Απειλεί με τουρκικό τόξο ο Ερντογάν

Σε πλήρη εφαρμογή της στρατηγικής επικράτησης και κυριαρχίας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο προχωρεί ο Ταγίπ Ερντογάν, αγνοώντας επιδεικτικά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκαλούν οι ενέργειές του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να εδραιώσει την τουρκική παρουσία στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου καλύπτοντας ένα τόξο επικράτειας από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, έχοντας στο μέσο τα κατεχόμενα.

Η μεταφορά των drones στο Λευκόνοικο καθώς και η πρόθεση δημιουργίας ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο, εξυπηρετούν τους τουρκικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι πλέον απλώνουν δίχτυα μέχρι τη βόρεια Αφρική, επιδιώκοντας την αναβίωση της άλλοτε ισχυρής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η κατεχόμενη Κύπρος θα αποτελεί για την Τουρκία τη βάση και τον στρατιωτικό σύνδεσμο.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης, σε πλήρη συνεννόηση με την Άγκυρα, υπέβαλε χθες και επίσημο αίτημα για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη. Μια ενέργεια η οποία εκτιμάται ότι θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την ήδη περίπλοκη κατάσταση στη χώρα στη μετά Καντάφι εποχή.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες συνεπεία των τουρκικών ενεργειών. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είχε τις τελευταίες δύο μέρες τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε επίσης και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, του οποίου η χώρα έχει άμεσο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας, η οποία επιδιώκει την απομόνωση της Τουρκίας. Τη Δευτέρα κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης θα βρεθεί στην Ιταλία για συζητήσεις σε σχέση με τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Το επόμενο διάστημα αναμένονται διάφορες καθοριστικές συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Καθοριστικής σημασίας θα είναι η συνάντηση που θα έχει και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την περιοχή επισφραγίζεται την ερχόμενη βδομάδα με την τετραμερή της Αιγύπτου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Παράλληλα, κορυφαίος σταθμός των διπλωματικών ενεργειών της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης είναι η ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιανουαρίου όπου στην Αθήνα θα πέσουν οι υπογραφές για τον East Med μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Μουσταφά Ακιντζί: Φόρμουλα win-win προκρίνει ο Τ/κ ηγέτης

Μηνύματα προς πολλούς στο εσωτερικό του κατοχικού καθεστώτος έστειλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Σε ομιλία του σε εκδήλωση ενόψει της Πρωτοχρονιάς, υποστήριξε ότι μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα με βάση την οποία να είναι κερδισμένοι όλοι, αντί μιας φόρμουλας με βάση την οποία όλοι να είναι χαμένοι.

philenews