Τελεσίγραφο 72 ωρών του Χαφτάρ σε φιλοτουρκικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την Τρίπολη

Τελεσίγραφο 72 ωρών έδωσαν οι δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ στις φιλοτουρκικές παραστρατιωτικές δυνάμεις της Μισράτα για να εγκαταλείψουν την Τρίπολη και τη Σύρτη απειλώντας μάλιστα ότι θα συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς αν δεν το πράξουν.

Τις προηγούμενες ώρες μάλιστα υπήρξαν προειδοποιητικά χτυπήματα αφού μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικές τοποθεσίες στη δυτική πόλη της Μισράτα, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Mustafa al-Majai.

Σύμφωνα με το Arab News, μετά την επικύρωση της συμφωνίας στρατιωτικής βοήθειας με την Τουρκία εκ μέρους της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, ο Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ προειδοποίησε ότι θα χτυπήσει τυχόν δυνάμεις της Τουρκίας που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στη Λιβύη.

Μιλώντας στο Αλ Αράμπιγιά εκ μέρους του Εθνικού Στρατού ο Χαλίντ Αλ Μαχχούμπ, δήλωσε ότι είναι απίθανο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη «επειδή αυτό παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Είπε ότι οποιαδήποτε τουρκικά στρατεύματα που βρεθούν να επιχειρούν στο έδαφος της Λιβύης θα θεωρούνται «εχθρικές» δυνάμεις και νόμιμοι στόχοι.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση του επικεφαλής της GNA, Φαγιέζ Αλ Σαρ, να ενεργοποιήσει τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία «αποσκοπούσε μόνο στο να ενισχύσει το ηθικό της πολιτοφυλακής».

Το GNA, το οποίο συναντήθηκε παρουσία στρατιωτικών αξιωματούχων, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους της συμφωνίας ή την βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει η Άγκυρα στις φιλικές προς την GNA δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Τουρκία έχει ήδη προμηθεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό σε δυνάμεις πιστές στο GNA, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχη και drones.

Στη Ρώμη ο Χαφτάρ

Εντωμεταξύ τις ερχόμενες βδομάδες ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ αναμένεται να βρεθεί στη Ρώμη για συνομιλίες, σύμφωνα με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο.

sigmalive