ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ… Ούτε αυτό, ούτε τίποτα…

Το υλικό είναι αμοντάριστο, όπως ακριβώς πραγματοποιήθηκε η λήψη εκείνο το απόγευμα…
Ο Σολωμός Σολωμού (1970 – 14 Αυγούστου 1996) ήταν Ελληνοκύπριος από το Παραλίμνι, γνωστός σήμερα μέσα από τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του, την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το ευρωπαϊκό δικαστήριο βρήκε ένοχη την Τουρκία για την δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατο του. Επίσης εκδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού.

Την ημέρα της κηδείας του Tάσου Iσαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Aμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Tάσου Iσαάκ. Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν τον πετροπόλεμο.

Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τους Κυανόκρανους πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε ν΄ ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον αποτρέψουν. Tούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές από το απέναντι τουρκικό φυλάκιο τον πυροβόλησαν και ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό. Στη συνέχεια άρχισαν να ρίχνουν προς τους διαδηλωτές. Oι εθνοφρουροί πήραν θέση μάχης. H σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή. Επίσης, αρκετά ακόμα άτομα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των Tούρκων στο χώρο του επεισοδίου.

Η δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, τρεις ημέρες πριν εκείνης του εξαδέλφου του, Σ. Σολωμού Σύμφωνα με τις Ελληνοκυπριακές αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των Tουρκικών μυστικών Δυνάμεων.

Ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου, μετά από συντονισμένες εξετάσεις, εντόπισαν τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Το υλικό που εξασφαλίσθηκε χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας.

Κανένας από τους δράστες δεν συνελήφθη.

AdsPast 2

Rumeliotis Xristos

3 σκέψεις σχετικά με το “ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ… Ούτε αυτό, ούτε τίποτα…

  1. Το Ισραήλ που έχει κράτος με αρχιδια τους ναζι τους ξετρύπωσε και από του βοδιου το κερατο. Και 90 χρονων ακόμα τους έστελνε στα δικαστήρια και στις φυλακές για να μην ξανατολμησει κανεις και πειράξει εβραίο. Στην μπανανιά όμως μπορεί και να του δίναμε και πολιτικό άσυλο του δολοφόνου.Αστε το ρε αυτός μπορεί και να κάνει τώρα και διακοπές σε κανένα ελληνικό νησί. Θυμόσαστε τους αλβανους που έκαναν λεωφοροπειρατιες; μόλις ο Χρυσοχοΐδης έβαλε ελεύθερο σκοπευτή και καθάρισε τον πρώτο ξανακουσατε από τις κοτες τις αλβανικές ξανά για λεωφοροπειρατια; ε; .
    Τι δεν ξεχνώ και αρχιδια , βεβαίως και έχουμε ξεχάσει εφόσον το έγκλημα δεν τιμωρήθηκε .

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.