Διεθνείς αναλυτές αναμένουν πτώση επιτοκίων. Όλα τα μάτια στραμμένα στην FED.

Πίσω από τον εμπορικό πόλεμο, βρίσκεται η εξήγηση για την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που είναι πλέον παγκόσμιο δεδομένο. Οι μεγαλύτεροι αναλυτές έχουν αναθεώρηση το μέσο παγκόσμιο επιτόκιο από το 3% που ανέμεναν στο τέλος του έτους, στο 2,5%.

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του προέδρου Τραμπ, προκαλεί νευρικότητα και αναταράξεις τις αγορές μαζί με φόβο για επιβράδυνση της ανάπτυξης. Αυτό σε συνδυασμό με την παγκόσμια κρίση χρέους την οποία έχουμε αναλύσει πολλές φορές στο Ολυμπία, επιβάλλουν την μείωση του κόστους δανεισμού. Εδώ όμως υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα ειδικά για τις μεγάλες δυτικές οικονομίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ελάχιστα τέτοια περιθώρια, καθότι το κόστος δανεισμού της είναι σε ιστορικά χαμηλά, ακόμη και αρνητικό! Όλα τα μάτια λοιπόν στρέφονται στην Fed, που θεωρείται βέβαιον ότι θα δώσει το πράσινο φως για την μείωση επιτοκίων, κατά πολλούς ίσως και μέσα στην εβδομάδα. Υπάρχουν φυσικά και αντίθετες αναλύσεις όπως αυτή της Goldman, που δεν βλέπουν ορατό τέτοιο ενδεχόμενο τουλάχιστον για το 2019.

Στην Άπω Ανατολή και ειδικά στην Ιαπωνία δεν αναμένεται κάποια αλλαγή, ενώ το BREXIT αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να παρθούν οριστικές αποφάσεις στην Βρετανία πριν την υλοποίηση του.

Αναλυτικότερα εδώ.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Διεθνείς αναλυτές αναμένουν πτώση επιτοκίων. Όλα τα μάτια στραμμένα στην FED.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.