Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5,1 Ρίχτερ στη Ρόδο

Ισχυρή σεισμική δόνηση ανοιχτά της Ρόδου σημειώθηκε το πρωί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η δόνηση ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρόδου, ενώ το εστιακό βάθος είναι στα 10 χιλιόμετρα, όπως ανέφερε ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη της Ρόδου και στη γύρω περιοχή: «Ο σεισμός εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα ενός τεκτονικού βυθίσματος ανατολικά της Ρόδου προς την Τουρκία που φθάνει τα 4 χιλιόμετρα. Αυτό το βύθισμα έδωσε το σημερινό σεισμό, και στο νότιο τμήμα έδωσε ένα σεισμό 5,2 βαθμών προ μηνός περίπου, αλλά οι σεισμοί δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με το ρήγμα της Ανατολίας» διευκρίνισε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξουν μετασεισμοί 4,7 – 4,6 βαθμών, κάτι που – όπως έσπευσε να διευκρινίσει – κρίνεται φυσιολογικό και δεν είναι ανησυχητικό.

«Φρονω ότι για τα ελληνικά πράγματα είναι ένας συνηθισμένος σεισμός για το ανατολικό σεισμικό τόξο» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Όπως είπε «η περιοχή έχει έντονη σεισμική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί οι κατοικημένες περιοχές είναι μακριά από το επίκεντρο».