Πηγές της Κομισιόν: Αισιοδοξία για εξεύρεση χρυσής τομής στο θέμα των συντάξεων

2E73CDCF-9F2C-4AF8-8FDF-6D018D2C9DE3Αισιοδοξία για την εξεύρεση χρυσής τομής στο θέμα των συντάξεων, που θα συνδυάζει την τήρηση των συμφωνηθέντων με την ενίσχυση εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού εξέφρασαν σήμερα πηγές της Κομισιόν.

Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου για το θέμα, δύο ημέρες πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή, οι ίδιες πηγές τόνιζαν την ανάγκη να μην διαταραχθούν οι συνθήκες «θερμοκηπίου» που έχουν διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία την προσεχή δεκαετία και οι οποίες προϋποθέτουν την ύπαρξη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας. Σε ερώτηση δε για το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών τόνιζαν ότι οι προοπτικές για την χώρα είναι θετικές και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας δεν θέτουν εν αμφιβόλω τις θεμελιώδεις συνιστώσες της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το ενδιαφέρον και η πίεση μεταφέρεται τώρα προς την Ιταλία η οποία καλείται ως τις 13 Νοεμβρίου να καταθέσει τροποποιημένο προϋπολογισμό που να αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Εκτιμάται πάντως ότι στην περίπτωση της Ιταλίας δεν θα επαναληφθεί η ελληνική κρίση του 2015.

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά οι πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι η ιστορία έχει δείξει πως ο μόνος τρόπος να λύνονται θέματα με την Τουρκία είναι η στρατηγική ψυχραιμίας. Κάτι που αποδείχθηκε στην περίπτωση του προσφυγικού, η συμφωνία για το οποίο έχει οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό των ροών αλλά και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Τονίζεται πάντως ότι το κλίμα για την Τουρκία στην Ευρώπη δεν είναι καλό, καθώς πληθαίνουν οι κυβερνήσεις που ζητούν πιο επιθετική στάση, ενώ αν εκλεγεί ο Μ.Βέμπερ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, η πίεση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ο τρόπος να συνεχίσει η Ευρώπη να λύνει θέματα με την Τουρκία μεταξύ άλλων και στα ζητήματα της τρομοκρατίας που η τουρκική συνδρομή είναι πολύτιμη.

Τέλος για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και των γεωτρήσεων αναφέρεται ότι η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα, ούτε στρατό και αποτρεπτική δύναμη. Το μόνο που μπορεί να κάνει και το έχει ήδη πράξει είναι να ζητήσει από την Τουρκία σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

10 σκέψεις σχετικά με το “Πηγές της Κομισιόν: Αισιοδοξία για εξεύρεση χρυσής τομής στο θέμα των συντάξεων

 1. Βλέπω τον Κούλη Μιζοτάκη να τρέχει πάλι στη Γερμανία να παρακαλέσει τη Μέρκελ να κόψει τις συντάξεις για να το χρεωθεί η κυβέρνηση.

  Είπαμε

  Η Νουδούλα είναι μπατριωτικό κώμα.

  Μου αρέσει!

  1. Την Μητσοδούλα την καταλαβαίνουμε και την απεχθανόμαστε,
   εμείς όμως, που υποτίθεται οτι βγήκαμε απο τα μνημόσυνα, γιατί πρέπει να περιμενουμε να βρει η Κομισιόν καμιά χρυσή τομη για να μην μας κόψει τις συντάξεις ;
   Τελικά πόσα χρόνια θα μας έχουν στον γύψο ;
   Ο Βαξεβάνης τι λέει, έχεις ακούσει τίποτα ;
   😌

   Μου αρέσει!

   1. Οι συντάξεις δεν θα κοπούν αν και πολύ θα το ήθελε ο Κούλης Μιζοτάκης.

    Όσον αφορά το Βαξεβάνη

    Από τους ελάχιστους Έλληνες δημοσιογράφους που τιμούν τα παντελόνια τους.

    Αυτά που αποκαλύπτουν τώρα ο Βαξεβάνης τα έλεγε εδώ και χρόνια στο περιοδικό του.

