Ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου ο Ερντογάν – Ζητά έγκριση της τουρκικής βουλής για αποστολή στρατού στη Λιβύη

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στη συνάντηση των Προέδρων του AKP, για: Αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη -«Πηγαίνουμε όπου μας καλούν και όχι όπου δεν μας καλούν». Για το προσφυγικό: «Δεν ανεχόμαστε ένα νέο κύμα αιτούντων άσυλο. Είπαμε ότι όλοι θα πληρώσουν για τα αποτελέσματα. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει επίσης να πιεστούν».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα εισαγάγει νομοσχέδιο για να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη μόλις το Κοινοβούλιο ξαναρχίσει, απαντώντας στην πρόσκληση της χώρας. Η εντολή για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα βρίσκεται στην ατζέντα του κοινοβουλίου στις 8-9 Ιανουαρίου.

Επέκρινε τις χώρες που υποστηρίζουν τον Χαλίφα Χαφτάρ με έδρα την Ανατολική Λιβύη και όχι τον Fayez al-Sarraj: «Βοηθούν έναν πολέμαρχο, εμείς ανταποκρινόμαστε στην πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης. Αυτή είναι η διαφορά», δήλωσε ο Ερντογάν.

«»Υπογράψαμε το μνημόνιο συνεννόησης και ολοκληρώνουμε τη Συμφωνία Στρατιωτικής Ασφάλειας και Συνεργασίας. Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στο κοινοβούλιο μας στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα απαντήσουμε στην πρόσκληση της Λιβύης. Η Αίγυπτος υποστήριξε το πραξικόπημα και όχι τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Ελπίζω ότι δεν θα τους αφήσουμε να επαναλάβουν την ίδια εχθρότητα προς τη δημοκρατία στη Λιβύη…».

Για τον Χαφτάρ: «Από την αρχή αρχίσαμε να αντιτιθέμεθα στις επιθέσεις που ξεκίνησε ένας πραξικοπηματίας ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Θα παράσχουμε κάθε είδους στήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης εναντίον του Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται από διάφορες ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες».

«Η Λιβύη είναι ο θαλάσσιος γείτονάς μας. Ολοκληρώσαμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε πριν από περίπου 10 χρόνια με τη συμφωνία που υπογράψαμε στις 27 Νοεμβρίου. Είχαμε κάνει αυτά τα βήματα κατά την περίοδο του αείμνηστου Καντάφι. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία. Τώρα βρίσκουν τη συμφωνία κενή. Ό,τι κι αν κάνουν, έχουμε βάλει τις υπογραφές.»

Ο Ερντογάν παρότρυνε επίσης την Ευρώπη να αναλάβει δράση ενόψει ανθρωπιστικής κρίσης στην επαρχία Idlib της Συρίας: «Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην Idlib και να αποτρέψουν ένα άλλο κύμα μαζικής μετανάστευσης».

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου ο Ερντογάν – Ζητά έγκριση της τουρκικής βουλής για αποστολή στρατού στη Λιβύη

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.