Συνδιαχείριση κοιτασμάτων ζητά ο Ακιντζί

Κοινή αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ζητά σε αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξη στηn τουρκική σύνταξη της DW o Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. «Λάθος η ένταξη μιας διαιρεμένης Κύπρου στην ΕΕ».

Σε αποκλειστική εφ΄ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη στο τουρκικό Πρόγραμμα της DW ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί επανέρχεται στην πρότασή του για δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης υδρογονανθράκων μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων και θεωρεί ότι θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Προς το παρόν οι Ελληνοκύπριοι αντιμετωπίζουν τα τουρκοκυπριακά εδάφη σαν να εμπίπτουν στα δικά τους κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι λάθος ότι η πρότασή μας για από κοινού αξιοποίηση των κοιτασμάτων μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων δεν αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η πρότασή μας αντιμετωπίζεται διεθνώς όλο και πιο θετικά. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν την αποδέχονται, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Όλο και συχνότερα λέγεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις μας».

«Η Γερμανία προσφέρθηκε να διαμεσολαβήσει»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποτιμά θετικά το γεγονός ότι ΟΗΕ και ΕΕ δεν απέρριψαν τις τουρκοκυπριακές θέσεις για κοινή αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Και αναφέρεται στις προτάσεις διαμεσολάβησης τρίτων χωρών στη διένεξη στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Γερμανία προσφέρθηκε να διαμεσολαβήσει. Και η Ελβετία πραγματοποίησε βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση. Τόσο ο γγ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες όσο και ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησαν στην επιστολή μου. Στην έγγραφη απάντηση η πρότασή μας δεν αντιμετωπίστηκε αρνητικά ούτε απορρίφθηκε. Ενδεχομένως Αντόνιο Γκουτιέρες και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να μην στήριξαν μέχρι τώρα ανοιχτά τις τουρκοκυπριακές θέσεις, έμμεσα ωστόσο υπονοούν ότι οι προτάσεις μας αντιμετωπίζονται θετικά. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας».

«Λάθος η ένταξη μιας διαιρεμένης Κύπρου στην ΕΕ»

Στην τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε απογοήτευση για την αδυναμία επίλυσης του Κυπριακού επί των ημερών του. Από την νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Μουσταφά Ακιντζί αναμένει να ξεκινήσει διάλογο με τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

«Η επίλυση του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από την ΕΕ ή την Κομισιόν. Η ΕΕ έκανε το μέγα λάθος να εντάξει στους κόλπους της μια διαιρεμένη Κύπρο. Τη στιγμή που το 65% των Τουρκοκυπρίων ψήφισαν υπέρ του Σχεδίου Ανάν για την επανένωση του νησιού και το 75% των Ελληνοκυπρίων κατά, ήταν λάθος η ένταξη μιας διαιρεμένης Κύπρου στην ΕΕ. Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει παρόμοια περίπτωση. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν είναι να ξεκινήσει διάλογο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τους εκπροσώπους της. Διότι και εμείς θεωρούμε ότι προορισμός μας είναι η ΕΕ. Είμαστε μια κοινωνία που ασπάζεται τις αξίες της ΕΕ και σέβεται απεριόριστα τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου».

Τσαν Έρτουνα
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

dw

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Συνδιαχείριση κοιτασμάτων ζητά ο Ακιντζί

  1. ¨Ελα ρε!
    Κι’ εγώ που νόμιζα ότι είναι σοβαρός…
    Θυμάμαι ότι όταν τον έκραξα κάποιες μέρες πριν, πέσανε να με φάνε…
    Ξύπνα Ελλάδα – Ξύπνα Κύπρος…

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.