Έρχεται ΤΣΟΥΝΑΜΙ αντάρτικου γαλάζιων στελεχών κόντρα στους «χρησμούς» Μητσοτάκη

Τα φαινόμενα διάσπασης στη Νέα Δημοκρατία ενόψει των περιφερειακών εκλογών λαμβάνουν εφιαλτικές διαστάσεις, με την αμφισβήτηση στις επιλογές Μητσοτάκη να εκφράζεται πλέον ανοικτά από τα γαλάζια στελέχη. Ενδεικτική περίπτωση είναι η περιφέρεια Ηπείρου ενώ κρούσματα αντάρτικου έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας.

Από τον
Θοδωρή Λαπαναΐτη

Το φάντασμα των πολλαπλών «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων του 2014 αγγίζει τώρα, ελέω και απλής αναλογικής, τις επιλογές της Ν.Δ. και στις περιφερειακές εκλογές.

Στις προηγούμενες εκλογές για την Περιφερειακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου δεν ίσχυε το σύστημα της απλής αναλογικής, το φαινόμενο των διασπαστικών ψηφοδελτίων για τη Ν.Δ. ήταν κυρίαρχο στους δήμους, ενώ στις Περιφέρειες η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία κόντρα στον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ. Γιάννη Ιωαννίδη ήταν απλά η μοναδική εξαίρεση του κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο υπήρξε μια στοιχειώδης πειθαρχία στις κεντρικές επιλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο φόβος τής επί της ουσίας διάσπασης των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. σε περισσότερες της μιας Περιφέρειες ήδη εκφράζεται ελαφρώς τροποποιημένα σε σχέση με το 2014.
Κυρίως, σε αυτή τη φάση εμφανίζεται στις περιπτώσεις της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, όπου περιφερειακοί σύμβουλοι ή άλλα κομματικά στελέχη της Ν.Δ. στηρίζουν διαφορετικούς υποψηφίους περιφερειάρχες από τους έχοντες το χρίσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Αντάρτικη» υποψηφιότητα «γαλάζιου» περιφερειάρχη υπάρχει ήδη στο Βόρειο Αιγαίο, με την κάθοδο του κ. Μουτζούρη, αν η Ν.Δ. τελικώς επιμείνει στη Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, ενώ μεγάλο ερωτηματικό με πολλές πιθανότητες μίας ή περισσότερων «αντάρτικων» υποψηφιοτήτων είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Η στρατηγική της Ν.Δ. στις περιφερειακές εκλογές πέρασε από πολλά μπρος-πίσω και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάποια στιγμή επεδίωξε κεντρική συμφωνία με τη Φώφη Γεννηματά, αναζητώντας διαύλους επικοινωνίας μέσω τρίτων προσώπων, ώστε σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας να υπάρξουν κοινοί υποψήφιοι Ν.Δ. και Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.), για να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – σενάριο βέβαια που δεν προχώρησε.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η απόπειρα, κάποια στιγμή το καλοκαίρι, να ανιχνευτεί το έδαφος για τη στήριξη του Γιάννη Σγουρού στην Αττική, του Σταμάτη Μαλέλη στο Βόρειο Αιγαίο κ.λπ.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αναζητηθεί εν μέρει και το πρόβλημα που έχει διαμορφωθεί στην Ηπειρο, όπου κομματικά στελέχη της Ν.Δ. έχουν ενταχθεί στη γραμματεία του συνδυασμού του Σπύρου Ριζόπουλου, κόντρα στην επίσημη «γαλάζια» υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης «έκλεισε το μάτι» πέρυσι στον κ. Ριζόπουλο να προχωρήσει για να κατέβει υποψήφιος και ο τελευταίος έφτιαξε ένα δίκτυο υποστηρικτών, συμπεριλαμβάνοντας και στελέχη της Ν.Δ. Στο μεταξύ, όμως, οι σχέσεις του κ. Καχριμάνη αποκαταστάθηκαν με το Μοσχάτο και το αποτέλεσμα σήμερα είναι να βρίσκονται με αναστολή της κομματικής ιδιότητάς τους 10 στελέχη της Ν.Δ. στην περιοχή. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς ήταν θερμοί υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ., ενώ αρκετά από αυτά τα στελέχη σήμερα είναι στη γραμματεία της παράταξης του Σπύρου Ριζόπουλου. Διχασμός υπάρχει και στην Πελοπόννησο, όπου στελέχη της Ν.Δ. από το 2010 και το 2014 συμμετείχαν στον συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη και σήμερα διαλέγουν να παραμείνουν στο πλευρό του, αντί να στηρίξουν τον Παναγιώτη Νίκα.

