Το καλύτερο κέντρο ανακύκλωσης απορριμμάτων της Ευρώπης

Το Eρτσέρο, το κέντρο ανακύκλωσης απορριμμάτων της πρωτεύουσας της Σλοβενίας είναι ένα από τα πιο προηγμένα και τα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης. Εδώ φτάνουν τα σκουπίδια 58 δήμων και περιοχών γύρω από την Λιουμπλιάνα. 170.000 τόνοι σκουπιδιών περνούν από εδώ κάθε χρόνο. Είτε είναι βιοδιασπώμενα ή όχι. Το 98% ανακυκλώνεται σε αντικείμενα, κομπόστ ή καύσιμα. Το πρότζεκτ υποστηρίζεται από κονδύλια του Ταμείου Συνοχής της Ε.Ε.

Η Εντίτα Σάμπιτς δουλεύει εδώ τέσσερις φορές τον μήνα, ως ξεναγός. Μέσα σε δύο χρόνια, το κέντρο έχει αλλάξει τον τρόπο που ανακυκλώνουν οι Σλοβένοι τα σκουπίδια τους:

«Το όνομά μου είναι Εντίτα. Είμαι φοιτήτρια και μένω στην Λιουμπλιάνα. Διαχωρίζω τα απορρίμματα, τα τελευταία δέκα χρόνια. Από τότε που άνοιξε το εργοστάσιο ανακύκλωσης των σκουπιδιών, πολλά άλλαξαν στη ζωή μου. Δουλεύω αρκετά συχνά εκεί.

Στην αρχή, οι άνθρωποι έλεγαν: γιατί πρέπει να διαχωρίζουμε τα σκουπίδια μας; Δεν είναι δική μας δουλειά. Δεν πληρωνόμαστε γι’ αυτό. Πληρώνουμε ήδη για να έχουμε αυτές τις υπηρεσίες. Μετά από ένα-δύο χρόνια όμως, ο κόσμος αγκάλιασε την ιδέα. Τώρα έχει γίνει δεύτερη φύση. Όταν πηγαίνουν κάπου και βλέπουν κάποιους να μην διαχωρίζουν τα σκουπίδια, το βρίσκουν εξαιρετικά περίεργο».

Το κέντρο διαχείρισης προσφέρει δωρεάν κομπόστ σε όλους τους πράσινους χώρους της πόλης. Στο πάρκο Τίβολι χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο 80-100 κυβικά μέτρα κομπόστ.

«Αισθάνομαι ότι ο κύκλος είναι ολοκληρωμένος. Ακόμη κι αν παράγουμε σκουπίδια, έχουμε βρει έναν τρόπο να τα επαναχρησιμοποιούμε, όπως εδώ με το κομπόστ. Έτσι μειώνουμε το κόστος συντήρησης των φυτών» επισημαίνει η Τάνια Κάρνερ, επιστάτρια στο πάρκο.