    Λίστα Λαγκάρντ σκάνδαλο Βγενόπουλου ΚΕΕΛΠΝΟ οφσορ πρασινογαλάζιων κτλ.κτλ.

    Μου αρέσει!

    1. Αν δεν εξαρτάται από την Κομισιόν τότε από ποιούς ?

     Από την Κίνα ?

     Αυτονόητο

     Τους προϋπολογισμούς κάθε χώρας της Ευρωζώνης τους εγκρίνει ή δεν τους εγκρίνει η Κομισιόν.

     Το παράδειγμα με την Ιταλία πρόσφατο….

     Στην ουσία

     Οι συντάξεις δεν θα κοπούν.

     Μου αρέσει!

    2. Η Κομισιόν είναι αρμόδια να εγκρίνει το ύψος του προϋπολογισμού κάθε μέλους ώστε να πέφτει στα συμφωνημένα (απο όλα τα μέλη επιτρεπτά όρια) και όχι το πως κρίνει να τον συντάσσει κάθε μέλος που δεν είναι υπό την κηδεμονία του.

     Μου αρέσει!

 2. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του news 247, η υπουργός Εργασίας ανέφερε, σχετικά με τα ανδρομικά των συνταξιούχων:

  «Γίνεται επιχείρηση παραπληροφόρησης από ΜΜΕ, χτίζονται δικηγορικές καριέρες. Το 2012 με νόμους Κουτρουμάνη-Βρούτση περικόπηκαν οι συντάξεις. Το 2015 το ΣτΕ έκρινε ότι αυτές οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές αλλά αυτή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. Η κυβέρνηση το 2016 προχώρησε σε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και διαμόρφωσε ένα καθαρό πεδίο που εναρμονίζεται με τις συνταγματικές αρχές. Πριν από λίγους μήνες υπήρξε απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά, αυτό αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ, έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά του Δημοσίου.

  Δεν εκτιμώ ότι θα ευδοκιμήσει στους επόμενους βαθμούς αυτή η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν περίπου δέκα περικοπές τις συντάξεις και παρέδωσαν το ασφαλιστικό με έλλειμμα. Είναι ένα αρνητικό θαύμα και θέλει θράσος για να μας κουνούν το δάχτυλο ενώ καταφέραμε να φτιάξουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Οι περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές ήταν 4,5 δισ το έτος».

  Όσον αφορά το θέμα της περικοπής ή όχι των συντάξεων το 2019, σχολίασε:

  «Διαμορφώνονται οι συναινέσεις που χρειαζόμαστε. Οι εταίροι μας έχουν αποδεχθεί ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους μας για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό που συζητάμε αφορά το δημοσιονομικό χώρο και την αξιοποίησή του. Υπάρχει σύγκλιση για την εφαρμογή όλων των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Υπάρχουν μικρές αποκκλίσεις οι οποίες είναι επιλύσιμες. Τις επόμενες μέρες θα αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν αυτά τα μέτρα. Εχει σημασία να αισθανθούν οι πολίτες ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι μια τυπική ημερομηνία, αλλά μια νέα πραγματικότητα».

  Μου αρέσει!

 3. Τελικά, η μεγαλύτερη και μακρύτερη σε χρονική διάρκεια συζήτηση που έχει γίνει τα δέκα τελευταία χρόνια, έχει θέμα την συνταξιολογία… Κόβονται οι συντάξεις, αφανίζονται οι συντάξεις, απαξιώνονται, μπαινοβγαίνουν στις τσέπες και στην αξιοπρέπεια των συνταξιούχων που τόλμησαν να εργαστούν, να μεγαλώσουν, να γεράσουν και να ζουν ακόμη….. Τί να τους κάνουμε άραγ τους συνταξιούχους; Μήπως θα πρέπει οι άνθρωποι να μην μεγαλώνουν, να μην γερνούν πλέον, αλλά στα 45 τους χρόνια να αυτοκτονούν, νε τελειώνουμε μια και καλή;;;!!!

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.