Πιστοί στον νυν περιφερειάρχη κόντρα στην επίσημη «γαλάζια» υποψηφιότητα είναι οι: Αντωνία Μπούζα, Απόστολος Γκούνης (Μεσσηνία), Αθανάσιος Πισιμίσης, Απόστολος Παπαφωτίου (Κορινθία), Βασίλης Σιδέρης (Αργολίδα), Ιωάννης Μπουκουβάλας, Γιάννης Καρράς (Λακωνία). Ερωτηματικό υπάρχει για την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη και τους Περικλή Μαντά, Χρήστο Αντωνόπουλο, Αθανάσιο Γκίκα και Κωνσταντίνο Λέγκα. Στο πλευρό του κ. Νίκα βρίσκονται η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, ο Πελοπίδας Καλλίρης, αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, ο Γιώργος Πετρίτης (Κορινθία), ο Γιάννης Κατσίρης (Αρκαδία), η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Παναγιωτοπούλου και οι Ηλίας Κανελλάκης και Γιάννης Τζεφεράκος.

Tριγμοί

Σοβαροί τριγμοί υπάρχουν στο Βόρειο Αιγαίο, όπου το προηγούμενο διάστημα η Χριστιάνα Καλογήρου δεχόταν την πολεμική τόσο κεντρικά όσο και τοπικά στελεχών της Ν.Δ. για φιλική προς την κυβέρνηση στάση και επικρινόταν ότι δεν τηρούσε υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους στο Προσφυγικό, ζήτημα που «καίει» τα νησιά της Περιφέρειάς της. Το αποτέλεσμα είναι να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ως «αντάρτης» ο Κώστας Μουτζούρης, έχοντας στο πλευρό του αρκετά τοπικά στελέχη της Ν.Δ., ενώ η κίνησή του «χρεώνεται» από πολλούς στον «γαλάζιο» βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου. Oρισμένοι δεν αποκλείουν ο κ. Μουτζούρης να πάρει πίσω την υποψηφιότητά του και να αποσυρθεί.

Θέματα ανοιχτά, αν και χαμηλότερης έντασης, φαίνεται ότι υπάρχουν και στη Θεσσαλία, καθώς ο Κώστας Αγοραστός «αποψιλώνεται» από στελέχη της παράταξής του. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε στην Καρδίτσα (νομός στον οποίο εκλέγεται ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Τσιάρας) την υποψηφιότητα για τον δήμο του αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσάκου. Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλτσογιάννης φέρεται ότι ενδιαφέρεται να διεκδικήσει τον Δήμο Βόλου.

Ο δύσκολος γρίφος σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Μετά το Βόρειο Αιγαίο το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου η υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου συναντά σφοδρές αντιδράσεις από τους «γαλάζιους» περιφερειακούς συμβούλους και αντιπεριφερειάρχες. Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης έχει διαμηνύσει ότι, αν η Ν.Δ. στηρίξει τελικά τον κ. Μέτιο, θα κατέβει υποψήφιος και ο ίδιος ως ανεξάρτητος. Το πρόβλημα δεν επιλύθηκε ούτε στη σύσκεψη της εβδομάδας που πέρασε στο Μοσχάτο, όπου επιβεβαιώθηκε το κλίμα μη αποδοχής από τους «γαλάζιους» περιφερειακούς συμβούλους της περιοχής της υποψηφιότητας Μέτιου. Στα ονόματα που επίσης «παίζουν» είναι αυτό του κ. Τοψίδη, ενώ είχαν ακουστεί και των Θόδωρου Μαρκόπουλου και Δημήτρη Πέτροβιτς.

Το δίλημμα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν θέλει να «αδειάσει» τον κ. Μέτιο, καθώς έχει καλή σχέση μαζί του, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η Περιφέρεια θα παραμείνει «γαλάζια» το βράδυ των εκλογών. Γι’ αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναζήτησε υποψηφιότητες όχι αυτοδιοικητικές, αλλά από πρώην βουλευτές και υπουργούς, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν, όπως π.χ. οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Αλέξανδρος Κοντός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ονόματα που επίσης έπεσαν κάποια στιγμή στο τραπέζι είναι αυτά του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος φέρεται ότι πρότεινε λύσεις, όπως αυτή του Γιώργου Καλατζή, του Μαργαρίτη Τζίμα, αλλά και του Μακάριου Λαζαρίδη.

Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες την κατάσταση της Περιφέρειας, ο «σαματάς» που έχει προκληθεί οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Μέτιος δεν εμφανίζει δυναμική σίγουρης νίκης και υπάρχει ο φόβος ότι η Ν.Δ. θα χάσει την Περιφέρεια που είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές με τον εκλιπόντα Παυλίδη, τον οποίο διαδέχτηκε ο κ. Μέτιος. Από την άλλη μεριά ωστόσο, κάποιοι χρεώνουν στο κ. Μητσοτάκη ότι οι αρχικοί χειρισμοί του για αναζήτηση υποψηφίων από μη αυτοδιοικητικούς τροφοδότησε την αμφισβήτηση Μέτιου από τους περιφερειακούς συμβούλους της Ν.Δ.
infiltr8or

2 σκέψεις σχετικά με το “Έρχεται ΤΣΟΥΝΑΜΙ αντάρτικου γαλάζιων στελεχών κόντρα στους «χρησμούς» Μητσοτάκη

 1. Σκασμός εσύ Αντωνάκη μου

  Ο ιστορία της κοινής πορείας του Αντώνη Σαμαρά και της ονομασίας της πΓΔΜ, αμφισβητεί ακόμα και τον Μαρξ, καθώς επαναλαμβάνεται και τη δεύτερη φορά, ως τραγωδία. Κανένα στοιχείο φάρσας, δεν υπάρχει στην σταδιοδρομία ενός επαγγελματία πολιτικού που έχτισε την καριέρα του πάνω στον εθνικισμό και τη ραδιουργία. Του πολιτικού που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993 με αφορμή το «Μακεδονικό» και τώρα χρησιμοποιεί, ως μαριονέτα, τον «πατροκτόνο» και ανεπαρκή Κυριάκο, πάλι με φόντο το Μακεδονικό… με ολίγη από προσφυγικό, πατρίδα, θρησκεία και ασφάλεια.

  Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

  «Εμείς εδώ γιορτάζουμε τη νικηφόρα ναυμαχία του Ναυαρίνου… άλλοι βυθίζονται στις Πρέσπες», δήλωσε στις κάμερες, από την Πύλο όπου βρισκόταν, ο Αντώνης Σαμαράς, όταν έγινε γνωστή η απόφαση της Βουλής των Σκοπίων για το «Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών.

  Ο Αντώνης Σαμαράς, είναι πολλά, αλλά δεν είναι αμόρφωτος. Ξέρει πολύ καλά τι λέει και σε ποιο κοινό απευθύνεται.

  Ξέρει πως στη ναυμαχία του Ναυαρίνου δεν πολέμησαν οι Έλληνες. Η επανάσταση το 1827, όταν και έλαβε χώρα η ναυμαχία, είχε σχεδόν κατασταλεί ολοκληρωτικά από τις δυνάμεις του Ιμπραήμ και τις εμφύλιες συρράξεις που είχαν προηγηθεί. Η ναυμαχία του Ναυαρίνου ήταν το αποτέλεσμα της συνθήκης του Λονδίνου μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, που άνοιγε το δρόμο για την αποδυνάμωση του Μέτερνιχ και την ανεξαρτησία της Ελλάδας που θα γινόταν -επί της ουσίας- προτεκτοράτο με προστάτιδες δυνάμεις.

  Ο Αντώνης Σαμαράς ξέρει πως το κοινό του δε γνωρίζει τον Κόδριγκτον, το Δεριγνύ και το Χευδεν. Οι πιο πολλοί ίσως μάλιστα πιστεύουν πως ο Μυαούλης και ο Κανάρης κατατρόπωσαν την αρμάδα των Οθωμανών και των Αιγυπτίων στο Ναυαρίνο. Μικρή σημασία έχει. Ο Αντώνης ξέρει τι κάνει. Το εθνικό ντοπάρισμα ποτέ δεν τον έβλαψε στην καριέρα του.

  Ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας «κατασκευάσει» με τη στήριξή του στις εσωκομματικές εκλογές, ένα κακόηχο φερέφωνο στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ευελπιστεί να επιστρέψει θριαμβευτής στην εξουσία, καβάλα στο μισαλλόδοξο «άρμα» του εθνικισμού.

  Μιας και ο λόγος, όμως, τελευταία, για τα «μυστικά κονδύλια» του Υπουργείου Εξωτερικών, ας θυμηθούμε, μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση από το παρελθόν… που έχει την κακιά συνήθεια να κυνηγάει τον Αντώνη Σαμαρά.

  Αυτή η -πραγματική- ιστορία έχει να κάνει με τα περιβόητα «μυστικά κονδύλια» του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία και είχαν εκτιναχθεί κατά την περίοδο της υπουργίας Σαμαρά και για τα οποία υπήρξαν καταγγελίες -και από τον Κ. Μητσοτάκη- ότι ένα μεγάλο μέρος τους κατέληξε σε τσέπες Ελλήνων δημοσιογράφων και εκδοτών.

  Οι επίσημες μάλιστα καταγγελίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ήταν πολύ συγκεκριμένες. Ο πατέρας του Κυριάκου και της Ντόρας, είχε κατηγορήσει τον Αντώνη Σαμαρά πως έκανε χρήση αυτών των κονδυλίων (δηλαδή δημοσίου χρήματος), ώστε να χρηματοδοτήσει την προσωπική προβολή του και να χτίσει καλές δημόσιες σχέσεις με γνωστά ΜΜΕ.

  Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες της εποχής, όταν ο Α. Σαμαράς έφευγε και λίγο πριν αναλάβει προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης το υπουργείο Εξωτερικών, (1992), είχαν -μυστηριωδώς- καταστραφεί πολλά από τα παραστατικά των δαπανών αυτών.

  Κάπως έτσι και μετά από πολύ μελάνι, η υπόθεση μπήκε τελικά στο αρχείο καθώς οι συνολικές δαπάνες και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που είχαν χειριστεί τη χρηματοδότηση αυτή, δεν επαρκούσαν από μόνες τους να στοιχειοθετήσουν την υπόθεση.

  Εμείς απλώς το αναφέρουμε.

  Όπως λοιπόν θα έλεγε και η Μάρω Κοντού στο υπέροχο «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα»… «σκασμός εσύ Αντωνάκη μου»

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.