Σε εφαρμογή από σήμερα οι δασμοί σε προϊόντα της ΕΕ που εισάγονται στις ΗΠΑ

«Χαριστική βολή» για χιλιάδες Ευρωπαίους παραγωγούς – «Αρνητικές» οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις συνεπάγονται οι επιπρόσθετοι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην ΕΕ λέει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

Στη νότια Ισπανία, στην περιοχή της Ανδαλουσίας, λειτουργεί η μεγαλύτερη βιομηχανία επεξεργασίας ελαιόλαδου στον κόσμο. Από εκεί προέρχεται σχεδόν η μισή παγκόσμια παραγωγή λαδιού.

Στην Ανδαλουσία το λάδι, που δίνει δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους, το ονομάζουν «υγρός χρυσός». Τελευταία, όμως, χάνει τη λάμψη του. Η τιμή παραγωγού για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει πέσει κοντά στα δύο ευρώ το κιλό, κάτω δηλαδή από το κόστος παραγωγής, που κυμαίνεται στα 2,4 ευρώ.

Οι αμερικανικοί δασμοί απειλούν με ακόμα χαμηλότερες τιμές.

.

.

Οι δασμοί είναι το κερασάκι στην τούρτα. Θα είναι το τελικό χτύπημα. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να πληρώσουν μία διαφωνία που έχουν οι πολιτικοί για την Airbus. Δεν το καταλαβαίνω.
Πάμπλο Κασάδο
ελαιοπαραγωγός

Το ισπανικό ελαιόλαδο είναι στη λίστα των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, συνολικής αξίας αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα οποία η κυβέρνηση Τραμπ επιβάλλει, από σήμερα, δασμούς έως 25%.

Είναι τα αντίποινα για την κρατική, όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, στήριξη που δέχεται η Airbus από 4 ευρωπαϊκά κράτη.

Από την Ελλάδα, οι δασμοί αφορούν κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κονσέρβες φρούτων. Οι δασμοί θα εκτοξεύσουν το κόστος των ευρωπαϊκών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

Για παράδειγμα, ένα καλαθάκι τυριών που τώρα στοιχίζει 45 δολάρια, θα φτάσει στα 60 δολάρια. Ένα μπουκάλι γαλλικό κρασί θα ανατιμηθεί από 5 έως 10 δολάρια.

Πρακτικά, η αμερικανική αγορά θα γίνει απρόσιτη για τους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Γαλλία: Προειδοποιεί για αντίμετρα

Για «αρνητικές» επιπτώσεις προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.

Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική σκοπιά. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ανταποδώσει.
Μπρούνο Λεμέρ
υπουργός Οικονομικών Γαλλίας

Πάντως, οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) ενημέρωσαν επιχειρηματικούς φορείς ότι οι δασμοί ύψους από 10% ως 25% τεθούν σε εφαρμογή, κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί σήμερα Παρασκευή.

euronews