«Συμμαχία Ελλάδας και Πολωνίας στη μάχη για γερμανικά δις»

Ελλάδα-Πολωνία: Κοινή διεκδίκηση επανορθώσεων;

Ο γερμανικός Τύπος για τη συνάντηση Ελλήνων και Πολωνών βουλευτών με αντικείμενο τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών και τους φόβους για νέα προσφυγική κρίση στην Ελλάδα.

Το Focus γράφει για την συνάντηση Πολωνών και Ελλήνων βουλευτών στην πολωνική βουλή στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως σημειώνει το περιοδικό με τίτλο: «Συμμαχία Ελλάδας και Πολωνίας στη μάχη για γερμανικά δις», επικαλούμενο πληροφορίες της εφημερίδας Bild, οι επαφές έγιναν με πρωτοβουλία του προέδρου της ελληνικής βουλής. Ενδιαφέρεται για το ζήτημα των επανορθώσεων, δήλωσε στην Bild ο Πολωνός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) Αρκάντιους Μουλάρτσεκ, o οποίος προΐσταται επιτροπής διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων. Θέμα της συνάντησης ήταν το στάδιο, στο οποίο βρίσκονται Πολωνία και Ελλάδα. Πηγαίνουμε στη μάχη για μια δίκαιη αποζημίωση, δηλώνει ο Πολωνός βουλευτής».

«Ανακάμπτουν οι ελληνικές τράπεζες»

«Οι ελληνικές τράπεζες ενισχύουν την κερδοφορία τους, στην οποία συμβάλλει και το ράλι για ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, γράφει η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Ανακάμπτουν οι ελληνικές τράπεζες». Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, χάνοντας κατά καιρούς μέχρι και το 99% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Στο μεταξύ όμως η κεφαλαιακή τους επάρκεια, με δείκτη 16%, αντιστοιχεί στον μέσο όρο του τραπεζικού κλάδου και κρίνεται ικανοποιητική.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι συστημικές τράπεζες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη από την αυξημένη ζήτηση για ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Στην βελτίωση της κερδοφορίας συμβάλλουν ωστόσο και οι προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τις δαπάνες τους. Υποκαταστήματα έκλεισαν και θέσεις εργασίας μειώθηκαν. Με προγράμματα εθελούσιας εξόδου και αποζημιώσεις οι τέσσερις τράπεζες περιόρισαν τις θέσεις εργασίας κατά 2.500. Φέτος επιδιώκουν τη μείωση επιπλέον 4.000 θέσεων, με άλλα λόγια περικόπτεται σχεδόν μια στις δέκα θέσεις εργασίας.

Θετικά μηνύματα και στο μέτωπο της μείωσης των μην εξυπηρετούμενων δανείων. Μέχρι τα τέλη του 2021 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επιδιώκουν περιορισμό των κόκκινων δανείων στα 25 δις ευρώ. Εδώ καλούνται να συμβάλλουν τόσο η δημιουργία μιας λεγόμενης Bad Bank, όσο και εγγυήσεις του δημοσίου. Σημαντική βελτίωση παρατηρείται και στο μέτωπο επιστροφής των καταθέσεων στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι τόσο εταιρίες, όσο και ιδιώτες διαθέτουν ακόμα σε τράπεζες του εξωτερικού τουλάχιστον 12 δις ευρώ».

«Η Ελλάδα ανησυχεί για νέα προσφυγική κρίση»

«Ειδικοί στην ελληνική αστυνομία φοβούνται καταιγιστικές εξελίξεις όπως το καλοκαίρι του 2015, παρατηρεί η εφημερίδα Rheinische Post. Τότε όμως πέρασαν από τη Τουρκία στην Ελλάδα συνολικά 850.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Υπήρξε περίοδος που καταγράφονταν μέχρι και 10.000 αφίξεις καθημερινά. Σήμερα ο αριθμός κυμαίνεται γύρω στους 260. Η πίεση ωστόσο αυξάνεται. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έφθασαν στα νησιά περισσότεροι από 2.200 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι περισσότεροι νεοαφιχθέντες όμως δεν είναι πρόσφυγες, αλλά οικονομικοί μετανάστες από ασιατικές και αφρικανικές χώρες».

Στέφανος Γεωργακόπουλος
dw

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«Συμμαχία Ελλάδας και Πολωνίας στη μάχη για γερμανικά δις»

  1. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα λάβει κάποια ψίχουλα από την καταστροφή και την κλοπή που υπέστη κατά την Γερμανική κατοχή, ενώ το κατοχικό Γερμανικό δάνειο που αυτή τη στιγμή ξεπερνά τα 320 δις € ουδείς το θίγει. Υπάρχουν και 98 ολοκαυτώματα τα οποία ζητούν ικανοποίηση. Θα μας δώσουν κάποια ψίχουλα, θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε το πλεόνασμα μας των 3.5% κατά 2 μονάδες αλλά θα μας φορτώσουν εκατομμύρια Λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Γερμανία. Όλα αυτά μπορούν να ξεχαστούν όταν αρχίσουν τα τύμπανα του Πολέμου τα οποία οι ημίαιμοι πολιτικοί δεν θίγουν για να μη στενοχωρήσουν και χάσουν την εύνοια της Μέρκελ……… Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες Επίτροποι στην ΕΕ τηρούν στάση ανθελληνική. Ουδείς επίτροπος, ευρωβουλευτής αποδίδει λογαριασμό στην Ελλάδα. Φροντίζουν να ανοίγουν πόρτες γι αυτούς και τα παιδιά τους σε βάρος της Ελλάδος. Την Πατρίδα μου θα ήθελα να την εκπροσωπούν οι καλύτεροι, αυτοί που την αγαπούν και φροντίζουν για το μέλλον της, αλλά αυτό συμβαίνει στις άλλες χώρες, οι δικοί μας είχαν το προνόμιο να έχουν αποσπάσει δημοκρατικό τίτλο κάνοντας αντίσταση στο Παρίσι. Τα ερωτήματα βαριά για όλους αυτούς που μας έφτασαν στη σημερινή γενοκτονία. Αφού τα έφαγαν επίσημα και ανεπίσημα, μας είπαν ότι μαζί τα φάγαμε και μας είπαν ότι έπρεπε να προσέχουμε ποιους ψηφίζουμε. Δεν έφταναν ότι έτρωγαν αυτοί αλλά δίνανε και στους Γερμανούς παραπάνω. Μετά ήλθε και κόλπο του χρηματιστηρίου….Επειδή όμως είχαν πολλά λεφτά είχαν εντολή να στηρίξουν και τις όμορες χώρες, τα φίδια που είχαμε στον κόρφο μας, βέβαια με προσωπικό πάντα όφελος. Στο τέλος μας είπαν ότι μαζί τα φάγαμε, η δε επιτροπή που προσπάθησε να ανακαλύψει πως δημιουργήθηκε το χρέος δια μαγείας εξηφανίσθη. Το σχέδιο ήταν απλό, όλοι που μας κυβερνούσαν ήσαν δικοί τους. Το αποτέλεσμα: Σας τιμωρούμε, σας παίρνουμε τον πλούτο σας ή μας τον χαρίζετε για να έλθει η ανάπτυξη, σας καταργούμε τους βωμούς και σας πλειστηριάζουμε τις εστίες σας, δημιουργούμε «Φαβέλες» και Καζίνα, αλλά μη ξεχνάτε ότι δεν είσθε φασίστες, μα@ά@ες ναι αλλά πάντα δημοκράτες.

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.