχι μόνον ντον Κόκκαλη αλλά και τον Σ. ΣΩΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟ της ΧΡΩΠΕΙ και πολλούς άλλους

  Τέλος αξίζετε συγχαρητήρια γιατί δώσατε για ενημέρωση του Ελληνισμού το κατωτέρω. Ώστε όποιος ήθελε να ενημερωθεί να το διαβάσει.

  Η κατάθεση του Σωκράτη Κόκκαλη στην εξεταστική για τη Siemens
  https://olympia.gr/2010/09/03/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%89%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BE/

  Μου αρέσει!

 2. Δεν εγγίζετε την ουσία. Ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης, πατέρας της Όλγας,κουνιάδος των Βαρδινογιανναίων , υπεστήριζε τα συμφέροντα των εξ αγχιστείας συγγενών του.
  Ο όμιλος Βαρδινογιάννη, άσχετος με τις τηλεπικονωνίες, θέλησε να συμμετάσχη στον διαγωνισμό του ΟΤΕ για προμήθεια τηλ. συσκευών εκπροσωπόντας εκ των ενόντων την γαλλική ALCATEL. Αν κέρδιζε τον διαγωνισμό, οι συσκευές θα κατεσκευάζοντο στην Τουρκία!
  Τον διαγωνισμό τελικώς τον κέρδιζε ο εκ παραπετάσματος προερχόμενος Σωκράτης Πέτρου Κόκκαλης. Η παραγωγή …εν Ελλάδι.

  Μου αρέσει!

 3. Το ρίξιμο της κυβέρνησης τοτε,
  μα ειδικά η ρηξη του γέρο-μητσοτακη μετά του εν λογω πολιτικού Γ.Κ. εκ Ρεθυμνου Κρήτης,
  σχετικά ικανού πολιτικού έναντι άλλων αδεξιων αναμεσα σε πρόσωπα της «σειρας» του,
  κάποτε ίσως να έφερε εν μέρει την (εν ολω και οριστική) διαζευξη/χωρισμό των δυο συμπατριωτών πολιτικών αντρών και η οποία καμία ειτε ιδιαίτερη σχέση να μην εχει με όσα λέγονται αλλά να είναι ακόμη Παλαιότερες βεντέτες ανάμεσα στα δυο αυτά Προσωπα, ασφαλώς μα πάλι/ξανά να οφείλεται σε μη καλυψη «αλληλοεξυπηρετησεων».
  Η μια πλευρά απο δόλο ή άγνοια να εξεθεσε- ξεμπροστιασε την αλλη κι απο εκεί η αρχή της κακοτητας ή της κόντρας των μεταξύ τους σχέσεων.
  Η ιστορία (η αρχή της τουλάχιστον) να βρίσκεται κάπου αλλού.
  Οδηγός προσωπικός,
  κάποιου εκ των δυο παραπάνω αντρών
  (επίσης Κρητικος),
  πριν χρόνια μας ΕΛεγε πως βρισκόταν συχνά παρών σε λόγια και κουβεντες που ΕΛεγε η μια πλευρά κατά της άλλης
  (με ιδιαιτερα γαλλικά εν κλειστώ κυκλω),
  όταν τυχαια βρισκονταν μΕΛη της στενής Ομάδας του πολιτικου κοντά, μάρτυρες στα γεγονότα.
  Ενας Οδηγός πολιτικού γίνεται και είναι δυνατόν να παρίσταται σε ιδιαίτερα λεπτές συνομιλίες του Υπουργού ή μΕΛους κυβερνησης κτλ.
  Ολα ξεκίνησαν απο αυτον τον τουρισμό, απο τα ΞΕΝΙΑ, ξενοδοχεια του Ε.Ο.Τ. Όταν αποφασισαν πως επρεπε να πουληθούν.
  Από τότε κρατάει η αντιπαθεια και το άχτι του ενός προς τον άλλον.
  Να πω και κάτι για τον «προδότη» οδηγό με τον οποιον,
  οπως τα έφερε η μοιρα,
  έτυχε τυχαία να προσλαβω τον ιδιο και αμαξι του (Δημ. Χρησεως) σε μια φάση της επαγγΕΛματικης μου πορείας.
  Μια μέρα και μετα αρχισε να μας λεει πολλά.
  Καταλαβα Περισσότερα για τις ιδιοτΕΛειες οιυ διέπουν τους πολιτικούς.
  Για τον ίδιον: Ειναι υπαρκτός, τον συνανταω καπου- κάπου, γνωρίζω πού εργάζεται (σε εταιρεια κουμπαρου μου) κσι μια μερα θα τον φερω να τα αφηγηθεί ο ιδιος διχως να φαινεται το πρόσωπό του.
  Πολυ σαπίλα!

  Μου αρέσει!

 4. Αχχχχ πολύ χαίρομαι βρε Μέτωνα μου που τα λέμε και σκορπάμε απλόχερα τη γνώση και στους αδαείς !!!

  Μου αρέσει!

  1. Να σκορπάς απλόχερα και το κωλαρακι σου μωρή λουγκριτσα κιρκηραικια όχι μονάχα τη γνώση η οποια προφανώς και θα περιστρεφεται περι των μεγεθών.
   Μεχρι εκεί σε κόβω,
   για τοσο σε εχω ικανη.

   Μου αρέσει!

   1. © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. Ο ορίτζιναλ.

    Σταμάτα πια να χυδαιολογεις ΕΛεινε πλαστογραφε!
    Όλοι γνωρίζουν την ηθική μου και το επίπεδο μου, δεν ξεγΕΛας κανέναν πια.

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ τους υπεύθυνους να με προφυλαξουν από τον γελοίο πλαστογραφο.

    Μου αρέσει!

   2. Το καλό μαζι σου είναι ότι το διασκεδαζεις μωρη λουγκριτσα κιρκηραια ύστερα απο τον κάματο κάποιου του οποίου την σαρμπΕΛα απόλαυσες σα να ταν χωνακι παγωτό.

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.