Εύγε, αυτές είναι πρωτοβουλίες -Εναλεία: Όταν οι ψαράδες προστατεύουν τη θάλασσα

Τον τελευταίο χρόνο ο Λευτέρης Αραπάκης και η Εναλεία κάνουν πράξη την ιδέα που τους γεννήθηκε για να σώσουν τη θάλασσα από πλαστικά και σκουπίδια. Με τη συνδρομή ιδιωτών, χρηματοδοτούν τους ψαράδες, οι οποίοι ό,τι πλαστικά βρουν στα δίχτυα τους τα δίνουν για ανακύκλωση. Πρόσφατα, η Ενάλεια και ο ίδιος ο Λευτέρης Αραπάκης βραβεύτηκαν από το τμήμα περιβάλλοντος του ΟΗΕ.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Καράγιωργας
Κάμερα: Γιάννης Δόλας

https://www.facebook.com/Enaleia/

Μέσα σε λίγους μήνες πολλοί ψαράδες έχουν αλλάξει κακές συνήθειες του παρελθόντος, με τον ίδιο τον Λευτέρη Αραπάκη να εξηγεί στο euronews πως του γεννήθηκε η ιδέα, με ποιον τρόπο έπεισε τους ψαράδες αλλά και πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημά του.

Το πλάνο ανακύκλωσης των σκουπιδιών περιλαμβάνει την αποστολή διχτυών στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στην Ολλανδία, τα οποία μετατρέπονται σε μαγιό και άλλα χρηστικά αντικείμενα. Μάλιστα όπως λέει ο Λευτέρης Αραπάκης, «τα πρόσωπα των ψαράδων όταν τους δίνουμε αντικείμενα φτιαγμένα από σκουπίδια που μάζεψαν οι ίδιοι από τη θάλασσα, πραγματικά λάμπουν».

Οι ψαράδες πληρώνονται με βάση τον όγκο των σκουπιδιών που βγάζουν από τη θάλασσα. Σύμφωνα με τον μέσο όρο, κάθε μήνα συλλέγονται 3-4 τόνοι κυρίως πλαστικών.

Όπως λέει ο Λευτέρης Αραπάκης, το στοίχημα είναι η συλλογή πλαστικών σκουπιδιών να γίνει δεύτερη φύση όλων και να μην εξαρτώνται όλα από ιδιωτική χρηματοδότηση.

Από την πλευρά των καπετάνιων, ο Χρήστος Παναγιώτου, τονίζει πως ακόμη και αν διακοπεί η χρηματοδότηση ο ίδιος θα συνεχίσει να βγάζει σκουπίδια από τους ψαρότοπους. Όπως λέει χαρακτηριστικά «η θάλασσα είναι η ζωή μας».

.

.

euronews

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Εύγε, αυτές είναι πρωτοβουλίες -Εναλεία: Όταν οι ψαράδες προστατεύουν τη θάλασσα

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.