Τα νέα μνημεία της UNESCO (βίντεο)

Το Βασιλικό Παλάτι της Μάρφα στην Πορτογαλία είναι μέσα στα νέα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Λισαβόνας το Βασιλικό Παλάτι της πόλης χτίστηκε το 1711, περιέχει μεταξύ άλλων ιερό ναό, μοναστήρι αλλά και σπάνια βιβλιοθήκη που έχει περισσότερα από 36.000 συγγράμματα. Εντυπωσιακός είναι και ο κήπος του παλατιού, αλλά και το βασιλικό πάρκο ειδικά για κυνήγι.

Ο επιβλητικός ναός ο Καλός Ιησούς του βουνού βρίσκεται ακριβώς έξω από την πόλη της Μπράγκα της Πορτογαλίας συμπεριλαμβάνεται επίσης στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Σκαρφαλωμένος στην πλαγιά ενός λόφου σε υψόμετρο 116 μέτρων προσεγγίζεται με τελεφερίκ μέσα από μια θαυμάσια διαδρομή. Η πόλη Μπράγκα συνδυάζει τη σύγχρονη νεανική ενέργεια με τη μεσαιωνική ιστορία καθώς το 2012 αναδείχθηκε Ευρωπαϊκή Νεανική Πρωτεύουσα.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και το προϊστορικό ορυχείο πυρόλιθου της Πολωνίας, μια περιοχή που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σπάνια ομορφιά. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της χώρας.

Η πόλη Μπαγκάν στη Μιανμάρ κηρύχτηκε επίσης μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι αρχαία πόλη στο κέντρο της χώρας. Σήμερα σώζονται περισσότεροι από 2.200 ναοί και παγόδες και η αρχαιολογική ζώνη της πόλης εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα.

Μετά από 40 χρόνια προσπαθειών η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας στα νότια της Βαγδάτης ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η πόλη, στις όχθες του Ευφράτη ήταν τον νευραλγικό κέντρο της αρχαίας βαβυλωνιακής αυτοκρατορίας, πριν από 4.000 χρόνια.

Οι Ιρακινοί αρχαιολόγοι επιδίωκαν από το 1982 να εντάξουν στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο, έκτασης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μόλις στο 15% του χώρου αυτού έχουν γίνει ανασκαφές.

.

.

euronews