ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Ερντογάν σέρνει την Ευρώπη σε νέα συμφωνία για το προσφυγικό

Σύμφωνα με πληροφορίες Ευρώπη και Τουρκία έχουν ξεκινήσει μυστικές διαβουλεύσεις για την επίτευξη νέας συμφωνίας για το προσφυγικό. Το γιατί αυτές διεξάγονται μυστικά είναι εύκολο κανείς να το αντιληφθεί αν αναλογιστεί το φιάσκο της συμφωνίας του 2016 και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην κοινή γνώμη. Αυτό που είναι όμως ανησυχητικό είναι ότι ο ωμός εκβιασμός του Ερντογάν ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες φαίνεται να πιάνει τόπο.

Μετά την πρόσφατη επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν, Γερμανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν νέο γύρο διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Την εξέλιξη αυτή είχαν προαναγγείλει τόσο ο Γερμανός πρωθυπουργός Mark Rutte, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για πιθανή «επέκταση» της συμφωνίας. Στις συνομιλίες συμμετέχουν και αξιωματούχοι της Κομισιόν και της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Μιας συμφωνίας που, σημειωτέον, δεν τήρησε η Τουρκία, παρά τον πακτωλό χρημάτων που εισέπραξε.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε μάλιστα ότι ο Ερντογάν απαιτεί από την Ευρώπη η νέα χρηματοδότηση να γίνει απευθείας στην (διεφθαρμένη) κυβέρνηση του και όχι μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων υπό την εποπτεία ΕΕ-ΟΗΕ όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Παρά την αρνητική αυτή εξέλιξη – αρνητική ως προς τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται – ας ελπίσουμε ότι η Ευρώπη δε θα υποκύψει στον στυγνό εκβιαστή Ερντογάν και τα βρώμικα παιχνίδια του.

 

infiltr8or